Vandaag in het Verleden
2 april

Hits

2 april 1988 - 'Tell it to my heart' van Taylor Dayne bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 1 week staan.

Nieuwsfeiten

2 april 1513 - Florida wordt ontdekt door Ponce de Leon.

2 april 1872 - In Amerika wordt voor het eerst patent gegeven op een auto die rijdt op gas. De automobiel was ontwikkeld door G.B. Brayton uit Boston.

2 april 1889 - Charles Hall krijgt patent op een nieuwe stof die hij aluminium noemde. Het materiaal glimt mooi, weegt weinig, is sterk en slijtvast. En het zou de wereld snel veroveren. Je kunt de boterhammetje erin verpakken, maar er ook vliegtuigen van maken.

2 april 1896 - Het circus van Barnum en Bailey geeft een bijzondere voorstelling in New York. Publiektrekkers zijn niet acrobaten, clowns of paarden, maar is een 'wagen-zonder-paard', of (zoals wij zo'n voertuig tegenwoordig noemen) een auto.

2 april 1917 - De Amerikaanse president Wilson roept de beide huizen van het congres bij elkaar voor een beslissing over een oorlog tegen Duitsland. Acht senatoren zijn tegen, de andere 82 zijn voor een oorlog.

2 april 1935 - Watson Watt krijgt patent op de uitvinding van de radar.

2 april 1941 - Het eerste tweemotoring straalvliegtuig maakt een proefvlucht. Het gaat om de Duitse He 280. Het vliegtuig heeft een maximum snelheid van 820 km per uur.

2 april 1942 - Glenn Miller en zijn orkest nemen het nummer "American Patrol" op. Het zou een van de grootste hits van Miller worden.

2 april 1946 - Nederland krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Haar naam is Truus Beliën. Ze gaat aan de slag in het Noord-Brabantse De Beerzen.

2 april 1954 - In de Verenigde Staten worden de eerst plannen bekendgemaakt voor de bouw van Disneyland.

2 april 1956 - Voor de eerste keer verschijnt "As the World Turns" op televisie. Het werd een van de succesvolste Amerikaanse series. In Nederland zond RTL4 de serie uit. Afleveringen werden vaak door meer dan 700-duizend mensen bekeken. De laatste "As The World Turns" werd in Amerika uitgezonden op 17 september 2010.

2 april 1960 - De Amerikanen lanceren de eerste weersatelliet.

2 april 1963 - De Russische ruimtesonde Loenik 4 maakt een zachte landing op de maan.

2 april 1968 - Schrijver G.K. van het Reve wordt ontslagen van rechtsvervolging. Kamerlid Van Dis had de minister van justitie gevraagd Van het Reve strafrechtelijk te vervolgen. Aanleiding waren uitlatingen van Van het Reve waarin hij God voorstelde als een ezel waarmee hij sex had.

2 april 1971 - Omdat Joost den Draayer naar Radio Noordzee Internationaal is vertrokken, presenteert Felix Meurders vandaag voor het eerst de Hilversum 3 Top 30. Meteen verandert hij de naam in De Daverende Dertig. Op de eerste plaats staat Du van Peter Maffay

2 april 1972 - Acteur Burt Reynolds verschijnt poedelnaakt in het blad "Cosmopolitan". De vraag naar het blad is zo groot, dat de uitgever besluit er 700-duizend extra van te drukken.

2 april 1973 - De Norderney, het zendschip van Veronica, wordt tijdens een storm op de kust van Scheveningen geworpen. De bemanning wordt door de reddingsboot Bernhard van Leer van boord gehaald en het schip drijft naar de kust. Vlak bij de Pier wordt het schip door de golven op het strand geworpen. Veronica wordt geholpen door Radio Caroline. De Britten stellen tijdelijk hun zender aan Veronica ter beschikking.

2 april 197450 jaar geleden - In Los Angeles wordt tijdens de Oscar-uitreikingen teruggekeken op filmjaar 1973. Het was een jaar met veel hoogtepunten. Films als: "The Day of the Jackal", "The Exorcist", "Jesus Christ Superstar" en "Live and let Die". De prijs voor de beste film ging trouwens niet naar deze films, maar naar "The Sting".

2 april 1975 - Veronica wordt als VOO geaccepteerd in het omroepbestel.

2 april 1977 - Stevie Wonder brengt een eerbetoon uit aan jazz-legende Duke Ellington. Titel van de plaat: "Sir Duke".

2 april 1978 - De Amerikanen kunnen voor het eerst naar Dallas kijken. De serie, met in de hoofdrol onder meer J.R. Ewing (gespeeld door Larry Hagman) wordt een enorm succes. Wij Nederlanders moesten nog een paar jaar wachten voordat we dezelfde avonturen op de AVRO-televisie konden volgen.

2 april 1979 - Hein "Heintje" Simons is met ingang van 2 april 1979 op Hilversum 3 te horen als presentator van AVRO Showparade. In dit programma ligt de nadruk op Duitse schlagers. Op 1 juni 1981 is Hein alweer uitgedraaid op de nationale popzender.

2 april 1982 - Argentijnse troepen bezetten de Falklandeilanden. Ze dwingen de Britten zich over te geven, en dopen de naam van de eilandengroep om in Las Malvinas. De Britse premier Thatcher reageert verontwaardigd op de bezetting.

2 april 1982 - Israël geeft het laatste deel van de Sinaï-woestijn terug aan Egypte.

2 april 1985 - De elpee "We are the World" is goed voor goud. Er zijn er namelijk meer dan 500.000 van verkocht. En dat nog wel in een record-tijd. Het album lag een dag eerder pas in de platenzaken.

2 april 1988 - 'Shattered Dreams' van Johnny Hates Jazz komt uit. De zanger van de band (Clark Datchler) zou er later vandoor gaan met de toenmalige Veronica-presentatrice Simone 'Siepie' Walraven.

2 april 1990 - Nederland kijkt massaal naar de Brug. De dramaserie van de KRO scoort een kijkdichtheid van 24 procent. Het verhaal wordt gewaardeerd met een 7,5.

2 april 1990 - Premier Lubbers zegt via de IKON-radio dat minderheden minder soft behandelt moeten worden, en dat mensen uit andere culturen het Nederlandse sociale verzekeringssysteem vaak verkeerd interpreteren.

2 april 1991 - Het eerste nummer van het Rotterdams Dagblad verschijnt. Het is de opvolger van het Rotterdams Nieuwsblad en Het Vrije Volk die gestopt zijn.

2 april 1995 - Der Spiegel maakt uit een brief van oud-KGB-leider Joeri Andropov op dat de Russen het lijk van Adolf Hitler pas in 1970 hebben verbrand.

2 april 1997 - En de pastoor van de Sint Jozef-parochie in Tilburg heeft een bewaker aangesteld, om te voorkomen dat er tijdens uitgaansavonden wordt geplast tegen de Heuvelse Kerk.

2 april 1997 - Radio Modern in Schiedam heeft gsm-telefoons in de Feyenoord-kleuren uit de handel gehaald. In een blaadje maakte de firma reclame voor het toestel, onder de kop: Voetbalfans opgelet, eindelijk de gsm-telefoon in de juiste kleuren. Dat blad verscheen precies een dag na de vechtpartij tussen Feyenoord-fans en Ajax-fans in Beverwijk, waarbij een dode viel en tientallen gewonden. Volgens de politie hadden de vechtersbazen elkaar naar het strijdtoneel geleid via draagbare telefoons. De radiozaak wenst daarmee niet geasssocieerd te worden.

2 april 1998 - VVD-campagneleider Van Baalen stapt op. Hij zou als 16-jarige in een brief steun hebben betuigd aan de extreem-rechtse leider van de Nederlandse Volksunie, Glimmerveen. Van Baalen ontkent alles. Maar met het oog op de komende verkiezingen vindt Van Baalen het verstandiger op te stappen.

2 april 2001 - De naam Veronica verdwijnt van de televisie. De zender die tot nu toe die naam droeg, heet nu Yorin. In eerste instantie willen ze de zender Me noemen. Maar daar was kledingmerk We niet zo blij mee en die stapte naar de rechter. Bij de presentatie van de zender reageren de Engelstaligen wat lacherig. 'Yorin' lijkt wel erg veel op 'urine'. Yorin was de laatste Nederlandse televisiezender met een omroeper die programma's aankondigde. Op 30 maart 2003 werd ook bij Yorin de omroeper afgeschaft. Op het scherm verschenen programma's als Flodder, Jensen!, Big Brother en Onderweg naar Morgen. Vanaf 12 augustus 2005 gaat de zender verder als RTL 7.

2 april 2005 - Paul Johannes Paulus II overlijdt. Over de hele wereld wordt met verslagenheid op het nieuws gereageerd. Later zouden meer dan een miljoen mensen de bijzetting van de paus bijwonen. De Pool Karol Józef Wojtyla was sinds 1978 paus. Hij speelde een belangrijke rol bij het omverwerpen van de communistische dictaturen in Oost-Europa.

2 april 2010 - De 14-jarige Zangez/danser Ralf Mackenbach heeft een plekje verdiend in de Guinness Book of World Records door met bijna 1000 kinderen "de smoove"te dansen in Walibi Flevo.

2 april 2010 - De blinde Turkse popzanger Metin Sentürk scheurt op het vliegveld veld Sanluirfa 295 kilometer per uur. Een wereldrecord! Sentürk is al sinds zijn derde blind. Hij maakte deze rit onder begeleiding van een ervaren rallycoureur die door middel van radiocontact zorgde dat de poging veilig verliep en deed slagen.

2 april 2020 - Volgens officiële cijfers van het RIVM overlijden deze dag 176 mensen aan het coronavirus. Het hoogste aantal coronadoden op één dag. In de weken die volgen neemt het aantal slachtoffers langzaam af.

Geboren

2 april 742 († onbekend)
Karel de Grote - Keizer van het rijk van de Franken. Hij werd op eerste kerstdag 800 door paus Leo III in Rome tot keizer gekroond. Het was een bekroning van zijn ambitie om in het voetspoor van de Romeinse keizers te treden. Karel de Grote wist doeltreffend verzet te bieden aan moslim-heersers die vanuit Spanje de rest van het Europese vasteland bedreigden. Zijn daden werden eeuwenlang door rondtrekkende dichters bezongen.

2 april 1578 († onbekend)
Walter Harvey - Ontdekker van de gesloten bloedsomloop.

2 april 1805 († 4 augustus 1875)
Hans Christian Andersen - Deens verhalenverteller en toneelschrijver. Werd geboren in Odense.

2 april 1875 († onbekend)
Walter Chrysler - Oprichter van het automobielbedrijf Chrysler.

2 april 1928 († 17 januari 2012)
Piet Römer - Acteur. Was vroeger op tv de enige echte Hoofdpiet van Sinterklaas. Speelde tot op hoge leeftijd de rol van inspector De Cock (met c-o-c-k) in de serie Baantjer.

2 april 1942 († 14 mei 2024)
George Groot - Nederlands cabaretier, tekstdichter. Hij was in 1967 oprichter van de cabaretgroep Don Quishocking (samen met Jacques Klöters, Pieter van Empelen en zijn vrouw Anke Groot-Petersson). De groep stond bekend om de maatschappijkritische teksten en harmonieuze samenzang. Groot schreef een groot deel van de teksten. Groot stond ook voor de klas. Hij was docent Tekstschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en docent Taalexpressie en Taal & Spel aan de Theaterschool in Amsterdam.

2 april 1947
Emmylou Harris - Country-zangeres.

2 april 1948 († 1 januari 1998)
Alfred Lagarde (Alfred van der Garde) - Nederlands diskjockey. Was jarenlang de stem van Veronica. Maakte succesvolle programma's als Countdown Café en Radio Romantica. 'Big Al' overleed op de eerste dag van 1998. Ter nagedachtenis aan hem organiseerden vrienden van de dj een popconcert met onder anderen Barry Hay, Anouk, De Dijk en Jules Deelder. Na het overlijden besluit Veronica de stem van Lagarde te blijven gebruiken in spotjes.

2 april 1961
Karen Woodward - Zangeres. Maakte deel uit van de meidengroep Bananarama.

2 april 1970
Anette Tønsberg - Schaatsster uit Noorwegen.

Overleden

† 2 april 197450 jaar geleden (Geb. onbekend)
Georges Pompidou - Franse president. Hij werd opgevolgd door Valéry Giscard d'Estaing.

† 2 april 1987 (Geb. onbekend)
Buddy Rich - Drummer en orkestleider.

† 2 april 1998 (Geb. onbekend)
Prof. ir. Gerrit Jan van Ingen Schenau - Biomechanicus. Vader van de klapschaats. Het concludeerde dat een schaatser sneller zou gaan als de schaats onder de schoen zou scharnieren. Zijn vinding, uit 1986, werd tien jaar later pas door de schaatstop geaccepteerd. Vanaf dat moment sneuvelden veel records dankzij de klapschaats.

† 2 april 200420 jaar geleden (Geb. onbekend)
Stier Herman - 's Werelds eerste genetisch gemanipuleerde stier. Was goed voor 55 nakomelingen.

† 2 april 2005 (Geb. 18 mei 1920)
Karol Jozef Wojtyla (Paus Johannes Paulus II) - Hij was de 264ste paus van de Rooms-Katholieke kerk en de eerste Pool die Paus werd. Hij werd in het najaar van 1978 de eerste Paus van buiten Italië in meer dan vier en een halve eeuw. Het zette zich in voor mensenrechten en maakte er geen geheim van dat hij niets moet hebben van het communisme en sympathie heeft voor het Poolse vakverbond Solidariteit van Lech Walesa. Hij was een uitgesproken tegenstander van zaken als geboortebeperking, abortus en euthanasie. De Paus was zeer reislustig. Hij bezocht in 1985 Nederland waar hij uitermate koel werd ontvangen. In 1981 raakte hij gewond wanneer een Turkse fanaticus hem van dichtbij neerschiet op het Sint-Pietersplein in Rome. Na zijn overlijden, april 2004, krijgt hij veel lof van alle mogelijke kanten. Voormalig president Gorbatsjov van Rusland: "De grootste humanist op deze wereld". President Bush: De wereld heeft een pleitbezorger voor menselijke vrijheid verloren. We zijn God dankbaar dat Hij ons zo'n man heeft gestuurd". De Poolse oud-president Walesa: "Zonder de paus zou er misschien nooit een einde zijn gekomen aan het communisme in Polen". De Arabische Liga: "De paus heeft onnodige misverstanden tussen christenen en moslims weten te voorkomen." De vlag van het hoofdkwartier van de Arabische Liga in Caïro hangt halfstok. En zelfs de Afghaanse Taliban reageert met: "De woorden van de paus zijn het overwegen waard". Opmerkelijk: Wojtyla werd geboren op de dag van een zonsverduistering en werd begraven op de dag dat er een zonsverduistering was (8 april 2005).

† 2 april 2018 (Geb. 26 september 1936)
Winnie Mandela - De ex-vrouw van Nelson Mandela en een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste.

Zeezenders

2 april 1973 - De Norderney slaat van haar ankers en strand om 23:30 uur, sluiting door Ruud Doets.

2 april 1973 - Vanwege zware storm gaat RNI om 17:00 uur uit de lucht.

2 april