Inloggen
vorige
8 februari
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

8 februari 1586 - Maria Stuart, de koningin van de Schotten wordt onthoofd.

8 februari 1902 - Op het Franse Antilleneiland Martinique vindt een zware vulkaanuitbarsting plaats. Hete gassen en lavamassa's vernietigen in enkele seconden het plaatsje Saint Pierre. 26.000 mensen komen om het leven.

8 februari 1904 - De Russisch-Japanse oorlog begint wanneer de Japanners een verrassingsaanval plegen op Port Arthur in Noordoost China.

8 februari 1923 - Voor het eerst zendt een vereniging een programma uit via een Nederlandse radiozender. Het is de Nederlandse Vereniging voor Radiotelegrafie (NVVR). De NVVR had zendtijd gehuurd op de PCGG-zender van ingenieur Idzerda.

8 februari 1924 - De Amerikanen liet een staaltje van moderne techniek zien. Voor het eerst was een toespraak namelijk via de radio op zenders in het hele land gelijktijdig te horen. De toespraak werd gehouden door John Joseph Carty van telefoonmaatschappij Bell. Meer dan 50 miljoen mensen luisterden naar het praatje van meneer Carty.

8 februari 1924 - In Carson City in de Amerikaanse staat Nevada wordt voor het eerst een doodvonnis voltrokken met behulp van een gaskamer.

8 februari 1947 - Friesland staat op zijn kop tijdens de Elfstedentocht. De vier schaatsers die na de barre tocht als eerste het finishdoek passeren worden allemaal gediskwalificeerd. Ze zouden zich hebben laten trekken, op een kar zijn meegelift, of een stuk hebben gefietst. Jan van der Hoorn uit Ter Aar die als vijfde over de streep komt, wint de tocht. Hij heeft er 10 uur en 51 minuten over gedaan (dat is gemiddeld 17,60 kilometer per uur). De tocht werd verreden over slecht ijs en bij strenge vorst (het vroor 9,6 graden). Aan de wedstrijd deden 277 schaatsers mee. Daarvan haalden er 54 de eindstreep. Bij de amateurs waren er 1796 deelnemers. Van hen bereikten er 258 Leeuwarden.

8 februari 1965 - We maken kennis op de Nederlandse tv met de Ghost Squad, de geheime dienst van Scotland Yard. Deel 1 van deze Engelse detectiveserie gaat de lucht in op maandagavond om negen uur.

8 februari 1966 - Een scherpe begrenzing van koude en warme lucht ligt er op deze dag over ons land. In midden en zuid-Nederland regent het overvloedig bij temperaturen van +10 graden. In de kop van Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drente vriest het en valt er sneeuw. In een smalle strook ertussen valt eer ijzel. 's Avonds om tien uur was het in Twente 10 graden boven nul en in Eelde 5 graden onder nul.

8 februari 1971 - Zuid Vietnam valt Laos binnen. Met het binnenvallen van Laos wil Zuid Korea een eind maken aan de aanvallen uit Noord Vietnam.

8 februari 1973 - De Indonesische regering wijst de Amerikaanse fotojournaliste Wyn Sargent uit. Zij was “als antropologisch onderzoek” getrouwd met een Papoea-stamhoofd.

8 februari 1974 - De film "Nummer 14" over de carriere van voetballer Johan Cruijff gaat in premiere.

07-02-2012

8 februari 1974 - Na een vlucht van 84 dagen landt het ruimtestation Skylab 4 in de Grote Oceaan.

8 februari 1984 - In Sarajevo worden de Olympische Winterspelen geopend. De DDR zou de meest succesvolle deelnemer worden. Het land behaald negen gouden, negen zilveren en zes bronzen medailles. De meeste gebouwen die gebruikt werden tijdens het evenement werden tijdens de oorlog in Bosnië zwaar beschadigd.

8 februari 1985 - In Amerika is de laatste aflevering te zien van de Dukes of Hazzard. De serie waren meer stuntmannen te zien dan in alle andere tv-series. Ook het aantal auto's dat de Dukes er doorheen jaagden was enorm. Per aflevering werden er gemiddeld acht wagens in de prak gereden. De Dukes waren in Amerika zes en een half jaar op televisie. In Nederland konden we trouwens nog veel langer naar de serie kijken (dankzij herhalingen op de commerciële zenders).

07-02-2012

8 februari 1987 - Ruim 100-duizend mensen bezoeken gratis het Openluchtmuseum in Arnhem. De directie van het museum had het museum opengesteld om te protesteren tegen plannen van de rijksoverheid om het museum te sluiten.

8 februari 1987 - Yvonne van Gennip wint een bronzen medaille tijdens het WK-schaatsen in West-Allis.

8 februari 1989 - De Sovjet-academie van Wetenschappen nodigt Amnesty International uit om een onderzoek te doen naar de mensenrechten in de Sovjet-Unie.

8 februari 1994 - Het NOS-journaal en Goede Tijden Slechte Tijden scoren precies dezelfde kijkdichtheid: 15,7 procent.

8 februari 1995 - Een krachtige aardbeving treft Colombia. Er zijn tientallen doden.

8 februari 1996 - Minister Wijers kondigt het einde aan van de staatssteun aan Fokker. Het verzameld werk van Couperus verschijnt.

8 februari 1996 - Ouderen in bejaardentehuizen hoeven geen omroepbijdrage meer te betalen. Het kabinet wil vanaf volgend jaar een collectief abonnement instellen.

8 februari 1997 - Een Duitse automobilist heeft ter hoogte van Gennep in dichte mist ook een verkeerde afslag genomen. De man heeft zeker 20 kilometer lang als spookrijder op de verkeerde weghelft gereden. Daarbij is hij bovendien nog twee gealarmeerde politiewagens gepasseerd. Hij kwam pas tot stilstand nadat hij een ongeluk had veroorzaakt.

8 februari 1998 - Radio Hollands Glorie gaat van start via de kabel. De zender van Strengholt brengt een overvloed aan Nederlandstalige muziek.

8 februari 1999 - Met zijn indrukwekkende begrafenis brengt de Jordaanse koning Hussein de wereldleiders nog eenmaal bijeen.

8 februari 1999 - Sneeuw leidt in de ochtendspits tot 975 km file op Nederlandse snelwegen.

08-02-2013

8 februari 2000 - Met de inzet van zo'n 550 ME'ers bij Zetten, Meteren en Elst-Ressen is de politie begonnen met de ontruiming van acht gekraakte lokaties langs het beoogde trajact van de Betuwelijn. De ontruimingsactie begon omstreeks acht uur en had aan het begin van de avond 72 arrestaties opgeleverd. Naar verwachting worden de arrestanten dinsdagavond of woensdagochtend naar huis gestuurd met een boete of dagvaarding op zak.

Geboren

8 februari 1828 (†24 maart 1905)
Jules Verne - Frans schrijver van science fiction. Schreef 'Rond De Wereld In 80 Dagen". Hij werd ook bekend door zijn science-fictionboeken waarin hij onder meer voorpelde hoe mensen met een raket naar de maan zouden vliegen.

8 februari 1925 (†28 juni 2001)
Jack Lemmon - Acteur. Een van de beroemdste en geliefde Amerikaanse acteurs van de twintigste eeuw. Speelde in meer dan 60 films en deed mee aan tientallen televisieproducties. Bekend van de films The Apartment, Some Like It Hot, Missing.

8 februari 1931 (†30 september 1955)
James Dean - Amerikaans filmacteur en jeugidool. Kwam om het leven bij een auto-ongeluk. De films die na zijn dood uitkomen, worden kassuccessen.

8 februari 1938
Marco Bakker - Nederlands sopraan.

8 februari 1941
Nick Nolte - Amerikaans acteur.

8 februari 1949
Brooke Adams - Amerikaans actrice.

8 februari 1954
Roger van Boxtel - Nederlands politicus (D66).

8 februari 1954
Roger van Boxtel (Roger Henri Ludovic Maria van Boxtel) - D66-politicus, geboren in Tilburg. Was in het tweede paarse kabinet minister van grote steden- en integratiebeleid. Hij begon zijn loopbaan als medewerker van de sportredactie van de Volkskrant.

8 februari 1955
John Grisham - Amerikaans schrijver.

8 februari 1960
Carline Brouwer - Nederlands actrice.

8 februari 1966
Hristo Stoichkov - Voetballer. Hij werd in 1995 door Johan Cruijff "een tijdbom in de kleedkamer" genoemd. Stoichkov speelde in zijn lange carričre voor CSKA Sofia, FC Barcelona, AS Parma, Al Nasr, Kashiwa Reysol en Chicago Fire.

8 februari 1970
Tamar van den Dop - Nederlands actrice.

Overleden

8 februari 1987 (Geb. 22 mei 1912)
Hendrik Koekoek - ‘Boer Koekoek’. Nederland politicus van de Boeren Partij. In de Tweede Kamer was Hendrik Koekoek als fractievoorzitter van de Boerenpartij een kleurrijk en omstreden lid. Als kamerlid werd hij door andere leden niet erg serieus genomen door zijn accent en zijn persoonlijke aanvallen op andere kamerleden. Hij kreeg te maken met diverse ruzies binnen en buiten de fractie, die weer afscheidingen in zijn fractie tot gevolg hadden. Bekend is zijn citaat "Ik krijg nooit geen beurt!". Tijdens zijn kamerlidmaatschap was hij bijna nooit aanwezig bij commissievergaderingen. Koekoek is ook lid geweest van provinciale staten van Gelderland en de gemeenteraad van Ede. Hij overleed in Bennekom. Na zijn overlijden is hij niet in de Tweede Kamer herdacht.

22-05-2008

8 februari 1990 (Geb. onbekend)
Del Shannon - Amerikaan rock-and-roll-zanger.

8 februari 2014 (Geb. 22 maart 1932)
Els Borst-Eilers (Else Borst) - D66-politica. Geboren in Amsterdam. Werkte jaren in de gezondheidszorg (bijvoorbeeld bij het het AZU en de gezondheidsraad). Werd in 1998 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze zou dat tot 2002 blijven. Op 10 februari 2014 werd dood aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven. Ze bleek met 41 steekverwondingen om het leven te zijn gebracht. Later wordt een man aangehouden die bekend Borst te hebben vermoord. Hij beweerde dat gedaan te hebben vanwege de euthanasiewet waar hij Borst verantwoordelijk voor houdt.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
8 februari
volgende