Inloggen
vorige
2 oktober
volgende

Hits

2 oktober 1971 - 'Soldies who wanna be heroes' van Rod McKuen bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

2 oktober 1982 - 'Private investigations' van Dire Straits bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

2 oktober 1187 - Saltan Saladin verovert Jeruzalem op de kruisvaarders.

2 oktober 1608 - Hans Lippershey presenteert de Nederlandse regering zijn nieuwste uitvinding: het prototype van de spiegeltelescoop.

2 oktober 1901 - De eerste Britse duikboot wordt te water gelaten. Het schip draagt de naam 'Holland I'.

2 oktober 1908 - In De Bilt is het een warme nazomerdag. De thermometer wijst een maximum aan van 26,3 graden.

2 oktober 1935 - Italië valt Ethiopië binnen met vliegtuigen, chemische wapens en pantservoertuigen. De slecht bewapende Ethiopiërs trekken zich terug en keizer Haile Selassie vlucht uiteindelijk de hoofdstad Addis Abeba uit.

2 oktober 1937 - Ronald Reagan, die net 26 jaar is geworden, maakt zijn acteerdebuut in de film “Love Is In The Air”.

2 oktober 1942 - De Duitsers lanceren met succes hun eerste V2-raket. Hij vliegt 19 km. Vanaf 1944 worden V2 aan het front ingezet.

2 oktober 1950 - De strip Peanuts van tekenaar Charles Schultz verschijnt voor het eerst in de krant. De eerste dagen spelen drie personen de hoofdrol in de strip (de bekendste daarvan is Charlie Brown). Het beroemdste Peanuts-karakter, Snoopy maakt pas op 4 oktober zijn opwachting. Peanuts verschijnt tot de dood van Charles Schultz, in februari 2000, in een groot aantal kranten. In totaal hebben 2400 kranten in 68 landen de strip afgedrukt in 26 talen.

2 oktober 1951 - De televisiezender in Lopik zendt het eerste Nederlandse televisieprogramma uit. Het gaat om het tv-spel De Toverspiegel. Op dat ogenblik staan er 500 televisietoestellen in Nederland.

2 oktober 1956 - In New York wordt de eerste atoomklok tentoongesteld.

2 oktober 1959 - De temperatuur in De Bilt stijgt naar de zomerse waarde van 25,7 graden.

2 oktober 1965 - De AVRO zendt het Grand Gala du Disque uit. Tijdens de pauze wordt de ontknoping vertoond van mysterieuze serie Belphegor.Optredens zijn e ronder meer van de groep Les Baroques.

2 oktober 1966 - De Televisie Radio Omroep Stichting begint met uitzenden. Voorzitter Joop Landré opent op radio en televisie de officiële programmering van de TROS. Een show rond Patricia Paay is het eerste televisieprogramma van de TROS. Omroepster is Mary Schuurman, een secretaresse van de Telegraaf. Op Hilversum 3 worden in de jaren zestig de programma’s gepresenteerd door o.a. Jos Brink, Hugo van Gelderen en de Engelse discjockey Robbie Dale.

2 oktober 1966 - De TROS verzorgt voor het eerst een televisie-uitzending. Omroepster is Mary Schuurman, een secretaresse van de Telegraaf.

2 oktober 1966 - Het TV-programma Sport in Beeld heet vanaf nu NTS Sport. Pas in 1969 zou het programma zijn definitieve naam krijgen: Studio Sport.

2 oktober 1966 - Meesterspion Gorge Blake slaagt er in te ontsnappen uit een gevangenis in Londen. Hij zat gevangen omdat hij Britse staatsgeheimen had doorgegeven aan de Sovjet Unie.

2 oktober 1967 - Prins Bernhard opent op het Omroepkwartier in Hilversum een compleet nieuw studiocomplex.

2 oktober 1975 - De VARA brengt de eerste aflevering van Oorlogswinter op het scherm. Het was de verfilming van het boek van Jan Terlouw. De opnames voor de serie werden gemaakt in het dorpje Zalk. De inwoners van Zalk deden zelf mee als figuranten. Vooral toen de bevrijding gefilmd werd, was dat een emotionele gebeurtenis: veel Zalkenaren hadden zelf de bevrijding echt meegemaakt.

2 oktober 1976 - De Bereboot vaart voor het eerst uit. Het was het eerste van ruim 400 aflevering die de AVRO en de NOS zouden uitzenden. Hoofdrolspelers waren Kapitein Brom, Brilbeer en Maatje.

2 oktober 1977 - De Oostenrijkse coureur Niki Lauda verzekert zich van de wereldbeker Formule-1 en verslaat de stal van Ferrari.

2 oktober 1979 - De KRO zendt de eerste aflevering uit van Duel in de Diepte. Het verhaal ging over popzangers Sylvia Sommer die naar Bonaire ging om tot rust te komen. Dat had ze beter niet kunnen doen…

2 oktober 1983 - Jan Lenferink verschijnt voor het eerst met zijn talkshow RUR op televisie (bij Veronica). Die letters R.U.R. stonden voor 'rechtstreeks uit Richter'. Lenferink had altijd een streepjesoverhemd aan en een glas melk op zijn tafel staan. Hij omschreef zelf de formule van het programma als 'Drie man in een snelkookpan'.

2 oktober 1985 - De Amerikaanse acteur Rock Hudson overlijdt aan aids. Daarmee wordt de ziekte behalve een medisch ook een maatschappelijk probleem.

2 oktober 1985 - Theo en Thea kunnen we voor het eerst bewonderen bij de VPRO. Arjan Ederveen en Tosca Niterink worden in korte tijd razend populair.

2 oktober 1986 - De Indiase premier Rajiv Gandhi ontsnapt aan een moord-aanslag.

2 oktober 1988 - De Olympische Spelen van Seoul worden afgesloten. Grote winnaar is de Sovjet Unie. Atleten uit dat land gaan met 132 medailles naar huis. Sporters uit de DDR keren met 102 medailles terug naar de boeren- en arbeidersstaat. De Amerikanen wonnen 94 medailles.

2 oktober 1989 - Om zes uur 's avonds gaat RTL Véronique van start. De eerste commerciele Nederlandstalige televisiezender, die officieel niet op Nederland gericht was. Dat bleek meteen bij de eerste beelden: mooie plaatjes van Luxemburg. Ook het openingsprogramma met Wessel van Diepen en Catherine Keyl kwam live uit het groothertogdom. Ook was er die avond nieuws (met Jeroen Pauw en Loretta Schrijver, en 'Gaan met die Banaan' gepresenteert door Patty Brard). RTL Véronique begon voorzichtig, maar er was wel elke ochend ontbijt-televisie en elke middag de 5 uur show (met Viola van Emmenes en Dieuwertje Blok). RTL Véronique had de eerste maanden van zijn bestaan omroepsters. Dat waren Caroline Tensen, Irene Moors, Mariette Brugman, Anniko van Santen, Manon Thomas en Pauline Dekker. Op 13 februari 1990 verdween de laatste omroepster van het scherm.

11-05-2008
11-05-2008

2 oktober 1990 - De VARA zendt een documentaire uit over Normaal. De film zit vol boerenrock, hoken, rock & lol en geeft dus een prima beeld van de Achterhoekse rockers. Shagmerk Drum wilde net in zee met Bennie Jolink & Co, maar ziet nu af van een campagne. "het is niet het beeld wat wij met Drum willen uitstralen", aldus de reclameman van Drum.

2 oktober 1990 - Dit is de laatste dag dat er twee Duitslanden bestaan: de Bondrepubliek Duitsland en Duitse Democratische Republiek. Op 3 oktober zouden de twee landen samengaan in één Bondsrepubliek Duitsland. Dat land zou miljarden steken in het Oostelijke landsdeel dat door het communistische systeem zwaar is achtergeraakt op het kapitalistische westen.

2 oktober 1990 - Radiostation Rias Berlin houdt op te bestaan. Tientallen jaren had de zender vanuit de Amerikaanse sector over de verdeelde stad uitgezonden. De laatste plaat die Rias Berlin draait is The End van The Doors.

2 oktober 1991 - De gemeenteraad van Amsterdam gaat akkoord met de bouw van een 210 meter hoge wolkenkrabber. Het moet het hoogste gebouw van Nederland worden. Veel inwoners van de stad voelen niets voor het bouwwerk.

2 oktober 1993 - De AVRO brengt voor het eerst de Droomshow op de buis. Het was een spectaculaire spelshow waarin team uit Nederland en België het tegen elkaar opnemen. Presentator is Bart Peeters.

2 oktober 1993 - RTL 5 gaat van start. Gericht op jongeren, mannen en hoog opgeleiden. De zender heeft nooit heel hoge kijkdichtheden gescoord, maar doordat het zich op duidelijke doelgroepen richtte, haalde RTL er veel geld mee binnen. Tijdens de openingsavond van RTL5 zien we de film Saturday Night Fever. Als afsluiter van de avond leest Freek de Jonge zijn roman Neerlands Bloed voor.

2 oktober 1994 - De eerste aflevering van de 17-delige serie Madelief is bij de VPRO op televisie. De kinderserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jos Kuijer. Madelief is een gewoon meisje dat alledaagse dingen op onalledaagse manier meemaakt.

2 oktober 1994 - De eerste aflevering van de 17-delige serie Madelief is bij de VPRO op televisie. De kinderserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jos Kuijer. Madelief is een gewoon meisje dat alledaagse dingen op onalledaagse manier meemaakt.

2 oktober 1996 - Een man uit Lelystad is op de bon geslingerd, wegens omstreden pedagogische praktijken: hij had zijn jengelende zoontje van tien 's ochtends vroeg naakt op straat gezet.

2 oktober 1996 - Radio 538 ontvangt de 50-duizendste handtekeningen voor de aktie tegen de veiling van etherfrequenties. Ook PvdA Tweede Kamerlid Marjet van Zuijlen steunt de aktie, door een ingezonden stuk in het Algemeen Dagblad.

2 oktober 1998 - Kim Verduyn van Goede Tijden Slechte Tijden eet weer vlees. Het vegetarisme van Verduyn had tot fel protest van de slagerswereld geleid, en felle discussies in slagerijen. Dat ging RTL4 te ver, en daarom besloten de makers van Goede Tijden Kim weer vlees te laten eten.

2 oktober 1999 - Nederland viert tien jaar commerciële omroep. Programmamakers, soapsterren en artiesten worden tijdens de jubileumshow bij RTL4 in het zonnetje gezet. Henny Huisman zegt "Ik ben zo trots als een aap met zeven lullen".

2 oktober 2002 - Roddelblad Privé moet een vergoeding betalen aan prins Claus. Het blad schreef dat de prins in een Duitse kliniek was opgenomen om daar te sterven. Dat was niet zo.

2 oktober 2003 - De eerste uitzending van " De Bauers", een realitysoap over het leven van zanger Frans Bauer en zijn familie. Zijn vrouw Mariska, en de kinderen: Christiaan, Jan en Frans Jr. Het programma bestond uit acht wekelijkse uitzendingen door RTL4. De serie won in oktober 2004 de Gouden Televizier-ring.

2 oktober 2004 - Ruim 200.000 mensen demonstreren op het Museumplein in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Ze zijn onder meer boos over de plannen die het aantrekkelijker moeten maken om langer door te werken.

2 oktober 2009 - Het IOC wijst de organisatie van de Olympische Spelen van 2016 toe aan het Braziliaanse Rio de Janeiro.

2 oktober 2009 - In Ierland stemt een ruime meerderheid van de bevolking in een referendum voor het Verdrag van Lissabon, een hervormingsverdrag van de Europese Unie. In een eerder referendum in 2008 wees een meerderheid van de Ieren het verdrag nog af.

2 oktober 2016 - In Libië wordt de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans doodgeschoten. Hij wordt geraakt door een kogel van een scherpschutter van Islamitische Staat. Oerlemans was bezig met een reportage. Oerlemans ging vaak naar landen die door oorlog geteisterd worden.

2 oktober 2020 - De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw hebben corona. Ze worden allebei opgenomen in het ziekenhuis. Trump zit midden in een verkiezingscampagne. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november.

2 oktober 2350 - In Nederland is een ringvormige zonsverduistering te zien die ruim vier minuten duurt.

Geboren

2 oktober 1869 (†30 maart 1948)
Mahatma (Mohandas) Gandhi - Politiek en spirtueel leider van India. Werd in maart 1948 vermoord in New Delhi door een fanatieke hindoe. Citaat: "De grootste vervuiler op de wereld is de armoede. "

2 oktober 1904 (†3 april 1991)
Graham Greene - Schrijver (The Third Man, The Power And The Glory).

2 oktober 1945
Don McLean - Liedjesschrijver (Killing Me Softly), zanger/liedjesschrijver (American Pie, Vincent).

2 oktober 1948
Donna Karan (Faske) - Modeontwerpster. Bekend van het merk DKNY.

2 oktober 1951
Sting (Gordon Sumner) - Zanger van The Police (Every Breath You Take), solo (Englishman In New York, Fields Of Gold), acteur (Dune).

2 oktober 1952
George Meegen - Brit die 30.000 km liep van Argentinië naar Alaska.

2 oktober 1955
Philip Oakey - Zanger van The Human League (Don’t You Want Me, The Lebanon, Electric Dreams).

2 oktober 1961
Robbie Nevil - Zanger.

2 oktober 1971
Tiffany (Tiffany Darwisch) - Zangeres (I Think We’re Alone Now, Could’ve Been).

2 oktober 1976
Winston Gerschtanowitz - acteur

Overleden

2 oktober 1985 (Geb. 17 november 1925)
Rock Hudson (Roy Harold Scherer jr.) - Acteur (Pillow Talk). Overleed in 1985 aan aids.

2 oktober 1998 (Geb. 29 september 1907)
Gene Autrey - Amerikaans filmacteur. Speelde in veel Hollywood-westerns. Werd bekend als de zingende cowboy. Had een miljoenensucces met het kerstlied Rudolf The Rednose Rendeer.

2 oktober 2018 (Geb. 13 oktober 1958)
Jamal Khashoggi - Saoedi-Arabische journalist en columnist voor The Washington Post. Hij verdween op 2 oktober 2018 nadat hij het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel binnen was gegaan om een aantal dingen te regelen voor zijn huwelijk. Zijn verdwijning, en later de bevestiging van zijn overlijden leidden tot internationale verontwaardiging.

28-11-2018

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
2 oktober
volgende