Inloggen
vorige
13 juni
volgende

Hits

13 juni 1970 - 'Question' van Moody Blues bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

13 juni - Als het vandaag, op de dag van de heilige Antonius van Padua regent, dan is dat slecht nieuws voor boeren. De oogst wordt zo slecht, dat de boer ervan aan de drank kan raken: "Sint-Antonius nat, drinkt de boer zich zat". Goed weer levert het tegenovergestelde op: "Als op Sint-Antonius de zon schijnt, veel zorg van de boer verdwijnt".

13 juni 1944 - Marvin Camras krijgt patent op de draadrecorder. Het is de voorloper van de bandrecorder. In plaats van op band wordt het geluid vastgelegd op een metalen kabel.

13 juni 1950 - In Zuidafrika wordt een wet van kracht die de scheiding van rassen voorschrijft. De blanken, die in Zuidafrika in de minderheid zijn, wille daarmee ervoor zorgen dat ze de macht in handen houden. De bevolking wordt in vier groepen verdeeld: blanken, zwarten, kleurlingen en Aziaten. Elke groep heeft andere rechten.

13 juni 1956 - In het Duitse weekblad Der Spiegel verschijnt het artikel 'Zwischen KŲnigin und Rasputin' waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. Ze was alternatief genezer en een vriendin en adviseur van Koningin Juliana. Vaak verbleef ze op Paleis Soestdijk. Dat leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de "Greet Hofmans-affaire".

13 juni 1964 - In Kiel loopt het eerste atoomvrachtschip in Europa van stapel.

13 juni 1970 - "The Long and Winding Road" van de Beatles bereikt de eerste plaats in de Amerikaanse Top 40. Het is de laatste plaat van de Beatles die die positie bereikt. Het is ook de laatste single die de vier uit Liverpool uitbrengen voordat ze uit elkaar gaan.

13 juni 1971 - Frank Sinatra geeft een afscheidsconcert in Los Angeles. Hij zegt aan zijn pensioen toe te zijn. Ruim twee jaar later heeft hij genoeg van zijn vrije tijd en staat hij weer op de planken met een gloednieuwe show.

13 juni 1971 - In AustraliŽ bevalt Geraldine Broderick van een negenling, vijf jongens en vier meisjes. Twee jongens worden dood geboren. De andere kinderen gaan binnen zes dagen allemaal dood.

13 juni 1974 - Het wereldkampioenschap voetbal in West-Duitsland gaat van start. Nederland speelt in de finale tegen Duitsland en verliest met 2-1. Volgens veel Nederlanders was de nederlaag onterecht omdat een doelpunt van MŁller ten onrechte werd afgekeurd en Nederland ten onrecht een strafschop niet kreeg. De echt voetballiefhebber spaarde tijdens het toernooi buttons en voetbalplaatjes van zijn helden.

13 juni 1978 - IsraŽlische troepen ontruimen het zuiden van Libanon. Daarmee komt een eind aan een strafexpeditie tegen palestijnse terroristen, die twaalf weken heeft geduurd.

13 juni 1983 - Het Amerikaans ruimteschip Pioneer 10 verlaat als eerste door mensen gemaakte voertuig het zonnestelsel. Het ruimteschip werd in 1972 gelanceerd.

13 juni 1989 - De Canadese atleet Ben Johnson geeft toe dat hij in het verleden anabolis-steroÔden heeft gebruikt. Tegen de rechter zegt hij dat alle medailles die hij op de olympische spelen heeft gewonnen, te danken heeft aan het gebruik van doping.

13 juni 1990 - De Nederlandse wielrenner Gert-Jan Teunissen wordt betrapt op doping-gebruik. Als straf mag hij de eerste zes maanden niet meer fietsen, en kan hij dus niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk.

13 juni 1993 - De Spaanse wielrenner Miguel Indurain wint de Ronde van ItaliŽ.

13 juni 1995 - De Franse president Chirac besluit de kernproeven van zijn land te hervatten. Wereldwijd protest haalt niets uit.

13 juni 1995 - Duitse burgers en bewindslieden gaan over tot een boycot van Shell, omdat de oliegigant het vervuilde boorplatform de Brent Spar in zee wil laten zinken. Het Duitse voorbeeld vindt ook in Nederland al snel navolging.

13 juni 1995 - Op de Nederlandse TV is voor het eerst een kort fragment vertoond van Anne Frank. De opname is in 1941 gemaakt in de Amsterdamse Merwedestraat.

13 juni 1997 - Hans Schiffers is op 13 juni 1997 voor het laatst de vaste presentator van De Arbeidsvitamine van de AVRO op Radio 3. Hij gaat naar Radio 2.

13 juni 1998 - De racistische Een Natie Partij van Pauline Hanson wint de verkiezingen in de Australische deelstaat Queensland.

13 juni 1998 - De Space Shuttle Discovery brengt de laatste Amerikaan van de Mir terug naar de aarde. NASA stopt geen geld meer in het krakkemikkige ruimtestation.

13 juni 1999 - De Wereldomroep stelt zendtijd op de korte golf beschikbaar aan de Kosovaarse Radio 21. De zender is tijdens de oorlog verbannen naar MacedoniŽ en kan nu alleen via internet uitzenden. Via de Wereldomroep kan Radio 21 nu elke avond twee uur lang alle Kosovaarse vluchtelingen bereiken.

13 juni 2000 - Op de snelweg A2 bij Abcoude is een file van 12 kilometer ontstaan door koeien met rugnummers in een oranje weiland. Het niet alledaagse schouwspel trekt zoveel aandacht van passerende automobilisten, dat het verkeer richting Amsterdam er volledig door vastliep. Het gaat om een reclamestunt van een melkfabrikant. Die zou geheel legaal zijn omdat er nu eenmaal niets strafbaars is aan koeien in een weiland, aldus de woordvoerder van de politie. Pas als de verkeersveiligheid in het geding komt, is er reden om op te treden. In dat geval vindt overleg plaats met de eigenaar van de koeien. Ook op twee andere plaatsen in Nederland is de fabrikant bezig met het het inrichten van weilanden als oranje voetbalveld. Dat is het geval langs de A13 bij Delft en langs de A1 bij Muiden.

13 juni 2001 - De geplande samenwerking tussen SBS en Veronica gaat niet door. Het was de bedoeling dat Veronica zou gaan uitzenden op het oude kanaal van Fox, dat was overgenomen door SBS. Dat gaat dus niet door. SBS blijft de baas over het kanaal, dat inmiddels V8 is gaan heten en onder die naam doorgaat. Gevolg van het niet doorgaan van de samenwerking is dat Veronica nu geen tv-zender meer heeft. De vereniging heeft alleen nog radiozender KINK FM en een programmablad.

13 juni 2005 - Een jury in Santa Maria spreekt popster Michael Jackson vrij van alle aanklachten tegen hem, waaronder misbruik van kinderen.

13 juni 2014 - Het Nederlands voetbalelftal begint het WK in BraziliŽ met een daverden zeg op regerend kampioen Spanje. 5-1, NOS-radiocommentator Jack van Gelder wordt helemaal gek!

17-06-2014

Geboren

13 juni 0
Theo van Zwet - Nieuwslezer bij Sky Radio.

13 juni 1897
Paavo Nurmi - Legendarische Finse lange-afstandsloper. Won onder andere de 10.000 meter tijdens de Olympische Spelen van 1920, 1924 en 1928.

13 juni 1928 (†20 januari 2009)
Gerrit van der Valk - Horecaondernemer. Was jarenlang hoofd van het Vandervalk concern. Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten ontdekt hij het motel-concept. In 1968 opende hij Nuland, het eerste motel van Van der Valk. In 1994 werd hij gearresteerd wegens belastingfraude. Die zaak werd geschikt.

13 juni 1946
Henk Wijngaard - Verdiende eerst zijn brood als vrachtwagenchauffeur om vervolgens een zangcarriŤre te begonnen. Met de vlam in de pijp...

13 juni 1949
Dennis Locorriere - Zanger. Scoorde als 'Dr. Hook' grote hits.

13 juni 1957
Rolf Brendel - Drummer van de Duitse groep Nena (99 Luftballons).

13 juni 1967
Isa Hoes - Actrice (Goede Tijden).

13 juni 1980
Mandy Gruijters - Zangeres. Maakte deel uit van de meidengroep Wow.

13 juni 1981
Wieteke Cramer - Schaatsster.

13 juni 1986
Mary-Kate & Ashley Olsen - actrices

Overleden

13 juni 2015 (Geb. 24 augustus 1919)
Drs. P (Heinz Polzer) - Zanger, dichter en tekstschrijver. Hij is vooral bekend van het liedje Heen en Weer (over een pontje) en de Dodenrit (Trojka hier, trojka daar, kijk daar loopt een adelaar).

Zeezenders

13 juni 1970 - RNI wordt Radio Caroline International en zend politieke spots uit.

vorige
13 juni
volgende