Vandaag in het Verleden
24 april

Hits

24 april 1976 - 'Save your kisses for me ' van Brotherhood of Man bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

24 april 1982 - 'The lion sleeps tonight' van Tight Fit bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

24 april - Het is te hopen dat het vandaag, op Sint-Fidelus niet vriest, want "Als het vriest op Sint-Fideel of Sint-Vitaal, vriest het zo nog veertig maal". Dat zou betekent dat de dooi pas begin juni invalt.

24 april 1792 - De Franse kapitein Claude Joseph Rouget de Lisle componeert "La Marseillaise", het Franse volkslied.

24 april 1833 - Twee Amerikanen vragen patent aan op de frisdank-tap. Cafés maken nog dagelijk gebruik van de vinding van het tweetal.

24 april 1883 - De Brooklyn Bridge in New York wordt in gebruik genomen. De brug, die Manhattan verbindt met Brooklynn, is op dat moment de langste hangbrug ter wereld. Het weggedeelte hangt aan 5296 staalkabels. De bouw, die 14 jaar duurde, kostte zestien miljoen dollar.

24 april 1913 - In New York wordt het tot dan toe hoogste gebouw ter wereld in gebruik genomen: het Woolworth-gebouw. Het is 55 verdiepingen hoog. Een groot aantal bouwlieden heeft het in vier jaar uit de grond gestampt. Doordat de buitenmuren met tierelantijntjes zijn versiert lijkt de wolkenkrabber op een gotische kathedraal. Het gebouw werd ingewijd door de Amerikaanse president Wilson.

24 april 1916 - In de Ierse stad Dublin breekt een opstand van een Iers ondergronds leger uit, die met hulp van Amerikaanse Ieren al lang voorbereid is. De bevolking steunt de opstand niet. De Engelsen sturen 20-duizend soldaten naar Dublin en nemen de stad zwaar onder vuur. De burgerbevolking leidt. Het harde optreden zorgt ervoor dat de opstandelingen steeds meer steun krijgen.

24 april 1926 - Op een internationale conferentie in Parijs worden de autokentekens vastgelegd. Elk land krijgt één of meer letters. Nederland krijgt NL.

24 april 1931 - Dat reizen met de trein ook aangenaam kan zijn bewijst de Baltimore en Ohio Railroad (B&O). Op deze dag in 1931 neemt het bedrijf een lijn in gebruik tussen New York en Washington. Het bedrijf maakt reclame met het feit dat de hele passagierstrein is voorzien van airconditioning.

24 april 1934 - Laurens Hammond brengt het eerste orgel op de markt zonder orgelpijpen. Voor kerken is dat goed nieuws, want die hoeven minder ruimte voor het orgel in te ruimen. Laurens Hammond is dezelde man die later het beroemde "Hammondorgel" zou bouwen.

24 april 1950 - Onder leiding van ir. Manusama wordt op Ambon de onafhankelijke republiek van de Zuid-Molukken uitgeroepen. Ze scheiden zich daarmee af van Indonesië.

24 april 1953 - Winston Churchill wordt door koningin Elizabeth II tot ridder geslagen.

24 april 1967 - De capsule Sojoez 1 stort bij terugkeer uit de ruimte neer. Kosmonaut Vladimir Komarov komt om het leven.

24 april 1969 - Paul McCartney maakt bekend dat hij nog leeft. Er gingen geruchten dat hij was overleden.

24 april 1970 - China lanceert zijn eerste satelliet. Het ding weegt 170 kilo en cirkelt in 114 minuten rond de aarde. De satelliet zendt in de twintig megaherzband het melodietje 'het oosten is rood' uit.

24 april 1976 - Sammy Davis Jr. komt de Top 40 binnen met het nummer "Keep Your Eye On The Sparrow". Het is het thema uit de televisieserie Baretta. Het nummer zou negen weken in de Top 40 blijven en zelfs de eerste plaats bereiken.

24 april 1980 - In een woestijngebied in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran komen acht Amerikaanse mariniers om het leven bij een botsing van een helikopter en een transportvliegtuig. De mariniers waren op weg naar Teheran om de Amerikanen te bevrijden die daar gegijzeld zijn. Na het ongeluk besluiten de Amerikanen de operatie niet door te laten gaan.

24 april 1980 - Minister Nelie Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat opent officieel zendstation Flevoland. Het bestaat uit twee masten die Hilversum 1 (1008 kHz) en Hilversum 2 (747 kHz) uitzenden. De zenders hebben elk een vermogen van 600 kW, maar er wordt uitgezonden met 400 kW. Dat is genoeg om een groot deel van Nederland te bestrijken, en na zonsondergang zelfs een groot deel van Europa. Omdat de signalen overdag in Zuid-Limburg minder goed doorkomen, worden daar enkele jaren later twee steunzenders in gebruik genomen.

24 april 1985 - BBN.com wordt geregistreerd. De tweede .com-domeinnaam in de historie van het internet. symbolics.com was de eerste.

24 april 1987 - Slobodan Milosovic bezoekt de Serviërs in Kosovo en roept tijdens een grote demonstratie "Niemand mag jullie slaan". Hij wakkert daarmee de haat aan tussen Serviërs en Albanezen in Kosovo.

24 april 1989 - Deze datum wordt in Massachusetts uitgeroepen tot 'New Kids On The Block Day'.

24 april 1989 - In Peking vinden tienduizenden studentendemonstraties plaats.

24 april 1990 - De Hubble Space Telescope wordt in een baan om de aarde gebracht. Het is de grootste telescoop in de ruimte. Hij is 13 meter lang en weegt 11 ton. De spiegel heeft een diameter van 2,4 meter. Omdat er een fout zit in deze spiegel vallen de foto's tegen. In 1993 krijgt de Hubble een soort 'bril', die de fout corrigeert en ervoor zorgt dat de Hubble prachtige plaatjes naar beneden kan sturen.

24 april 1992 - David Bowie trouwt met de Somalische model Iman.

24 april 1993 - Een aanslag van de IRA zorgt voor een geweldige ravage in het financiële centrum van Londen.

24 april 1993 - Een Engelse moeder krijgt 15.000 gulden boete voor de overlast die omwonenden van haar huilende baby ondervinden.

24 april 1995 - Het VN-oorlogstribunaal voor Joegoslavië stelt een onderzoek in naar oorlogsmisdaden van Radovan Karadzic.

24 april 1996 - ABN/AMRO willen kantoren vergaand automatiseren. Daarmee komen 5000 banen op de tocht te staan.

24 april 1996 - De Charlie Compagnie is de naam van een dertiendelige dramaserie over de Luchtmobiele Brigade, die zal worden gemaakt door John de Mol in nauwe samenwerking met de landmacht. De 'legersoap' leidt wel tot kamervragen, temeer defensie voor vijf miljoen bijdraagt in natura.

24 april 1996 - De hardnekkige droogte bedreigt 500 plantensoorten. Belgische bossen worden tot verboden gebied verklaard.

24 april 1996 - De PLO schrapt de clausule, die het bestaansrecht van de staat Israël betwist. Arafat had beloofd dat te doen.

24 april 1996 - De Tsjetsjeense rebellenleider Doedajev pleegt een telefoontje dat hem fataal zou worden. Met een satelliettelefoon belt hij naar een Russisch parlementslid, om te onderhandelen over vrede. Dankzij het apparaat weten de Russen precies waar hij zit. Ze sturen twee geleide raketten op hem af. Doedajev overlijdt aan de aanslag.

24 april 1996 - De Tweede Kamer is tegen de aanleg van een Hoge Snelheid Lijn (HSL) door het Groene Hart.

24 april 1996 - Oranje speelt 'vriendschappelijk' tegen Duitland. Resultaat: 0-1 verlies en vechtpartijen op straat.

24 april 1997 - Paul de Leeuw stopt voorlopig met zijn talkshow Laat de Leeuw. Hij heeft een hernia.

24 april 1998 - De Doema kiest in de derde stemronde alsnog de jonge hervormer Kirijenko tot premier en voorkomt daarmee ontbinding.

24 april 1998 - Nieuwslezer Donald de Marcas leest om 18.00 uur zijn laatste bulletin op radio 1. Kort voordat hij toe is aan het weerbericht, kruipt presentator Henk van Hoorn achter de microfoon, om de luisteraars te vertellen dat ze voor de allerlaatste keer het weerbericht kunnen horen uit de mond van de Marcas. De nieuwslezer gaat met pensioen.

24 april 199925 jaar geleden - De NAVO valt voor het eerst in haar bestaan een soeverein land aan. Om 19.00 uur gaan vanaf Italiaanse bases de luchtaanvallen op Servië van start. Op 30 januari had de NAVO besloten militair in te grijpen als de onderhandelingen tussen Servië en de Kosovo-Albanezen zouden mislukken. Dat overleg in het Franse Rambouillet, leidt tot een plan voor een autonoom Kosovo waar de NAVO de orde handhaaft. Dat laatste is voor president Milosevic onacceptabel. Tot schrik van het Westen start Servië direct na het begin van de luchtacties een grondige etnische zuivering. In de eerste week vluchten al 230.000 van de 1,3 miljoen Kosovaren naar Albanië en Macedonië.

24 april 2002 - Een uniek TV-moment. Barend en Van Dorp, die de Nipkovschijf hebben gewonnen, staan zowel in hun eigen programma als in NOVA live Margriet Vromans te woord.

24 april 2002 - Herman du Bois en Wilco Viets worden vrijgesproken van de moord op Christel Ambrosius. De vrijspraak is een grote overwinning voor Peter R. de Vries die tientallen uitzendingen aan de Puttense moodzaak wijdde. Later zouden de twee van Puttel elk 900-duizend euro toegewezenkrijgen omdat ze zeven jaar onterecht hebben vastgezeten.

24 april 2003 - In Maastricht storten de balkons van vijf nieuwe appartementen naar beneden. Twee mensen komen om. De bouwer erkent dat er fouten zijn gemaakt.

24 april 200420 jaar geleden - Prins Johan Friso trouwt met Mabel Wisse Smit. Mabel was in het najaar van 2003 in opspraak geraakt door een uitzending van Peter R. de Vries. Die onthulde dat ze een verhouding heeft gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma. In verband hiermee besluit Johan Friso geen toestemming aan de Staten-Generaal de vragen voor het huwelijk. Hierdoor verliest de prins met zijn huwelijk het lidmaatschap van het Koninklijk Huis, en daardoor zijn recht op eventuele troonopvolging.

Geboren

24 april 1564 († 23 april 1616)
William Shakespeare - Toneelschrijver.

24 april 1620 († onbekend)
John Gaunt - Statisticus, grondlegger van de demografie.

24 april 1914 († 15 maart 2005)
Loe de Jong - Historicus. Gaf leiding aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat bekend werd van de onderzoeken naar de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. In 1954 beloofde hij dat hij de boeken met zijn bevindingen rond 1961 klaar zou hebben. Het werd 1988. Titel van 13-delige zijn levenswerk is 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog'.

24 april 1932 († 29 juni 2000)
Coen Flink - Acteur. Was onder meer bekend als Opa Buys in de komedyserie Oppassen.

24 april 1934
Shirley McLaine - Actrice. Zus van Warren Beatty.

24 april 1942
Barbra Streisand - Zangeres/actrice. Begon ooit als zangeres in een nachtclub.

24 april 1955
Jaap Jongbloed - presentator

24 april 1955
John de Mol jr. - Een van de succesvolster Nederlandse tv-producers.

24 april 1957
Inge Ipenburg - Actrice.

24 april 1969
Carry Wilson - Zangeres. Maakte deel uit van het trio Wilson Phillips. Dit groepje had eind jaren '80, begin jaren '90 enkele hits, waaronder 'Hold On'.

24 april 1969
Ruud de Wild - Werd bekend als diskjockey van Radio 538. Werkte ook voor BNN en The Music Factory.

24 april 1977
Anouk - Big Brother

Overleden

† 24 april 1731 (Geb. onbekend)
Daniel Defoe - Engels schrijver (Robinson Crusoe).

† 24 april 1996 (Geb. onbekend)
Doedajev - Tsjetsjeens rebellenleider. Komt om doordat hij een telefoontje pleegt met een satelliet-telefoon. De Russen weten door dat telefoontje precies waar hij zit, en sturen twee raketten op hem af.

† 24 april 1997 (Geb. 19 februari 1924100 jaar geleden)
Karel Prior - Radiopresentator van de AVRO.

† 24 april 2016 (Geb. 1 december 1934)
Billy Paul (Paul Williams) - Zanger (Me and Mrs. Jones)

† 24 april 2024 (Geb. 27 december 1941)
Mike Pinder - Toetsenist en zanger van de band The Moody Blues. Hij was in 1964 een van de oprichters van de band. Grootste hit van Thet Moody Blues was 'Nights in white satin'.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

24 april