13 december 1975 - 'Mississippi' van Pussycat bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.
13 december 1975 - 'Mississippi' van Pussycat bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.
13 december - Vandaag is het de dag van de heilige Lucia. De weerspreuken over deze vrouw hebben het er over dat de dagen weer een heel klein stukje langer worden: "Als Sint-Lucia komt, lengen de dagen met een vlooiesprong", en "Lucia maakt de langste nacht, half juni maakt de langste dag". En "Sint Lucije laat de dagen dijen". Hier klopt iets niet, want we weten dat de kortste dag van het jaar niet 13 maar 21 december is. De oorzaak van het misverstand is Paus Gregorius die in 1582 de toen bestaande kalender een andere indeling gaf. Lucia verhuisde van 23 december naar 13 december. Haar spreuken verhuisden mee, maar kloppen dus niet meer.
13 december 1966 - Amerikaanse vliegtuigen bombarderen voor het eerst de Noordvietnamese hoofdstad Hanoi.
13 december 1981 - De Poolse president Jaruzelski kondigt de staat van beleg af. Duizenden aanhangers van de vakbond solidariteit worden van hun bed gelicht en in interneringskampen geplaatst.
13 december 1985 - Koning Boudewijn en koningin Fabiola van België vieren hun zilveren huwelijksjubileum in het Koninklijk Paleis in Brussel.
13 december 1993 - De Palestijnse leider Jasir Arafat is op bezoek in Nederland. Van het kabinet krijgt hij een cadeautje. Nederland belooft veertig miljoen gulden bij te dragen aan de aanleg van een haven in de Gazastrook.
13 december 1995 - De Chinese dissident Wei Jingsheng krijgt 14 jaar gevangenisstraf en drie jaar intrekking van zijn politieke rechten. China beschuldigt hem ervan de regering omver te hebben willen werpen.
13 december 1995 - Na een moeizaam verlopen debat gaat de Amerikaanse Senaat akkoord met de uitzending van Amerikaanse soldaten naar Bosnië om deel te nemen aan de internationale troepenmacht aldaar.
13 december 1995 - Oranje verslaat Ierland met 2-0 en plaatst zich voor het EK in 1996.
13 december 1996 - In Dublin is het ontwerp gepresenteerd voor de bankbiljetten van de toekomstige gemeenschappelijke Europese munt. Op het biljet, ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina, staan geen nationale symbolen afgebeeld, maar bruggen en torens in verschillende Europese historische bouwstijlen. De munten voor de Euro worden over een jaar gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de Euro in het jaar 2002 wordt ingevoerd. De Nederlandse bankbiljetten-ontwerpers Ootje Oxenaar en Jaap Drupsteen vinden de nieuwe Euro een treurige zaak. Zij noemen het ontwerp voor het Europese bankbiljet saai en heel ouderwets. Volgens hen is het een gemiste kans op een ontwerp dat tekenend zou moeten zijn voor het jaar 2000.
13 december 1997 - RTL4 maakt bekend dat Peter Jan Rens aan het eind van dit jaar moet stoppen met zijn dagelijkse talkshow.
13 december 199925 jaar geleden - Een wilde actie van conducteurs en machinisten tegen de agressie in de trein veroorzaakt een verkeerschaos.
13 december 2000 - Al Gore geeft zijn nederlaag toe.
13 december 2001 - Medewerkers van Peter R. de Vries betrappen woordvoerder Woudenberg van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO op te hard rijden. Woudenberg rijdt 143 km per uur op een weggedeelte waar 70 de maximum-snelheid is. Ook veel politie-agenten blijken de snelheidslimiet aan hun laars te lappen.
13 december 2002 - De EU besluit in mei 2004 tien nieuwe landen toe te laten. Het gaat onder meer om landen in Midden- en Oost-Europa die vroeger onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.
13 december 200420 jaar geleden - Voor het eerst is op de Nederlandse televisie rechtstreeks de sluiting van een showbizzhuwelijk te volgen. Bonnie St. Claire stapt in het huwelijksbootje met de 36-jarige Anne-Jan. De plechtigheid heeft plaats in het Groningse Midwolda, waar Imca Marina een trouwkapel bezit. Zij, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Scheemda, trouwt het stel. SBS 6 zendt het allemaal live uit.
13 december 2009 - Pierre Kartner schrijft de Nederlandse inzending voor het songfestival 2010. "ik had niks te doen, ging ik achter mijn piano zitten en twee uur later was ik klaar. Bij de muziek die ik speelde, kwam bijna als vanzelf een tekst.” ‘Ik Ben Verliefd Shalali’ heeft twee bruggetjes en moduleert naar een finale. ,,Als het goed lukt, zit de hele zaal aan het eind mee te klappen”, voorspelt Kartner. Zelf is de Brabander tevreden over het nummer.
13 december 1920
George Shultz - Amerikaans minister tijdens de regeerperiode van Ronald Reagan (1982-1988).
13 december 1923 († 8 april 2006)
Gerard Reve - Nederlands schrijver. Werd geboren als Gerard Kornelis van het Reve. Met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans werd hij tot de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend. In 1947 presenteerde hij zijn eerste roman, die geldt als een van de klassiekers uit de Nederlandse literatuur: De Avonden. Een verhaal over de laatste tien dagen van 1946 vanuit de beleving van de kantoorklerk Frits van Egters. De laatste alinea van De avonden wordt door sommigen de mooiste uit de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw genoemd: "Hij zoog de borst vol adem en stapte in bed. 'Het is gezien,' mompelde hij, 'het is niet onopgemerkt gebleven.' Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap."
13 december 1928 († 8 april 2012)
Jack Tramiel - Amerikaans ondernemer. Hij was de grote man van computerbedrijf Commodore International. Dat bracht in de jaren tachtig populaire computers op de markt als de PET CBM, VIC20 en Commodore 64. Tramiel groeide op in Polen in een joodse familie. Hij overleefde concentratiekamp Dachau. Na de oorlog verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Daar legde hij zich toe op de reparatie van typemachines. In de jaren zeventig begon hij met de ontwikkeling van home-computers. Populairste was de Commodore 64. Daarvan zijn er wereldwijd 17 miljoen verkocht.
13 december 1934
Richard Darryl Zanuck - Filmproducent (Jaws).
13 december 1948
Jeff 'Skunk' Baxter - Gitarist van Steely Dan en The Doobie Brothers (What A Fool Believes)
13 december 1989
Taylor Swift - Amerikaans singer-songwriter, muzikante, regisseuse, dichteres, schrijfster en actrice. Ze begon als countryzangeres. Later stapte over op meer mainstream popmuziek. Haar eerste internationale succes was de single Love story (2008). In juli 2024 trad ze op in Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Ze begroette haar fans in het Nederlands.
† 13 december 2006 (Geb. 22 oktober 1943)
Robert Long - Nederlands zanger, cabaretier en televisiepresentator. Richtte in 1953 de band The Yelping Jackals op en stapte later over naar Unit Gloria. Vanaf 1971 zong hij solo onder zijn definitieve artiestennaam Robert Long (een naam die verwijst naar zijn lengte). Deze liedjes kenmerkten zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met veel ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld werden. Halverwege de jaren '80 scoorde hij met de single Iedereen doet 't een top 10-hit in Nederland. Zijn albums bleven ook goed verkopen. Long presenteerde ook TV-programma's: Mijn geheim bij de TROS en Tien voor taal bij de VARA. Hij schreef ook columns voor het Algemeen Dagblad.
† 13 december 2008 (Geb. 26 mei 1923)
Horst Tappert - Duitse acteur. Bekend in de rol van Derrick. Horst Tappert was eerst boekhouder in een theater. Daar zag hij hoe leuk acteren was (en hoeveel je ermee kunt verdienen). Hij nam acteerlessen, en zo is het begonnen. In 1974 kreeg hij de hoofdrol in de Krimi Derrick, als hoofdinspecteur Stephan Derrick, bijgestaan door zijn trouwe assistent inspecteur Harry Klein. De serie duurde 281 afleveringen en werd uitgezonden in 104 landen.
† 13 december 2022 (Geb. 6 oktober 1947)
Han Peekel - Nederlandse televisiemaker. Werd bekend als presentator van Word Vervolgd, een programma over strips. Kinderen deden daarin de stemmen van hun favoriete stripfiguren na.
Geen gegevens gevonden.