Vandaag in het Verleden
1 april

Hits

1 april 1967 - 'This is my song' van Petula Clark/Harry Secombe bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

1 april - De heilige Hugo herdenken wij vandaag. Hij heeft (voor de winterhaters) een hoopgevende spreuk op z'n naam staan: "Op Sint-Huigen valt de sneeuwman in duigen".

1 april 1572 - Den Briel wordt ingenomen door de Watergeuzen.

1 april 1888 - Voetbalclub Sparta wordt opgericht.

1 april 1889 - In Parijs wordt een toeristische topattractie van formaat geopend: de Eiffeltoren. De gietijzeren gigant is ontworpen door Gustave Eiffel die eerder vooral bruggen bouwde. Eiffel stampte de toren in enkele maanden uit de grond en bleef keurig binnen het budget dat hem gegeven was. De Eiffeltoren is gebouwd voor de honderdste verjaardag van de bestorming van de Bastille, maar is nog steeds een van de grootste publiekstrekkers van Parijs. De toren is - inclusief televisieantennes op de top - 324 meter hoog.

1 april 1900 - Het eerste nummer van Het Volk verschijnt. Het Volk is het landelijke dagblad van de Sociaal-Democratishe Arbeiderspartij.

1 april 1924100 jaar geleden - Adolf Hitler wordt veroordeeld tot vijf jaar cel wegens hoogverraad.

1 april 1925 - De eerste uitzending van de Deense staatsradio vindt plaats.

1 april 1928 - H.J. van Doorne stichtte een bedrijf dat later uitgroeide tot het DAF-concern: Doorne’s Automobielfabrieken.

1 april 1933 - In Duisland vindt de eerste actie tot het verwijderen van joodse burgers uit vooraanstaande functies plaats. Leraren, juristen, artsen en cultuurdragers wordt verzocht zich vrijwillig uit het beroepsleven terug te trekken. Aan het eind van de maand worden talrijke joodse hoogleraren met vakantie gestuurd.

1 april 1945 - Canadese militairen bevrijden Doetinchem, Enschede, Borculo en Eibergen.

1 april 1946 - De Weight Watchers worden opgericht.

1 april 1955 - De Franse radiozender Europe 1 begint met uitzenden. De omroep gebruikt een langegolfzender in Saarland. Dit gebied hoort op dat moment bij Frankrijk en is nu Duits grondgebied. Europe 1 gebruikt de langegolfzender nog steeds. Het is één van de sterkste radiozenders in West Europa. Voor de radiofreaks: het vermogen bedraagt 2000 kW. Er wordt gebruik gemaakt van vier masten van zo'n 280 meter hoog. Aardig detail is dat de commerciële zender ooit opgezet is om geld te verdienen voor het opzetten van een televisiezender.

1 april 1960 - Frankrijk brengt voor de tweede keer een atoombom tot ontploffing. Dat gebeurt in de Sahara.

1 april 1962 - Na een staking van 114 dagen worden er weer kranten uitgegeven in New York.

1 april 1962 - Op het starnd is een beeld van Paaseiland aangespoeld. Het beeld trekt heel wat bekijks. het is een 1 april-grap van een beeldhouwer en de burgemeester van Zandvoort!

1 april 1963 - Het ZDF gaat de lucht in. Het is het tweede Duitse televisienet. We zien onder andere de eerste uitzending van Heute. Dat wordt afgesloten met een weerbericht. De weerman staat voor een bijzonder kaart waarbij Duitsland de grenzen van 1937 heeft. Het land strekt zich uit tot Königsberg (het huidige Kaliningrad).

1 april 1964 - Na 17 jaar staat ineens de vader van John Lennon (Freddie Lennon) voor de deur. Hij wordt weggestuurd.

1 april 1965 - De Grevelingendam tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee wordt officieel geopend.

1 april 1966 - Premier Tsjoe En-Lai van China lanceert de 'grote proletarische Culturele Revolutie'

1 april 1969 - GRAP: Het Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde 'zwartkijkers' op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. "Of daar niets tegen te doen zou zijn", vroeg een journalist. "Nee", was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn tv-toestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

1 april 1970 - Na een scheuring in de PvdA wordt DS'70 opgericht. De oprichters van DS'70 zijn ontevreden over de Nieuw Linkse koers van de PvdA.

1 april 1971 - Het eerste nummer van het Reformatorisch Dagblad verschijnt. De krant schrijft op de voorpagina dat de roomboter waarschijnlijk vier cent duurder wordt, de drie vakcentrales geen stemadvies afgeven en er in Staphorst steuncomite's gevormd zijn voor de slachtoffers van de polio-epidemie.

1 april 1975 - Amerikaanse wetenschappers waarschuwen voor de aantasting van de ozonlaag door CFK's.

1 april 1976 - Computerpioniers Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak beginnen een bedrijf. Ze noemen het Apple Computer. Die naam is op een bijzondere manier ontstaan. De oprichters konden geen goede naam voor hun bedrijf verzinnen en Jobs - die toen alleen fruit at - dreigde de zaak 'Apple' te noemen als zijn collega's niet voor vijf uur 's middags met een goede suggestie kwamen. Hij hoopte dat het dreigenment de creativiteit stimuleerde, maar de suggesties bleven uit. Het werd dus Apple.

1 april 1976 - GRAP: De BBC zendt op de radio een interview uit met de sterrenkundige Patrick Moore, die aankondigde dat de planeten Jupiter en Pluto die dag heel even, om precies 09.47, op één lijn zouden staan. Daardoor zou de zwaartekracht tijdelijk iets verminderen. De geleerde heer vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Vlak na de uitzending belden honderden mensen naar de BBC dat ze hadden gesprongen en wat een aparte beleving dat was geweest. Eén vrouw zou hebben verteld dat ze met elf mensen in een kamer boven de grond had gezweefd.

1 april 1978 - De tune van Charlie's Angels komt de Top 40 binnen. Het nummer (dat gewoon Theme From Charlie's Angels heet) wordt gezongen door Donna Lynton.

1 april 1978 - In de Britse krant "The Times" biedt het reisbureau Thomas Cook wereldreizen aan tegen de prijs die ervoor gevraagd werd in 1878. De directie is razend. De journalisten die de grap op hun geweten hadden, worden ontslagen.

1 april 1979 - De Nationale Hitparade is verhuisd naar de zondag tussen 17.00 en 19.00 uur. Felix Meurders presenteert en draait de platen helemaal. Voor het programma is geen plaats meer op de vrijdagmiddag. Daar gaat Veronica de Nederlandse Top 40 uitzenden. Hilversum 3 heeft nu 3 hitlijsten: de Nationale Hitparade, de Nederlandse Top 40 en de TROS Top 50.

1 april 1979 - Jan Raas wint de 63ste editie van de Ronde van Vlaanderen. De renner van de Ti-Raleight-ploeg kwam na de 267 km van Sint-Niklaas naar Meerbeke alleen over de meet.

1 april 1980 - De NOS start met de eerste proefperiode van Teletekst.

1 april 1981 - In Los Angelos krijgt de film Ordinary People van Robert Redford vier Oscars.

1 april 1982 - De Nationale Hitparade is vanaf nu een uur later op de zondag op Hilversum 3. Het programma, gepresenteerd door Frits Spits, is er van van 18.00 tot 20.00 uur.

1 april 1983 - GRAP: Het Jeugdjournaal meldt dat er belasting geheven wordt op zakgeld voor kinderen.

1 april 1983 - In België gaat de nieuwe publieke radiozender 'Studio Brussel' van start.

1 april 198440 jaar geleden - Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye wordt doodgeschoten door zijn eigen vader na een heftige ruzie. Dat gebeurt één dag voor zijn 45ste verjaardag. De bekendste hit van Marvin Gaye was Sexual Healing.

1 april 198440 jaar geleden - Wielrenner Johan Lammerts van de Panasonic-ploeg komt na 6 uur 45 minuten en 47 seconden als eerste aan in De Ronde van Vlaanderen.

1 april 1988 - Ferry Maat begint vandaag bij Radio 10. Hij werkte 15 jaar lang voor de TROS en presenteerde de laatste tijd de Gouden Uren.

1 april 1988 - Na 7 jaar Veronica begint dj Peter Teekamp bij de TROS.

1 april 1989 - In Eindhoven wordt onder strenge veiligheidsmaatregelen de grootste moskee van Nederland geopend.

1 april 1989 - Omroep Flevoland begint met uitzenden. De omroep begint in een kantorencomplex in Lelystad omdat het eigen gebouw aan De meent nog niet klaar is.

1 april 1989 - Voor het eerst staat er een kleurenfoto op de voorpagina van NRC Handelsblad.

1 april 1991 - Iran laat de Britse gijzelaar Roger Cooper vrij. Cooper zat vijf jaar vast.

1 april 1991 - RTL4 brengt een aflevering van De Dageraad op televisie. 1,7 miljoen Nederlanders zien hem.

1 april 1992 - Rocker Billy Idol wordt veroordeeld tot het betalen van 2000 dollar, omdat hij zijn vrouw heeft geslagen.

1 april 199430 jaar geleden - Hugo van Rhijn mag vanaf 1 april gecodeerde zakelijke tv-uitzendingen verzorgen via de ether. De BizNet-programma's zullen in de nachtelijke uren te ontvangen zijn.

1 april 199430 jaar geleden - In Alphen aan den Rijn wordt het Archeon geopend: een archeologisch themapark.

1 april 1996 - FBI belegert de boerderij in Montana waar de Freemen-sekte zich verschanst.

1 april 1996 - Geslaagde tv-grappen bij Veronica en NOS: in het programma Oh wat ben je mooi wordt een 'wondermiddel' getoond dat borstcorrecties overbodig zou maken. 15-duizend bellers trappen erin en een verplicht rood oormerk voor honden zorgt zelfs voor meer dan 52-duizend verontwaardigde telefoontjes naar het Jeugdjournaal.

1 april 1997 - In de Haagse Schilderswijk wordt een organisator van de anti-racismemars na de aanslag op de familie Kösedag aangehouden. Hij blijkt zelf de auteur van de racistische dreigbrieven die hij en een medeorganisator ontvingen, en de aanstichter van de brand in zijn huis.

1 april 1997 - In Moskou is het enige standbeeld van tsaar Nicolaas II verwoest. Onbekenden hebben het tien meter hoge bronzen beeld in de lucht laten vliegen. De politie wilde eerst niet komen kijken, omdat ze dacht dat om een 1 april-grap ging.

1 april 1997 - Televisiester Linda de Mol is moeder geworden, van een zoon. Het kind weegt ruim zeven pond en heet Julian.

1 april 1998 - Bij Google op kantoor komt de eerste hond. De vrolijke blaffer die het personeel van het werk houdt heet Yoska. Ze is een vrolijke harige Leonberger.

1 april 1998 - GRAP: De hamburgerketen Burger King introduceert via een advertentie in USA Today een nieuwe vinding: de linkshandige whopper, een soort hamburger voor linkshandige mensen. Volgens de berichten zou de whopper zijn aangemaakt met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgt voor een ware stormloop op de filialen van het bedrijf.

1 april 1998 - Twee broertjes (6 en 8) komen om als ze in Amsterdam een granaat vinden en met het wapen spelen.

1 april 2000 - Babette van Veen bevalt van Sebastiaan. Vooral voor haar echtgenoot, Bas Westerweel, was de geboorte van haar zoon zeer emotioneel. Hij herinnert zich nog goed dat zijn kind uit het huwelijk met zijn ex-vrouw Claudia niet levensvatbaar bleek. Het liefst wilde hij dat Babette in het ziekenhuis zou bevallen, maar Babette wilde thuis bevallen. Het stel kreeg een kerngezonde zoon.

1 april 2000 - De makers van Google kondigen "de MentalPlex" aan: een functie waarmee Google zogenaamd gedachten kan lezen terwijl u aan de gewenste zoekresultaten denkt. Het is de eerste Google-bijdrage aan de jaarlijkse traditie van 1 april-grappen.

1 april 2000 - Een onbekend bedrijf maakt bekend naar de beurs te gaan. Het bedrijf zegt zich bezig te houden met het in magnetrons ioniseren van lucht. Honderden mensen lezen de site waarop de introductie bekendgemaakt wordt, en schrijven voor miljoenen guldens in op de aandelen. Naam van het bedrijf is: 'Fried Air'. Dat betekent 'Gebakken Lucht'. Het gaat om een goed-geslaagde één-aprilgrap.

1 april 2001 - Oud-president Milosevic van Joegoslavië wordt aangehouden en overgebracht naar een cel. Een dag eerder was de aanhouding mislukt, omdat er vanuit het huis van Milosevic geschoten werd en een grote menigte de aanhouding verhinderd. Na uren van onderhandelen geeft de oud-president zich over. In zijn huis wordt later een grote hoeveelheid wapens gevonden. Ook liggen er papier waaruit blijkt de Milosevic van plan was om een staatsgreep te plegen.

1 april 2001 - Vanaf deze dag mogen in Nederland mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Nederland is het eerste land waar dit kan. De eerste homehuwelijken worden op deze dag gesloten in de Stopera in Amsterdam. Burgemeester Job Cohen is voor die gelegenheid ambtenaar van de burgerlijke stand.

1 april 200420 jaar geleden - Google komt met een eigen email-dienst: Gmail

1 april 200420 jaar geleden - VVD-fractievoorzitter Van Aartsen overleeft in Den Haag een aanslag op zijn leven. Op het moment dat de VVD-fractie buiten bezig is met een fotosessie rijdt een vrouw in op de politicus. Van Aartsen zelf raakt niet gewond. Zijn voorlichter - die naast hem stond - loopt wel lichte verwondingen op. Nog dezelfde dag kan de politie een verdachte aanhouden: een 41-jarige vrouw uit Enschede. De vrouw is opgespoord aan de hand van het kenteken van de auto en mailtjes die ze aan het programma Nova had gestuurd. Die mailtjes zouden erg warrig zijn geweest.

1 april 2005 - Marco Borsato wint voor de tiende keer op een rij de TMF-award (=prijs) voor beste zanger en wordt uitgeroepen tot Artist of the Decade (=artiest van het decade).

1 april 2011 - De Golden Raspberry Awards uitreiking in Hollywood, ter ere van de slechtste prestaties op het gebied van film in 2011. De film Jack and Jill won categorieën waarbij acteur Adam Sandler de prijs 5 keer rechtstreeks kreeg toegewezen: "slechtste acteur" (voor zijn rol als Jack), "slechtste actrice" (voor zijn rol als Jill), "slechtste koppel", "slechtste acteerploeg" en "slechtste scenario". Verder won de film film nog in "slechtste mannelijke bijrol", "slechtste vrouwelijke bijrol", "slechtste vervolg/remake", "slechtste film" en "slechtste regisseur".

Geboren

1 april 1815 († onbekend)
Otto von Bismarck - Pruisisch/Duits staatsman, de man van de Duitse eenheid (het Tweede Duitse Rijk).

1 april 1873 († 28 maart 1943)
Sergei Rachmaninov - Russisch componist.

1 april 1928
Demitri Frenkel Frank - Schrijver.

1 april 1932 († 28 december 2016)
Debbie Reynolds - Actrice. Kreeg al op haar tiende een contract van Warner Brothers. Ze overleed een dag na haar dochter Carrie Fisher.

1 april 1942
Phil Margo - Zanger van de Tokens (The Lion Sleeps Tonight).

1 april 1943
Hugo Metsers - Acteur. Speelde in veel Nederlandse films, waaronder Spetters en Turks Fruit.

1 april 1946
John Barbata - Drummer van de Turtles (Happy Together).

1 april 1948
Jimmy Cliff - Zanger. Zong al in de jaren '60 maar brak pas echt door in de jaren '80 met hits als Reggae Night en Wild World.

1 april 1948
Simon Crowe - Drummer van de Boomtown Rats (I Don't Like Mondays).

1 april 1950
Ed Nijpels - VVD-politicus.

1 april 1950
Henk Krol - Politicus. Fractievoorzitter van de partij 50 Plus. Was daarvoor oprichter en hoofdredacteur van de Gay Krant. Hij was de eerste Nederlandse journalist die schreef over aids (toen nog bekend als GRIDS). Dat was in 1982. Is geboren in Tilburg.

1 april 1952
Billy Currie - Lid van de groep Ultravox (Vienna).

1 april 1954 († 1992)
Jeff Porcaro - Drummer van Toto.

1 april 1961
Mark White - Gitarist van ABC (The Look Of Love).

1 april 1964
Erik Breukink - Wielrenner. Reed maar één keer in de gele trui. Dat was tijdens een tour-etappe in 1989.

1 april 1976
Clarence Seedorf - Nederlands profvoetballer en voetbaltrainer, geboren in Paramaribo, Suriname. Hij speelde voor Ajax, Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan, Botafogo en het Nederlands elftal. Hij was hoofdtrainer van AC Milan, Shenzhen Xiangxue en Deportivo La Coruña. Het wordt gezien als een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden. Pelé nam Seedorf in 2004 op in zijn lijst van 125 beste nog levende spelers. Het werd geprezen om zijn gouden inzet en fluwelen traptechniek.

1 april 1976
Robert Stobbelaar - Bassist van de groep Abel. De eerste hit was 'Onderweg' in 2000.

1 april 1987
Victor Mids - Nederlands illusionist. Bekend van het programma Mindf*ck dat vanaf 2015 te zien is bij AVROTROS. In het programma voert hij trucs en neuropsychologische experimenten uit en legt hij uit hoe het brein kan worden beïnvloed. Mids studeerde af in geneeskunde en zegt zijn kennis over de zintuigen en de hersenen te gebruiken voor zijn illusies.

Overleden

† 1 april 1976 (Geb. onbekend)
Freddie Lennon - De vader van John Lennon. John kende zijn vader niet, maar hij stond ineens voor de deur, toen zijn zoon rijk en beroemd was geworden.

† 1 april 198440 jaar geleden (Geb. 6 april 1945)
Marvin Gaye - Zanger (Sexual Healing). Werd tijdens een ruzie door zijn eigen vader doodgeschoten.

† 1 april 200420 jaar geleden (Geb. 19 maart 1946)
Paul Atkinson - Brits muziekproducer. Voormalig gitarist van de Zombies (Time Of The Season).

† 1 april 2024 (Geb. 12 maart 1953)
Sue Chaloner - Zangeres bekend van het duo Spooky & Sue. We kennen het duo van hits als You Talk Too Much en Swinging On A Star. Het duo deed in 1976 een gooi naar deelname aan het Eurovisie Songfestival, maar strandde in de voorronde. Chaloner was geboren in Londen en kwam naar Nederland met de Engelse cast van de musical Hair.

Zeezenders

1 april 1971 - 1 april grap RNI verzakken Scheveningse pier - link up met Jan van Veen en Karel Prior.

1 april 1971 - Hans Hoogendoorn start als nieuwslezer bij Radio Noordzee.

1 april 1976 - Radio Mi Amigo heet voortaan Radio Veronica. Het blijkt een 1 april grap. Na een dag uitzending legt Stan Haag het uit: "We wilden laten horen wat u als luisteraar mist!".

1 april