Vandaag in het Verleden
4 april

Hits

4 april 1992 - 'Under the bridge' van Red Hot Chili Peppers bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

4 april - Het is de feestdag van de heilige Isodoris. Het eind van de winterkou is voorbij: "Isodoor voorbij, noordenwind voorbij".

4 april 1887 - Susanna Medora Salter wordt de eerste vrouwelijke burgemeester in Amerika.

4 april 1939 - Het orkest van Glenn Miller neem het nummer "Moonlight Serenade" op. Het zou de herkenningstune van het wereldberoemde orkest worden.

4 april 194975 jaar geleden - In Washington richten de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland de NAVO op. Later sluiten ook Noorwegen en Italië zich aan bij de NAVO.

4 april 1959 - Deze zondagavond op TV is de eerste aflevering van "Sport in woord en Beeld" met presentator Jan Cottaar. Het programma met sportflitsen is een initiatief van AVRO, VARA,KRO en VPRO. De reporatge over rolschaatsen mislukte doordat het geluid wegviel tijdens de uitzending. De flisten van Ajax-Feyenoord lukte wel. Er is dan overigens ook al het programma "Sport in Beeld"...

4 april 1960 - Voor de 32ste keer worden in Los Angeles de Amerikaanse filmprijzen uitgereikt. Niet minder dan elf Oscars werden er uitgereikt aan de beste film van 1959: "Ben Hur". Nog nooit eerder kreeg een film zoveel Oscars. Het record zou pas in 1998 evenaard worden door de film Titanic.

4 april 1964 - De Billboad top 100 - dat is de officiële Amerikaanse hitlijst - biedt een bijzondere aanblik. De bovenste vijf platen in de hitlijst waren van de Beatles. Ook de elpee-lijst werd aangevoerd door de vier uit Liverpool. Voor wie alle details wil weten: Titel van de elpee was "Meet the Beatles". De top 5 bestond uit: 5) Please Please me, 4) I Want to Hold Your Hand, 3) She Loves You, 2) Twist and Shout, 1) Can't Buy Me Love.

4 april 1968 - Bobby Goldsboro krijgt een gouden plaat voor zijn single "Honey". Het zielige liedje stond in de VS 13 weken in de hitlijsten waarvan vijf weken op nummer 1.

4 april 1968 - Een blanke sluipschutter doodt dominee Marin Luther King. In veel Amerikaanse steden komt de zwarte bevolking in opstand. De moordenaar wordt een jaar later tot 99 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

4 april 1971 - De Nederlandse renner Evert Dolman wint de 55ste editie van de Ronde van Vlaanderen. De Renner van de Flandria-Mars-ploeg plaatste op het ultieme moment een laatste aanval uit het compacte peloton en hield 2 seconden over op Frans Kerremans.

4 april 1973 - Het World Trade Center in New York wordt officieel geopend. Het centrum bestaat uit twee torens van meer dan 400 meter hoog. Elke toren telt 110 verdiepingen. Tot de bouw van de Sears Tower (in Chicago) zou het WTC het hoogste gebouw ter wereld blijven. Op 11 september 2001 stortte het World Trade Center in New York in, nadat terroristen met verkeersvliegtuigen op de torens waren ingevlogen.

4 april 1975 - Bill Gates en Paul Allen richten Micro-soft op (inderdaad met tussenstreepje). In het eerste jaar behaalt het bedrijfje met drie werknemers een omzet van 16.005 dollar.

4 april 1976 - Op de luchthaven Entebbe in Oeganda komt een einde aan een gijzelingsdrama. Een Israelisch commando bevrijdt de bemannen en de passagiers uit handen van Arabische ontvoerders. Bij de actie komen 31 mensen om het leven. De terroristen wilden de vrijlating van 53 gevangenen.

4 april 1981 - Oxford wint de traditionele roeiwedstrijd tegen Cambridge. Bijzonder detail is dat de acht van Oxford voor het eerst door een vrouw wordt gestuurd.

4 april 198440 jaar geleden - Theo Koomen komt om het leven bij een auto-ongeluk. Op 4 april 1984 versloeg Theo Koomen in Enschede de wedstrijd FC Twente-MVV. Tijdens de nachtelijke rit naar huis kwam zijn auto in botsing met een tegenligger. Koomen overleed ter plaatse. Op zijn vroege dood - anderhalve maand voor zijn 55e verjaardag - werd met grote verslagenheid gereageerd. Bij alle eredivisiewedstrijden het weekend erna werd een minuut stilte in acht genomen. Behalve bij FC Utrecht, daar scandeerde het publiek één minuut lang zijn naam.

4 april 1988 - Jeanne Kooijmans presenteert tussen zes en zeven uur ’s avonds voor het eerst Driespoor bij de NOS op Radio 3. Het programma is de opvolger van De Avondspits van Frits Spits.

4 april 1988 - Nederland 3 gaat officieel van start. Alles op het gebied van nuttige educatie, zwaardere informatie, cultuur en drama zou op de nieuwe zender zijn plek moeten krijgen, was de bedoeling. "Het andere net", wordt de zender genoemd.

4 april 1988 - Radio 10 gaat van start. Het station is officieel in Italië gevestigd, maar richt zich (via kabel en satelliet) op luisteraars in Nederland.

4 april 1990 - Gloria Estefan wordt ontslagen uit het ziekenhuis na haar ongeluk.

4 april 1992 - Queens 'Bohemian Rhapsody' komt opnieuw op single uit. Na de dood van zanger Freddie Mercury, in november 1991, is de muziek van Queen populairder dan ooit.

4 april 199430 jaar geleden - Bij de NCRV duikt Jochem van Gelder op als Willem Wever. Hij laat kinderen zelf op zoek gaan naar het antwoord op vragen die ze hebben. Vragen die beantwoord werden waren: "Hoe werkt een vulkaan?", "Waarom zitten er kuiltjes in een golfbal?" en "Hoe weet een stoplicht wanneer-ie op groen moet staan?".

4 april 1996 - Het nieuwe sportkanaal presenteert zich. Het gaat Sport7 heten en de 63-jarige Koos Postema wordt anchorman. De Telegraaf neemt het aandelenbelang (5%) over van Willem van Kooten.

4 april 1996 - Huisarts Kadijk vrijgesproken van euthanasie op gehandicapte baby.

4 april 1996 - Jim T. wordt in hoger beroep vrijgesproken van de 'balpenmoord'.

4 april 1996 - Na 18 jaar ontmaskert de FBI een als kluizenaar levende professor als de Unabomber.

4 april 1996 - Take That verzorgt z'n allerlaatste optreden. De TV-show van de TROS zendt het optreden uit. Het publiek bestond uit hysterische tienermeisjes.

4 april 1998 - De VN-wapeninspecties in acht presidentiele complexen, het resultaat van het akkoord tussen Kofi Annan en Saddam Hussein, zijn succesvol verlopen.

4 april 1998 - Top Pop is voor een keer terug op de Nederlandse televisie. Ad Visser presenteerde het als onderdeel van het jubileumprogramma van de 75-jarige AVRO. De kijkdichtheid was ouderwets hoog: anderhalf miljoen mensen zien het muziekprogramma.

4 april 2005 - Charles de Gaulle wordt door tv-kijkers tot de grootste Fransman aller tijden verkozen. Men kan stellen dat hij daarmee zijn doel bereikt heeft, want hij merkte ooit op dat 'de persoon Charles de Gaulle hem slechts interesseerde als historische figuur'.

4 april 2011 - TMF verdwijnt van de kabel en maakt plaats voor Kindernet en Comedy Central.

4 april 2023 - Gorilla Bokito overlijdt in diergaarde Blijdorp. De aap kwam in 2007 in het nieuws toen hij uitbrak en een vrouw ernstig verwondde.

Geboren

4 april 1826
Zénobe Gramme - Belg. Uitvinder van de dynamo.

4 april 1884 († onbekend)
Irosoku Yamamoto - Japanse admiraal die de aanval op Pearl Harbor leidde.

4 april 1915 († 30 april 198440 jaar geleden)
Muddy Waters - Zanger, blueslegende (Mannisch Boy, Hoochie Coochie Man).

4 april 1934 († 6 mei 2006)
Han Reiziger - Presentator. Hij werd vooral bekend met zijn televisieprogramma Reiziger in Muziek dat van 1989 tot 2001 op zondagochtend werd uitgezonden door de VPRO. Hij interviewde daarvoor musici, componisten en muziekfanaten uit binnen- en buitenland.

4 april 1939
Ria Bremer - Journalist/tv-presentatrice. Vooral bekend van de AVRO-televisieprogramma's Stuif es in en Vinger Aan De Pols. Tegen de Volkskrant zei ze ooit dat ze vijf kleinkinderen heeft en geen leuke oma is.

4 april 1952
Gary Moore - Ierse gitarist (Still Got The Blues).

4 april 1958
Julie Forsyth - Zangeres van het duo Grant & Forsyth.

4 april 1960
Maribelle - Zangeres. Mocht ooit voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival.

4 april 1965
Robert Downey - Acteur.

4 april 1990
Joan Franka - Zangeres en liedjesschrijfster. Ze deed in 2012 met indianentooi mee aan het Eurovisie Songfestival (You And Me), maar werd in de halve finale uitgeschakeld. Ze zong vals, constateerde commentator Jan Smit. Het was de achtste achtereenvolgende keer dat Nederland niet in de eindronde stond. Joan heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader (die overleed toen ze 2 jaar was). Ze trad voor het eerst op toen ze 17 was en in 2010 kreeg ze landelijke bekendheid door haar deelname aan The Voice of Holland.

Overleden

† 4 april 1841 (Geb. 9 februari 1773)
William Henry Harrison - Negende president van de Verenigde Staten. Werd verkouden op de dag dag hij werd ingehuldigd en stier 30 dagen later. Hij was daarmee de man die het kortst president was.

† 4 april 1929 (Geb. onbekend)
Carl Friedrich Benz - Ontwerper van de gelijknamige Mercedes Benz.

† 4 april 1968 (Geb. 15 januari 1929)
Martin Luther King Jr. - Amerikaans predikant. Streef naar gelijke rechten voor blanken en zwarten in Amerika. Organiseerde geweldloze demonstraties (waar hij in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg). Hij was regelmatig het slachtoffer van geweld. In 1968 werd hij doodgeschoten.

† 4 april 2010 (Geb. 23 februari 1948)
Sugar Lee Hooper - Zangeres - Sugar Lee Hooper, artiestennaam van Marja van der Toorn, was een Nederlandse zangeres, presentatrice, entertainer en tv-persoonlijkheid. Zij stond vooral bekend om haar stevige voorkomen, kaal geschoren hoofd en haar felgekleurde jurken. Haar bekendste nummers zijn De Wandelclub (Jo met de Banjo) en Oh, wat ben je mooi.

Zeezenders

4 april 1973 - Henk Terlingen's geplande programma via Hilversum III vanaf de Norderney verboden

4 april