Inloggen
vorige
6 oktober
volgende

Hits

6 oktober 1973 - 'My friend the wind' van Demis Roussos bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

06-10-2009

6 oktober 1979 - 'A brand new day' van Wiz Stars bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

06-10-2009

6 oktober 1990 - 'Verdammt, ich lieb' dich' van Matthias Reim bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

6 oktober - Volgens de katholieke traditie denken we vandaag van Bruno de Karthuizer. Een weerspreuk over deze heilig luidt: "Wie Bruno tart, zijn koren wordt zwart".

6 oktober 1889 - Thomas Edision verzorgt voor het eerst een filmvoorstelling.

6 oktober 1908 - Oostenrijk-Hongarije annexeert BosniŽ en Herzegovina.

6 oktober 1917 - De nieuwste editie van het woordenboek Literary Digest verschijnt. Eťn van de nieuwe woorden is het woord: ďjazzĒ. Er achter staat "een muzieksoort die mensen aanzet tot schudden en springen en dat een terugkeer suggereert van de middeleeuwse springmanieĒ.

6 oktober 1927 - In New York gaat de muziekfilm De Jazz-zanger in premiere. Voor het eerst hoorde het publiek een acteur spreken. Zijn eerste woorden waren: "Jullie hebben nog niets gehoord". Het tijdperk van de geluidsfilm is begonnen. Tot deze dag was het publiek gewend dat een piano in de bioscoopzaal voor de muzikale begeleiding zorgde en de teksten van acteurs in beeld te lezen waren.

6 oktober 1939 - Hitler verklaart dat hij niet de bedoeling heeft oorlog te voeren tegen Groot-BrittanniŽ of Frankrijk.

6 oktober 1961 - De NCRV zendt op zaterdagmiddag de eerste Donna Reed Show uit. Donna Reed was de vrouw van een dierenarts. Hij werd weggeroepen en zij moest de zaakjes opknappen. De serie zou blijven draaien tot september 1965.

6 oktober 1962 - Het hondje Lassie is voor het eerst op de Nederlandse televisie. Het dier zou jarenlang helpen bij het vangen van boeven en het redden van dieren in nood.

06-10-2009

6 oktober 1964 - The Bill Dana Show gaat in premiere op de Nederlandse tv. Een Amerikaanse sitcom over Jose Jimenez die als liftjongen in een hotel werkt en woont.

6 oktober 1965 - De single I Hear A Symphony van de Supremes wordt uitgebracht.

6 oktober 1967 - Schrijvers Gerard van het Reve en Simon Vinkenoog zorgen voor een daverend einde van een dichtersfestival in de Harmonie in Leeuwarden. De twee hebben de dag met elkaar doorgebracht en waren ''s middags al in de plaatselijke boekhandel elkaar aan het jennen geweest. Na afloop van de voorstelling geeft Van het Reve voor de ogen van het verbouwereere publiek Vinkenoog een paar klappen en schopt hem twee keer tegen de schenen. Vinkenoog duwt zijn pas gekregen bos bloemen daarop maar in het gezicht van van het Reve. De vrouw van Vinkenoog bewerkt Van het Reve met haar nagels en krijgt als dank ook nog een paar schoppen. Een paar maanden hiervoor hier hebben de twee in dronken toestand ook al gemat bij een feest in Brussel.

6 oktober 1969 - 'Alleen op Weg' is voor het eerst op tv te zien. De Franse televisieserie heet eigenlijk 'En Famille'.

6 oktober 1970 - Paul van Vliet verzorgt een solo-optreden op de televisie. Hij was trouwens in 1966 ook al kort te zien geweest op tv. Toen mocht hij een regenjas aan een prins overhandligen.

6 oktober 1972 - 'Citroentje met Suiker' is voor het eerst op televisie. De serie werd geproduceerd door Joop van den Ende.

06-10-2009

6 oktober 1973 - De Jom Kippoer-oorlog breekt uit. Volkomen onverwacht vallen Egypte en Syrie Israel aan. De zwaarste strijd speelt zich af in de Sinai en op de Golanhoogte. Het is de vierde oorlog tussen IsraŽl en de Arabieren.

6 oktober 1975 - Suske en Wiske zijn op televisie. De TROS brengt deel 1 van een poppenserie van de Belgische striphelden op het scherm. De kijkers kregen zes nieuwe verhalen te zien. En die verhalen bleken aan te slaan. Gevolg was dat ook de verkoop van albums enorm toenam. En uiteindelijk verschenen ook de verhalen uit de poppenserie in boekvorm.

6 oktober 1976 - Bull General Electronic Nederland maakt de computer voor iedere Nederlander beschikbaar. Via de telefoon kan men inbellen naar de Bull computer om rekenkundige zaken op te lossen. De kosten zijn 70 gulden per uur. Het systeem heet "Time sharing centre".

6 oktober 1977 - De Dik Voormekaar Show is voor het eerst op televisie bij de NCRV. Het was de televisie-versie van het radioprogramma dat al langer werd uitgezonden. Naast Dik Voormekaar zagen we Ome Joop, Meneer de Groot, Harry Nak, Liesje Nak en de dames Toos en Bep. Het werd eind jaren '70 een echte rage. Vooral Ome Joop was popuair. De NCRV organiseerde onder meer een verkiezingen van de beste Ome-Joop-imitator.

06-10-2009

6 oktober 1977 - De KRO is voor het eerst Wie Weet Waar Wilem Wever Woont? uit op Hilversum 1

6 oktober 1981 - Bij de passage van een actief koufront komt een windhoos voor bij Moerdijk. Een KLM-Fellowship komt in de sterke daalstromen in het front terecht en verongelukt. 17 mensen komen daarbij om het leven.

6 oktober 1981 - President Anwar Sadat van Egypte komt om bij een moordaanslag. Hij wordt tijdens een militaire parade doodgeschoten door fundamentalistische moslims.

6 oktober 1984 - Microsoft kondigt Microsof Excel aan.

6 oktober 1986 - Op de Atlantische Oceaan zinkt een Russische kernonderzeeer, die al drie dagen in brand stond. Drie van de 120 passagiers kwamen om het leven.

6 oktober 1991 - Elizabeth Taylor trouwt voor de achtste keer. Dit keer geeft ze het ja-woord aan Larry Fortensky (een bouwvakker). De bruiloft vindt plaats op het landgoed van Michael Jackson in California.

6 oktober 1995 - Alweer ontploft een zware bom in Parijs. Twaalf mensen raken gewond, van wie twee ernstig. Opnieuw wordt de verantwoordelijkheid opgeŽist door fundamentalistische moslims.

6 oktober 1995 - BelgiŽ lijkt alsnog NAVO?baas Willy Claes te gaan vervolgen wegens zijn rol in de Agusta?affaire. De van corruptie verdachte Claes zegt een proces niet te vrezen omdat hij onschuldig zou zijn.

6 oktober 1995 - Bij RTL4 is de eerste aflevering te zien van Baantjer. Piet RŲmer speelt daarin inspecteur de Cock (met c-o-c-k). De Cock had de gewoonte om zijn houd op het haakje van de kapstok te gooien. Bij de opnamer gooide RŲmer in drie van de tien keer raak.

6 oktober 1995 - DeUEFA legt de Hongaarse voetbalclub een boete op van 100.000 gulden, omdat 'supporters' zwarte Ajaxieden zogeheten junglegeluiden hadden toegeroepen. Dat gebeurde in een wedtrijd voor de Champions League. Ajax had bij de UEFA geprotesteerd.

6 oktober 1996 - Bij een aanslag op een clubhuis van de Hell's Angels in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn twee mensen gedood en vielen zeker 17 gewonden. De aanslag werd gepleegd met een anti?tankraket.

6 oktober 1996 - Paus Johannes Paulus de Tweede wordt geopereerd aan zijn blindedarm. De geestelijk leider is zondagavond (vanavond) in het ziekenhuis opgenomen, de operatie zal waarschijnlijk dinsdag plaatshebben. De geestelijk leider riep zondagochtend op het Sint?Pietersplein een menigte van meer dan 100.000 gelovigen op voor hem te bidden. Volgens het Vaticaan lijdt de Paus aan een blindedarmontsteking. Maar in medische kringen sluit men niet uit dat hij een tumor heeft.

6 oktober 1997 - De ME ontruimt het actiekamp bij het kunstenaarsdorp Ruigoord. In het natuurgebied ten westen van Amsterdam moet een haven komen.

06-10-2009

6 oktober 1998 - Het RPF-Kamerlid L. Van Dijke krijgt 300 gulden boete van de rechtbank wegens het beledigen van homoseksuelen. Van Dijke had de homoseksuele praktijk vergeleken met het plegen van fraude.

6 oktober 1998 - RPF-voorman Van Dijke krijgt f. 300 boete omdat hij in een interview heeft gevraagd waarom een praktiserend homo beter zou zijn dan een dief.

6 oktober 1999 - De voormalige Beatleszanger Paul McCartney heeft voor het eerst sinds de dood van zijn vrouw een plaat uitgebracht. Linda McCartney overleed vorig jaar na een lange strijd aan borstkanker. McCartney's nieuwe cd 'Run Devil Run' is naar zijn eigen zeggen een ouderwets rock-'n-rollalbum. McCartney heeft zelf drie nummers geschreven, de overige twaalf zijn covers van rockklassiekers, waaronder liedjes van Chuck Berry en Elvis Presley. Ook gitarist David Gilmour van de bekende band Pink Floyd speelt op de cd mee. Het laatste album van de zanger, 'Flaming Pie', was een internationaal succes. Ook de Beatlesplaten blijven onverminderd populair.

6 oktober 1999 - Een camerateam van Willibrord Frequint land aan parachutes in de tuin van het zwaarbewaakte Big Brotherhuis in Almere. Martijn, Wieger en Bob werden 'met open armen ontvangen' door de deelnemers aan het project. Ze werden in huis uitgenodigd voor de koffie en gingen zelfs met de deelnemers op de foto, aldus De Week van Willibrord. ,,Niet leuk, niet waar, een publiciteitsstunt'', aldus een getergde woordvoerster van Veronica. ,,Ze zijn niet eens binnen de hekken van het complex geweest. Als je dit nodig hebt om kijkers voor je programma te trekken....''

6 oktober 2002 - Prijs Claus overlijdt. Het overlijden wordt om 20.42 uur bekendgemaakt door het NOS Journaal. Acht minuten later brengen de HMG-zenders (RTL4, RTL5 en Yorin) het nieuws. De NOS blijk drie kwartier eerder van het overlijden van de prins op de hoogte te zijn gebracht dan de commerciŽle omroepen.

Geboren

6 oktober 1914 (†0 april 2002)
Thor Heyerdahl - Avonturier. Maakte op een vlot een reis van Zuid-Amerika naar de eilanden in de Grote Oceaan. Daarmee wilde hij aantonen dat de bewoners afstammen van de Zuid-Amerikanen en niet (zoals vele wetenschappers toen dachten) van de bewoners van Indonesie. Thor Heyerdahl schreef over zijn zeereis het boek Kon Tiki.

6 oktober 1930 (†0 juni 2000)
Hafez Al Assad - President van SyriŽ. Kwam in 1970 aan de macht door een bloedige staatsgreep. Regeerde met ijzeren vuist en liet de oppositie geen ruimte.

6 oktober 1943 (†15 maart 2014)
Cees Veerman - Cees Veerman, zanger/gitarist van de Volendamse band The Cats. Vooral in de begintijd was hij de leadzanger van die groep die hits had als Sure He 's a Cat, Lea en One Way Wind. Veerman schreef ook nummer van die band.

6 oktober 1949 (†30 december 2010)
Bobby Farrell (Roberto Alfonso) - Zanger van Boney M (Daddy Cool, Rivers Of Babylon, Brown Girl In The Ring).

08-01-2011

6 oktober 1950
Thomas McClary - Gitaris van The Commodores (Three Times A Lady, Easy).

6 oktober 1951
Kevin Cronin - Zanger van REO Speedwagon (Keep On Loviní You).

6 oktober 1953 (†27 juni 1991)
Klaas Bruinsma - Nederlandse drugsbaron. Bijnamen: de lange, de dominee. Die laatste bijnaam had hij te danken aan zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen. In 1991 werd hij voor het Amsterdamse Hiltonhotel doodgeschoten door Martin Hoogland, een ex-politieman die voor de Joegoslaviche maffia was gaan werken. Of het hier om een uit de hand gelopen ruzie ging of om een liquidatie in opdracht van Bruinsma's concurrent Johan Verhoek, is nooit opgehelderd. Martin Hoogland werd in maart 2004 zelf ook op straat doodgeschoten. In september 2004 ging een film over Bruinsma in premiere. Titel "De Dominee".

6 oktober 1963
Elisabeth Shue - Actrice (Back To The Future, Cocktail).

6 oktober 1970
Amy Jo Johnson -

6 oktober 1971
Quinty Trustfull - Presentatrice (VOO/Yorin).

6 oktober 1974
Josefine van Asdonk - actrice

6 oktober 1979 (†29 november 2005)
David di Tomasso - Franse voetballer van FC Utrecht. Hij speelde daarvoor voor AS Monaco en Sedan. Di Tomasso overleed zeer onverwachts in zijn slaap.

06-10-2009

Overleden

6 oktober 1981 (Geb. 24 december 1918)
Anwar El Sadat - President van Egypte (1970-1981). Sloot vrede met Israel. Won samen met Menachim Begin uit Israel de Nobelprijs voor de vrede. Werd vermoord in oktober 1981.

6 oktober 1989 (Geb. 5 april 1908)
Bette Davis - Actrice. Brak in 1932 door met de film 'The Man Who Played God'. Kim Carnes zong in de jaren '80 over haar bijzondere ogen.

03-04-2009

6 oktober 2002 (Geb. 6 september 1926)
Prins Claus (Claus George Willem Otto Frederik Geert jonkheer van Amsberg) - Aanvankelijk Duitse diplomaat, sinds 1966 echtgenoot van koningin Beatrix. Overleed na een lang ziekbed (Parkinson, hart- en longproblemen). Ontdeed zich in het openbaar van zijn stropdas.

6 oktober 2004 (Geb. onbekend)
John Kelly - Amerikaanse marathonlegende. Liep de marathon van Boston 61 keer, tot op 84-jarige leeftijd.

6 oktober 2010 (Geb. 25 augustus 1966)
Antonie Kamerling - Acteur en zanger. Hij brak door in de tv-serie Goede Tijden Slechte Tijden, waar hij tussen 1990 en 1995 de rol van Peter Kelder speelde. Ook was hij te zien in de speelfilm De kleine blonde dood en in de serie en film All Stars. Als All Stars-karakter Hero scoorde hij een nummer 1-hit met het nummer Toen ik je zag. Kamerlig pleegde op 44-jarige leeftijd zelfmoord. Hij was getrouwd met actrice Isa Hoes en had twee kinderen.

07-10-2010

6 oktober 2018 (Geb. 26 augustus 1946)
Bert Nederlof - Sportverslaggever. Hij was vanaf 1976 radioverslaggever bij Langs de Lijn. In maart 1982 werd een cameraman van de NOS mishandeld door Feyenoordfans, maar het vermoeden was dat Nederlof het eigenlijke doelwit was (hij was kritisch op Feyenoord). Hij was in 1985 ooggetuige van het Heizeldrama. In 1989 zou hij meegaan met het Kleurrijk Elftal, maar zijn baas vond die reis niet belangrijk genoeg. Hij ontsnapte daardoor aan de SLM-ramp.

6 oktober 2018 (Geb. 12 april 1933)
Montserrat Caballť - Spaanse operazangeres. Ze werd wereldberoemd door het nummer 'Barcelona' dat ze samen zong met Freddie Mercury. Het lied was geschreven voor de Olympische Zomerspelen 1992 in Barcelona, de geboorteplaats van Caballť. Het stond in vanaf oktober 1987 13 weken in de Top 40.

Zeezenders

6 oktober 1979 - Bevoorrading Delmare schip in beslag genomen.

6 oktober 1979 - Johan Rood gaat door met QSO's via 186 meter vanaf Delmare schip

vorige
6 oktober
volgende