Vandaag in het Verleden
11 juni

Hits

11 juni 1966 - 'Paint it black' van Rolling Stones bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

11 juni 1977 - 'Ma Baker' van Boney M. bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 6 weken staan.

Nieuwsfeiten

11 juni - Sint-Barnabas krijgt vandaag de aandacht op de heiligenkalender. Afgaande op de weerspreuken is het voor boer en tuinder belangrijk dat het vandaag goed weer is: "Schoon weer op Sint-Barnabee, dan dansen alle boeren mee". Logisch dat een andere weerspreuk luidt: "Als het regent met Sint-Barnabas, zwemt de oogst in een waterplas".

11 juni 1793 - Voor het eerst wordt er patent verleend op een ontwerp van een kachel. Het ontwerp is van de hand van de Amerikaanse uitvinder Robert Haeterick.

11 juni 1903 - De Servische koning Alexander I en zijn vrouw worden door liberale officieren in hun paleis in Belgrado gedood.

11 juni 1912 - Silas Christoferson is de eerste piloot die met een vliegtuig opstijgt vanaf het dak van een hotel. Hij haalt de stunt uit bovenop een hotel in het Ameikaanse Oregon.

11 juni 1927 - Luchtvaartpionier Charles Lindbergh krijgt het "Voornaam Vliegend Kruis" opgespeld. Hij is de eerste die deze onderscheiding krijgt.

11 juni 1939 - De koning en koningin van Engeland zijn op bezoek bij de Amerikaanse president Roosevelt. In plaats van een chique staatsdiner krijgt het koninklijk paar eten voorgezet dat gewone Amerikanen dagelijks eten. De koninklijke hoogheden zetten dan ook voor het eerst in hun leven hun tanden in een hot dog.

11 juni 1948 - Hoogtepunt van de eerste hittegolf van 1948: 31,7 graden in De Bilt.

11 juni 1955 - Meer dan tachtig toeschouwers en één coureur komen om het leven tijdens de autoraces van Le Mans.

11 juni 1956 - Het Duitse blad Der Spiegel onthult de Greet Hofmans-affaire.

11 juni 1966 - Janis Joplin zet haar eerste stappen op een podium. Haar debuutoptreden is in de Avalon Ballroom in San Francisco. Haar carriere zou niet lang duren. In oktober 1970 overlijdt ze aan een overdoses heroïne. De film "The Rose" (met in de hoofdrol Bette Midler) is geïnspireerd door het leven van Janis Joplin.

11 juni 1972 - "Daar komen de Schutters" is voor het eerst bij de VARA op televisie. Een comedyserie die eigenlijk 'Dad's Army' heette, en over oorlog ging. In Engeland, waar het programma vandaan kwam leverde dat nogal wat problemen op: je kunt niet zomaar een comedy maken over iets serieus als een oorlog, dachten velen.

11 juni 1972 - De controversiële film "Deep Throat" gaat in premiere. De eerste vertoning is in het Mature World Theatre in New York. In deze 62 minuten durende film acteert Linda Lovelace.

11 juni 1977 - Militairen maken een eind aan de treinkaping bij De Punt, die nu al bijna drie weken duurt. Ook aan de gijzeling van schoolkinderen in Boven-Smilde wordt een eind gemaakt. Bij de bevrijdingsakties worden zes Molukse jongeren en twee treinpassagiers gedood.

11 juni 1980 - Microsoft neemt Steve Ballmer in dienst.

11 juni 1982 - De film "E.T. The Extra-Terrestrial" gaat in premiere. Het publiek is onder de indruk van de knappe special effects die regisseur Steven Spielberg verwerkte. ET brengt in de eerste maand dat hij in de bioscoop draait 100 miljoen dollar in het laatje.

11 juni 1982 - De Paus bezoekt Argentinië. Belangrijkste gespreksonderwerp is de Falklandoorlog. Drie dagen na het bezoek van de paus geven de Argentijnen zich over.

11 juni 198440 jaar geleden - Vanaf 11 juni 1984 mag State Of Shock van The Jacksons wereldwijd op de radio worden gedraaid. Naast Michael Jackson is ook Mick Jagger als zanger op deze single te horen. Frits Spits heeft in zijn radioprogramma De Avondspits de Nederlandse première van State Of Shock. Hij draait de single aan het begin en aan het slot van zijn uitzending op Hilversum 3. Twee dagen later ligt de single in de winkel

11 juni 1987 - Margaret Thatcher wordt voor een derde termijn als premier van het Verenigd Koninkrijk gekozen. Zij is de enige die in de 20e eeuw voor de derde keer gekozen wordt.

11 juni 1988 - Duizenden mensen wonen in Londen een popconcert bij ter gelegenheid van de 70-ste verjaardag van Nelson Mandela. Die zit nog steeds gevangen in Zuid-Afrika.

11 juni 1989 - De Chinese regering eist de arrestarie van twee dissidenten, die gevlucht zijn in de Amerikaanse ambassade in Peking. De twee zaten daar nadat china een eind gemaakt had aan de opstand op het plein van de hemelse vrede.

11 juni 1989 - Michael Chang wint de finale in het heren-enkelspel van Roland Garros. Daarmee breekt de Amerikaan definitief door.

11 juni 1991 - De tweede kamer stemt voor het eerst over een kunstwerk. Minister D'Ancona had de tweede kamer een kunstwerk van de Griek Kounellis aangeboden. Met 70 tegen 60 stemmen keurden de kamerleden het artistieke produkt af. In de wandelgangen had het kunstwerk de bijnaam "De Kolenkit" gekregen.

11 juni 1993 - In Pritzwalk, in de Duitse deelstaat Brandenburg begint het te regenen. Op 13 juni wordt het droog. Er is dan 293,8 mm naar beneden gekomen.

11 juni 199430 jaar geleden - Tennis-verslaggever Bep van Houdt houdt er mee op: hij gaat voor het eerst in 17 jaar niet voor de NOS-radio naar Wimbledon. Van Houdt ergert zich aan het spel dat - zeker op gras - door het servicegeweld wat hem betreft het kijken nauwelijks meer waard is.

11 juni 1995 - De Italianen gaan naar de stembus voor een referendum. Ze geven te kennen dat ze het best vinden dat de meeste van hun tv-kanalen in handen blijven van ex-premier Silvio Berlusconi.

11 juni 1995 - Een bom maakt in de Colombiaanse stad Medellin zeker 30 slachtoffers.

11 juni 1995 - Thomas Muster is de eerste tennisser uit Oostenrijk die winnaar wordt van een Grand-Slamtoernooi: Roland Garros. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh winnen het heren dubbel.

11 juni 1997 - De rechtbank in Arnhem heeft een eerste uitspraak gedaan in de zaak van de geruchtmakende Bennekomse bijlenmoord. Een 19-jarige jongen en een 18-jarig meisje hebben vorig jaar september samen de vader van het meisje en haar stiefmoeder met een bijl doodgeslagen. Het motief voor de dubbele moord zou zijn dat het meisje jarenlang seksueel misbruikt was door haar vader. Maar daarvoor is geen enkel bewijs gevonden. De jongen is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en verplichte psychiatrische behandeling. De rechter heeft nog geen vonnis geveld over het meisje omdat haar advocaat een nader onderzoek wil naar de beweerde incest.

11 juni 199925 jaar geleden - Twee Duitse toeristen hebben in een motel in de Oost-Amerikaanse stad Atlantic City de nacht doorgebracht met een lijk onder hun bed. Nadat zij waren opgestaan, klaagden zij bij de leiding van het hotel over de stank op hun kamer. Een schoonmaakster trof het lijk onder hun bed aan. ,,Het stonk er. Het lijk moet er een paar dagen bij een middagtemperatuur van dertig graden hebben gelegen'', aldus een getuige in de plaatselijke krant Pressplus. Volgens officier van justitie Jeffrey Blitz is de man, wiens identiteit nog niet is vastgesteld, doodgestoken. De politie is op zoek naar degenen die voor de Duitsers de kamer hadden gehuurd. De twee Duitsers hebben een nacht gratis in een andere kamer in het motel mogen doorbrengen.

11 juni 2010 - Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika begint. Nederland bereikt de finale en verliest die van Spanje (Iniesta maakt in de verlenging het winnende doelpunt). Het WK 2010 was het toernooi van vuvuzela genoemd. Het langwerpige blaasinstrument met het harde, monotone geluid. Een stadion vol met die dingen, gaf je de indruk dat je in een grote bijenkorf zat. Omdat veel televisiekijkers zich aan het getoeter ergerden, werd het geluid door voor televisiezenders weggefilterd. Daarmee ging ook veel ander stadiongeluid verloren (gejuich en geschreeuw van toeschouwers bijvoorbeeld).

11 juni 2048 - In Zuid-Noorwegen en Midden-Zweden is een ringvormige zonsverduistering te zien.

Geboren

11 juni 1864 († 8 september 194975 jaar geleden)
Richard Strauss - Componist.

11 juni 1867
Charles Fabry - Franse natuurkundige. Ontdekker van de onzonlaag.

11 juni 1869 († 15 juni 1914)
Lodewijk Thomson - Nederlands militair bevelhebber en politicus. Thomson was de eerste Nederlandse militair die op een vredesmissie is gesneuveld. Dat gebeurde in de Albanese stad Dürres. Daar was een vredesmacht naartoegestuurd, nadat daar een revolutie was uitgebroken.

11 juni 1910 († 25 juni 1997)
Jacques Cousteau - Franse filmer en zeeonderzoeker. Met zijn schip 'Calypso' bevoer hij de wereldzeeën. Het schip werd ooit bezongen in het nummer 'Calypso' van Neil Diamond.

11 juni 1928 († 5 december 201410 jaar geleden)
Fabiola Fernanda Maria de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragan - Koningin der Belgen en sprookjesschrijfster. Ze is van Spaanse afkomst. In 1960 trouwde ze met koning Boudewijn. Ze kregen geen kinderen.

11 juni 1933 († 29 augustus 2016)
Gene Wilder - Acteur. Hij speelde onder andere Willy Wonka in de kinderfilm ​Willy Wonka & The Chocolate Factory.

11 juni 1939
Peter Blanker - Zanger. Had één hit: 't Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven.

11 juni 1944
Barry Stevens - Choreograaf. Vooral doorgaan...

11 juni 194975 jaar geleden
Frank Beard - Bebaarde zanger van ZZ Top (Gimme All Your Lovin')

11 juni 1952
Harmen Roeland - Verslaggever van het NOS Journaal.

11 juni 1952
Russell Hitchcock - Zanger van de groep Air Supply.

11 juni 1957
Thom de Graaff - D66-politicus. Was burgemeester van Nijmegen, minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het tweede kabinet-Balkenende, fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer en werkte bij op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij is een poëzie-liefhebber. Zijn favoriete versregel is: 'Eens liep zij hoog te spreken langs de Noordzee, een dag kermde er om aan te breken'. Dit literaire hoogstandje komt uit een gedicht van A. Roland Holst.

11 juni 1970
Lindsey de Paul - Zangeres. Grootste hit was 'Sugar Me', begin jaren 70.

11 juni 1979
Barry Paf - Disk-jockey van Radio 538.

11 juni 1985
Lilian Marijnissen - Politica uit Oss. Dochter van Jan Marijnissen. Ze is net als haar vader actief voor de SP. Toen ze gemeenteraadslid werd, was ze het jongste raadslid van Nederland. Voordat ze de landelijke politiek inging werkte ze de FNV.

Overleden

† 11 juni 1979 (Geb. 26 mei 1907)
John Wayne (Marion Michael Morrison) - Een van de beroemdste Amerikaanse filmlegendes. Speelde in vijftig jaar tijd mee in ongeveer 200 films. De bekendste daarvan waren "The Alamo", "The Longest Day", "Rio Bravo" en "True Grit". John Wayne overleed in juni 1979 aan kanker. Hij was 72 jaar.

† 11 juni 2015 (Geb. 27 mei 1922)
Christopher Lee - Engels acteur, zanger en schrijver. Lee speelde vaak een fanatieke schurk. Hij is bekend geworden door zijn rol als graaf Dracula in een reeks van Hammer Horror-films. Hij speelde ook rollen in de James Bondfilm The Man with the Golden Gun en in delen van Lord of the Rings en Star Wars.

† 11 juni 2024 (Geb. 17 januari 1944)
Françoise Hardy - Franse zangeres en actrice. Ze werd in de jaren zestig opeens beroemd met het dromerige liedje Tous les garçons et les filles. Miljoenen Franse hoorden het liedje toen het op de Franse televisie werd vertoond in de pauze van een uitzending over een referendum. Ze groeide uit tot een muziek- en stijlicoon. Ze genoot niet van alle aandacht en had podiumvrees.

† 11 juni 2024 (Geb. 3 december 1935)
Tony Mordente - Amerikaans televisieregisseur en acteur. Hij werd vooral bekend voor zijn rol als Action in de musical West Side Story. Hij regisseerde aflevering van bekende televisieseries als M*A*S*H, The A-Team, Family Ties, Hunter en Walker, Texas Ranger.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

11 juni