9 juli 1988 - 'Fast car' van Tracy Chapman bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.
9 juli 1988 - 'Fast car' van Tracy Chapman bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.
9 juli 1572 - De Watergeuzen hangen negentien rooms-katholieke geestelijken op in een turfschuur bij Den Briel. Ze waren in Gorinchem gevangen genomen, uit haat voor de Katholieke Kerk. Door ze te martelen hoopten de Watergeuzen dat ze hun geloof zouden opgeven. Als blijkt dat dat niet werkt, worden ze vermoord. De negentien zijn in 1867 heilig verklaard door paus Pius IX.
9 juli 1810 - Napoleon verklaart het koninkrijk Holland voor opgeheven en annexeert Nederland als Frans grondgebied.
9 juli 1908 - De Christelijk Historische Unie (CHU) wordt opgericht. Leider van deze voor het grootste deel Hervormde partij is jhr. Mr. A.F. de Savorin Lohman.
9 juli 1924100 jaar geleden - De KLM voert haar eerste chartervlucht uit: fokstier Nico 11 wordt van het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam naar Parijs gevlogen.
9 juli 1953 - Het altijd drukken New York krijgt er een vervoersvorm bij: de helikopter. Wie van de ene naar de andere kant van de stad wil, kan daarvoor vanaf nu een helikoptervlucht boeken.
9 juli 1972 - Paul McCartney staat voor het eerst sinds 1966 op het podium. Samen met zijn groep Wings treedt hij op in het Zuid-Franse Chateauvillion.
9 juli 197450 jaar geleden - De Veronica Omroep Organisatie (VOO) wordt opgericht. Doel is om van Veronica een legale omroep te maken. Binnen twee weken worden 100.000 mensen lid.
9 juli 1981 - Nintendo brengt in Japan het eerste Donkey Kong spel uit. In het spel ontvoert de aap Donkey Kong Pauline (eerst heette ze nog 'Lady'). Gamers moeten haar proberen te redden met het figuurtje Jumpman. Die zouden we later leren kennen als Super Mario.
9 juli 1981 - Wereldrecordhouder discuswerpen Ben Plucknett wordt als eerste sporter uitgesloten wegens het gebruik van anabole steroïden.
9 juli 1982 - Coca-Cola introduceert in de Verenigde Staten Diet Coke. Cola zonder suiker maar met andere zoetstoffen. In Nederland zou het drankje 'Coca Cola Light' gaan heten.
9 juli 1985 - In de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland wordt de Rainbow Warrior tot zinken gebracht. Het was een van de schepen van milieuorganisatie Greenpeace. Er valt één dode: fotograaf Fernando Pereira. De aanslag blijkt later gepleegd te zijn door de Franse geheime dienst. De Rainbow Warrior zou naar Franse territoriale wateren afreizen om te protesteren tegen kernproeven die daar gehouden werden.
9 juli 1985 - In Oostenrijk komt een schandaal met wijn naar boven. De wijn blijkt te zijn aangelengd met de chemische stof diethyleenglycol.
9 juli 1987 - De vaste presentator van de Nationale Hitparade Ferry Maat is op vakantie en hij zorgt ervoor dat een opvallende collega voor één keer het programma overneemt, ene Tom Maat. Het blijkt André van Duin te zijn. Na afloop krijgt Maat te horen dat er vreemde dingen op de zender waren gebeurd. Zo was de invaller de hitlijst begonnen bij nummer 1, om te eindigen hij nummer 50.
9 juli 1990 - Natuurliefhebbers waarschuwen voor een ecologische ramp, als er niets gedaan wordt aan de oprukkende brulkikker. Het dier dat eigenlijk in Amerika thuishoort zou zich tegoed doen aan vissen, eenden en salamanders. Verder zou de brulkikker in staat zijn vogels uit de lucht te plukken en op te eten.
9 juli 1990 - Nova Zembla (een eilandengroep ten noorden van Noorwegen) maakt een bijzonder verschijnsel mee: het onweert er. Dat gebeurt daar vrijwel nooit. Het was er die dag ook heel warm geweest. Boven het ijs registreerden weerkundigen een temperatuur van 20 graden.
9 juli 1991 - Het Internationaal Olympisch Comitee besluit dat Zuid Afrika weer mee mag doen aan de Olympische Spelen.
9 juli 1991 - In de nacht van 8 op 9 juli 1991 wordt onder meer de provincie Noord-Holland getroffen door extreem zware onweersbuien. Vooral het aantal inslagen is uitzonderlijk groot. De buien zijn zo heftig doordat het zeewater heel koud is (we hadden een koel voorjaar) en het land flink was opgewarmd (maximum-temperaturen van meer dan 30 graden).
9 juli 1992 - Het is een puinhoop op de Franse snelwegen. Boze vrachtwagen-chauffeurs blokkeren alle belangrijke wegen. Veel vakantiegangers hebben er geen zin in hun vakantie in de file te beginnen, en kiezen dit keer een vakantie-bestemming buiten Frankrijk.
9 juli 199430 jaar geleden - Nederland rouwt: na een zinderend duel verliest Oranje van 3-2 van Brazilie tijdens het WK voetbal in Amerika. Dick Advocaat en zijn mannen mogen terug naar huis.
9 juli 1995 - Franse commando's enteren de Rainbow Warrior, het vlaggeschip van Greenpeace, en arresteren de bemanning. Het schip was de verboden twaalf?mijlszone rond Mururoa binnengevaren om te protesteren tegen de komende Franse atoomproeven.
9 juli 1995 - Steffi Graf en Pete Sampras winnen dit jaar de begeerde tennis trofeen van Wimbledon.
9 juli 1996 - Noodweer in Italië en Frankrijk eist 8 levens.
9 juli 1996 - Thijs Wöltgens wordt burgemeester van Kerkrade. Hij was van 1989 tot 1994 fractievoorzitter van de PvdA.
9 juli 1998 - In Zuid-China hebben overstromingen al het leven gekost aan 400 mensen. Vele tienduizenden zijn dakloos geworden.
9 juli 199925 jaar geleden - Tijdens het North Sea Jazzfestival worden handtekeningen ingezameld voor een zesde publieke radiozender. Dat moet een station worden voor de liefhebbers van geimproviseerde muziek. Dat zou lukken, want op 4 september 2006 beginnen de uitzendingen.
9 juli 2000 - De Chinese autoriteiten zetten eenden en kippen in bij de jacht op de schadelijke sprinkhaan. De vogels blijken prima te voldoen: een eend eet gemiddeld vierhonderd sprinkhanen per dag, een kip verorbert er zo'n tweehonderd per etmaal. Het gevogelte is speciaal getraind, meldt de Britse omroep BBC. De eenden en kippen worden ingezet in de noordwestelijke regio Xinjiang, waar de bewoners met een van de ergste sprinkhanenplagen sinds jaren kampen. De insecten vraten inmiddels enkele honderden vierkante kilometers landbouwgrond kaal.
9 juli 2000 - Een Deense vakantieganger heeft op een benzinestation bij het Duitse Hannover nogal wat opschudding veroorzaakt. Hij bleef bij het tanken met zijn vinger in de tankopening van zijn wagen steken. Uiteindelijk moest de tank uit de auto worden verwijderd. De politie, de brandweer, de Duitse wegenwacht en een medisch team probeerden ter plekke hulp te bieden. Maar de vinger zwol vervaarlijk dik op. Na anderhalf uur besloten de hulpverleners de complete tank uit de auto te monteren, waarna de man met de tankopening om zijn vinger naar een ziekenhuis werd vervoerd. Daar lukte het de vinger vrij te krijgen. Nadat de tank was teruggeplaatst, kon de 36-jarige pechvogel zijn rit naar Italië voortzetten.
9 juli 2000 - Paus Johannes Paulus II noemt de World Gay Pride-manifestatie in Rome een schending van christelijke waarden.
9 juli 2001 - Ex-Beatle George Harrison maakt bekend dat hij in Zwitserland een bestraling heeft ondergaan voor een hersentumor. Later dat jaar (29 november) zou Harrison overleiden.
9 juli 2001 - In Amerika wordt voor het eerst een Nationale Blond Dag gevierd. De dag is uitgeroepen door een groep advocaten met blond haar…()
9 juli 2001 - Loretta Schrijver maakt bekend dat ze terugkeert als nieuwslezeres van het RTL-nieuws. Ze heeft een jaar een dierenprogramma bij de AVRO gemaakt, maar mistte "de onafhankelijkheid en de dynamiek van het nieuws".
9 juli 2001 - The Office is voor het eerst op de televisie bij de BBC. De comedy geschreven door Ricky Gervais en Stephen Merchant gaat over de belevenisse in het kantoor in Slough van papierbedrijf Wernham Hogg. Het wordt gepresenteerd als een documentaire over een willekeurig Engels kantoor
9 juli 2003 - De eerste film uit de serie Pirates of the Caribbean gaat in de première. De vijf piratenfilms zouden Disney 4,5 miljard dollar opleveren.
9 juli 2003 - Na 19 jaar ontwaakt de Amerikaan Terry Wallis uit een coma.
9 juli 2005 - Een live-opname van de Beatles-klassieker Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitgevoerd door Paul McCartney en U2 komt de Mega Top 50 binnen. Het is het eerste nummer in de lijst dat alleen als download beschikbaar is (en niet als singletje).
9 juli 2009 - Nieuwe concurrentie voor Windows. Google komt met een eigen besturingssysteem. Het gaat Chrome OS heten. Die naam is niet verwonderlijk. Chrome is de internetbrowser van Google en die browser zal een belangrijke rol spelen in het besturingssysteem. De browser geeft straks toegang aan belangrijke onderdelen zoals de tekstverwerker of de mailbox.
9 juli 2011 - Soedan splitst zich op in Noord-Soedan en Zuid-Soedan. Noord-Soedan heeft als hoofdstad Khartoem. De hoofdstad van Zuid-Soedan is Djoeba. De opsplitsing komt nadat een meerderheid van de zuidelijke bevolking in een referendum had aangegeven voor zelfstandigheid te zijn.
9 juli 201410 jaar geleden - De halve finale van het WK voetbal Nederland-Argentinië levert een kijkcijferrecord op. 9.058.000 Nederlanders bekijken de wedstrijd. Het is het best bekeken tv-programma ooit in Nederland. Het aantal kijkers is heel opvallend, omdat de wedstrijd pas om 22.00 uur begint. Na de reguliere speeltijd is het 0-0. Argentinië wint het nemen van strafschoppen met 4-2.
9 juli 1802 († onbekend)
Thomas Davenport - Uitvinder van de eerste elektrische motor die een commercieel succes werd.
9 juli 1932 († 29 juni 2021)
Donald Rumsfeld - Amerikaanse politicus, minister van Defensie. Hij is zowel de jongste als de oudste persoon die Amerikaans minister van Defensie was. Eerst was hij het onder president Gerald Ford (1975 tot 1977). Later onder president George W. Bush (2001 tot 2006). Hij leidde de invallen Irak en Afghanistan na aanslagen van 11 september 2001 in de VS.
9 juli 1935 († 4 oktober 2010)
Mercedes Sosa (Argentijns zangeres) - Haydée Mercedes Sosa (San Miguel de Tucumán) was een Argentijnse zangeres, die zeer populair was in Latijns-Amerika. Ze werd bewonderd om haar intense stem. Haar bijnaam was La Negra.
9 juli 1935 († 31 juli 2005)
Wim Duisenberg - Duisenberg was tussen 1998 en 2003 de eerste president van de Europese Centrale Bank en begeleidde in die functie de invoering van de euro. Daarvoor stond hij jarenlang aan het hoofd van De Nederlandsche Bank. In het eerste kabinet-Den Uyl bekleedde de PvdA'er de post van minister van Financiën. Bijnamen: 'Duitenberg' en 'Mister Euro'.
9 juli 1938
Brain Dennehy - Acteur. Kreeg grote bekendheid in de rol van politie-agent in de film First Blood.
9 juli 1947
Jerney Kaagman - Was zangeres van Earth & Fire (Weekend). Werkte later van Radio Noordzee en belangenorganisaties voor artiesten.
9 juli 1947 († 10 april 2024)
O.J. Simpson - American footballspeler en acteur. In 1994 werden zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ronald Goldman dood aangetroffen in haar huis. De politie wees Simpson aan als verdachte. Simpson sloeg op de vlucht. De politieachtervolging was live op de televisie te volgen. Na een lange rechtszaak werd Simpson vrijgesproken. Later werd hij in een civiele rechtszaak wel aansprakelijk gesteld voor de dood van Brown en Goldman. Hij moest miljoenen schadevergoeding betalen. Later ging Simpson toch de gevangenis in voor een gewapende overval en ontvoering.
9 juli 1951 († 11 april 20195 jaar geleden)
Max van Weezel - Journalist. Werkte meer dan zeventig uur per week. Hij schreef voor Vrij Nederland en presenteerde radioprogramma's waaronder Met het Oog op Morgen. Hij zei ooit dat zijn Joodse afkomst grote invloed gehad heeft op zijn manier van denken en leven. Het ergste vond Van Weezel vergeten te worden.
9 juli 1954
Debbie Sledge - Van Sister Sledge.
9 juli 1958
Bill Barey - Lid van de groep REM.
9 juli 1959
Jim Kerr - Zanger van de Simple Minds (Don't You Forget About Me).
9 juli 1959
Marc Almond - Zanger, eerst van Soft Cell, later solo. Soft Cell kennen we onder andere van Tainted Love en Torch.
9 juli 1960
Remi van der Elzen - Journaliste, presentatrice (KRO, RTL5).
9 juli 1969
Gert-Jan Segers - Politicus. Is fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. "Ik ben de politiek ingegaan omdat ik het christelijk geloof handen en voeten wil geven in de praktijk", schrijft hij in zijn biografie op de site van de Kamer. Komt uit een onderwijsfamilie. Werkte ook in Egypte. Hij zoekt twee keer per jaar de stilte op van een klooster.
9 juli 1969
Volkert van der Graaf - Dierenactivist. Bekende Pim Fortuyn te hebben vermoord. Hij wachtte 6 mei 2002 de politicus op bij de studio's van Radio 3 en schoot hem op de parkeerplaats neer. Tijdens zijn vlucht werd hij gevolgd door verschillende mensen. Hierdoor kon hij door de politie worden aangehouden. In zijn cel begon Van der Graaf een hongerstaking omdat hij zijn levensomstandigheden niet menswaardig vond. Later begon hij weer te eten. Tijdens de rechtszaak bekende hij de moord, maar "spijt" kwam niet over zijn lippen. Tegen Volkert van der Graaf werd 18 jaar cel geëist. Hij werd ook tot 18 jaar veroordeeld. Lezers van HP de Tijd riepen Van der Graaf in 2004 uit tot 'Ergste Nederlander'.
9 juli 1976
Jochem Uytdehaage - Nederlands schaatser.
† 9 juli 1941 (Geb. 5 september 1872)
Carl Friedrich von Siemens - Duits industrieel.
† 9 juli 2024 (Geb. 8 augustus 1963)
Marcel Schimscheimer - Nederlandse bassist en muziekproducent. Hij was de man achter het succes van de meidengroep Dolly Dots en De Toppers. Ook werkte was producent van onder andere Ruth Jacott en René Froger. Voor Glennis Grace produceerde hij het nummer My Impossible Dream, waarmee zij in 2005 meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Marcel Schimscheimer werd gezien als een van de beste bassisten van Nederland en speelde bas in het Metropele Orkest en de band van The Passion.
9 juli 1973 - Oprichting van de Veronica omroep organisatie.
9 juli 1979 - Jaap Decker (tape) en Ben van Praag starten bij Mi Amigo 272.
9 juli 1988 - Start Radio 558.