Inloggen
vorige
10 augustus
volgende

Hits

10 augustus 1985 - 'Axel F.' van Harold Faltermeyer bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

10-08-2008

10 augustus 1991 - '(Everything I do) I do it for you' van Bryan Adams bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 11 weken staan. Dat was destijds een record.

Nieuwsfeiten

10 augustus - Vandaag staat de heilige Laurentius centraal in de katholiek kerk. Is het op zijn naamdag mooi weer, dan blijft het dat nog een hele tijd. "Als Laurentius het hoofd goed staat, houdt met het mooie weer tot laat". Het kan vandaag heel mooi warm weer worden: "Met Sint-Laurentius van het klooster ligt de wereld op een rooster". Over Laurentius gaan nog veel meer weerspreuken en die hebben het allemaal over mooi weer.

10 augustus 1566 - Het klooster van Sint-Laurentius bij het Vlaamse Steenbergen wordt door calvinisten bestormd en van binnen helemaal vernield. Het is het begin van de beeldenstorm die een maand lang door Nederland zou razen. De interieurs van veel kerken en kloosters worden daarbij vernield.

10 augustus 1566 - Op 10 augustus wordt in de West-Vlaamse plaats Steenvoorde de eerste katholieke kerk geplunderd. Deze Beeldenstorm verspreidt zich in twee maanden over de Nederlandse gewesten.

10 augustus 1628 - Het oorlogsschip de Wasa vergaat op haar eerste reis voor de kust van Zweden. De scheepsramp gebeurt in het zicht van de mensen die vanaf het land naar de nieuwe oorlogsboot kijken. Vijftig matrosen komen om het leven. 333 jaar na de ramp wordt het wrak van de Wasa geborgen. Het is nu te zien in een museum.

10 augustus 1792 - In Parijs bestormt een woedende menigte het paleis van Louis de Zestiende.

10 augustus 1809 - Equador wordt onafhankelijk van spanje.

10 augustus 1833 - Chicago krijgt officieel de status van dorp. Een wereldstad was het nog lang niet. In het dorp aan Lake Michigan wonen op dat moment 200 mensen.

10 augustus 1866 - De trans-atlantische kabel tussen Engeland en de Verenigde Staten wordt in gebruik genomen. President Buchanan en Koningin Victoria sturen elkaar berichtjes voer de kabel.

10 augustus 1869 - O.B. Brown uit de Amerikaanse stad Massechusets krijgt patent op de film-projector. Jammer dat er op dat moment nog geen films gemaakt worden.

10 augustus 1890 - Het eilandje Helgoland wordt weer deel van het Duitse Rijk (sinds 1807 was Helgoland in bezit van de Engelsen).

10 augustus 1907 - Na een reis van 62 dagen wint prins Scipione Borghese de autorace Peking-Parijs. De Italiaan deed over de tocht van 12874 km precies twee maanden. De vier andere deelnemers aan de wedstrijd hebben allemaal moeten opgeven. Ook Borghese had de eindstreep bijna niet bereikt. Op de terugweg wil een Belgische agent de auto van de weg halen omdat hij te snel rijdt.

10 augustus 1913 - Met het Verdrag van Boekarest komt er een eind aan de Tweede Balkanoorlog. De oorlog brak in juli 1913 uit toen Bulgarije aanvallen begon op ServiŽ en Griekenland. Ook Turkije mengde zich in de strijd.

10 augustus 1919 - De Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling in Amsterdam (ELTA) wordt geopend. Het evenement is een enorm succes. Ruim een half miljoen mensen bezoeken de tentoonstelling en ruim vierduizen van hen grijpen de kans om een korte vlucht met een echte vliegmachine te maken.

10 augustus 1925 - Een tornado richt enorme schade aan in het Gelderse dorp Borculo. Tweeduizend inwoners raken dakloos. Er vallen vier doden en tachtig gewonden. Een nationale actie levert zes miljoen gulden op, veel meer dan de herbouw zou kosten. Het restant vormt de basis voor het latere Rampenfonds.

10 augustus 1948 - De moeder van alle verborgen-cameraprogramma's is voor het eerst op televisie. Het gaat om het programma "Candid Camera" van het Amerikaanse ABC. De Ralph Inbar van toen (en maker van Candid Camera) heet Allen Funt.

10 augustus 1954 - Elvis Presley verzorgt een van zijn eerste professionele optredens. Hij staat op de planken in Overton Park, in de woonplaats Memphis. Presley maakt van de gelenheid gebruik om zijn nieuwste singletje te promoten: "That's All Right (Mama)". Het publiek vindt het plaatje prachtig.

10 augustus 1966 - Inwoners van een strook tussen Utah en Canada kunnen bij daglicht een meteoor zien. Het eerst de enige melding van een meteoor die de dampkring binnenkomt en de dampkring later weer verlaat. Alle andere meteoren verbranden in de atmosfeer of slaan in.

10 augustus 1968 - De Amerikaanse one-man-show van Toon Hermans gaat in Maastricht in premiere. Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet zijn eregasten. Ze zien Hermans aan het einde struikelen op het podium, hij verstuikt zijn enkel.

10 augustus 1985 - Een explosie verwoest een reparatiewerf voor nucleaire vaartuigen in de Sovjetunie. Tien mensen komen om. Vele anderen sterven later aan de straling waaraan ze hebben blootgestaan.

10 augustus 1985 - Het LOS VAST-Kuipspektakel van de NCRV met presentator Jan Rietman die ook als pianist meespeelt in de Los Vast Huisband. Optredens zijn er voor 50.000 bezoekers van onder meer Nena, Billy Preston, Fine Young Cannibals, Koos ALberts, Danny de Munk, Rob de Nijs, The Shorts en Lee Towers.

10 augustus 1985 - Michael Jackson koopt de rechten van alle liedjes van de Beatles. Hij betaalt voor dit culturele erfgoed 47 miljoen dollar.

10 augustus 1985 - Van het album Like a Virgin gaat het vijfmiljoenste exemplaar over de toonbank. Een record! Nog nooit eerder was een vrouwelijke solo-artiest erin geslaagd zoveel exemplaren te verkopen van haar solo-elpee.

10 augustus 1987 - In de Golf van Oman loopt een Amerikaanse supertanker op een mijn.

10 augustus 1987 - Op Broadway is voor de 5000ste keer "A Chorus Line" te zien. Sinds de musical in 1975 in premiere ging hebben 25 miljoen mensen het stuk gezien."A Chorus Line" zou de langs-lopende musical worden. Pas in 1990 werd de laatste voorstelling ervan opgevoerd.

10 augustus 1991 - Een Belgische duivenmelker verkoopt een vogel voor het recordbedrag van 5,1 miljoen frank. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een duif is betaald. Koper is een steenrijke Japanner.

10 augustus 1993 - In Nijmegen worden meer dan tweehonderd graven op een oorlogskerkhof beklad met racistische leuzen. De bekladding blijkt werk te zijn van een paar jongeren die aandacht wilden trekken.

10 augustus 1995 - In Amsterdam gaat de manifestatie Sail '95 van start. De drukte is enorm.

14-08-2013

10 augustus 1995 - Lezers van het Brabants Nieuwsblad vinden geen krant in de bus tengevolge van een staking. De redactie verzet zich tegen een fusie met De Stem. De directie zegt toe gedwongen ontslagen te zullen vermijden.

10 augustus 1995 - Twee Iraakse ministers, en nog wel schoonzoons van Saddam Hoessein, nemen de wijk naar Jordanie.

10 augustus 1996 - De vereniging Dorpsbelangen in Gieterveen heeft alle inwoners van het dorp opgeroepen de dader van de aanslag op de 7?jaar oude kater Mans bij de politie aan te geven. Mans werd met 50 kogels uit een windbuks of luchtdrukpistool doorzeefd. Het dier raakte daardoor zwaar gewond. Ook Paul Wilking, alias 'Pistolen Paultje', heeft zich de zaak aangetrokken.De Amsterdamse wapenhandelaar en dierenliefhebber heeft een beloning van 10?duizend gulden uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de dader.

10 augustus 1996 - Een jury in de Amerikaanse staat Florida heeft de sigarettenfabrikant Brown & Williamson verplicht 750.000 dollar schadevergoeding te betalen aan een roker die longkanker heeft opgelopen. De 66?jarige man rookte sinds de jaren '40 sigaretten, en claimt pas tientallen jaren later te zijn geinformeerd over de schadelijkheid van roken. De jury achtte bewezen dat de fabrikant al die tijd op de hoogte is geweest van het effect van sigaretten, en die informatie voor het publiek heeft achtergehouden.

10 augustus 1996 - Het VVD?kamerlid Rijpstra wil dat staatssecretaris Schmitz maatregelen neemt tegen politieke vluchtelingen die teruggaan naar hun vaderland om vakantie te houden. Rijpstra vindt het onaanvaardbaar dat politieke vluchtelingen, die door Nederland zijn erkend, voor korte tijd terugkeren naar hun land van herkomst. Volgens de VVD'er moet worden overwogen hun verblijfsvergunning in te trekken.

10 augustus 1996 - Om nog even op Schiphol te blijven: de drukste dag van het jaar op de luchthaven is zonder al te veel problemen verlopen. Volgens Schiphol waren er vrijdag geen langdurige vertragingen en ook de afhandeling van de bagage bracht geen grote opstoppingen met zich mee. In totaal stapten vrijdag 99?duizend passagiers in of uit een vliegtuig op Schiphol.

10 augustus 1996 - Over dierenmishandeling gesproken: Agenten hebben in Velp twee honden uit een auto gered die bijna letterlijk stikten van de hitte. De rottweiler en yorkshire terrier lagen snakkend naar adem in de kokend hete auto van hun baas. De man had zijn auto 's ochtends geparkeerd op een schaduwrijk plekje. Maar hij had er niet bij stilgestaan dat het later op de dag wel snikheet werd in de auto. Buurtbewoners waarschuwden de politie en die wist de honden te bevrijden door een raampje in te slaan.

10 augustus 1998 - De Nederlandsche Bank schenkt f. 110 miljoen aan Nationaal Fonds Kunstbezit. Het fonds koopt daarop voor f. 80 mln Mondriaans Victory Boogy Woogy. De directeur van het Haags gemeentemuseum vond het prachtig, maar niet iedereen reageert zo enthousiast. SP-voorman Marijnissen zegt dat je bij de Mondriaantentoonstelling een kanon kon afschieten "dus het volk zit hier in elk geval niet op te wachten".

10 augustus 1998 - In Oost-Maarland (Zuid-Limburg) wordt de hoogste temperatuur van dit jaar bereikt: 35 graden.

10 augustus 2003 - Het warme weer veroorzaakt problemen: elektriciteitscentrales kunnen voor hun koeling geen gebruik meer maken van het rivierwater. Dat is namelijk te warm geworden. TenneT kondigt 'Code Rood' af en vraagt Nederlanders zuinig te zijn met elektriciteit.

Geboren

10 augustus 1912 (†11 mei 1995)
Ivo Samkalden - PvdA-politicus.

10 augustus 1926
Marie-Claire Alain - Organiste uit Frankrijk.

10 augustus 1940 (†6 november 2003)
Bobby Hatfield - Zanger. Helft van de Righteous Brothers. Mede dankzij producer Phil Spector en zijn 'wall-of-sound-techniek' scoorde het duo een groot aantal hits. De bekendse zijn Unchained Melody en You've Lost That Lovin' Feeling . Dat laatste nummer is de meest gedraaide plaat op de Amerikaanse nummer. Het is meer dan 8 miljoen keer gedraaid.

10 augustus 1941
Kees van Kooten - Van K. en De Bie

10 augustus 1948
Patti Austin - Zangeres (Baby Come To Me).

10 augustus 1949
Harry Slinger - Zanger van Drukwerk (Je Loog Tegen Mij).

10 augustus 1967
Philippe Albert - Belgisch voetballer.

10 augustus 1987
Jim (Jim Bakkum) - Zanger. Deed mee aan de eerste serie Idols (2002/2003). Werd tweede (hij werd verslagen door Jamai). Jim is begonnen met zingen vanaf zijn tiende samen met zijn broer Danny. Ze traden bij verschillende evenementen op. Ze speelden nummers van Anouk en eigen nummers. Zijn favoriete artiesten zijn Mariah Carey en Stevie Wonder. Jim heeft ook meegedaan aan het Kinder Songfestival. Hij zat op een toneelclub waar ze ook musicals opvoeren. Hij heeft o.a. in de musicals The Wizz, De Wereld van Mathijs, Dracula Spectacula gespeeld.

Overleden

10 augustus 1995 (Geb. onbekend)
Van Aardenne - VVD-politicus. Was minister en eerste-kamerlid.

Zeezenders

10 augustus 1973 - Radio Condor slaat van haar ankers, einde Radio Condor.

vorige
10 augustus
volgende