Vandaag in het Verleden
12 december

Hits

12 december 1970 - 'She likes weeds' van Tee Set bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

12 december 1981 - 'Under pressure' van Queen & David Bowie bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 1 week staan.

12 december 1992 - 'I will always love you' van Whitney Houston bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 9 weken staan.

Nieuwsfeiten

12 december 1901 - Marconi doet de eerste poging om een draadloze verbinding over de Atlantische Oceaan tot stand te brengen. Zijn assistent seint vanuit Engeland met morseteken voor de letter S uit. Het signaal wordt opgevangen in New Foundland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daarmee had het team van Marconi een afstand van 5000 km overbrugd.

12 december 1911 - De Britse koning George V wordt de keizer van India gekroond. Hij sticht New Delhi als nieuwe hoofdstad, in plaats van Calcutta.

12 december 1942 - Voor het Duitse Feldgericht in Utrecht begint een proces tegen 23 mannen die ervan beschuldigd worden betrokken te zijn geweest bij de vervaardiging en verspreiding van het illegale blad Het Parool.

12 december 1955 - Autofabrikant Ford laat zich van zijn beste kant zien, en geeft een recordbedrag aan goede doelen. Het bedrijf schenkt 500 miljoen dollar aan een aantal ziekenhuizen en scholen.

12 december 1957 - Ondanks 6 miljoen verlies in 1956 en bijna 5 miljoen in in 1957 wil het kabinet niets weten van opheffing van de draadomroep. Minister Algra: "het gaat al beter dan in 1956".

12 december 1961 - Tegen oorlogsmisdadiger adolf Eichmann wordt de doodstraf ge-eist. Hij werd in 1962 door een Israëlische rechtbank veroordeeld en daarop geëxecuteerd. Eichmann werkte ruim acht jaar direct voor SS-leider Heinrich Himmler en SD- en Gestapo-leider Reinhard Heydrich.

12 december 1979 - De NAVO neemt het zogeheten dubbelbesluit. Het besluit bestaat uit twee delen. In de eerste plaats verdere onderhandelingen met de Sovjet-Unie over reductie van het aantal raketten voor middellange afstand. Aan de andere kant de voorbereiding van de plaatsing in Europa van 108 Pershing-II-raketten en 464 kruisraketten voor het geval de onderhandelingen op niets uitlopen. De Nederlandse regering stelt een besluit over plaatsing uit.

12 december 1980 - Oliehandelaar Armand Hammer koopt een notitieboekje met teksten van Leonardo da Vinci. Goedkoop was het werkje met 36 pagina's niet: 5,28 miljoen dollar. Het was de hoogste prijs ooit betaald voor een manuscript.

12 december 198440 jaar geleden - 38 Britse popsterren nemen onder de naam Band Aid de plaat "Do they know it's Christmas?" op. De opbrengst was bestemd voor mensen in Ethiopië die dreigde om te komen van de honger. Een groot deel van het voedsel dat van het geld was gekocht, bereikte nooit de hongerende bevolking, maar lag weg te rotten in opslagruimtes.

12 december 1988 - Uit het Kröller Müller museum in Otterlo worden drie schilderijen van Van Gogh gestolen.

12 december 1989 - De Nationale Hitparade is vanaf nu de Nationale Top 100. In de platenzaken ligt nu ook een gedrukt exemplaar met de lijst.

12 december 1992 - De Britse prinses Anne hertrouwt met Timothy Lawrence.

12 december 1995 - CDA?fractieleider Heerma krijgt in de persoon van Jaap de Hoop Scheffer een nieuwe secondant die hem moet bijstaan in de oppositie tegen het kabinet.

12 december 1995 - De twee Franse piloten, die sinds 30 augustus door de Bosnische Serviërs gevangen werden gehouden, zijn op vrije voeten gesteld en terug in Frankrijk.

12 december 1995 - De Tweede Kamer stemt in met de Nederlandse deelname aan de vredesmacht voor Bosnië. Deze krijgt de taak om de onlangs afgesloten vredesovereenkomst zonodig gewapenderhand af te dwingen.

12 december 1995 - Frank Sinatra viert zijn 80-ste verjaardag.

12 december 1995 - Meer dan een miljoen Fransen gaan de straat op om te protesteren tegen de hervorming van het sociale stelsel.

12 december 1996 - De VARA en voormalig TV-ombudsman Marcel van Dam moeten 7 miljoen gulden schadevergoeding betalen aan de failliete frisdrankenfabriek Exota. Dat is bepaald door het gerechtshof in Amsterdam. Volgens het hof hebben Van Dam en de VARA onrechtmatig gehandeld door in 1971 in een televisieuitzending een flesje Exota te laten exploderen. Zij wilden daarmee waarschuwen voor het mogelijke gevaar van ontploffende limonadeflesjes. Als gevolg van de uitzending kocht bijna niemand meer Exota-limonade, waarna de fabriek failliet ging.

12 december 1997 - Het archief van de Duitse oorlogsbank Lipmann Rosenthal & Co (LiRo) worden ondergebracht bij de stichting Joods Maatschappelijk werk. Jarenlang werd gedacht dat het archief spoorloos was, totdat de archiefkasten gevonden werden op een zolder van een Amsterdams grachtenpand. In het archief stond precies aangegeven welke bezittingen de Nederlandse joden voor hun deportatie naar Westerbork hadden ingeleverd bij de bank.

12 december 1997 - Minister Jorritsma ziet af van de privatisering van het streekvervoer onder druk van 2 juridische uitspraken.

12 december 1998 - De commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetting van president Clinton. Leiders van de Republikeinse partij roepen Clinton op af te treden.

12 december 1998 - De Republikeinen zetten ondanks de voor hen ongunstige opiniecijfers de afzettingsprocedure tegen Clinton door. De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden beschuldigt hem van meineed en hinderen van de rechtsgang.

12 december 1998 - Een zwakbegaafd meisje van zestien jaar verbijft door wachtlijsten in de gespecialiseerde instellingen een half jaar in een isoleercel van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Sinds vijf weken ligt ze met haar enkels en polsen dag en nacht vastgebonden aan bed. Het meisje wordt elders geplaatst.

12 december 1998 - Het Zwitserse IOC-lid M. Hodler zegt dat zes IOC-leden geld hebben gekregen in ruil voor hun stem voor de kandidatuur van Salt Lake City. Een week later beweert Der Spiegel dat Anton Geesink een van hen is. De kritiek op het IOC-lidmaatschap van Willem-Alexander zwelt aan.

12 december 199925 jaar geleden - Nederland reageert opgelucht op de EK-loting. Het risicoduel Duitsland- Engeland wordt gespeeld in Charleroi.

12 december 2000 - De Brit Robert Talley werd door emoties overmand toen hij op zijn honderdste verjaardag een gelukstelegram van koningin Elizabeth opende. ,,Ja, ik heb het klaargespeeld'', zei hij tot de omstanders in het Londense verzorgingshuis waar hij woonde. Enkele minuten later stierf hij. Talley leed aan een infectie aan de ademhalingsorganen. Hij was echter vastbesloten tot zijn honderdste in leven te blijven, zodat hij een wens van de koningin kreeg. ,,Hij was dolgelukkig'', aldus een medewerker van het tehuis. ,,Hij was een charmante man, een dekselse jongen en iedereen mocht hem graag.''

12 december 2000 - Ethiopië en Eritrea sluiten vrede na een bloedige grensoorlog. Nederland doet mee aan de VN-vredesmissie Unmee.

12 december 2002 - De parlementaire enquetecommissie die de bouwfraude heeft onderzocht komt met een vernietigende conclusie: bouwbedrijven hebben door met elkaar te overleggen veel te veel geld voor bouwprojecten kunnen vragen. Alleen de overheid al betaalde tien procent te veel. Aan de prijsafspraken deden circa 600 bedrijven mee. De bouwwereld vond de gang van zaken normaal. Volgens de commissie heeft minister Korthals de Kamer onjuist geïnformeerd. Deze minister treedt daarop af.

12 december 2002 - Google begint met Froogle. Gebruikens kunnen producten zoeken die online te koop zijn. Google vergelijkt de prijzen van diverse aanbieders. Later wordt de naam veranderd in Google Product Search.

12 december 2003 - De Amerikanen nemen Saddam Hoessein gevangen. Hij had zich verstopt in een gat in de grond niet ver van zijn geboorteplaats Tikrit.

12 december 2003 - De hervormde,gereformeerde en lutherse kerken besluiten te fuseren tot de Protestantse Kerk in Nederland.

12 december 2012 - Het is een lange zit voor de liefhebbers van het boek The Hobbit. In de bioscoop verschijnt het eerst deel driedelig filmreeks die op het boek van Tolkien gebaseerd is. De film duurt 169 minuten (en de extended versie zelfs 179). In december 2013 en december 2014 zouden deel twee en drie verschijnen.

Geboren

12 december
Justine Marcella - Presentatrice van SBS6 Het Nieuws (geboortejaar onbekend).

12 december 1915 († 14 mei 1998)
Frances Albert Sinatra (Frank Sinatra) - Zanger. Begon na zijn geboorte niet meteen te huilen. Pas nadat zijn oma hem onder de koude kraan hield, was het stemgeluid van de jonge Sinatra voor het eerst te horen. Frank Sinatra zou als bijnaam Ol' Blue Eyes Krijgen en tot hoge leeftijd optreden. Bekendste hits: My Way, New York New York, I've Got You Under My Skin.

12 december 1938
Connie Francis (Concetta Franconero) - Zangeres (Stupid Cupid, Lipstick On Your Collar, Everybody's Somebody's Fool).

12 december 1941
Dionne Warwick - Zangeres (Do You Know The Way To San José, I'll Never Fall In Love Again, I'll Never Lover This Way Again, Walk On By, Anyone Who Had A Heart)

12 december 1941 († 25 maart 2020)
Liesbeth List - Zangeres. Werkte vaak samen met Ramses Shaffy. Samen zongen ze onder andere de Pastorale en 'Aan de andere kant van de heuvels'. Haar grootste solohit was 'Kinderen een kwartje'. Arriva heeft een trein naar haar vernoemd.

12 december 1941
Terry Kirkman - Toetsenist van The Association.

12 december 1942
Mike Pindar - Toetsenist van The Moody Blues (Nights In White Satin).

12 december 1943 († 17 december 199925 jaar geleden)
Grover Washington Jr. - Saxofonist. Speelde op het nummer "Just The Two Of Us" van Bill Withers.

12 december 1956
Johan van der Velde - Nederlandse wielrenner. Reed in 1986 twee tour-etappes in het geel.

12 december 1957
Sheila E (Escovedo) - Zangeres/drummer (The Glamorous Life)

12 december 1972
Julika Marijn - Presentatrice van Kindernet5.

12 december 1977
Bridget Hall - Supermodel. Stond meer dan zestig keer op de voorpagina van modebladen.

Overleden

† 12 december 1963 (Geb. 31 januari 1884)
Theodor Heuss - Duitse politicus. Hij was van 1949 tot 1959 de eerste bondspresident van Duitsland.

† 12 december 1967 (Geb. 9 september 1941)
Otis Redding - Zanger (Sitting On The Dock Of The Bay). Kwam in december 1967 om het leven bij een vliegtuigongeluk.

† 12 december 199925 jaar geleden (Geb. onbekend)
Joseph Heller - Amerikaans schrijver. Zijn eerste boek, Catch-22 uit 1961 werd meteen een klassieker. Catch-22 is inmiddels een staande uitdrukking voor een situatie waarin iemand geen kans op kan en verliest.

† 12 december 2010 (Geb. onbekend)
Rolph Pagano - Journalist en tv-presentator. Hij werkte bij Veronica en later bij RTL5 waar hij onder andere Business Update maakte, samen met Elleke van Doorn. Ook was hij auteur en managementcoach, Hij schreef verschillende boeken over leiding geven. Pagano pleegde zelfmoord.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

12 december