Inloggen
vorige
8 juli
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

8 juli - Een weerspreuk voor deze naamdag van de heilige Amelberga: "Op Sint-Amelberga gaat het honingdeurtje open". Daarmee wordt bedoeld dat het vanaf vandaag warm genoeg is voor de bijen om op zoek te gaan naar honing.

8 juli 1865 - De Amerikaan C.E. Barnes uit Lowell krijgt patent op het machinegeweer.

8 juli 1905 - De 17-jarige Amerikaanse May Sutton wint als eerste niet-Britse het dames-enkel van Wimbledon.

8 juli 1905 - De muitende bemanning van de Russische pantserkruiser Potemkin vindt onderdak in Roemenië.

8 juli 1923 - De AVRO wordt opgericht, althans, volgens de statuten. Wat er op zondag 8 juli precies gebeurde, is nergens te achterhalen. De omroep heette overigens nog geen AVRO maar HDO. Die letters stonden voor Hilversumse Draadlooze Omroep. De eerste uitzending van de DHO vond plaats op 21 juli 1923. In december 1927 ging de HDO AVRO heten (Algemeene Vereeniging Radio Omroep).

8 juli 1930 - De tandradbaan naar de Zugspitze (in Zuid-Duitsland) wordt in gebruik genomen.

8 juli 1942 - Anne Frank en haar familie duiken onder in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

08-07-2009

8 juli 1947 - De Rosswel Daily Herald opent de krant met het bericht dat een vliegende schotel is neergestort. Dat zou gebeurd zijn op het land van een boer in Roswell, een plaatsje in New Mexico. De krant had zich gebaseerd op een persbericht van een militair vliegveld. Later meldt het leger dat het om delen van een weerballon gaat. Tientallen jaren later verklaren getuigen dat het helemaal niet om een weerballon ging. Er gaan zelfs verhalen dat er in het neergestorte ding lichamen lagen.

07-07-2013

8 juli 1957 - De Volkskrant onthult dat Het Parool al negen dagen het algemeen klassement van de Tour de France overschrijft van de Volkskrant. Voor de grap had de Volkskrant een paar dagen een renner met de naam La Parole onderaan het klassement geplaatst. Het Parool had dat gewoon overgenomen, terwijl meneer La Parole helemaal niet bestaat.

8 juli 1958 - De allereerste gouden elpee uit de muziekgeschiedenis wordt uitgereikt. De prijs gaat naar de makers van de soundtrack "Oklahoma". Er waren meer dan een miljoen exemplaren van die elpee verkocht. De eerste gouden single werd in maart 1958 al uitgereikt aan Perry Como voor zijn hit "Catch a Falling Star". Ook van dat schijfje waren er meer dan één miljoen verkocht.

8 juli 1974 - Johan Cruijff krijgt een lintje. Hij wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

08-07-2008

8 juli 1978 - De Zweedse tennisser Björn Borg wint voor de derde keer op een rij het herenenkelspel op Wimbledon. Bij de dames begint het tijdperk van de Tsjechische Martina Navratilova. Zij verslaag in de finale Chris Evert. De Nederlander Tom Okker brengt het tot de halve finale.

8 juli 1983 - Bisschop Simonis van Rotterdam wordt benoemd tot aartsbisschop van Utrecht en opvolger van Willebrands.

8 juli 1984 - Wimbledon eindigt in overwinningen voor Martina Navratilova en John McEnroe. Vooral John McEnroe behaalde een overtuigende overwinning. In één uur en 20 minuten verslaat hij in de finale Jimmy Connors.

8 juli 1985 - In Hamburg worden Konrad Kujau en Gerd Heinemann tot meer dan vier jaar cel veroordeeld. Ze zeiden dat ze de dagboeken van Hitler hadden ontdekt, maar later blijkt dat ze die boeken zelf hebben volgeschreven.

8 juli 1989 - Een gouden weekeinde voor het Duitse tennis op Wimbledon. Op deze zaterdag wint Steffi Graf het tennistoernooi van bij de dames. Een dag later wint Borick Becker bij de heren.

8 juli 1990 - Duitsland wordt in Rome wereldkampioen voetbal. In de finale wint het team van Franz Beckenbauer met 1-0 van Argentinie.

08-07-2009

8 juli 1990 - Stefan Edberg en Martina Navratilova winnen het tennistoernooi van Wimbledon.

8 juli 1992 - De Gemeenteraad van Amsterdam besluit dat er in de Bijlmeermeer twee flatgebouwen gesloopt moeten worden. De flats moeten plaatsmaken voor laagbouw.

8 juli 1992 - In Uithoorn doet zich een explosie voor op het terrein van de chemische fabriek Cindu. Drie mensen komen om het leven.

08-07-2009

8 juli 1996 - De investeringsmaatschappij Manaus neemt Veronica Nieuwsradio over. Het is de bedoeling dat het failliete radio-station per 1 oktober weer in de lucht is, onder de naam AM 1395. Het station gaat een combinatie van nieuws en praatradio brengen. De uitzendingen van Veronica Nieuwsradio werden begin mei gestaakt nadat de belangrijkste investeerder zich had teruggetrokken. Manaus is ondermeer eigenaar van Jazz Radio.

8 juli 1997 - Bij een busongeluk in Egypte komen 8 Nederlandse toeristen om. Hongarije, Tsjechië en Polen mogen bij de NAVO.

8 juli 1998 - Hans van Mierlo, oprichter van D66, kondigt aan na 32 jaar de politiek te verlaten. Hij ziet af van een Kamerzetel en wil geen minister meer worden nu Buitenlandse Zaken niet voor D66 beschikbaar is.

8 juli 1998 - In Nigeria breken rellen uit na de plotselinge dood van oppositieleider Abiola in zijn cel. Er vallen 14 doden.

8 juli 1998 - Op de Nederlandse televisie is gemiddeld elke zeven minuten een vloek te beluisteren. Dat hebben studenten van de Christelijke Hogeschool Ede berekend in opdracht van de Bond tegen het Vloeken.

8 juli 2000 - De al drie maanden vermiste Britse kat Emma heeft experts verbaasd door liefst 150 kilometer van huis op te duiken. Het dier doorkruiste in totaal vier graafschappen. Ze werd uiteindelijk in haar nekvel gepakt toen ze in een tuin liep. Door een chip in haar oren kon de eigenaar worden achterhaald. De loopgrage viervoeter is intussen terug bij haar baasje, aldus de BBC.

8 juli 2000 - Een mooie dat voor de boekenwurmen: de nieuwste van Harry Potter ligt in de winkels. Het boek is getiteld "Harry Potter en de Vuurbeker". Het is het vierde boek uit de succesvolle serie van schrijfster J.K. Rowling. In het boek mag Harry naar de WK-finale Zwerkbal.

8 juli 2000 - In de Domkerk in Utrecht trouwt Prins Bernhard jr. met Anette Sekreve. Bruid en bruidegom slaan zich manmoedig door de plechtigheid heen, al wordt het de bruid tussen het jawoord en het wisselen van de ringen even teveel: er moet een zakdoek aan te pas komen. Dominee Van der Meiden geeft het paar uitgebreid de kans om elkaar meteen na het jawoord te kussen. Dat ging twee dagen eerder tijdens het burgerlijk huwelijk namelijk mis. Het paar krijgt een huwelijksbijbel met illustraties van Marc Chagall.

8 juli 2000 - Patrick Kluivert tekent het mooiste contract van zijn leven. De voetballer van FC Barcelona trouwt met Angela Hulten. De twee waren al acht jaar bij elkaar, en er waren al twee kinderen geboren, maar Patrick leek niet de stap naar het stadhuis te durven wagen. Tijdens het kerstdiner van 1999 deed hij zijn vriendin een aanzoek, en die zei direct ja. Patrick en Angela trouwden in de Westerkerk in Amsterdam. Onder de gasten waren onder meer Frank en Ronald de Boer, Patty Brard, Tim Immers en Louis van Gaal.

8 juli 2007 - Het nieuwste vliegtuig van Boeing wordt gepresenteerd aan het publiek: de 787. Voor deze datum is gekozen omdat het - in de Amerikaanse datumnotatie - 7-8-7 is. Het toestel ziet er leuk uit maar vliegt nog niet. De eerste vlucht vindt plaats op 15 december 2009.

01-07-2016

8 juli 2014 - Gastland Brazilië wordt in de kwartfinale van het WK voetbal vernederd door Duitsland. De Duitsers walsen met 7-1 over de Brazilianen heen. De bondscoach van Brazilië noemt het de slechtste dag van zijn leven.

Geboren

8 juli 1838 († onbekend)
Graaf Ferdinand von Zeppelin - Uitvinder en naamgever van de zeppelin.

8 juli 1839 († onbekend)
John D. Rockefeller Sr. - Maakte van Standard Oil de grootste oliemaatschappij in Amerika, totdat de overheid het bedrijf met een wet een kopje kleiner maakte.

8 juli 1921 (†8 juli 1996)
Jan Brusse - Jan Brusse heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Frankrijk. Hij werkte er als correspondent voor diverse Nederlandse media. Zijn columns werden geregeld gebundeld. Brusse kreeg grote bekendheid met zijn TV-rubriek Hier Parijs, Hier Jan Brusse. Jan Brusse op zijn 75ste verjaardag overleden. Hij is in Antibes aan de Cote d'Azur gestorven aan kanker.

8 juli 1935
Gert Timmerman - Zanger. Bekend van het duo Gert & Hermien.

8 juli 1956
Russel Christian - Zanger. Vormde zamen met zijn broers de groep The Christians.

8 juli 1958
Kevin Bacon - Acteur (Footloose).

8 juli 1961
Andy Fletcher - Lid van Depeche Mode.

8 juli 1962
Joan Osborne - Zangeres.

8 juli 1964
Linda de Mol - Presentatrice (TROS, RTL Duitsland). Kreeg de woede van de Duitse pers over zich heen toen ze het Duitse volkslied 'een rotlied' noemde. De tekst luidt: "Einigkeit und Recht und Freiheit Für das deutsche Vaterland! Danach laßt uns alle streben Brüderlich mit Herz und Hand! Einigkeit und Recht und Freiheit Sind des Glückes Unterpfand - Blüh im Glanze dieses Glückes, Blühe, deutsches Vaterland."

8 juli 1970
Micky Hoogendijk - Actrice (GTST).

Overleden

8 juli 1695 (Geb. 14 april 1629)
Christian Huygens - De Nederlandse wetenschapper. Hij deedonderzoek naar licht. Hij was de eerste die licht zag als golven. Ook bouwde hij een telescoop waarmee hij ontdekte dat Saturnus ringen heeft. Huygens heeft ook het slingeruurwerk uitgevonden.

8 juli 1996 (Geb. 8 juli 1921)
Jan Brusse - Jan Brusse heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Frankrijk. Hij werkte er als correspondent voor diverse Nederlandse media. Zijn columns werden geregeld gebundeld. Brusse kreeg grote bekendheid met zijn TV-rubriek Hier Parijs, Hier Jan Brusse. Jan Brusse op zijn 75ste verjaardag overleden. Hij is in Antibes aan de Cote d'Azur gestorven aan kanker.

8 juli 2014 (Geb. 19 augustus 1951)
Menno Buch - Televisiemaker. Onder andere bekend van Sex Voor De Buch in Buch in de Bajes. Hij was eigenaar van een telefoonseksbedrijf en kwam in het nieuws omdat hij daarbij gefraudeerd zou hebben. Hij leed aan kanker en pleegde zelfmoord. Menno Buch was de broer Boudewijn Büch, de bekende schrijver, verzamelaar en televisiemaker. Die overleed in november 2002.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
8 juli
volgende