Inloggen
vorige
9 augustus
volgende

Hits

9 augustus 1969 - 'Saved by the bell' van Robin Gibb bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 1 week staan.

Nieuwsfeiten

9 augustus 378 - De slag bij Adrianople vindt plaats. De Visigothen verslaan het Romeinse leger.

9 augustus 1638 - De Nederlander Jonas Bronck is de eerste Europeaan die zich vestigt in een wijk in New York die ooit zijn naam zou dragen: de Bronx.

9 augustus 1673 - Nog meer nieuws uit de Big Apple. Op deze dag in 1673 heroveren de Nederlanders New York op de Engelsen. De stad zou niet lang in 'ons' bezit blijven want een jaar later zouden de Britten New York van 'ons' afpakken.

9 augustus 1803 - Op Hawaii worden de eerste paarden ingevoerd. De oorspronkelijke bewoners van Hawaii kenden geen paarden.

9 augustus 1831 - Uitvinder Nathan Ames krijgt patent op de roltrap die hij heeft uitgevonden.

9 augustus 1902 - In Londen worden Edward de 7de en Alexandra tot koning en koningin van Groot Brittannie gekroond.

9 augustus 1904 - In Rome wordt paus Pius X gekroond.

9 augustus 1910 - In Amerika wordt patent verleend voor de elektrische wasmachine. De machine is een uitvinding van A.J. Fisher uit Chicago. Voordat Fisher met zijn uitvinding kwam moest alle was met de hand gedaan worden, eventueel met behulp van een wasbord (dat apparaat tegenwoordig nog wel eens gebruikt, maar dan als muziekinstrument).

9 augustus 1928 - In Nederland staat voor het eerst een file. Automobilisten die op weg zijn naar de olympische paardenrace in Hilversum staan in een lange rij.

9 augustus 1930 - Betty Boop is voor het eerst te zien. Ze steelt de show in de tekenfilm Dizzy Disches van Max Fleischer.

9 augustus 1936 - Jesse Owens is de eerste Amerikaan die vier gouden medailles wint tijdens Olympische Spelen. In Berlijn wint hij goud op 400, 200 en 100 meter lopen en op het ver-springen.

9 augustus 1941 - Op schepen voor de kunst van New-Foundland begint een topconferentie waar Winston Churchill en Franklin D. Rooseveld elkaar ontmoeten.

9 augustus 1942 - De Britten slaan de Indiase strijder voor onafhankelijkheid Gandhi in de boeien.

9 augustus 1945 - De Amerikanen gooien de een atoombom op Nagasaki. Er vallen 24.000 doden. Drie dagen eerder viel zo'n bom op Hiroshima. Een dag nadat Nagasaki is getroffen door de atoombom geeft Japan zich over. Daarmee komt een eind aan de Tweede Wereldoorlog. De bom die Nagasaki treft draagt de naam "Fat Man": "dikke man". Hij was eigenlijk bestemd voor de stad Kokura, maar omdat het zicht boven die stad erg slecht was, werd besloten hem af te werpen boven Nagasaki.

9 augustus 1951 - Amsterdam wordt getroffen door een wolkbreuk. Er valt deze dag 148 mm neerslag. Dat is 148 liter water per vierkante meter.

9 augustus 1963 - De Rolling Stones geven een legendarisch concert in het Kurhaus in Scheveningen. Het zou het kortste optreden uit hun bestaan zijn. In een kwartier tijd weten Mick Jagger en zijn mannen van het Kuhrhaus een slagveld te maken. De politie rijdt met paarden het gebouw binnen, en maakt een eind aan het concert.

9 augustus 1965 - Singapore wordt onafhankelijk van MaleisiŽ. In de stadsstaat die nog niet eens twee keer zo groot is als Apeldoorn, wonen tegenwoordig meer dan vijf miljoen mensen.

9 augustus 1966 - Medewerkers van een Amerikaans radiostation gooien hun hele collectie Beatles-platen op een brandstapel. Ze protesteren daarmee tegen een interview waarin John Lennon zei: ďWij zijn populairder dan JezusĒ.

9 augustus 1974 - Om twaalf uur 's middags treedt president Nixon af. Zijn plaats in het witte huis wordt ingenomen door vice-president Gerald Ford. De Amerikaanse president was in opspraak gekomen door het Watergate-schandaal. Een dag eerder had hij zijn aftreden aangekondigd in een emotionele toespraak. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president zelf besluit terug te treden.

9 augustus 1985 - In Groningen vindt de premiere plaats van de rock-opera "Ik Jan Cremer".

9 augustus 1992 - De nacht van 8 op 9 augustus 1992 was een zeer warme. Op veel plaatsen blijft de temperatuur lange tijd boven de 25 graden. Pas in de vroege ochtend daalt de temperatuur in Noord-Holland pas naar aangenamere waarden van 21 a 22 graden.

9 augustus 1993 - BelgiŽ heeft een nieuwe Koning: Koning Albert II. Hij bestijgt de troon, twee dagen na de begravenis van Koning Boudewijn.

9 augustus 1995 - Amerikaanse luchtfoto's wijzen op het bestaan van een massagraf bij Srebrenica. VN-ambassadeur Albright zegt bewijs te hebben voor wreedheden tegen de moslimbevolking.

9 augustus 1996 - De Russische president Boris Jeltsin is begonnen aan zijn tweede ambtstermijn. De beŽdiging is teruggebracht tot een sobere plechtigheid. Dat heeft te maken met de slechte gezondheid van de president.

9 augustus 1996 - Een auto-ongeluk in Zuid-Zweden heeft het leven gekost aan vijf Nederlandse scouts en hun begeleider. Nog eens vier anderen zijn met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis van de stad Lund. De tien Nederlanders, acht jongeren en twee begeleiders, zaten in een busje dat bij het oprijden van de snelweg in botsing kwam met een vrachtwagen. De 26-jarige bestuurder en vier jongeren van 16 en 17 jaar waren op slag dood. Een zesde slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. Volgens de Zweedse politie is de Nederlandse bestuurder van het busje na het tanken mogelijk te hard de weg opgereden. Een bijbehorend tweede busje met scouts raakte niet bij het ongeluk betrokken. De scouting-groep was afkomstig uit het Limburgse plaatsje Stramproy.

9 augustus 1996 - In de Amsterdamse dierentuin Artis heeft een reuzenschildpad een vingertop van een bezoekster afgebeten. Hoe dat kon gebeuren is een raadsel, want de drieklauwschildpad verbleef achter een negentig centimeter hoge glazen wand en springen kan'ie niet. Artis onderhandelt met het slachtoffer over een schaderegeling.

9 augustus 1997 - In Nederland begint en hittegolf die tot en met 13 augustus zou duren. Hoogste temperatuur in deze periode: 32,4 graden.

9 augustus 2002 - Wolkbreuken leiden in Midden- en Oost-Nederland tot veel wateroverlast.

Geboren

9 augustus 1919 (†24 december 1984)
Joop den Uyl - PvdA-politicus uit de tijd waarin als hoogste ideaal gold 'spreiding van kennis, inkomen en macht'. Of zoals Den Uyl het zelf zei 'iedere arbeider een eigen autootje'.

12-07-2011
12-07-2011

9 augustus 1933 (†20 oktober 2005)
Andrť van der Louw - Bestuurlijke duizendpoot. Hij maakte in 1966 naam binnen de PvdA als mede-auteur van het manifest Tien over rood, waarin de beweging Nieuw Links pleitte voor vernieuwing van de partij. Ook werkte hij bij de VARA. Hij schreef voor popblad Hitweek en was mede-oprichter van het jongerenblad Twen/Taboe. Verde was hij kamerlid van de VARA, burgemeester van Rotterdam, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk en voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Zijn vader was melkboer.

9 augustus 1944
Gerrit Jan Wolffensperger - D66-politicus.

9 augustus 1946
Rinus Gerritsen - Bassist van de Golden Earring

9 augustus 1957
Melanie Griffith - Actrice.

9 augustus 1958
Amanda Bearse - Actrice. Speelde buurvrouw Marcy in Married With Children.

9 augustus 1963
Whitney Houston - zangeres

9 augustus 1964
Jimmy Geduld - Acteur/presentator.

Overleden

9 augustus 1995 (Geb. onbekend)
Jerry Garcia - Popmusicus. Oprichter van de hippieband The Grateful Dead.

Zeezenders

9 augustus 1985 - Start DTI spionage Caroline en Laser.

vorige
9 augustus
volgende