Vandaag in het Verleden
25 april

Hits

25 april 1992 - 'To be with you ' van Mr. Big bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

25 april - De Sint Markusperiode begint. Een periode die in de agrarische wereld bekend is om koud weer. De periode wordt ook wel 'het gure wintertje van eind april begin mei' genoemd, en duur vaak tot 7 mei.

25 april - Het is vandaag de laatste dag waarop het Pasen kan zijn. Pasen wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. De vroegste dag waarop het Pasen kan zijn is 22 maart.

25 april - Vandaag is het de naamdag van evangelist Marcus. In oude almanakken wordt er op aangedrongen om op deze dag te zaaien. Dat belooft namelijk een rijke oogst: "Sint-Marcusdag zaaien voor zonne, om pompoenen te krijgen gelijk tonnen". Is het vandaag mooi weer dan wordt het slecht weer: "Zo lang voor Marcus warm, zo lang na Marcus koud". Een andere weersvoorspelling luidt: "Sint-Marcus koud, ook het heilig hout". Daarbij slaat heilig hout op de kruisdagen.

25 april 1507 - De Duitse cartograaf Martin Waldseemüller noemt de grote landmassa aan de andere kant van de Atlantische Oceaan "America", naar de Italiaanse navigator Amerigo Vespucci.

25 april 1607 - De Nederlandse marine brengt de Spaanse vloot tot zinken bij Gibraltar. De Tachtigjarige Oorlog woedt.

25 april 1907 - Het Britse parlement keurt het plan af om een tunnel onder het Kanaal te graven tussen Groot-Brittannië en Frankrijk.

25 april 1925 - Veldmaarschalk Von Hindenburg wordt gekozen tot president van Duitsland. Het is de eerste Duitse president die direct door het volk is gekozen. Von Hindenburg wordt gesteund door rechts en door de nationalistische partijen waarvan vele willen dat in Duitland de monarchie terugkeert.

25 april 1928 - Buddy, de eerste blindegeleidehond krijgt een baasje. Dat baasje is de Amerikaan Morris Frank.

25 april 1945 - Amerikaanse en Russische militairen ontmoeten elkaar bij Torgau.

25 april 1945 - Russische troepen omsingelen Berlijn.

25 april 1953 - Wetenschappers ontrafelen de structuur van DNA. Ze ontdekken dat ons genetisch materiaal is opgeslagen in een soort slingers die in elkaar gevlochten zitten. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van de Amerikaanse bioloog James Watson en de Britse biochemicus Frances Crick.

25 april 1954 - In een laboratorium van Bell in New York wordt het prototype van een batterij gedemonstreerd, die zichzelf met behulp van zonnecellen kan opladen.

25 april 1957 - Op z'n tiende verjaardag meldt Johan Cruijff zich aan als lid van Ajax.

25 april 1961 - Robert Noyce krijgt patent op het geïntegreerde circuit. Zo'n ding noemen we nu een computerchip.

25 april 1968 - Uitgiftedatum van het briefje van tien gulden. Het briefje waarop Frans Hals ons vriendelijk aankeek.

25 april 1970 - De Jackson Five bereiken de eerste plaats in de Amerikaanse Top 40 met het nummer "ABC". ABC was de tweede in een rij van vier nummer-1-hits in The States.

25 april 197450 jaar geleden - Militairen plegen een geweldloze staatsgreep in Portugal. Ze willen een eind maken aan de dictatuur in het land.

25 april 1975 - De NCRV zendt de laatste aflevering van Swiebertje uit. De zwerver vertrekt naar Canada, waar ze wel iemand kunnen gebruiken die met zijn handen kan werken. Peter Hofstede, commentator van het Nieuwsblad van het Noorden, noemde het dag van nationale rouw. De serie was 17 jaar eerder begonnen.

25 april 1976 - In Portugal worden voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden na het afschaffen van de dictatuur. De socialisten onder leiding van Mario Soares winnen.

25 april 1978 - Een bezoeker van het Vincent van Goghmuseum in Amsterdam beschadigt een zelfportret van Van Gogh. Hij maakt er met een mes twee diagonale sneden in. De politie omschrijft de dader als "een geestelijk gestoorde patiënt die enige tijd geleden in een inrichting was opgenomen". Het zou gaan om een 32-jarige kunstschilder uit Amsterdam.

25 april 1980 - Een Amerikaanse poging om het in Teheran gegijzelde ambassadepersoneel te bevrijden mislukt.

25 april 1982 - Israël geeft de Sinai terug aan Egypte. De Israëliërs hadden het schiereiland veroverd in de Zesdaagse Oorlog.

25 april 1983 - In Lille (Frankrijk) wordt de eerste volautomatische metro in gebruik genomen. De treinstellen hebben geen machinist.

25 april 1983 - Vol trots presenteert het Duitse tijdschrift Stern op een persconferentie in Hamburg zestig dagboeken van Adolf Hitler. Hij zou die boeken geschreven hebben tussen 1932 en 1945. Volgens het tijdschrijft moet na deze vondt de geschiedenis voor een groot deel herschreven worden. Maar nauwelijks een week later blijken de dagboeken vervalsingen te zijn. Ze waren geschreven door ene Konrad Kujau, die ze voor vele miljoenen verkocht had aan Stern. Kujau, en de journalist die het verhaal over de dagboeken had geschreven, zijn later tot gevangenisstraffen veroordeeld.

25 april 198440 jaar geleden - Wings, de groep die ex-Beatle Paul McCartney oprichtte houdt op te bestaan.

25 april 1985 - De Duitse Bondsdag neemt een wet aan die het ontkennen van nazi-misdaden strafbaar maakt.

25 april 1986 - Het eerste Nederlandse internetdomein wordt vastgelegd. Het adres luidt www.cwi.nl en is van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Nederland heeft daarmee een primeur. Het is het eerste land dat gebruik maakte van een officieel landendomein (het domein ".nl"). Computergebruikers in andere landen maakten gebruik van de afkortingen com edu en gov. Omdat die achtervoegsels opraakten werd besloten Nederland een eigen achtervoegsel te geven.

25 april 1987 - Joop Zoetemelk wint in Meerssen de Amstel Goldrace.

25 april 1993 - Boris Jeltsin wordt gekozen als Russische leider.

25 april 1995 - Een optocht ter herdenking van het uitroepen van de Vrije Onafhankelijke Republiek der Zuid Molukken (1950) loopt in Den Haag uit op vechtpartijen tussen Molukkers en de politie.

25 april 1998 - Frits Bolkestein zegt dat hij premier wil worden als de VVD op 6 mei de grootste partij wordt.

25 april 199925 jaar geleden - De huldiging van landskampioen Feyenoord op De Coolsingel. Lee Towers zingt, maar de festiviteiten eindigen met ernstige ongeregeldheden.

25 april 2000 - De rechter gelast een PTT-kantoor in Breda een rookverbod in te stellen. Een postbesteller eiste, met steun van het Astma Fonds, een rookvrije werkplek.

25 april 2000 - Toon Hermans overlijdt op 83-jarige leeftijd. Het overlijden komt als een schok. Niet alleen voor zijn zonen en zijn vele vrienden, maar ook voor de vele fans die het ervaren als een verlies van een persoonlijke vriend. Zelf zei Toon vaak dat hij klaar was voor de dood en hij maakte er geen geheim van dat hij ernaar verlangde na de dood naar zijn vrouw Rietje te gaan.

25 april 2003 - Paul McCartney treedt op in het Gelredome in Arnhem. Twee en een half uur lang speelt hij hits van zichzelf maar vooral van de Beatles.

25 april 2022 - Elon Musk zegt dat hij Twitter wil kopen. De miljardair heeft voor het socialemediabedrijf 44 miljard dollar over. Later in het jaar zegt hij dat hij van de aankoop afziet, omdat niet duidelijk is hoeveel nepaccounts Twitter heeft. In oktober 2022 zou Musk alsnog eigenaar van Twitter worden. Hij zou de naam later veranderen in X.

Geboren

25 april 1533 († 10 juli 1584)
Willem I de Zwijger - Prins van Oranje, de 'Vader des Vaderlands'. Vermoord door Balthazar Gerards.

25 april 1874150 jaar geleden
Guglielmo Marconi - Maakte de radio mogelijk.

25 april 1904 († 26 april 198440 jaar geleden)
Count Basie - Beroemde zwarte jazz-pianist.

25 april 1918
Ella Fitzgerald - Zangeres, de First Lady Of Jazz.

25 april 1918 († 25 januari 200420 jaar geleden)
Fanny Blankers-Koen - Atlete. Won vier maal goud op de Olympische Spelen van 1948 in Londen. In Almere is een sportpark naar haar vernoemd. In 1999 werd ze uitgeroepen tot 'atlete van de eeuw'.

25 april 1921 († 3 mei 2006)
Karel Appel - Schilder, beeldhouwer en dichter. Appel was één van de oprichters van het kunstenaarscollectief CoBrA, samen met onder anderen Corneille en Constant. Deze beweging keerde zich af van de traditionele schilderkunst en maakte veel gebruik van mens- en diermotieven. Appels experimentele kunst met felle kleuren en simpele vormen veroorzaakte vooral in de jaren veertig en vijftig veel opschudding in Nederland. Zijn muurschildering Vragende kinderen in het stadhuis van Amsterdam viel niet in de smaak en werd tien jaar lang bedekt. Bij zijn beeldhouwwerk maakte hij veelvuldig gebruik van afval. Hij zei ooit: "Ik rotzooi maar een beetje an. Ik leg het er tegenwoordig flink dik op, ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan, ik gooi d´r soms hele potten tegelijk op." Tegen Sonja Barend durfde hij te zeggen: "Tais-toi et sois belle." (Houd je mond en wees mooi).

25 april 1927 († 24 maart 2020)
Albert Uderzo - Frans striptekenaar en stripschrijver die vooral bekend werd door de strip Asterix. De strips spelen zich af rond het jaar 50 v.Chr. toen heel Gallië bezet was door de Romeinen. Heel Gallië, behalve het dorpje van Asterix en zijn dikke vriend Obelix. De inwoners van het dorp vormen een nachtmerrie voor de Romeinen uit de omliggende legerplaatsen, en zijn een doorn in het oog van Julius Caesar. Voor de strip werkte Uderzo vele jaren samen met René Goscinny, die de verhalen bedacht. In 1985 kreeg Uderzo van de Franse staat het ereteken van Ridder in de Nationale Orde van Verdienste. In 2013 promoveerde hij tot Officier. Hij kreeg ook een hoge Nederlandse onderscheiding. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bijzonder feitje: Uderzo was kleurenblind. Hij liet het inkleuren over aan anderen.

25 april 1940
Al Pacino - Acteur. Speelde in het begin van de jaren '70 in 'The Godfather'.

25 april 1940
Tony Christie - Zanger (Is This The Way To Amarillo).

25 april 1945
Björn Ulvaeus - Zanger/gitarist van ABBA.

25 april 1947 († 24 maart 2016)
Johan Cruijff - Ex-voetballer, ex-trainer, voetbalcommentator. Hij is natuurlijk ook wereldberoemd geworden door zijn prachtige uitspraken. Dit zijn er een paar: "Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite me te vergissen." "Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor." "De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn." "Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen." "Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet." "In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk."

25 april 1961
Albert Verlinde - TV-presentator (showbizznieuws bij SBS6, RTL Boulevard).

25 april 1961
Frank de Winne - Belgisch ruimtevaarder.

25 april 1963
Albert King - Zanger. Scoorde als "King" een hit met "Love And Pride". Ging later presenteren bij MTV en prees daarna cd's aan in de televisiereclame.

25 april 1966
Femke Halsema - Nederlands bestuurster, politica, schrijfster en programmamaakster. Was Tweede Kamerlid voor GroenLinks (1998-2011) en werd in 2018 de burgemeester van Amsterdam.

25 april 1969
Renee Zellweger - Amerikaanse filmactrice. Ze won in 2004 een Oscar voor haar bijrol in Cold Mountain. Eerder was ze al twee keer genomineerd: in 2002 (voor Bridget Jones's Diary) en 2003 (voor Chicago). Ze liet in 2014 haar gezicht chirurgisch zo grondig 'verbouwen' dat ze vrijwel onherkenbaar was geworden.

25 april 1971
Tim Immers - Acteur/presentator.

25 april 1977
Maud Hawinkels - presentatrice

25 april 1981
Felipe Massa - Braziliaans Formule 1 coureur.

Overleden

† 25 april 1744 (Geb. 27 november 1701)
Anders Celsius - Zweeds wetenschapper en uitvinder. Bekend van de temperatuur die in veel landen in graden Celcius wordt gemeten. Hij definieerde aanvankelijk het kookpunt van water als 0 graden en het vriespunt als 100 graden. In 1749 keerde zijn opvolger Martin Stromer de schaal van Celsius om (sommigen beweren dat Carolus Linnaeus of Daniël Ekström dit gedaan heeft).

† 25 april 1792 (Geb. onbekend)
Nicholas Peletier - Was het allereerste slachtoffer van de guillotine.

† 25 april 1995 (Geb. 16 juli 1911)
Ginger Rogers - Amerikaans actrice. Vooral bekend om haar dansen samen met Fred Astaire.

† 25 april 1997 (Geb. onbekend)
Marga van Arnhem - Presentatrice (NCRV, Radio 1 Journaal).

† 25 april 2000 (Geb. 17 december 1916)
Antoine G. T. Hermans (Toon Hermans) - Cabaretier, zanger (Sien, Mien Waar Is M'n Feestneus).

† 25 april 2002 (Geb. onbekend)
Lisa Lopes - Zangeres van de Amerikaanse r&b-band TLC. Scoorde onder andere een hit met Waterfalls. Had de bijnaam Left Eye. Ze kwam om het leven bij een auto-ongeluk tijdens haar vakantie in Honduras.

† 25 april 2022 (Geb. 27 juli 1948)
Henny Vrienten - Zanger, componist, gitarist en pianist en zanger. Hij werd bekend als zanger van de band Doe Maar. Nadat die band ophield te bestaan (in 1984) maakt hij muziek voor films en televisieprogramma's. Zijn muziek was te horen in films als De Prooi, Abeltje en Pietje Bel en hij maakte liedjes voor Unit 13, Het Klokhuis en Sesamstraat

† 25 april 2023 (Geb. 1 maart 1927)
Harry (Harold George) Belafonte - Zanger, acteur, mensenrechtenactivist.

† 25 april 2023 (Geb. 10 september 1935)
Paul van Vliet - Nederlandse cabaretier.

Zeezenders

25 april 1970 - De King David - Capitol Radio - verlaat de haven van Zaandam en kiest volle zee.

25 april