Inloggen
vorige
14 juni
volgende

Hits

14 juni 1975 - 'Girls' van Moments & Whatnauts bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

14 juni 1834 - De Amerikaanse uitvinder Isaac Fisher krijgt patent op schuurpapier. Zijn vinding heeft de loop van de wereldgeschiedenis niet verandert, maar heeft wel veel betekend voor de bouwwereld.

14 juni 1919 - Voor het eerst steekt een vliegtuig zonder tussenlanding de Atlantische Oceaan over. De oversteek eindigt in een buiklanding voor het vliegtuig, maar dat mag de pret niet drukken. In het vliegtuig zitten John Alcock en Arthur Brown. Ze waren opgestegen in St. Johns (aan de Oostkust van Canada) en landen in het westen van Ierland. Over de tocht deden ze 16 uur en 12 minuten. Onderweg hadden ze veel last van nevel. Met bier dronken ze elkaar moed in.

14 juni 1922 - Amerikanen kunnen voor het eerst de stem van hun president via de radio horen. President Warren G. Harding houdt een praatje op een radiozender in Baltimore.

14 juni 1923 - Dit is een belangrijke datum voor iedereen die countrymuziek een warm hart toedraagt. Op deze dag wordt namelijk het eerste countrynummer op de plaat gezet. Het gaat om het nummer "The Little Old Log Cabin in the Lane" van Fiddlin' John Carson.

14 juni 1951 - Voor het eerst wordt een computer in gebruik genomen, die niet voor de wetenschappelijke wereld is gemaakt, maar voor het bedrijfsleven. Het gaat om de Univac 1. Hij wordt onthuld in Washington. Het apparaat wordt bekend als de eerste computer die aangeschaft kon worden door bedrijven. Het apparaat is 2 meter 40 hoog en 4 meter 40 breed en het zit vol lampen. De machine is veel trager de laptopcomputers die je tegenwoordig kunt kopen.

14 juni 1953 - Elvis Presley verlaat met een diploma op zak zijn middelbare school (L.C. Humes High School in Memphis). Drie jaar later zou Elvis zijn eerste nummer-1-hit scoren met "Heartbreak Hotel".

14 juni 1966 - Het Vaticaan trekt de 'index librorum prohibitorum' in; een lijst van verboden boeken. De lijst bestond sinds 1559.

14-06-2013

14 juni 1966 - In Amsterdam leveren bouwvakkers en provo's veldslagen met de politie. Na het bericht dat een van de bouwvakkers hierbij was overleden, werd het gebouw van De Telegraaf bestorm en werden auto's van deze krant in brand gestoken. De rellen zouden ervoor zorgen dat burgemeester van Hall op 9 mei 1967 aftreedt.

14 juni 1966 - Rellen in Amsterdam. Bozen bouwvakkers en Provo's steken auto's in brand. Ze protesteren tegen het harde politie-optreden tijdens de demonstratie van een dag eerder. Daarbij was een bouwvakker om het leven gekomen. Verschillende kranten schrijven dat hij door politiegeweld zou zijn omgekomen. Alleen de Telegraaf schrijft dat de man een hartaanval heeft gehad. Dat verhaal blijkt later te kloppen.

14 juni 1982 - De Argentijnse troepen op de Falklandeilanden geven zich over. Alle 8-duizend Argentijnse militairen die sinds 2 mei de eilanden bezet hielden hebben hun wapens ingeleverd. De Falklandoorlog heeft het leven gekost van duizend soldaten.

14 juni 1984 - Windsurfer Stefan van den Berg wordt ingehaald in zijn woonplaats Hoorn. Van den Berg heeft een gouden plak om zijn nek, gewonnen op de Olympische spelen in Los Angeles.

07-02-2013

14 juni 1986 - Veronica laat de eerste aflevering van Family Ties zien. In Amerika waren ze daar trouwens al in 1982 mee begonnen.

13-06-2013

14 juni 1988 - De zeehonden in het Kattegat en in de Waddenzee worden geteisterd door een onbekende ziekte. Veel dieren worden dood of ziek aangetroffen. Later blijkt dat de dieren besmet zijn met een virus.

14 juni 1988 - Evangelist Lucas Goeree wordt in Zwolle gegijzeld omdat hij weigert beledigende opmerkingen aan een Aids-patiŽnt te rectificeren.

14 juni 1992 - In Rio de Janeiro eindigt de VN-conferentie over milieu en ontwikkeling. Veel deelnemers beschouwen de conferentie als een mislukking, omdat er maar weinig spijkers met koppen geslagen worden.

14 juni 1994 - Holland FM krijgt toestemming het zendschip Communicator af te meren in de buurt van de Trintelhaven op het IJsselmeer. Het schip moet nog wel uit Portugal komen. De Communicator is in het verleden gebruikt door zeezender Laser 558.

14 juni 1995 - De geplande opening van een kliniek in Utrecht waar aanstaande ouders de sekse van hun kind kunnen kiezen, stuit op grote ethische en medische bezwaren.

14 juni 1996 - Nadat Edgar Davids zware kritiek had geuit op bondscoach Hiddink, verwijdert laatstgenoemde Davids uit de selectie van het Nederlands elftal. Davids bleef weigeren zijn woorden helemaal terug te nemen, waarop Hidink hem naar huis zond.

14 juni 1997 - Autofabrikant Mitsubishi heeft bekendgemaakt dat 24 huishoudens een auto van het model Carisma hebben gewonnen. De reclamecampagne van het concern deed de afgelopen dagen nogal wat stof opwaaien. De autofabrikant selecteerde vorige week tachtig adressen die in principe in aanmerking zouden komen voor een gratis auto van het model Carisma. Voorwaarde was dat de mensen een poster met de letters Carisma op het raam hadden hangen. Een notaris trok de afgelopen drie dagen door het land om dit te controleren. Vierentwintig van de geselecteerde adressen hadden dit ook daadwerkelijk gedaan. In totaal zou eenderde van alle Nederlanders de poster voor op het raam hebben geplakt. De campagnemakers zijn dan ook zeer tevreden over de actie.

12-06-2019

14 juni 1997 - De Amerikaan Timothy McVeigh is door een jury veroordeeld tot de doodstraf voor de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City. Bij de aanslag in april 1995 vielen 168 doden en zo'n 600 gewonden.

14 juni 1999 - In Leiden heeft de politie twee mannen in de kraag gevat, die kort daarvoor bij een inbraak in een groentenwinkel een kist pruimen hadden gestolen. Getuigen zagen de twee, een 22- en een 29-jarige Leidenaar, er vandoor gaan met hun buit op de schouders. Ingeschakelde agenten konden de twee vervolgens na een korte achtervolging aanhouden, doordat ze op aanwijzing van getuigen het spoor van verloren pruimen volgden.

14 juni 2005 - Politie, marechaussee en jachtopzieners maken op de Ginkelse Heide bij Ede jacht op een poema. Er ziet pootafdrukken van het dier gevonden, er is een ree gevonden dat mogelijk door het dier is doodgebeten en verschillende wandelaars hebben het roofdier met eigen ogen gezien. De politie sluit de hei met linten af, om te voorkomen dat wandelaars door het dier worden aangevallen of de zoekactie hinderen.

14 juni 2010 - Op het WK Voetbal in Zuid Afrika wint Oranje met 2-0 van Denemarken. De politie arresteert een groep Nederlandse studentes in "Bavaria Dress". De oranje jurkjes zijn een gadget van de bierfabriek uit Brabant. de FIFIA kan deze vorm van "sluikreclame" niet waarderen en laat de rondborstige ladies oppakken.

Geboren

14 juni 1811 († onbekend)
Harriet Beecher Stowe - Schrijfster (De Negerhut Van Oom Tom).

14 juni 1864 († onbekend)
Alois Alzheimer - Duitse psychiater/psycholoog. Naar hem is de ziekte van Alzheimer genoemd.

14 juni 1912
E. Cuyler Hammond - Wetenschapper. De eerste die op het idee kwam dat roken wel eens longkanker zou kunnen veroorzaken.

14 juni 1928 (†9 oktober 1967)
Ernesto Guevarra (Che Guevara) - Latijns-Amerikaanse revolutionair. Was de rechterhand van Castro tijdens de Cubaanse revolutie in 1959. Vanaf 1965 nam 'Che' deel aan de strijd in veel landen in Midden en Zuid-Amerika. Che Guevarra werd na zijn dood door voor linkse mensen als een idool vereerd.

14 juni 1934 (†20 oktober 2016)
Mieke Telkamp - Zangeres. Haar grootste hit was Waarheen Waarvoor in 1971. Dat werd veel gedraaid op uitvaarten. Op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit. Ze koos voor de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West.

13-02-2017

14 juni 1958
Eric Heiden - Amerikaans schaatser. Was zeer succesvol aan het begin van de jaren tachtig.

14 juni 1961
Boy George - Zanger van Culture Club (Do You Really Want To Hurt Me). Werd na zijn zangcarriŤre diskjockey.

14 juni 1968
Yasmine Bleeth - actrice Baywatch

14 juni 1969
Steffi Graff - Tennisster. The Times schreef ooit over haar: "Een forehand van Steffi Graf doet denken aan iemand die deur keihard dichtslaat voor de neus van een Jehova-getuige."

14 juni 1974
Jeroen Kijk in de Vegte - DJ, voice-over.

Overleden

14 juni 1927 (Geb. 1 augustus 1894)
Ottavio Bottecchia - De eerste Italiaanse wielrenner die de Tour de France won (in 1924). Zijn dood is omgeven door mysteries. In juni 1927 werd hij aan de kant van de weg gevonden met een ernstige schedelbasisfractuur waaraan hij enkele dagen later zou overlijden. Zijn fiets stond netjes tegen een boom. Een boer zei dat hij stenen naar hem had gegooid omdat Bottecchia druiven geplukt zou hebben. Dat is vreemd: de druiven waren nog niets eens rijp. De priester die hem in zijn laatste uren heeft bijgestaan verklaarde dat hij gezegd zou hebben dat hij voor fascisten was gedood, omdat die jaloers waren op zijn successen.

Zeezenders

14 juni 1970 - King David voor de kust van Noordwijk - start officiŽle testuitzendingen via 270 meter.

vorige
14 juni
volgende