Vandaag in het Verleden
1 januari

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

1 januari 46 v.Chr. - Het jaar 46 voor Christus is het langste jaar uit de geschiedenis. De Romeinen stappen over op de Juliaanse kalender en daarom is het nodig, nogal wat schrikkeldagen in te voeren. Julius Caesar bepaalt dat het jaar twee extra maanden krijgt en februari verlengd wordt met 23 dagen. In totaal zou het jaar 455 dagen duren.

1 januari - De volksweerkunde leert: "Schijnt de zon op de dag van Nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar".

1 januari - Weerspreuk: "Nieuwjaarsdag rein en klaar beduidt een vruchtbaar jaar".

1 januari 1764 - Wolfgang Amadeus Mozart treedt op voor de koninklijke familie in het paleis van Versailles in Frankrijk. Mozart treedt op tijdens het diner en mag achter de koningin staan. Niet gek voor een jongetje van nog maar acht...

1 januari 1892 - Ellis Island wordt in gebruik genomen. Het was een eilandje voor de kust van New York, waar immigranten werden opgevangen, voordat ze naar de plaats van bestemming in de Verenigde Staten mochten. Ellis Island werd later een gebruikt door de kustwacht, nog later werd het een natuurgebied en nu is er een museum.

1 januari 1893 - Het eerste exemplaar van De Telegraaf verschijnt. De krant ziet er vooruitstrevend uit. Het ontwerp is afgekeken van de Daily Telegraph dat in die tijd als meest toonaangevende en vernieuwende Engelse bladen wordt gezien. De krant wijkt inhoudelijk niet veel af van de andere Nederlandse kranten, maar schrijft wel meer over misdaad en binnenlangse gebeurtenissen.

1 januari 1901 - De staat Australië wordt opgericht.

1 januari 1906 - In Nederland wordt het rijbewijs ingevoerd.

1 januari 1909 - Ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton nadert de zuidpool tot op 156 km. Een record.

1 januari 1916 - Medici in het Britse leger voeren de eerste succesvolle bloedtransfusie uit met opgeslagen en gekoeld bloed.

1 januari 1924100 jaar geleden - Zender PCGG zendt voor het eerst een hoorspel uit. Dat gebeurt ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Het hoorspel is geschreven door Willem Vogt, dat is de latere directeur van de AVRO. PCGG in Den Haag was de eerste radiozender die een vooraf aangekondigd programma uitzond en daarmee de voorloper van de radio-omroep zoals we die nu kennen.

1 januari 1926 - Bijna tweederde van alle telefoons op aarde staan in Amerika.

1 januari 1941 - De Duitser bezetter voert in Nederland radiobelasting in ('luistergeld'). Ook na de oorlog blijft het luistergeld (later: omroepbijdrage) bestaan. 1 januari 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft. Sindsdien worden de programma's van de publieke omroep uit de belastingopbrengsten betaald.

1 januari 1942 - 26 landen beloven dat ze geen afzonderlijke vredesverdragen met Duitsland, Italië of Japan zullen sluiten. Tijdens deze conferentie is Washington wordt de basis gelegd voor de Verenigde Naties.

1 januari 1947 - De nieuwe douaneovereenkomst tussen België, Nederland en Luxemburg treedt in werking. In één keer worden alle douanerechten in de onderlinge in- en uitvoer tussen de Beneluxlanden afgeschaft.

1 januari 1948 - De Benelux gaat van start. In het begin beperkt de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg zich tot een douaneovereenkomst.

1 januari 1950 - In Nederland gaan alle lonen met 5 procent omhoog. De regering heeft dat bepaald na gesprekken met de stichting van de Arbeid.

1 januari 1950 - Premier Drees pleit in zijn nieuwjaarstoespraak voor emigratie. In zijn radioboodschap zegt hij dat "een deel van ons volk het moet aandurven zoals in vroeger eeuwen zijn toekomst te zoeken in grotere gebieden dan eigen land".

1 januari 1956 - Soedan wordt een onafhankelijke republiek.

1 januari 1959 - In Cuba nemen opstandelingen onder leiding van Fidel Castro de macht over. President Batista was het land uitgevlucht.

1 januari 1960 - Kameroen verklaart zich onafhankelijk van Frankrijk.

1 januari 1960 - Mies Bouwman presenteert haar eerste talkshow. Het programma gaf een portret van Ko van Dijk. Het heette 'In de Hoofdrol'.

1 januari 1962 - De Deutschlandfunk gaat van start. Het is een publieke radiozender die vanuit West-Duitsland ook uitzendt voor Oost-Duitsland. De zender is te ontvangen op lange golf en middengolf.

1 januari 1967 - In zijn jaarlijkse nieuwjaarscolumn doet ene meneer Criswell bijzondere voorspellingen. Hij schrijft dat Egypte en Rusland een week lang zullen oorlog voeren tegen Israël. Later dat jaar, in juni, breek er inderdaad oorlog uit in het Midden-Oosten: de Arabische-Israëlische Zesdaagse Oorlog. Criswell beweert ook dat actriese Jayne Mansfield dat jaar zou overlijden. Ook dat gebeurde...

1 januari 1967 - Sportprogramma Langs de Lijn is voor het eerst op de radio. Het is de opvolger van Marathon dat door KRO en VARA gezamenlijk werd gemaakt. Toen de AVRO mee wilde werken, bedacht Peek Jellema de naam voor het programma: Langs de Lijn. Het brengt een mix van wedstrijden, sportnieuws, interviews, columns en muziek. Bekender presentatoren zouden worden: Felix Meurders, Sjors Fröhlich, Rockeky Tuthuro, Koos Postema, Willem Ruijs en Jetske van Sta. De bekende tune van Langs de Lijn is van Quincy Jones en heet Chump Change.

1 januari 1968 - De Amerikaanse columnist voorspelt dat een zwarte strijder voor de burgerrechten zou worden doodgeschoten. Dat zou vóór oktober gebeuren. De voorspelling kwam uit: in april van dat jaar werd Martin Luther King doodgeschoten.

1 januari 1968 - De eerste programma's in kleur zijn te zien op de Nederlandse televisie.

1 januari 1968 - Een popgroep met de naam The Blue Velvets besluit op deze dag zijn naam te veranderen. De nieuwe naam luidt Creedence Clearwater Revival. We kennen ‘CCR’ van hits als “Bad moon rising”, en “Who’ll stop the rain”.

1 januari 1970 - De BTW (Belasting over Toegevoegde Waarde) wordt ingevoerd, waardoor alles een stuk duurder wordt. In 1968 was hiertoe een wet aangenomen.

1 januari 1970 - Het begin van de tijdmeting in het Unix besturingssysteem. De telling begint om precies te zijn 0 uur UTC. Binnen dit systeem wordt de tijd weergegeven als seconden die sinds dit tijdstip zijn verlopen, de zogenaamde timestamp.

1 januari 1970 - In de Amerikaanse bioscopen gaat de film Change of Habit draaien. Het is de laatste bioscoopfilm waarin Elvis Presley als acteur te zien is. Hij speelt een dokter. Zijn tegenspeelster, Mary Tyler Moore is non.

1 januari 1973 - Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken worden lid van de Europese Gemeenschap.

1 januari 1975 - Het Amerikaanse tijdschrift Popular Electronics zet op de cover de MITS Altair. Het is de eerste echte PC ter wereld. Met een beetje goede wil kun je dit zien als de start van het moderne computertijdperk. Steve Allan en Bill Gates gaan met het tijdschrift en het artikel daarin over programmeren meteen aan de slag. Ze werken dag en nacht met de Altair en ontwikkelen in een dag Microsoft Basic voor de Altair zodat studenten met die programmeertaal ook programma's konden gaan schrijven.

1 januari 1975 - Het internationale jaar van de vrouw begint.

1 januari 1976 - Het Convent van Kerken en de IKOR vormen vanaf nu samen de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON).

1 januari 1976 - In het Noord Brabantse Alphen wordt het eerste WK sjoelen gehouden met 500 deelnemers uit 4 landen!

1 januari 1980 - Griekenland wordt lid van de Europese Gemeenschap.

1 januari 1980 - Het Franse automerk Simca wordt omgedoopt naar Talbot. Heel succesvol zou Tabot niet worden. Het Talbot-model Arizona zou zelfs worden omgedoopt tot Peugeot 309 en eind jaren tachtig werden de dealers van Peugeot-Talbot Peugeot-dealers.

1 januari 1980 - Lelystad is nu een zelfstandige gemeente. Eerste burgemeester die moet leidinggeven aan de nieuwe stad in de polder is Hans Gruijters. Hij is oud-minister met een groot Haags netwerk.

1 januari 1981 - De eerste aflevering van Zeg 'ns Aaa is op televisie. De VARA-comedy zou lopen tot en met 13 februari 1993.

1 januari 1981 - De meest succesvolle Nederlandse comedyserie gaat van start: Zeg 'ns AAA. Met Koos en Mien Dobbelsteen, en de doktersfamilie Van der Ploeg. De verhalen werden geschreven voor Alexander Pola en Chiem van Houweninge.

1 januari 1981 - Griekenland is vanaf nu lid van de Europese Gemeenschap.

1 januari 1983 - De RVU educatie omroep zendt voor het eerst een televisieprogramma uit. Tot nu toe verzorgde de omroep, de Radio Volksuniversiteit, alleen radiouitzendingen.

1 januari 198440 jaar geleden - Brunei wordt een onafhankelijke staat. Je vindt Brunei op het eiland Borneo in Zuidoost-Azië. Het ligt aan de Zuid-Chinese Zee en wordt omringd door Maleisië. Vanaf de 14de eeuw was het land een onafhankelijk sultanaat, maar later werd het ingepikt door de Britten en de Japanners. Vanaf 1 januari 1984 is het weer een sultanaat (met dus een sultan aan het hoofd).

1 januari 198440 jaar geleden - Maartje van Weegen presenteert het eerste Halfzes Journaal. Ze zou het programma erg populair maken.

1 januari 1986 - Aruba heeft vanaf nu een 'status aparte'. Het eiland staat nu helemaal los van de Antillen maar blijft onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

1 januari 1986 - Aruba is geen deel meer van de Nederlandse Antillen maar krijgt een 'status aparte'.

1 januari 1986 - Flevoland wordt de twaalfde provincie van Nederland. Veel mensen wonen er nog niet: 170-duizend.

1 januari 1986 - Spanje en Portugal treden toe tot de Europese Gemeenschap.

1 januari 1987 - Vanaf nu zijn er op de Nederlandse televisie 'zwevende STER-blokken' te zien. Er is nu niet alleen reclame voor en na het NOS Journaal is reclame, maar ook tussen de programma's.

1 januari 1989 - De PTT is geen overheidsbedrijf meer, maar is geprivatiseerd.

1 januari 1989 - In Nederland wordt het hoge BTW-tarief verlaagd van 20 naar 18,5 procent.

1 januari 1990 - Hans Kazan presenteert de eerste aflevering van prijzenslag (bij RTL Veronique): het eerste Nederlandse kwisprogramma dat vijf dagen per week werd uitgezonden.

1 januari 1990 - In alle openbare gebouwen geldt voortaan een rookverbod. Met de maatregel wil de overheid te overlast die rokers voor niet-rokers veroorzaken beperken.

1 januari 1991 - De OV-jaarkaart wordt ingevoerd. De 600-duizend studenten worden per maand zestig gulden gekort op hun beurs, en mogen in ruil daarvoor 'gratis' reizen met trein, bus, tram en metro.

1 januari 1993 - De Europese Gemeenschap is formeel EEN markt, zonder binnengrenzen. Mensen, goederen en diensten mogen daardoor vrijer verhandeld worden tussen de lidstaten.

1 januari 1993 - Tsjechoslowakije bestaat niet meer. Het land is uiteengevallen in Tsjechië (in het westen) en Slowakije (in het oosten).

1 januari 199430 jaar geleden - Bill Gates, de hoogste baas van Microsoft verliest de titel van meest begeerde vrijgezel. Hij trouwt met Marilyn French. Het feestje wordt gehouden op Hawaii.

1 januari 199430 jaar geleden - Kats & Co is bij de VARA op TV. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders zien de aflevering die deze dag op de buis is.

1 januari 1995 - Bij een brand in hotel Sofitel in Antwerpen komen 8 mensen om het leven. Lee Towers en zijn vrouw overleven de brand.

1 januari 1995 - Frederick West, de Brit die verdacht wordt van de moord op 12 vrouwen, pleegt zelfmoord in zijn cel.

1 januari 1995 - Oostenrijk, Finland en Zweden zijn vanaf dit moment lid van de Europese Unie.

1 januari 1995 - Op 1 januari 1995 vertrekt Frits Spits naar de KRO. Hij blijft voor de NOS nog tot 25 februari 1995 De Avondspits presenteren totdat er een opvolger is gevonden. Dit wordt Corné Klijn van Radio 538.

1 januari 1996 - Bij de explosie van een zelfgemaakte vuurwerkbom valt een dode. Overigens verloopt de jaarwisseling rustig.

1 januari 1997 - De Ghanees Kofi Annon wordt secretaris-generaal van de VN.

1 januari 1997 - De jaarwisseling verloopt door het koude weer relatief rustig.

1 januari 1997 - In een restaurant in Wageningen zijn 3 mannen gedood bij een schietpartij. Het incident had plaats op een besloten Oudejaarsfeest waar ongeveer 100 mensen aanwezig waren.

1 januari 1997 - In Scheveningen hebben ruim 150 mensen deelgenomen aan de traditionele nieuwjaars?duik in de Noordzee. Zij deden dat bij een temperatuur van 10 graden onder nul. Het zeewater was 4 graden boven nul. De deelnemers kwamen na enkele seconden al weer uit het water. Voor de kust van Hoek van Holland hebben 10 parachutisten hun Nieuwjaars?sprong in de Noordzee gemaakt. Bij het verlaten van het vliegtuig op 4 kilometer hoogte was het ?15 graden. Zij ervoeren het zeewater als een warm bad.

1 januari 1997 - Met de komst van het nieuwe jaar heeft Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie voor het komende half jaar op zich genomen.

1 januari 1997 - Nederland wordt voorzitter van de EU.

1 januari 1997 - Op Oudejaarsavond worden in een Balkanrestaurant in Wageningen 3 mensen doodgeschoten. De bloedige slachtpartij staat volledig als een horrorfilm op de videocamera van een van de gasten.

1 januari 1997 - Russische reddingswerkers zijn er na bijna een week in geslaagd 148 mensen te bevrijden uit een ingesneeuwde tunnel in de Noordelijke Kaukasus. Afgelopen donderdag raakte de tunnel van de buitenwereld afgesneden door lawines en aanhoudende sneeuwval. Zeker 300 inzittenden van auto's kwamen daardoor vast te zitten. Ongeveer 150 mensen willen in de tunnel blijven omdat zij hun auto's niet onbeheerd durven achter te laten. Zij hebben levensmiddelen van de reddingswerkers gekregen.

1 januari 1998 - BVN TV zendt voor het eerst uit. De Wereldomroep, de NOS en de Vlaamse VRT werken samen en brengen een selectie van eerder uitgezonden Nederlandse programma's op de televisie. Via de satteliet worden deze programma's over de hele wereld verspreid. Voorloper was Zomer-TV, Nederlandstalige televisieprogramma's die de Wereldomroep vanaf zomer 1996 uitzond.

1 januari 1998 - De Vlaamse publieke omroep BRTN heet vanaf vandaag VRT.

1 januari 1998 - Nieuwjaarsdag brengt Rusland een roebel, die 1000 oude roebel waard is.

1 januari 199925 jaar geleden - De euro wordt ingevoerd in het girale geldverkeer en op effectenbeurzen.

1 januari 199925 jaar geleden - De video van Michael Jacksons Thriller uit 1983 is door de kijkers van het Britse muziekkanaal VH 1 uitgekozen tot beste clip uit de geschiedenis. De videoclip versloeg andere klassiekers als Bohemian Rhapsody van Queen en Take on Me van A-Ha. ,,Het was de eerste keer dat een artiest de clip als legitieme kunstvorm beschouwde. Dat is de rest daarna ook gaan doen'', verklaarde een woordvoerder van VH 1 de overwinning. Bijna 100.000 kijkers belden de zender om hun voorkeur door te geven.

1 januari 2000 - 'Meer lichaamsbeweging' wordt het meest genoemd als goed voornemen voor het jaar 2000. Dat blijkt uit een enquýte onder bijna 600 Nederlanders. Bijna een kwart van de ondervraagden wil meer bewegen. Op de tweede plaats komt 'minder eten' (24 procent) en daarna 'stoppen met roken' (8 procent). Veel genoemde voornemens zijn ook 'minder drinken' en 'meer tijd aan het gezin besteden'.

1 januari 2000 - De jaarwisseling is in Nederland relatief rustig verlopen. De hulpdiensten kijken terug op een geslaagde jaarwisseling, hoewel er drie mensen door vuurwerk om het leven kwamen. In Rotterdam brak een grote brand uit. In andere steden moest de ME in actie komen. Tientallen mensen liepen verwondingen op door vuurwerk. Minister Van Boxtel, verantwoordelijk voor eventuele problemen bij de millenniumovergang, is ,,zeer content'' over de vlekkeloze wijze waarop die overgang de afgelopen nacht is verlopen. Volgens Van Boxtel heeft zich ,,geen enkel millenniumgerelateerd probleem'' voorgedaan.

1 januari 2000 - De millenniumwisseling leidt in ons land niet tot grote computerstoringen. De eerste Nederlandse millenniumbaby is de Eindhovense Shannon Brandes. Zij komt een minuut na middernacht ter wereld.

1 januari 2000 - De NOS viert het begin van 2000 met een 24 uur durend programma dat verslag doet van activiteiten van de jaarwisseling over de hele wereld. Het houdt 2,3 miljoen Nederlanders aan de televisie gekluisterd.

1 januari 2000 - De wereld is vrijwel vlekkeloos het nieuwe millennium binnengegaan. De gevreesde millenniumbug sloeg maar zeer beperkt toe, waardoor de jaarwisseling vooral een groot feest was. De politie in Colombia sprak na een oud-op-nieuw met 125 doden zelfs van een relatief rustig feest. Veiligheidsproblemen bij de kerncentrales op de wereld bleven uit. Onder meer in Japan en de VS waren er wel kleine incidenten.

1 januari 2000 - De wereld is vrijwel vlekkeloos het nieuwe millennium binnengegaan. De gevreesde millenniumbug sloeg maar zeer beperkt toe, waardoor de jaarwisseling vooral een groot feest was. De politie in Colombia sprak na een oud-op-nieuw met 125 doden zelfs van een relatief rustig feest. Veiligheidsproblemen bij de kerncentrales op de wereld bleven uit. Onder meer in Japan en de VS waren er wel kleine incidenten.

1 januari 2000 - De zone waarin het Panakanaal ligt, komt weer in handen van Panama. Het gebied was door de Amerikanen 'voor eeuwig' gehuurd maar werd in 2000 aan Panama gegeven.

1 januari 2000 - Het jaar 2000 is vrijwel overal zonder problemen begonnen. De verlichten bleef branden, het water bleef stromen en ook de computers bleven werken. Ook de gevreesde millenniumvirussen die rond de jaarwisselingen hun kop zouden opsteken, zijn niet gesignaleerd.

1 januari 2000 - In Berlijn komt een tweeling ter wereld. Het ene kind in dit jaar, het andere in 1999, net in het vorige millennium.

1 januari 2000 - In het Kurhaus in Den Haag stonden 30.658 champagneglazen opgestapeld in de vorm van een piramide. De stapel telde 56 etages, was 6,5 meter hoog en 5,5 meter breed. Tijdens de jaarwisseling lieten de initiatiefnemers er zes liter champagne in leegschenken, goed voor een vermelding in het Guinness book of records.

1 januari 2000 - Kijk- en luistergeld is afgeschaft. De omroepen worden vanaf nu betaald uit algemene middelen, STER-inkomsten en lidmaatschapsgelden.

1 januari 2000 - Nederland heeft zijn eerste allochtone burgemeester. De Alkmaarse wethouder mr. K. Ho Ten Soeng (CDA) van Surinaamse afkomst is per 1 januari benoemd tot burgemeester van het Noord-Hollandse Venhuizen.

1 januari 2002 - 306 miljoen europeanen stappen over op de euro. Het is de grootste geldomwisseloperatie aller tijden. In Nederland worden de eerste eurobiljetten midden in de nacht door minister Zalm uit de flappentap gehaald. Tot 28 januari geldt een overgangsperiode waarin naast de euro ook de oude gulden nog als betaalmiddel gebruikt mag worden. In Nederland gaat de overgang van gulden naar euro gesmeerd. Wel blijken veel mensen hun geld een stuk sneller uit te geven dan vroeger en winkeliers en cafébazen misbruiken de invoering van de nieuwe munt om de prijze flink te verhogen.

1 januari 2002 - Het internationale jaar gebergten begint (uitgeroepen door de Verenigde Naties).

1 januari 2003 - Er ligt in de platenzaken geen gedrukt exemplaar meer met hitlijsten. Het blad Charts waarin alle lijstjes stonden is gestopt. Er is volgens uitgever Mega Charts nog nauwelijks vraag naar. Het stopzetten zorgt voor driehonderd reacties. De hitlijsten, waaronder de Mega Top 50 zijn nog wel op internet te vinden. Een groep muziekliefhebbers die de Mega Top 50 nog wel graag op papier heeft, begint later dit jaar met het uitbrengen van 'Charts in Print'. Een A4'tje met de hitlijst die je tegen betalen toegestuurd kunt krijgen. Het laatste exemplaar van dit blad verschijnt op 31 december 2005.

1 januari 2003 - Radio 2 is nu 24 uur per dag in de lucht met eigen programma's. Tot nu toe werd 's nachts het geluid van Radio 1 doorgegeven.

1 januari 200420 jaar geleden - Jaap de Hoop Scheffer gaat aan de slag als secretaris-generaal van de NAVO.

1 januari 200420 jaar geleden - Nederland is de grote verliezer van World Idols. Onze eigen Jamai eindigt als elfde en laatste. Winnaar is de 25-jarige Noor Kurt Nilsen. TV-kijkers geven hem de meeste punten.

1 januari 200420 jaar geleden - Radarverklikkers zijn vanaf nu verboden in Nederland.

1 januari 200420 jaar geleden - Vanaf nu is het verboden om op werkplekken te roken. Het is bijvoorbeeld verboden in de trein een sigaret op te steken. Een passagiers van de intercity Leeuwarden-Zwolle die dat wel deed, kreeg het op de eerste dag van dit jaar al aan de stok met medereizigers. In de schermutselingen raakten drie mensen licht gewond. In horecazaken is roken nog wel toegestaan. Daar geldt pas vanaf 1 juli 2008 een rookverbod.

1 januari 2006 - Het Rembrandtjaar gaat van start (we vieren de 400e geboortedag van de schilder van de Nachtwacht). Ook is het 't Mozartjaar (hij werd 250 jaar geleden geboren) en het jaar van Dmitri Sjostakovitsj' (100e geboortedag). De Verenigde Naties roepen 2006 uit tot jaar van de Woestijnen.

1 januari 2010 - De Israëlische illusionnist Hezi Dean heeft een record verbroken door 66 uur in een blok ijs te zitten. Hij was daarbij gekleed in niet meer dan een jeans en een T-shirt. Hezi verbrak in Tel Aviv het record van de Amerikaan David Blaine met 3 uur.

1 januari 2010 - In de eerste uren van 2010 wordt een recordaantal sms'jes verstuurd: De drie grootste telecomaanbieders komen gezamenlijk op 70,4 miljoen verstuurder berichten. KPN verwerkte er 27,7 miljoen,, Vodafone 25,2 miljoen en het T-Mobile Netwerk verwerkte vannacht 17,5 miljoen sms-berichten. Ook in Belgie wordt een recordaantal sms'jes verstuurd. Opvallend, datr zijn er meer dan in Nederland. De klanten van Proximus, Mobistar en Base verzondern samen maar liefst 96,1 miljoen berichten.

1 januari 201410 jaar geleden - Vanaf nu mogen jongeren pas vanaf 18 jaar alcohol kopen (dat was 16 jaar). De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico’s van alcohol voor jongeren erg groot zijn.

1 januari 20195 jaar geleden - In Nederland gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. De dagelijkse boodschappen, een bezoek aan de kapper en een reparatie bij de fietsenmaker worden daardoor duurder. De overheid beloofde de inkomstenbelasting voor de meeste mensen te verlagen.

1 januari 2023 - Vanaf vandaag mag er in Nederland geen muizen- en rattengif verkocht worden aan particulieren. Voorraden mogen dit jaar nog wel worden opgemaakt.

Geboren

1 januari 1863 († 2 september 1937)
Pierre de Coubertin - Oprichter van het Internationaal Olympisch Comité. Die club besloot in 1894 om na 1500 jaar de Olympische Spelen nieuw leven in te blazen. Het IOC organiseerde de eerste spelen in 1896 in Athene. Dat werd een succes, en om de zoveel jaar zijn er nog steeds zomer- of winterspelen.

1 januari 1900 († 23 mei 1979)
Hub van Doorne - Samen met zijn broer Wim richtte hij Van Doorne's Aanhangwagenfabriek op. Later werd dat Van Doorne's Automobielfabriek (DAF). Daf maakt legendarische autootjes. En is nu nog steeds fabrikant van vrachtwagens.

1 januari 1947
F.R. David - Franse zanger die we kennen van één hit. Een single waar wereldwijd 8 miljoen exemplaren werden verkocht en dat in tien Europese landen en in Japen op nummer één stond: Words.

1 januari 1964
Famke Janssen - Nederlands Actrice. Speelde onder meer in de James-Bondfilm Golden Eye. De naam 'Famke' is het Friese woord voor 'meisje'.

1 januari 1969
Michael schumacher - Duits autocoureur. Was wereldkampioen in 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 en 2004.

1 januari 1970
Tristan Hoffman - De oud-wielrenner uit Groenlo. Hij reed twee keer mee in de Tour de France, en was vooral succesvol in de voorjaarsklassiekers. In 2004 was hij tweede in Parijs-Roubaix, bijvoorbeeld.

Overleden

† 1 januari 1953 (Geb. 17 september 1923)
Hank Williams Sr (Hiram Williams Sr.) - Amerikaanse zanger/liedjesschrijver. Maakte meer dan 125 coposities.

† 1 januari 1992 (Geb. 9 december 1906)
Grace Hopper - Computer-expert. Ontwikkelde programmeertaal COBOL. Zat ook in het leger en was ooit de oudste marine-officier (zij ging pas op z'n 79ste met pensioen). De Amerikaanse marine heeft een schip naar haar vernoemd: de USS Hopper.

† 1 januari 1998 (Geb. 2 april 1948)
Alfred Lagarde (Alfred van der Garde) - Nederlands diskjockey. Was jarenlang de stem van Veronica. Maakte succesvolle programma's als Countdown Café en Radio Romantica. 'Big Al' overleed op de eerste dag van 1998. Ter nagedachtenis aan hem organiseerden vrienden van de dj een popconcert met onder anderen Barry Hay, Anouk, De Dijk en Jules Deelder. Na het overlijden besluit Veronica de stem van Lagarde te blijven gebruiken in spotjes.

† 1 januari 201410 jaar geleden (Geb. 9 februari 1928)
Herman Pieter de Boer - Liedjesschrijver. Hij schreef onder andere Op een onbewoond eiland (Kinderen voor Kinderen), Visite (Lenny Kuhr) en Laat me (Ramses Shaffy).

Zeezenders

1 januari 197450 jaar geleden - Om 12 uur 's middags beginnen de uitzendingen van Radio Mi Amigo. De uitzendingen komen vanaf zendschip MV Mi Amigo dat voor de kust van Scheveningen ligt. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Ad Petersen (pseudoniem voor Ad Roland). Hij is in het dagelijks leven producer bij de NOS. Mi Amigo was eigendom van een Belgische wafelbakker die zendtijd had gehuurd van 6.00 tot 20.00 uur. De programma's worden opgenomen in diverse studio's in Nederland en België.

1 januari