Inloggen
vorige
7 oktober
volgende

Hits

7 oktober 1967 - 'Excerpt from a teenage opera' van Keith West bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

07-10-2008

Nieuwsfeiten

7 oktober - Vandaag denken we aan de heilige Sergius. Hij is er wat betreft de winter vroeg bij: "Met Sergius, de winter begint".

7 oktober 1911 - Een aanpassing van de Arbeidswet zorgt ervoor dat kinderen onder de 12 niet meer mogen werken. Jongeren onder de 18 en vrouwen mogen maar beperkt werken. Nachtarbeid voor deze groepen wordt verboden. En vrouwen mogen niet meer dan 10 uur per week werken.

7 oktober 1912 - Winterswijk noteert matige vorst (-5,7 graden).

7 oktober 1919 - De KLM wordt opgericht.

7 oktober 1946 - Op 7 oktober 1946 maakt een Fairey Firefly vliegtuig van de Nederlandse Marine Vliegdienst een oefenvlucht boven Gelderland. Om zijn blijdschap wegens een geslaagde sollicitatie te tonen haalt de piloot stunts uit boven het huis van zijn ouders in Apeldoorn en raakt daarbij het gebouw van de Christelijke HBS. Het vliegtuig stort neer en het gebouw vliegt in brand. In de gymzaal is op dat moment klas 2C aan de vrije oefening bezig. De 27 leerlingen rennen In paniek en met zware brandwonden alle kanten uit en springen in de vijver naast de school. 22 jongens en de piloot sterven. De moeder van de vlieger overlijdt aan een hartaanval als ze van de gebeurtenissen hoort.

7 oktober 1949 - In Berlijn wordt de Duitse Democratische Republiek uitgeroepen op het grondgebied van de Russische bezettingszone. De oprichting van de DDR is een reactie op de vorming van de Bondsrepubliek Duitsland, een maand eerder.

7 oktober 1955 - De laatste Duitse krijgsgevangenen keren terug uit de Sovjetunie; tien jaar na het eind van de oorlog.

7 oktober 1957 - Een brand verwoest de kern van een plutoniumreactor in de fabriek van Windscale in Groot-BrittanniŽ. Wolken radioactiviteit stijgen op. Mogelijk hebben tientallen mensen daardoor een ongeneeslijke vorm van kanker opgelopen. Windscale gaat Sellafield heten.

7 oktober 1970 - In Egypte Anwar as-Sadat volgt de overleden president Gamal Abd'el Nasser op.

7 oktober 1974 - De TROS is A-omroep.

7 oktober 1974 - Het sportprogramma FC Avondrood van de VARA is voor het eerst op televisie. Presentator is de dan 28-jarige Felix Meurders. Ook Henk van Dorp, Tim Krabbť en Frits Barend werken mee aan het programma. Er zijn onder meer interviews met scheidsrechter Frans Derks en een reportage met wielrenner Raymond Poulidor.

7 oktober 1978 - Lezers van de Volkskrant vinden voor het eerst bij hun krant de bijlage Het Vervolg. De laatste aflevering verschijnt op 28 augustus 1999.

7 oktober 1981 - Peter van Bruggen presenteert op 7 oktober 1981 zijn allereerste Weeshuis Van De Hits bij de KRO op Hilversum 3. Tien jaar lang kunnen luisteraars de avonturen van Morrison volgen. In december 1991 wordt Het Weeshuis Van De Hits voor de laatste keer uitgezonden.

7 oktober 1984 - 'Achterwerk in de kast', is voor het eerst op de televisie. In een soort pashokje mochten kinderen zeggen wat ze op hun lever hadden.

7 oktober 1985 - Het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro wordt door een groep Palestijnen gekaapt. De kapers vermoordden een passagier in een rolstoel. Na onderhandelingen krijgen ze een vrije doortocht.

07-10-2008

7 oktober 1986 - Na vijf afleveringen is de Nederlandse week-editie van de Pravda opgehouden te verschijnen. Hiermee is een eind gekomen aan een eperiment van uitgeverij Victor Steinmetz. Die wilde Nederlanders een paar weken de tijd geven om Rusland beter te laten kennen. De eerste oplage van de Nederlandse Pravda bedroeg 150-duizend exemplaren. De laatste nog maar 80-duizend.

7 oktober 1986 - PSV-manager Kees Ploegsma en trainer Guus Hiddink contracteren de Braziliaanse aanvaller Romario van Vasca da Gamma. De spits is 22 jaar en kost de Phillips Sportvereniging 8 miljoen gulden. Een koopje zou achteraf blijken, want Romario scoort aan de lopende band. de Braziliaan gedraagt zich ook al een superster en zegt daar zelf over "Yo no soy iedereen!"

07-10-2015

7 oktober 1988 - Barcelona-Trainer Johan Cruijff krijgt een eerste schorsing na belediging van een scheidrechter.

7 oktober 1988 - Het Limburgse Lottum wordt getroffen door een windhoos. Ook andere plaatsen in Nederland krijgen te maken met overlast door onweer en blikseminslagen.

7 oktober 1989 - De leiders van de DDR vieren de veertigste verjaardag van hun staat met een militaire parade op de Karl Marxallee in Oost-Berlijn. Een paar straten verderop demonstreren burgers tegen de enig toegestane partij, de SED. Eregast, Sovjetleider Gorbatsjov, houd zich tijdens zijn verblijft in de DDR afzijdig en wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen in het land.

7 oktober 1993 - RTL5 zendt de eerste aflevering uit van Music Scene. Marcel de Groot presenteerde de door platenmaatschappijen aangedragen clips en promo's elke week in een ander jasje. Jan Rot duikt in "de Platenkast van ..." Het programma zou een seizoen worden uitgezonden.

19-08-2009

7 oktober 1995 - Arie Haan volgt bij Feyenoord de ontslagen trainer Willem van Hanegem op.

7 oktober 1995 - Dag Juf, tot Morgen, is voor het eerst op de televisie bij de AVRO. De kinderserie ging over kinderen uit groep 4 van de Julianaschool in Rotterdam.

7 oktober 1995 - In de nacht van 7 op 8 oktober gaat Call TV van start bij Veronica.

7 oktober 1996 - Een ritsproef onder Badhoevedorp is moeizaam verlopen. Bij een ritsproef probeert de politie het invoegen van het snelwegverkeer te verbeteren, door middel van het zogeheten opzwaaien: dan zet je een agent naast de invoegstrook, die wappert flink met zijn armen, en daardoor rijden invoegende automobilisten door tot het einde van de strook. Maar ondanks het opzwaaien zat het verkeer na twintig minuten muurvast. Rijkswaterstaat verplaatste de wanhopig zwaaiende agenten toen maar richting het volgende knooppunt. Daar stond ook een file, maar volgens mensen die het weten kunnen werd die wel mooi minder lang, dankzij het opzwaaien.

7 oktober 1996 - Het experiment met televisie-uitzendingen via de satelliet van de Wereldomroep heeft meer kijkers getrokken dan verwacht. Ongeveer een half miljoen mensen hebben afgestemd op de Zomer TV van de Wereldomroep, dat drie maanden lang in Europa te ontvangen was met een schotelantenne. De Wereldomroep heeft het Ministerie van Cultuur financiŽle steun gevraagd om twaalf maanden per jaar te kunnen uitzenden. Uit het experiment zou BVN TV ontstaan.

7 oktober 1996 - Turkije wil dat Nederland maatregelen neemt tegen het televisiestation MED?TV dat sinds deze week vanuit Utrecht uitzendingen verzorgt. Het station zou gefinancierd worden door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die door Ankara wordt beschouwd als een terreurorganisatie. In Belgie werden de uitzendingen van MED?TV onlangs verboden. Vijf medewerkers werden toen gearresteerd.

7 oktober 1997 - Sinn Fein praat voor het eerst met de protestanten over vrede in Ulster.

7 oktober 1998 - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers bouwt in Leiden een tent voor asielzoekers die op wachtlijsten voor reguliere centra staan. Ook in Ermelo, Heumensoord en Roermond komen tenten. In de Kamer worden heftige debatten gevoerd over het asielbeleid.

7 oktober 1999 - De telefooncentrale van het Noorse koningshuis heeft de afgelopen twee weken meer dan 2000 telefoontjes te verwerken gekregen. De bellers vragen de inmiddels wanhopige telefonisten hen door te verbinden met koning Harald V. Overigens is nog niemand tot de vorst doorgedrongen. De telefoontjes zijn het gevolg van een bericht op mobiele telefoons in vooral West-Noorwegen, waarin de inwoners van het Scandinavische land worden opgeroepen de koning te bellen. In het bericht wordt het telefoonnummer van het paleis genoemd. Het hof wil de politie inschakelen als de telefoonactie blijft voortduren.

7 oktober 1999 - Willibrord Frequin zorgt voor opschudding in het Big Brotherhuis. Twee van zijn medewerkers landen per parachute in de tuin. Zelf komt Willibrord even buiten het hek neer. De bewoners reageren boos en doen een oproep om hun privacy te respecteren. (Hebben ze die dan met 28 camera's die dag en nacht op ze gericht zijn?)

7 oktober 2010 - Het RTL-programma Koffietijd wordt afgebroken naar aanleiding van het overlijden van Antonie Kamerling. Tijdens het programma wordt bekend dat de acteur/zanger een dag eerder zelfmoord heeft gepleegd. De presentatrices Quinty Trustfull en Loretta Schrijver zijn zo onder de indruk dat zij de uitzending stoppen.

7 oktober 2135 - In Nederland is een totale zonsverduistering te zien.

Geboren

7 oktober 1913 (†30 november 1987)
Simon Carmiggelt - Journalist, schrijver. Was een tijdgenoot van Godfried Bomans, en hun werk werd door sommige critici niet als literatuur gezien. Bekende uitspraak van Carmiggelt: "De geheelonthouders hebben gelijk, maar alleen de drinkers weten waarom."

07-10-2008

7 oktober 1930 (†13 januari 2009)
Kick Stockhuyzen - Televisiepresentator en stemacteur. Bekend van "Herkent u deze Melodie?", "Herkent u deze Tijd?" en "Ja natuurlijk". Jarenlang werkte bij de NCRV, maar de laatste jaren zat hij bij MAX.

7 oktober 1945
Kevin Godley - Brits muzikant. Hij zat in 10cc en vormde samen met Lol Creme het duo Godley & Creme.

7 oktober 1950
Maartje van Weegen - Presentatrice (Cijfers & Letters, Op de Valreep, Ratel, School TV, Studio Vrij, NOS Laat, Halfzes Journaal, Het Capitool, Buitenhof, M2). Verslaggeefster koninklijk huis bij de NOS. Opleiding: mulo, avond-atheneum. De PVV heeft een prijs naar haar vernoemd: de Maartje van Weegen-bokaal. De prijs is bedoeld voor "linkse en bevooroordeelde berichtgeving door de staatsomroep". Van Weegen heeft dat te danken aan haar beroemde uitspraak op de dag van de overwinning van Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam op 6 maart 2002: "Met pijn in het hart moet ik constateren dat Leefbaar Rotterdam hier met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen."

29-12-2009

7 oktober 1952
Vladimir Poetin - Premier van Rusland. Begint zijn dag in de sportschool en duikt daarna het zwembad in. Tijdens het baantjes trekken neemt hij vaak de belangrijkste besluiten.

7 oktober 1964
Sam Brown - Britse zangeres. Ze is de dochter van zangeres Vicki Brown en zanger Joe Brown. We leerden haar in 1988 kennen door het liedje Stop.

7 oktober 1967
Ellen ten Damme - Nederlandse zangeres en actrice. Ze werd geboren in Warnsveld maar groeide op het in het Drentse Roden. Ze speelde meer in We zijn weer thuis, Pleidooi, Jiskefet en All Stars (1997). En ze was ook te zien in de aflevering Filmriss van het Duitse Tatort. Samen met de 3JS zong ze Wat is dromen.

Overleden

7 oktober 1995 (Geb. 7 december 1923)
Wim Klinkenberg - Links journalist. Werd in 1963 ontslagen als redacteur van CPN-dagblad De Waarheid wegens te grote loyaliteit aan Moskou. Was bekend als 'de laatste Stalinist van Nederland'. In 1984 verdedigde hij de miljoenen moorden van Stalin met de woorden "Als je vuil opraapt, maak je vuile handen. Wat had hij anders moeten doen: het doel van de revolutie laten verlopen?". Hij was vele jaren bestuurder van journalistenvakbond NVJ.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
7 oktober
volgende