Vandaag in het Verleden
26 april

Hits

26 april 1969 - 'Goodbeye' van Mary Hopkin bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan. Het nummer is geschreven door Paul McCartney van de Beatles. Zelf namen de Beatles het ook op, maar het werd nooit officieel uitgebracht. Het is wel op enkele bootlegs te vinden.

Nieuwsfeiten

26 april 1336 - De Italiaanse dichter Francesco Petrarca beklimt samen met zijn broer de Mont Ventoux (die kale berg in Frankrijk die we kennen van de Tour de France). Het is een bijzondere bergwandeling. Het is voor het eerst dat een berg wordt beklommen als toeristisch uitje. Nog steeds kun je de berg te voet bedwingen.

26 april 1803 - Bij het Franse plaatsje L'Aigle komen 2300 meteorieten op aarde neer. De brokstukken uit de ruimte komen neer in een strook van acht mijl. Niemand raakt gewond. Het is de eerste keer dat wetenschappers tastbaar bewijs hebben van de theorie dat er stenen uit de ruimte kunnen komen.

26 april 1865 - De 83ste asteroïde die wordt ontdekt, krijgt de naam Beatrix!

26 april 1907 - De Britse regering verwerpt plannen voor de bouw van een Kanaaltunnel. Ze is vooral bezorgd over de Britse veiligheid.

26 april 1916 - In Dublin komt een groep Ieren in opstand tegen de Britten die het land al 400 jaar bezet houden. De rebellen bestormen belangrijke gebouwen en roepen de republiek uit. Ze denken dat ze op een gunstig moment met deze actie komen, omdat Groot-Brittannië zijn handen vol heeft aan de Eerste Wereldoorlog. Maar dat is een vergissing: na vijf dagen is de rebellie neergeslagen. Pas in 1921 zou Ierland een republiek worden.

26 april 1921 - Voor het eerst is er een weerbericht te horen op de radio. Het radiostation WEW in het Amerikaanse St. Louis heeft de primeur. Het weerbericht zou één van de belangrijkste rederen worden waarom mensen naar de radio luisteren. Het wordt ook nu nog vaak hoger gewaardeerd dan muziek, nieuws, sport en (natuurlijk) reclame.

26 april 1928 - In Londen opent een wassenbeeldententoonstelling van Madame Tussaud's.

26 april 1935 - Op de Hoge Veluwe wordt Nationaal Park De Hoge Veluwe gesticht. Best een bijzonder park. Met mooie natuur maar ook cultuur (het Kröller Müllermuseum bevindt zich op het park). Bijzonder is ook dat de Hoge Veluwe vrijwel zonder subsidie draait. De meeste inkomsten komen van de verkoop van kaartjes.

26 april 1937 - Duitse bommenwerpers bombarderen de Baskische stad Guernica in Noord-Spanje. Er vallen veel doden. Later maakt Pablo Picasso een schilderij met de titel 'Guernica', dat het leiden van de stad toont.

26 april 1937 - Een heel bijzonder exemplaar van het Amerikaanse tijdschrift "LIFE" ligt in de winkels. Op de voorkant van het blad is nergens de titel "LIFE" te bekennen. Foutje van de uitgever… Omdat er al duizenden exemplaren gedrukt zijn, besluit de uitgever het naamloze blad toch te verspreiden.

26 april 1964 - De Afrikaanse landen Zanzibar and Tanganyika gaan samen en vormen vanaf nu het land Tanzania.

26 april 1965 - De politie maakt een eind aan een concert van de Rolling Stones in de Canadese stad London, een kwartier na het begin van het concert. Aanleiding zijn rellen.

26 april 1975 - Swiebertje neemt afscheid van de NCRV-televisie.

26 april 1977 - De befaamde New Yorkse discotheek Studio 54 opent zijn deuren.

26 april 1980 - De VARA zendt 15 uur lang Amerikaanse televisie uit. Met veel reclame, veel spelletjes en veel promo's. Het dagje Amerikaanse TV moest de discussie losmaken over de voors en tegens van commerciële omroep.

26 april 1980 - Hans Wiegel barst in snikken uit op televisie. Het gebeurt in het programma Vragenvuur van de AVRO. Wiegel doet mee aan een debat. Uit het publiek komt de vraag: "Waarom worden moeders die weduwe worden WEL financieel geholpen en mannen die hun vrouw verliezen niet als het bijvoorbeeld gaat om de kosten van kinderopvang?" Hans Wiegel, die zijn vrouw door een verkeersongeval heeft verloren, kon zijn tranen niet bedwingen.

26 april 1982 - Rod Stewart wordt overvallen; een gewapende man steelt zijn Porsche ter waarde van 50.000 dollar.

26 april 1986 - Het ernstigste ongeluk in de geschiedenis van de kernenergie. Een explosie en brand in de kerncentrale in Tsjernobyl, nu in Oekraïne, leiden ertoe dat een groot deel van Europa een dosis nucleaire straling over zich heen krijgt. Direct na de ramp sterven 31 mensen. Honderdduizenden mensen moeten het gebied rond de centrale verlaten. Evenzoveel mensen hebben vermoedelijk een dosis straling te verwerken gekregen.

26 april 1991 - Een belangrijke dag voor Antarctica. Afgevaardigde van 39 lidstaten van het Zuidpoolverdrag komen overeen het gebied uit te roepen tot natuurreservaat. Er mogen geen grondstoffen worden gewonnen. Er mag geen industrie worden gevestigd en er mag geen afval gestort worden. Verder wordt het toerisme beperkt en worden planten en dieren er beschermd.

26 april 1991 - In een voorstad van Buenos Aires wordt Diego Maradona gearresteerd. Hij zou een halve kilo cocaïne in zijn bezit hebben. Bij een dopingcontrole was eerder al gebleken dat Maradona cocaïne had gebruikt. De Italiaanse voetbalbond en de UEFA besluiten de speler van Napoli 15 maanden te schorsen.

26 april 1992 - De comedy 'Who's the Boss' (De Baas in Huis), met Tony Danza, stopt na acht jaar. Op dezelfde dag stopt ook de comedy 'Growing Pains'.

26 april 1993 - Bij een aanslag op het World Trade Center in New York komen zes mensen om het leven.

26 april 199430 jaar geleden - Voor het eerst worden in Zuid-Afrika parlementsverkiezingen gehouden waaraan alle burgers mogen meedoen. Het ANC van Nelson Mandela krijgt ruim 62 procent van de stemmen. Mandela wordt na de verkiezingen de nieuwe president van Zuid-Afrika.

26 april 1996 - De Bende van Venlo krijgt in hoger beroep zwaardere straffen opgelegd. Zes eerder vrijgesproken verdachten moeten alsnog de gevangenis in.

26 april 2002 - Een groep voetbalsupporters van NEC verstoort met racistische leuzen de laatste uitzending van Barend en Van Dorp van dit seizoen. HMG, het moederbedrijf van RTL 4, doet aangifte bij de politie, NEC vraagt de videoband op bij de omroep.

26 april 2010 - Roy Makaay maakt bekend dat hij stopt met betaald voetbal

Geboren

26 april 1894 († 17 augustus 1987)
Rudolf Hess (Rudolf Walter Richard Hess) - Duits nationaal-socialistisch politicus, en een van de naaste medewerkers van Adolf Hitler. Die benoemde hem zelfd tot zijn plaatsvervanger. Hess was één van de mannen van het eerste uur van de NSDAP. In 1941 deed hij iets heel onverwachts: hij vloog in zijn eentje naar Engeland, naar hij zei om vrede tot stand te brengen (Hij had papieren bij zich waarvan hij zei dat het Hitler's goedgekeurde vredesvoorstellen waren). Saillant detail was echter, dat Hitler 10 dagen voor zijn vlucht besloten had Rusland aan te vallen. Over Hess' geestelijke conditie in die tijd is het een en ander gespeculeerd. Sommigen dachten aan overspanning, anderen aan toneelspel. Tot de Processen van Neurenberg werd hij door de Engelsen gevangen gehouden. 'Neurenberg' veroordeelde Hess tot levenslang. Hij zat zijn straf uit in de Berlijnse Spandaugevangenis en overleefde al zijn medegevangenen. Op 17 augustus 1987 pleegde hij zelfmoord.

26 april 1900 († 30 september 1985)
Charles Richter - Hij bedacht de schaal waarmee de kracht van aardbevingen wordt uitgedrukt.

26 april 1938 († 30 april 2024)
Duane Eddy - Bekend van de instrumentale hit Because They're Young en Rebel Rouser (gebruikt voor de film Forrest Gump). Hij hield altijd vast aan één stijl en zei dat hij daaraan zijn populariteit te danken had: "Ik ben technisch zeker niet de beste speler, ik verkoop gewoon het beste".

26 april 1944
Giorgio Moroder - Zanger, componist. Hij had zelf een hit met 'Together In Electric Dreams'. Schreef ook veel hits voor anderen.

26 april 1951
Arne Jansen - Zanger ('Meisjes Met Rode Haren').

26 april 1960
Roger Taylor - Drummer van Duran Duran.

26 april 1970
T-Boz (Tione Tenese Watkins) - Zangers van TLC.

26 april 1982
Jon - Zanger/danser van S Club 7.

Overleden

† 26 april 1981 (Geb. onbekend)
Jim Davis - Amerikaanse acteur. Hij was in ons land vooral bekend door zijn rol van Jock Ewing in 'Dallas'.

† 26 april 198440 jaar geleden (Geb. 25 april 1904)
Count Basie - Beroemde zwarte jazz-pianist.

† 26 april 1989 (Geb. onbekend)
Lucille Ball - Commediënne, bekend van The Lucy Show.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

26 april