Inloggen
vorige
6 november
volgende

Hits

6 november 1982 - 'Pass the Dutchie' van Musical Youth bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

05-11-2008

6 november 1993 - 'I'd do anything for love' van Meat Loaf bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 6 weken staan.

Nieuwsfeiten

6 november 1572 - Mensen die op deze avond naar de sterren kijken zijn getuige van een supernova: een ster die aan het eind van zijn leven is en ontploft. De ontploffing is te zien als een helder puntje in het sterrenbeeld Cassiopeia.

6 november 1900 - De Republikein William McKinley wordt herkozen als president van de VS. Theodore Roosevelt wordt vice-president.

6 november 1918 - Opperbevelhebber van de land- en zeemacht generaal Snijders is ontslagen. Dat gebeurt naar aanleiding van het soldatenoproer in Harskamp. Daar staken dienstplichtigen barakken in brand.

6 november 1919 - Ingenieur Schotanus a Steringa Idezerda schrijft geschiedenis. Hij is de eerste die omroep bedrijft. Hij zendt een 'gepubliceerd programma uit op een van te voren vastgesteld tijdstip'. Vanuit het Kurhaus in Scheveningen verzorgt hij een 'Soiree Musical'. Het programma is in heel Nederland, maar ook in Schotland en Zuid-Oost Engeland te ontvangen. De programma's van Idzerda werden uitgezonden door een zender met de roep-naam PCGG. De zender zond met een laag vermogen uit op 448 kHz.

6 november 1921 - In Hoek van Holland wordt de zwaarste novemberstorm aller tijden geregistreerd. De windsnelheid ligt gemiddeld op 115 km per uur, er zijn windstoten tot 162 km per uur.

6 november 1923 - De Sovjet Unie voert een experimentele kalender in. De week in deze kalender heeft nog maar vijf dagen.

6 november 1928 - De democraat Herbert Hoover wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten.

6 november 1932 - Bij verkiezingen voor de Duitse Rijksdag verliezen de Nazi's 34 zetels.

6 november 1950 - China stuurt troepen naar Korea om daar te vechten in de Korea-oorlog.

6 november 1952 - De Amerikanen brengen de eerste waterstofbom tot ontploffing. Dat gebeurt in de Grote Oceaan bij het atol Eniwetok.

6 november 1956 - Nederland en Spanje besluiten zich terug te trekken van de Olympische Spelen in AustraliŽ uit protest tegen de inval van de Sovjet Unie in Hongarije. De Nederlandse sporters zijn op dat moment al in AustraliŽ. Ze krijgen in een kort telegram te horen dat ze niet aan de wedstrijden mogen deelnemen. Voor veel sporters komt die mededeling als een enorme schok.

6 november 1957 - Een gloeiend hete meteoriet slaat in in een kleuterschool in Engeland. De ding mis op een haar na een 3-jarige peuter.

6 november 1966 - Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands Elftal wordt een speler het veld uitgestuurd. Die speler isÖ Johan Cruijff. Hij zou een scheidsrechter hebben geslagen.

6 november 1974 - Kees van Kooten en Wim de Bie verzorgen de eerste televisieuitzending van het Simplisties Verbond.

6 november 1978 - De bekende CDA'er Aantjes maakt bekend dat hij weggaat uit de politiek. Aantjes was in opspraak gekomen, nadat Lou de Jong had onthuld dat Aantjes zijn oorlogsverleden had verzwegen.

6 november 1979 - De film The Rose gaat in premiere. In de film zien we Bette Midler die een popzangeres speelt die zwaar aan de drugs is. Iedereen die de film ziet moet meteen aan Janis Joplin denken. Tijdens het premierefeestje in New York wordt onder de bezoekers 60.000 dollar ingezameld voor een organisatie die hulp verleend aan verslaafden.

6 november 1981 - De TROS zendt voor het eerst de TV-show uit (met Ivo Niehe). In juli van dat jaar was er al een proefprogramma te zien.

6 november 1984 - Ronald Reagan wordt met overweldigende meerderheid herkozen tot president. Hij weet 59 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

6 november 1985 - Astronaut Wubbo Ockels keert terug op aarde na een ruitevlucht van een week met het ruimteveer Challenger. Ockels was tijdens de vlucht verantwoordelijk voor de meetapparatuur in Spacelab.

6 november 1985 - Na een weekje zweven boven de aarde landt het Amerikaanse ruimteveer Challenger. Aan boord was de Nederlandse astronout Wubbo Ockels.

6 november 1986 - 'Linda' gaat van start. Een jeugdige vooravond-talkshow van Linda de Mol.

6 november 1994 - Het rechtstreekse VPRO-programma Plantage zorgt voor opschudding: de uitlatingen van Volkskrant-theaterrecensent Hein Janssen schieten de voor de buis zitten de Carol van Herwijnen dermate in het verkeerde keelgat, dat de acteur op de fiets stapt en woedend naar de studio rijdt. Na de uitzending neemt hij Janssen apart, oefent enig timmerwerk uit en dwingt hem letterlijk op de knieŽn.

6 november 1995 - De Amerikaanse regering laat weten zeer ontstemd te zijn over de manier waarop ex?premier Lubbers door Europa naar voren is geschoven als de nieuwe secretaris?generaal van de NAVO.

6 november 1995 - Vorsten en regeringsleiders uit de hele wereld zijn in Jeruzalem om de begrafenis van de vermoorde Israelische premier Yitzak Rabin bij te wonen.

6 november 1996 - Bill Clinton heeft overtuigend zijn Republikeinse rivaal Bob Dole verslagen. Hij kreeg bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen de meeste stemmen. De opkomst bij de Amerikaanse verkiezingen bereikte een historisch dieptepunt: nog niet de helft van de kiezers ging naar de stembus.

6 november 1996 - In Den Haag is een handtekeningenactie gestart, om een nieuwbouwstraat de naam Carmiggeltkronkel te geven. Het straatje ligt dichtbij de Muzenstraat 16, het huis waar de geboren Hagenaar Simon Carmiggelt een tijd heeft gewoond.

6 november 1996 - In Lunteren op de Veluwe hebben boze boeren twee deurwaarders van de belastingdienst een paar uur in gijzeling gehouden. De deurwaarders hadden dwangbevelen bij zich waarin de landbouwers werd gesommeerd hun administratie over de hoeveelheid geproduceerde mest af te geven. De twee deurwaarders werden vrijgelaten toen de politie ter plekke verscheen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in deze kwestie overheidsfunctionarissen worden vastgehouden.

6 november 1997 - Ahoy barst bijna uit zijn voegen. In Rotterdam worden de MTV-Awards uitgereikt. In de prijzen vallen: U2, BjŲrk, The Prodigy, John Bon Jovi, The Backstreet Boys, Hanson en de Spice Girls.

6 november 1997 - De zangeres Maria de Lourdes overlijdt op Schiphol.

6 november 1997 - Een directeur van het Philips-pensioenfonds blijkt bij de beursfraude betrokken.

6 november 1997 - Schiphol komt met het Gebruiksplan 1998, dat de groei beperkt om te voldoen aan de geluidsnormen.

6 november 1998 - Abonnees van de Telegraaf vinden bij hun krant een gratis TV-gids (TV Week). In de gids staan de programma's voor de komende week per rubriek gerangschikt. De Hilversumse publieke omroepen zijn boos over het initiatief van de krant, en stappen naar de rechter.

6 november 1998 - Israel schort de uitvoering van het Wye-akkoord op na een mislukte aanslag waarbij de twee Hamas-daders omkomen.

6 november 1998 - Minister Apotheker gaat de enorme groei van de pluimveesector beteugelen.

6 november 2000 - In een Engels ziekenhuis wordt de 3 maanden oude siamese tweeling Mary en Jodie gescheiden, waarbij Mary sterft.

6 november 2000 - Oud-premier Van Agt krijgt bewaking bij zijn huis. Aanleiding is de documentairen "Dutch Approach" waarvan deze avond het eerste deel wordt uitgezonden. De reportage gaat over de treinkapingen door Molukkers in de jaren zeventig.

6 november 2002 - Het Griekse gerechtshof spreekt twee Nederlandse vliegtuigspotters vrij. De twee werden verdacht van spionage.

6 november 2010 - De wolkenkrabber met de naam New Orleans wordt geopend in Rotterdam. Het is op dat moment de hoogste woontoren van Nederland en het op ťťn na hoogste gebouw van Nederland. De toren is 158,35 meter hoog. Het ontwerp is van Ńlvaro Siza.

03-07-2011

6 november 2010 - In het Poolse Swiebodzin is de bouw van het grootste Jezusbeeld ter wereld afgerond. Met een kraan werden de armen en het hoofd op het lichaam geplaatst. Het beeld is 33 meter hoog, ťťn meter voor elk levensjaar van Jezus. Het beeld weegt 360 ton en de spanwijdte van de uitgestrekte armen bedraagt 24 meter. Het vorige grootste Jezusbeeld was dat van Rio de Janeiro. Dat is maar meter hoog, maar staat wel op een hoge berg.

07-11-2010

Geboren

6 november 1814 (†7 februari 1894)
Adolphe Sax - Belg. Muzikant uit Dinant. In 1840 vond hij een instrument uit dat hij naar zichzelf noemde: de saxofoon.

6 november 1851 († onbekend)
Charles H. Dow - Mede-oprichte van de Dow Jones (effectenbeurs in New York).

6 november 1900 (†23 mei 1945)
Heinrich Himmler - SS-leider in Nazi-Duitsland. Hoofd van de Gestapo. Pleegde zelfmoord in zijn cel in Lunenburg, Duitsland.

6 november 1916 (†12 oktober 2002)
Ray Conniff - Componist en bandleider. Conniff maakte meer dan 100 grammofoonplaten en won een Grammy Award voor het liedje 'Somewhere my Love' uit Doctor Zhivago. Zijn Ray Conniff Singers scoorden een wereldhit met het liedje Harmony.

6 november 1947
George Young - Gitarist van de Easybeats (Friday On My Mind, Hello How Are You).

6 november 1948 (†18 januari 2016)
Glenn Frey - Zanger van de Eagles (Take It Easy, Hotel California, One Of These Nights, New Kid In Town). Hij was in 1971 ook een van de oprichter van die band. Solo scoorde hij hits als The Heat Is On en You Belong To The City.

6 november 1956
Marc Dutroux - De bekendste misdadiger van BelgiŽ. Wordt verantwoordelijk gehouden voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Tijdens zijn proces bekent hij de ontvoering en verkrachting van verschillende meisjes maar hij schuift de verantwoordelijkheid voor hun dood op zijn handlangers. Ook beweert hij dat er een veel groter netwerk van pedofielen zou bestaan waarin hij maar een radertje is.

6 november 1961
Lori Singer - Actrice (Fame, Footloose).

6 november 1974 (†12 oktober 2009)
Frank Vandenbroucke - Belgisch wielrenner - Frank Vandenbroucke, ook wel 'VDB' genoemd was een van de grootste Belgische wielertalenten, die veel won, maar ook diep viel. Hij gebruikte meer dan eens doping en handelde ook in prestatiebevorderende middelen. Had drankproblemen, werd depressief en deed enkele zelfmoordpogingen. Overleed onverwacht tijdens een vakantie in Senegal aan longembolie.

Overleden

6 november 2003 (Geb. 10 augustus 1940)
Bobby Hatfield - Zanger. Helft van de Righteous Brothers. Mede dankzij producer Phil Spector en zijn 'wall-of-sound-techniek' scoorde het duo een groot aantal hits. De bekendse zijn Unchained Melody en You've Lost That Lovin' Feeling . Dat laatste nummer is de meest gedraaide plaat op de Amerikaanse nummer. Het is meer dan 8 miljoen keer gedraaid.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
6 november
volgende