2 juni 1979 - 'Bright eyes' van Art Garfunkel bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.
2 juni 1979 - 'Bright eyes' van Art Garfunkel bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.
2 juni 1886 - Grover Cleveland is de eerste Amerikaanse president die trouwt in het Witte Huis. Hij geeft op deze bijzondere plek het ja-woord tegen zijn bruid Florence Folsom.
2 juni 1896 - Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie. Marconi is een Italiaanse ingenieur die in Engeland werkt. In hetzelfde jaar zou Marconi in Londen succesvol demonstreren hoe je draadloos signalen kan doorgeven.
2 juni 1903 - In Amsterdam wordt de Nederlandse Korfbalbond opgericht. De bond gaat beginnen met een georganiseerde beoefening van deze in Nederland ontwikkelde sport.
2 juni 1930 - Voor het eerst wordt er een baby geboren op een schip dat door het Panamakanaal vaart. De naam van het babytje weten we niet, wel van de moeder. Dat was mevrouw Niezes uit Panama.
2 juni 1933 - President Roosevelt bepaalt dat er een zwembad moet komen in het Witte Huis. Roosevelt zou zelf veel profijt van het bad hebben. Hij werd namelijk vier keer tot president van Amerika gekozen.
2 juni 1950 - In Nederland begint een hittegolf die zes dagen zou duren. Hoogtepunt was 7 juni. Toen stond bereikte het kwik in De Bilt 32,1 graden.
2 juni 1953 - De Engelse Koningin Elisabeth II wordt gekroond. De kroning is live te zien in vijf Europese landen en in de Verenigde Staten. Het is de eerste gebeurtenis waarbij Europese omroepen zo nauw samenwerken. Op 6 juni 1954 zou Eurovisie worden opgericht. In die jaren hingen er nog geen satellieten boven de aarde. Televisiesignalen werden daarom per telefoonlijn naar de verschillende tv-omroepen verspreid.
2 juni 1957 - De Trans Europ Espress (TEE) maakt zijn eerste rit. De luxe trein was een idee van president Hollander van de Nederlandse Spoorwegen.
2 juni 1966 - Het Amerikaanse ruimteschip Surveyer 1 maakt een zachte landing op de maan, en zendt televisiebeelden naar de aarde.
2 juni 1971 - Ajax wint de Europacup. In Londen verslaan de Amsterdammers in de finale het Griekse Panathinaikos met 2-0. De finale, in het legendarische Wembley-stadion werd bezocht door 40-duizend Nederlanders.
2 juni 1973 - Het Van Goghmuseum in Amsterdam wordt geopend.
2 juni 1975 - In Almen vriest het 's nachts 1,2 graden.
2 juni 1979 - De Dolly Dots komen voor het eerst de Top 40 binnen. Hun single draagt de titel Boys, zou 13 weken in de lijst blijven staan en als hoogste positie nummer 9 halen. Tot 1987 zouden de Dolly Dots nog 24 hits scoren. Hun grootste hit in Nederland was 'Love Me Just A Little Bit More'.
2 juni 1979 - Voor het eerst brengt een paus een bezoek aan een communistisch land. Paus Johannes Paulus II bezoekt Polen. Het is een interessant bezoek, want de paus is uitgesproken tegen het communisme. Hij roept de Polen Jezus in hun systemen toe te laten en vooral niet bang te zijn. Later zou in Polen een vakbond worden opgericht die bijdroeg aan de ondergang van het communisme in dat land.
2 juni 1982 - De Stones geven de eerste van drie concerten in het Feyenoordstadion in Rotterdam. Een week later zouden Simon & Garfunkel in de Kuip staan.
2 juni 1985 - De UEFA besluit alle Engelse clubs voor onbepaalde tijd uit te sluiten van deelname aan Europacuptoernooien. Het besluit komt kort na het Heizeldrama.
2 juni 1990 - Lezers van de Telegraaf hebben weer een flinke kluif aan de zaterdageditie van vandaag. Hij is 148 pagina's dik.
2 juni 1991 - Sovjet-president Gorbatsjov maakt bekend dat de term 'socialistisch' in USSR vervangen wordt door 'soeverein'. USSR staat vanaf nu dus voor: 'Unie van Soevereine Sovjet Republieken'.
2 juni 1993 - De Belgische cameraman Dominique Lonneux wordt in Bosnie door sluipschutters doodgeschoten. Het is de dertigste journalist die om het leven komt in de burgeroorlog in het voormalig Joegoslavië.
2 juni 1995 - Bosnische Serviërs halen een Amerkaanse F16 neer. Tegelijkertijd worden 120 blauwhelmen vrijgelaten. Minister Voorhoeve wil 170 mariniers naar Bosnië sturen.
2 juni 1995 - Het kabinet besluit rekeningrijden in te voeren. Wanneer en hoe is onbekend.
2 juni 1997 - De prijs voor het beste Nederlandse kinderboek, de Gouden Griffel, gaat naar Sjoerd Kuyper voor zijn boek "Robin en God". Illustrator Max Velthuys ontvangt voor de derde keer de Gouden Penseel, de prijs voor het best geillustreerde kinderboek. Dit maal krijgt hij de onderscheiding voor het boek "Kikker is Kikker".
2 juni 1997 - Een jury in de Verenigde Staten heeft Timothy McVeigh schuldig bevonden aan de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma. Bij die aanslag in april 1995 vielen 168 doden. De jury moet nu vaststellen of de 29-jarige McVeigh de doodstraf krijgt of een levenslange gevangenisstraf.
2 juni 1998 - De toediening van de hostie aan prinses Juliana en prinses Margriet tijdens de huwelijksdienst van prins Maurits heeft tot rumoer geleid. De RK- en NH-kerk besluiten de voorgangers ds Ter Linden en pater Oostvogel niet te straffen.
2 juni 199925 jaar geleden - Delft krijgt op voet- en fietspaden in recreatiegebied Kerkpolder 'intelligente' verlichting. Volgende week stelt de gemeente een systeem in gebruik dat registreert wanneer een fietser of wandelaar in donkere uren de paden benadert. Om dieren niet af te schrikken wordt het lichtniveau vervolgens langzaam opgevoerd.
2 juni 199925 jaar geleden - In Japan is het gebuik van de pil toegestaan. Een medische adviesraad voor de regering heeft woensdag het groene licht gegeven voor deze vorm van anticonceptie. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg is de pil vanaf dit najaar beschikbaar. Dat de pil in het Japanse ziekenfonds zal worden opgenomen is volgens het ministerie uitgesloten. Japan is het enige geïndustrialiseerde land in de wereld waar de pil verboden is. Condoomfabrikanten zijn er dertig jaar lang in geslaagd de anticonceptiepil met lage hormoondosering buiten de deur te houden. Nu eens beweerden ze dat de pil niet werkte, dan weer was hij levensgevaarlijk en zou losbandigheid en verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes bevorderen. Slechts een zeer ouderwetse variant, een soort hormonenbom, mocht op medische gronden worden voorgeschreven. Een gevolg van de ban op de pil is dat Japan een van de hoogste abortuscijfers in de wereld kent. Op verscheidene plaatsen in Japan zijn ,,begraafplaatsen'' voor geaborteerde kinderen. Onafzienbare rijen poppen vormen daar de herinnering aan kinderen die werden verwekt, maar er nooit kwamen.
2 juni 200420 jaar geleden - De populairste film van 2004 gaat in première: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. De nieuwste Harry Potter zou 1,2 miljoen Nederlanders naar de bioscoop trekken.
2 juni 1740 († onbekend)
Markies de Sade - Sadist.
2 juni 1835 († onbekend)
Paus Pius X - Paus.
2 juni 1857 († onbekend)
Sir Edward Elgar - Componist. Maker van de Pomp And Circumstance-mars, die beter bekend is als 'Land Of Hope And Glory'.
2 juni 1904 († onbekend)
Johnny Weissmuller - Zwemmer en acteur. Hij werd onder meer bekend door de rol van Tarzan.
2 juni 1937
Sally Kellerman - Actrice. Speelde de rol van 'Hot Lips' in de filmversie van wat later de tv-serie M*A*S*H zou worden.
2 juni 1941 († 24 augustus 2021)
Charlie Watts - Drummer van de Britse rockband The Rolling Stones.
2 juni 1950
Antone Chubby Tavares - Van de groep Tavares.
2 juni 1958
Hans de Booy - Zanger (Annabel, Thuis Ben).
2 juni 1960
Tony Hadley - Zanger van Spandau Ballet (True, Gold).
2 juni 1961
John Cameroon - Gitarist van Claw Boys Claw
2 juni 1965 († 8 augustus 2018)
Willie Dille - Kamerlid voor de PVV van 2010 tot 2012. Daarna werd ze voor die partij gemeenteraadslid in Den Haag. Twee dagen voor haar overlijden publiceerde ze een filmpje op Facebook waar zij zei dat ze op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep moslims. De groep zou haar gezegd hebben dat ze moest zwijgen in de gemeenteraad. Ze suggereerde dat het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid hier iets mee te maken zou hebben. Twee dagen later pleegde ze zelfmoord.
† 2 juni 1996 (Geb. onbekend)
Carel Enkelaar - Oud-journalist van de Volkskrant en eerste hoofdredacteur van het NOS-Journaal.
† 2 juni 20195 jaar geleden (Geb. 2 januari 1937)
Barry Hughes - Markante voetbaltrainer en zanger (Ik Wil Op M'n Kop een Kamerbreed Tapijt). Hij werd geboren in Wales, verhuisde naar Nederland waar hij voetbalde bij Blauw-Wit en Alkmaar '54. Bij die laatste club begon hij ook zijn trainerscarrière. Daarna was hij trainer van onder meer bij Go Ahead Eagles, Sparta, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem, waar hij het talent van Ruud Gullit ontdekte. Hij nam carnavalsliedjes op en speelde gastrollen in tv-series.
† 2 juni 2021 (Geb. 11 juli 1927)
Herman Stok - Radio- en tv-presentator, werd de eerste dj van Nederland genoemd, werkte voor KRO en VARA, presenteerde op tv Top of Flop en Disco Duel. Op de radio bracht hij programma's als Tijd voor teenagers, Z.O., Mix en Wachten op middernacht. In zijn programma’s ontving hij sterren als The Beatles en Johnny Hallyday.
† 2 juni 2024 (Geb. 15 oktober 1927)
Jeannette Charles - Britse actrice die als twee druppels water op koningin Elisabeth leek. Ze speelde de Britse koningin onder andere in Naked Gun, Austin Powers in Goldmember en World of Pub. Al op jongen leeftijd kreeg ze vaak te horen dat ze op Elisabeth leek. Ze werd ontdekt toen een schilderij van haar op een kunsttentoonstelling kwam te hangen en vele mensen dachten dat het een afbeelding van de koningin was. Ze overleed, net als koningin Elisabeth, op de leeftijd van 96 jaar.
Geen gegevens gevonden.