Geen gegevens gevonden.
Geen gegevens gevonden.
10 december - Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Uitgeroepen door de Verenigde Naties. Die namen op deze dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan.
10 december 1582 - Frankrijk stapt over op de Gregoriaanse kalender.
10 december 1896 - Alfred Nobel sterft. Hij laat een testament na waarin staat dat vanaf het jaar 1901 jaarlijks op zijn sterfdag de Nobelprijzen moeten worden uitgereikt. Hij zag die prijzen als een goede manier om het geld dat hij had verdiend met de uitvinding van het dynamiet, goed te besteden. Alfred Nobel was in zijn tijd één van de rijkste mensen op aarde.
10 december 1901 - De Nederlandse scheikundige Jacobus van 't Hoff heeft de eerste Nobelprijs voor chemie in ontvangst genomen. Hij kreeg zijn prijs voor de beschrijving van de optische activiteit van organische stoffen.
10 december 1901 - Voor de eerste keer worden de Nobelprijzen uitgereikt. De prijs bedraagt 150.800 Zweedse kronen. Winnaars zijn onder meer: Wilhem Röntgen (Duitsland) voor natuurkunde, Jacob Henricus van 't Hof (Nederland) voor scheikunde en Henri Dunant (Zwitserlan) voor de vrede. Stichter van de prijzen is de Zweedse scheikundige en industrieel Afred Nobel. Nobel had in 1867 het dynamiet en later andere springstoffen uitgevonden. Het vermogen dat zijn uitvindingen en fabrieken opbrachten, heeft hij aan de Nobelstichting nagelaten.
10 december 1902 - De Aswamdam wordt in gebruik genomen. De dam ligt in de Nijl bij de Egyptische stad Aswan.
10 december 1902 - De Nederlanders H.A. Lorentz en P. Zeeman ontvangen de Nobelprijs voor natuurkunde voor hun ontdekking van het Zeemaneffect.
10 december 1903 - Pierre en Marie Curie winnen de Nobelprijs voor natuurkunde voor hun onderzoek op het gebied van radio-aktiviteit.
10 december 1904 - De Russische wetenschapper Ivan Pavlov krijgt de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn onderzoek naar de inwendige afscheiding en de werking van de spijsvertering.
10 december 1904 - Het Instituut voor Internationaal Recht in Gent krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.
10 december 1906 - President Roosevelt krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen een einde te maken aan de Russisch-Japanse oorlog.
10 december 1907 - De Britse auteur Robert Kipling wint de Nobelprijs voor literatuur.
10 december 1908 - Ernest Rutherford wint de Nobelprijs voor scheikunde voor zijn onderzoek naar radioactiviteit.
10 december 1909 - De Italiaan Marconi en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs. Marconi krijgt het voor de uitvinding van de radio-telegrafie. Braun voor de verbeteringen van dit brokje techniek.
10 december 1910 - De Nederlandse hoogleraar J.D. van der Waals krijgt de Nobelprijs voor de natuurkunde voor zijn onderzoek naar de toestandsvergelijking van vloeistoffen en gassen.
10 december 1911 - Calbraith Rogers voltooit zijn vlucht met een vliegtuig van de ene naar de andere kant van de Verenigde Staten. Hij is de eerste piloot die daarin is geslaagd. De vlucht duurde 84 dagen.
10 december 1911 - De Francaise Marie Curie is de eerste die voor een tweede keer een Nobelprijs krijgt. Ze krijgt de scheikundeprijs voor haar ontdekking van radium en polonium.
10 december 1911 - De Nederlandse rechtsgeleerde Asser wint de Nobelprijs voor de Vrede. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn inspanning om een Permanent Hof van Arbitrage in te stellen in Den Haag.
10 december 1913 - De Nederlander Kamerlingh Onnes krijgt de Nobelprijs voor natuurkunde. Hij onderzocht hoe je helium vloeibaar kunt maken.
10 december 1915 - De 10-miljoenste T Ford rolt uit de fabriek.
10 december 1921 - Albert Einstein krijgt de Nobelprijs voor Natuurkunde.
10 december 1922 - De Deense wetenschapper Niels Bohr ontvangst de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn onderzoek over de bouw van atomen.
10 december 1924100 jaar geleden - De Nederlander Willem Einthoven krijgt de Nobelprijs voor geneeskunde. En dat terwijl hij helemaal geen arts is. Van Einthoven is natuurkundige en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het elektrocardiogram.
10 december 1925 - George Bernard Shaw krijgt de Nobelprijs voor literatuur.
10 december 1929 - De Nederlandse bacterioloog Christiaan Eijkman ontvangt de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn onderzoek naar een aandoening bij kippen, waarvan gedacht wordt dat hij iets te maken heeft met de ziekte beriberi.
10 december 1936 - De Duitse schrijver Carl von Ossietzky wint de Nobelprijs voor de vrede, maar hij kan de prijs niet in ontvangst nemen omdat hij door de Nazi's gevangen is gezet. Von Ossietzky schreef veel artikelen over de bewapingen van Duitsland. In 1938 zou hij overlijden aan de gevolgen van de slechte behandeling in de gevangenis.
10 december 1948 - De Vergadering van de Verenigde Naties neemt de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Ieder mens heeft volgens de verklaring recht op vrijheid en mag niet onderdrukt worden of als slaaf behandeld worden. De rechten gelden voor ieder mens, ongeacht raal, religie, kleurs, sociale status of geslacht.
10 december 1953 - De voormalige Britse regeringsleider Winston Churchill ontvangt de Nobelprijs voor de literatuur.
10 december 1953 - Hugh Hefner brengt de eerste Playboy uit. Omdat er op dat eerste blad geen datum staat is het nu een collectors item. Hefner besloot een datum achterwege te laten, omdat hij er niet zeker van was dat er een tweede nummer zou volgen. In het eerste blad stond onder meer een foto van Marilyn Monroe in volle glorie.
10 december 1957 - De eerste definitieve televisietoren van Nederland wordt in gebruik genomen in het Zeeuwse Goed. De toren is 130 meter hoog en voorziet Zeeland en een deel van Noord-Brabant van televisiesignaal.
10 december 1960 - Willard Frank krijgt de nobelprijs voor scheikunde voor de zogeheten C-14-methode. Met die techniek is de ouderdom van stoffen te bepalen. Hij had die methode trouwens al in 1947 uitgevonden.
10 december 1963 - De Stichting Televisie Academie (Teleac) begint met educatieve programma's voor volwassenen.
10 december 1967 - Otis Redding, en vier leden van zijn begeleidingband, komen om het leven bij een vliegtuigongeluk. Het vliegtuig waarin ze zitten, stort neer in de Amerikaanse staat Wisconsin. Otis Redding was 26 jaar oud. Zijn grootste hit, "Sitting on the dock of the bay" was drie dagen voor het ongeluk opgenomen.
10 december 1970 - Alexander Solzjenitsyn krijgt de Nobelprijs voor literatuur. Uit angst om nooit meer terug te kunnen keren naar de Sovjet Unie, neemt hij de prijs niet zelf in ontvangst.
10 december 1971 - De Hongaarse wetenschapper Dennis Gábor krijgt de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn uitvinding van de holografie.
10 december 1971 - In Oslo krijgt de Duitse bondskanselier Willy Brandt de Nobelprijs voor de vrede. Brandt heeft voor een verbetering gezorgd van de verhoudingen tussen Oost en West.
10 december 1972 - De West-Duitse schrijver Heinrich Böll ontvangt de Nobelprijs voor literatuur.
10 december 1973 - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger en de Noord-Vietnamese politicus Le Duc Tho ontvangen de Nobelprijs voor de vrede. Ze krijgen de prijs omdat ze een wapenstilstand in Vietnam hebben bereikt. Le Duc Tho weigert de prijs.
10 december 1976 - De Amerikaanse schrijver Saul Bellow krijgt de Nobelprijs voor literatuur.
10 december 1979 - Moeder Teresa wint de Nobelprijs voor de vrede.
10 december 1982 - Het Russische ruimteschip Sojoez 7 keert na 112 dagen terug op aarde. Daarmee zit de langste ruimtereis (tot dan toe) er op.
10 december 1983 - Danuta Walesa neemt in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Haar man, Lech Walesa had de prijs gewonnen, maar die was bang dat hij Polen niet meer in mocht, als hij dat land eenmaal had verlaten.
10 december 198440 jaar geleden - De Zuid-Afrikaanse bisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu krijgt de nobelprijs voor de vrede.
10 december 198440 jaar geleden - Een parlementaire enquetecommissie geeft zijn oordeel over de gang van zaken rond de ondergang van het RSV-concern. Vooral VVD-minister Van Aardennen van Economische Zaken valt veel te verwijten, omdat hij de kamer misleidend heeft voorgelicht. Ondanks de kritiek blijft Van Aardennen zitten.
10 december 198440 jaar geleden - Voor het eerst wordt er een planeet ontdekt die niet om onze zon draait maar om een andere ster.
10 december 1986 - De Amerikaanse schrijver Elie Wiesel ontvangt in Oslo de Nobelprijs voor de vrede.
10 december 1986 - In Londen wordt een uit 1632 daterend meisjesportret van Rembrand geveild. Het ding brengt 23,5 miljoen gulden op: het hoogste bedrag dat tot dat toe voor een Rembrand werd betaald.
10 december 1988 - De Franse kosmonaut Jean-Loup Chretien maakt als eerste West-Europeaan een ruimtewandeling vanuit de Mir.
10 december 1990 - Sovjetleider Gotbatsjov krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Het Nobelcomité eert Gorbatsjov daarmee voor de prestatie die hij geleverd heeft om voor ontspanningen tussen Oost en West te zorgen. Gorbatsjov werd in Duitsland vooral gezien als de Rus die het samenvoegen van Oost- en West-Duitsland niet dwarsboomde.
10 december 1991 - Op de Europese topconferentie in Maastricht bereiken de Europese landen overeenstemming over de wijzigingen in het EG-verdrag die nodig zijn om een Europese Monetaire Unie (EMU) te vormen. Er wordt een driefasenplan gepresenteerd. In de derde fase moet het tot EEN Europese munt komen.
10 december 1993 - Hoog boven de aarde wordt de Hubble-telescoop gerepareerd. De bemanning van de space-shuttle slaagd erin een extra lens op de telescoop aan te brengen, zodat het apparaat weer scherp ziet.
10 december 199430 jaar geleden - Op 10 december 1994 speelt Janes van de Wal een damsimultaan bij het Nieuwsblad van het Noorden 72 partijen, uitslag 72-0. Tot september 2006 was hij recordhouder van deze spelsoort met 225 partijen waarvan hij 93% won. Deze prestatie is in het Guinness Book of Records opgenomen.
10 december 1996 - Hoogleraar Rene Diekstra wordt ontslagen bij de Leidse universiteit. Aanleiding is een affaire waarin hij beschuldigd wordt van plagiaat.
10 december 1996 - In Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Oost-Timorese leiders bisschop Carlos Belo en verzetsvoorman Jose Ramos Horta. Ze kregen de prijs toegewezen voor hun pogingen om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict rond Oost-Timor. De vroegere Portugese kolonie, die in 1976 door Indonesië werd geannexeerd, wil zich van Jakarta losmaken.
10 december 1997 - De EU, de VS en Japan maken op de milieutop in Kyoto afspraken over de reductie van broeikasgassen.
10 december 1997 - Vanaf vandaag is de eerste Hybride auto ter wereld te koop: de Toyota Prius staat vanaf 10 december 1997 in de Japanse autoshowrooms. In de eerste 10 jaar zal Toyota wereldwijd 1 miljoen zeer zuinige, milieuvriendelijke hybride auto's verkopen.
10 december 1998 - De VS dreigt met luchtaanvallen als Irak de samenwerking met UNSCOM niet "onvoorwaardelijk en direct" hervat.
10 december 199925 jaar geleden - Bono, zanger van de Ierse topformatie U2, heeft zijn laptop terug. Dat meldt het Britse showbizzpersbureau WENN. De schootcomputer verdween eerder deze week spoorloos tijdens een bezoek van de artiest aan een hotel in Dublin. De laptop bevatte alle teksten van de nieuwe cd van U2. Volgen WENN is de computer teruggebracht door een fan van de band. Deze kreeg van een naar eigen zeggen betrouwbare verkoper een laptop aangeboden. Hij kocht het apparaat voor bijna duizend gulden. Toen hij thuis de laptop opstartte verscheen een foto in beeld van Bono's baby Elijah. Bovendien werd het password gevraagd van eigenaar Bono. De fan spoedde zich naar het management van U2 om zijn vondst te melden. De man ontving de eerder uitgeloofde beloning van bijna 7000 gulden.
10 december 2003 - Professor Bogt van de universiteit van Maastricht presenteert de resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van het luisteren naar popmuziek. De belangrijkste conclusies: jeugdige liefhebbers van Top 40-muziek, 'gewone rockmuziek' en klassieke muziek hebben minder problemen dan jongeren die luisteren naar hiphop of metal. De meeste problemen hebben metalfans. Die lopen nogals eens rond met zelfmoordgedachten. Hiphoppers en metalfans vertonen volgens de prof vaker agressief gedrag.
10 december 200420 jaar geleden - Een man uit Vlaardingen die een celstraf van 18 jaar uitzat voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleis, wordt na 4 jaar vrijgelaten. Er heeft zich namelijk een ander gemeld die zegt dat hij de moord gepleegd heeft. En uit DNA-onderzoek blijkt dat er geen materiaal van de Vlaardinger en wel dat van de nieuwe verdachte op het slachtoffer is begonnen. Eerder kaartte Peter R. de Vries al aan dat politie, justitie en rechters grote fouten in deze zaak hebben gemaakt.
10 december 2007 - Prinses Amalia gaat voor het eerst naar de basisschool. Papa en mama brengen haar onder het toeziend oog van de vaderlandse pers weg.
10 december 2009 - De Amerikaanse president Barack Obama krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor "zijn uitzonderlijke inspanningen ter versterking van de internationale diplomatie en de samenwerking tussen de volkeren". De keuze van het Nobelprijs-comité wekt verbazing omdat Obama als president nog weinig bereikt zou hebben. Obama zelf zei later ook dat hij niet het gevoeld had dat hij thuishoort in het gezelschap van de mensen die de prijs eerder al wonnen.
10 december 201410 jaar geleden - De derde en laatste film uit de Hobbitserie gaat draaien in de bioscopen: The Hobbit: The Battle of the Five Armies. De film is een deel van de verfilming van het boek The Hobbit van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. In dit deel zien we de dood van de draak Smaug en (zoals de titel als zegt) de slag van vijf legers. Voor bioscoopbezoekers is het een hele zit. De film duurt 144 minuten.
10 december 1741 († 1804)
Aagje Deken (Agatha Deken) - Nederlands schrijver.
10 december 1822 († onbekend)
César Franck - Belgisch componist.
10 december 1898
Anton Mauve - Nederlands schilder.
10 december 1941 († 8 januari 2017)
Peter Sarstedt - Britse zanger/liedjesschrijver, geboren in India. Hij scoorde in 1969 een wereldhit met Where Do You Go To (My Lovely)?. Het lied dat gaat over een meisje van arme komaf dat zich opwerkte tot lid van de Europese jetset stop op nummer 1 in veertien landen.
10 december 1947 († 10 november 2022)
Chris Koerts - Nederlandse gitarist, componist en producer. Richtte samen met zijn tweelingbroer Gerard de band Earth and Fire op. Met zangeres Jerney Kaagman had de groep hits als Weekend, Memories en Maybe Tomorrow.
10 december 1947 († 20 februari 20195 jaar geleden)
Gerard Koerts - Nederlandse toetsenist, componist en producer. Hij was vooral bekend als toetsenist Earth and Fire. Samen met zijn tweelingbroer Chris schreef hij bijna alle nummers voor die band, waaronder de nummer-1-hit Weekend.
10 december 1951
Frank Beard - Drummer van ZZ Topp.
10 december 1958
Paul Hardcastle - Zanger (Don't Waste My Time)
10 december 1959
Burke Moses - Acteur: Sean Baxter in As The World Turns.
10 december 1962
John de Wolf - Voetballer (Feyenoord).
10 december 1964
Stef Blok - Politicus van de VVD. Op 7 maart 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte 3.
10 december 1967
Leontine Borsato - Geboren als Leontine Ruiters. Was fotomodel, draaide bordje om in Rad van Fortuin van RTL 4 en trouwde met Marco Borsato. Ze debuteerde in 1983 in de televisieserie Briefgeheim. Daarna was ze te zien in de film Amsterdamned. Ze lag in bikini liggend op een luchtbedje in de Amsterdamse grachten en werd daar door een duiker met een groot mes vermoord.
10 december 1969
Esmee - DE BUS
10 december 1976
Fidan Ekiz - Nederlands journaliste, presentatrice en documentairemaker. Columniste bij het Algemeen Dagblad.
Was regelmatig tafeldame bij De Wereld Draait Door. Was ook te zien in De Nieuwe Maan, De vooravond en Op de Barricade. Ze komt uit een volkswijk en zei in de Telegraaf meer te hebben met gewone mensen dan met de elite.
10 december 1988
Wilfried Bony - Voetballer uit Ivoorkust. Zijn specialiteit is doelpunten maken. Daar was hij onder andere bij Vitesse heel goed in.
† 10 december 199925 jaar geleden (Geb. 15 maart 1912)
Lex Goudsmit - Acteur. Speelde in veel musicals en televisieprogramma's. Op tv was hij te zien in onder meer Flip de Tovernaarsleerling, Oebele en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen. Sinds 1983 was hij het gezicht van Sesamstraat.
Geen gegevens gevonden.