Vandaag in het Verleden
12 juni

Hits

12 juni 1971 - 'Rosetta' van Georgie Fame & Alan Price bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

12 juni 1976 - 'Rocky' van Don Mercedes bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

12 juni 1982 - 'Can't take my eyes off you' van Boys Town Gang bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

12 juni 1389 - Grote opschudding tijdens een toneelvoorstelling in Parijs. In het houten kasteel dat voor de voorstelling is gebouwd is het zo warm dat de koningin Isabella van Beieren onwel wordt. Iemand slaat achter haar een ruitje in, om wat frisse lucht binnen te laten.

12 juni 1839 - Volgens de legende bedacht Abner Doubleday op deze dag het spel honkbal. Hij zou de spelregels uitgedacht hebben in het plaatsje Cooperstown in New York. Heel toevallig staat daar nu de honkbal Hall of Fame. Hier worden foto's en andere zaken bewaard van de belangrijkste honkballers die er op aarde hebben rondgelopen.

12 juni 1928 - Bij Hilversum wordt sanatorium Zonnestraal geopend. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen.

12 juni 1934 - In het centrum van Londen wordt de allereerste voetgangersoversteekplaatsen in gebruik genomen. Bij verschillende oversteekplaatsen staan agenten die het verkeer regelen. Tot de aanleg van de oversteekplaatsen is besloten omdat het autoverkeer sterk toeneemt en daarmee het aantal verkeersdoden. In 1934 komen er in het verkeer in Groot-Brittannië elke dag gemiddeld 22 mensen om het leven.

12 juni 1942 - Anne Frank krijgt een dagboek voor haar dertiende verjaardag. Ze ging er brieven in schrijven aan een fictieve vriendin Kitty. Het dagboek werd na haar dood gepubliceerd en werd een van de meest gelezen boeken ter wereld.

12 juni 1963 - De film "Cleopatra" is voor het eerst te zien. Bioscoopbezoekers krijgen waar voor hun geld. De film - met in de hoofdrol Elizabeth Tayler - duurt vier uur en drie minuten. Het is dan ook geen goedkope film. Het maken van "Cleopatra" heeft veertig miljoen dollar gekost.

12 juni 1964 - ANC-leider Nelson Mandela wordt wegens sabotage van de staat en samenzwering veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. Ook enkele andere zwarte leiders krijgen zware straffen. Niemand kan vermoeden dat Mandela ooit president van Zuid-Afrika zou worden. Mandela zou worden vrijgelaten uit de gevangenis op 11 februari 1990.

12 juni 1965 - De Britse koningin maakt bekend dat de Beatles de zogeheten "MBE Award" krijgen; een hoge Britse onderscheiding. Veel militairen reageren woedend, omdat deze onderscheiding in het verleden alleen aan militaire helden was gegeven. Ze sturen hun eigen onderscheiding terug naar de koningin. Ook bij de Beatles zelf valt de "MBE Award" niet helemaal in goede aarde. John Lennon zou de onderscheiding vier jaar later (overigens om andere redenen) terug sturen.

12 juni 1968 - Eddie Merckx wint de ronde van Italië.

12 juni 1982 - 750-duizend mensen bezoeken een bijeenkomst in New York met als belangrijkste gasten Jackson Browne, James Tayler, Bruce Springsteen en Linda Ronstadt. Het was geen popconcert, maar een demonstratie tegen kernwapens.

12 juni 1985 - Bruce Springsteen treedt op in het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Meer dan 50-duizend fans zingen mee met de liedjes van de boss.

12 juni 1985 - De NOS zendt voor het eerste een stereo tv-programma uit. Het is de opera Naima vanuit Theater Carré in Amsterdam.

12 juni 1987 - De Amerikaanse president Ronald Reagan bezoekt Berlijn in verband met het 750-jarig bestaan van de stad. Hij roept president Gorbatsjov op de muur tussen Oost en West Berlijn te slopen.

12 juni 1988 - Glasnost in de Sowjet Unie. Voor het eerst in de geschiedenis wordt Miss Moskou gekozen. De 16-jarige Maria Kalinina wordt tot Moskous Mooiste gekroond.

12 juni 1991 - Boris Jetsin mag zich president van Rusland noemen. Bij verkiezingen in de republiek stemde 55% van de mensen op Jeltsin.

12 juni 1995 - Discuswerper Erik de Bruin wordt door de Internationale Amateur Atletiek Federatie voor vier jaar uitgesloten wegens doping.

12 juni 1995 - Frankrijk dreigt z'n grenzen dicht te houden als Nederland geen verandering brengt in z'n liberale drugsbeleid.

12 juni 1996 - Hulpverleners vergelijken een centrum in Ter Apel, waar uitgeprocedeerde asielzoekers wachten op uitzetting, met een concentratiekamp.

12 juni 1997 - Een kermisexploitant uit het Groningse dorp Garmerwolde is zijn reuzenrad kwijt. Dat was opgeslagen in een vrachtwagencombinatie. De truck is later aangetroffen in Antwerpen, maar zonder oplegger en zonder reuzenrad. Volgens de eigenaar gaat het om een unieke attractie, waarvan er maar een in Nederland was.

12 juni 1997 - Een man uit Ede moet negen maanden de cel in, en ruim 3.000 gulden op tafel leggen, wegens het plegen van ontucht met een slapend meisje. Het meisje, zestien jaar oud, merkte pas de volgende ochtend dat ze seksueel was misbruikt. De officier van justitie in Arnhem had voor de zekerheid de verdachte behalve misbruik ook ontucht ten laste gelegd, met iemand die in staat van onmacht verkeert.

12 juni 1997 - In Harderwijk is een voorlichtingsfilm gemaakt, die asielzoekers moet leren hoe ze in Nederland boodschappen moeten doen. Want volgens winkeliers in Harderwijk snappen ze daar niet veel van. Aan de film is meegewerkt door echte asielzoekers, uit het centrum Harderwold, bij Zeewolde. Zij spelen standaardsituaties in de supermarkt, waarbij dan uitgelegd wordt wat je moet doen. Zoals: gewoon afrekenen, en niet onderhandelen, en: de boodschappen niet in de tas stoppen, maar in een winkelwagentje. En vooral je bonnetje meenemen als je iets wilt ruilen.

12 juni 1997 - Topvoetballer Patrick Kluivert wordt beschuldigd van betrokkenheid bij groepsverkrachting. Een 20-jarige Amsterdamse vrouw heeft bij de politie aangifte gedaan van verkrachting door de Ajacied en drie van zijn vrienden. Dat zou ruim een maand geleden in de woning van Kluivert zijn gebeurd, na bezoek aan een discotheek. De politie heeft Kluivert of een van de andere verdachten nog niet gehoord, omdat de vrouw pas deze week aangifte heeft gedaan.

12 juni 1998 - SBS begint in 1999 een tweede zender, dat maakte de omroep vandaag bekend. Het kanaal moet zich op vrouwen richten. De tweede zender zou later NET 5 gedoopt worden.

12 juni 199925 jaar geleden - De eerste manschappen van de NAVO zijn zaterdagochtend vroeg Kosovo binnengegaan. Helikopters met Britse paratroepers en Gurkha-infanteristen aan boord staken even na vijfen de grens over. Op enkele plaatsen stuitten militairen die over de grond Kosovo binnentrokken op mijnen en boobytraps. Aan het einde van de middag, toen ook Amerikaanse soldaten de provincie binnengingen, bereikten de eerste Britten de hoofdstad Pristina en het militaire vliegveld waar ze oog in oog kwamen te staan met Russische militairen

12 juni 199925 jaar geleden - Popster Michael Jackson heeft een recordbedrag neergeteld voor een stukje filmgeschiedenis. Hij bood op een veiling ruim 3 miljoen gulden voor het Oscarbeeldje dat producent Selznick kreeg voor de film Gone With The Wind.

12 juni 2002 - Minister Borst van Volksgezondheid erkent dat mensen mogelijk overlijden als gevolg van lange wachtlijsten voor operaties. Tot nu toe had ze dat altijd ontkend.

12 juni 200420 jaar geleden - Het Europees kampioenschap voetbal begint in Portugal. Nederland schopt het tot in de halve finale en wordt dan uitgeschakeld door Portugal (2-1).

12 juni 200420 jaar geleden - Het Europees kampioenschap voetbal in Portugal gaat van start. Tot en met 4 juli wordt er gespeeld in tien stadions verdeeld over acht steden. Nederland schopt het onder leiding van Dick Advocaat tot de halve finale. Daarin verliest ons land met 2-1 van gastland Portugal. In de winkels is veel te merken van het toernooi. Er is bijvoorbeeld een oranje drankje te koop met de naam 'Schwalbe'. Het smaakt naar wodka.

12 juni 200420 jaar geleden - Prinses Amalia is gedoopt in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Het dochtertje van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hield zich stil toen het speciaal overgebrachte water uit de Jordaan over haar hoofd werd gesprenkeld. Dominee Carel ter Linden, die de dienst leidde, sprak de zegen uit over prinses Amalia. Daarna spraken de peetouders, onder wie de Zweedse kroonprinses Victoria, een wens uit voor het prinsesje. De dienst voor Amalia werd bijgewoond door ruim twaalfhonderd genodigden. Onder hen was ook Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, die staatssecretaris was tijdens de dictatuur in Argentinië. Hij was welkom bij de plechtigheid, omdat de doop van prinses Amalia als een privé-aangelegenheid wordt gezien.

Geboren

12 juni 1909 († 12 oktober 1990)
Max Tailleur - Entertainer, moppentapper, moppenboekenschrijver.

12 juni 1928 († 25 mei 2024)
Richard Sherman - Amerikaanse componist. Samen met zijn broer Robert werkte hij jarenlang voor Walt Disney. Als The Sherman Brothers schreven ze veel liedjes voor films als The Jungle Book en Winnie de Poeh en musicals als Mary Poppins en The Jungle Book.

12 juni 1929 († onbekend)
Anne Frank - Bekend van haar dagboek dat ze schreef op haar onderduikadres in Amsterdam.

12 juni 1929 († 30 november 2018)
George Bush - Amerikaanse politicus. Hij was van 1989 tot 1993 president van de Verenigde Staten. In die jaren viel de muur, hielt de Sovjet Unie op te bestaan en vielen verschillende landen onder leiding van de VS Koeweit binnen. Dit is de vader van George Bush jr., die ook president werd.

12 juni 1954
Tineke Schouten - Zangeres, conferencier. Opgegroeid als dochter van een Spar-winkelier. Typetje: Lenie uit de Takkestraat.

12 juni 1959
Kenneth Herdigein - Acteur. Speelde in de TV-series Zeg 'ns Aaa en Unit 13.

Overleden

† 12 juni 2023 (Geb. 29 september 1936)
Silvio Berlusconi - Italiaanse ondernemer en politicus. Hij was oprichter van mediaconcern Mediaset, mede-eigenaar van voetbalclub AC Milan en driemaal premier van Italië. Met een geschat vermogen van zeven miljard bij zijn overlijden, was hij ook één va de rijkste Italianen.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

12 juni