Vandaag in het Verleden
18 november

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

18 november - (vunzig) Liedje van Drake met de titel 18th november. Wat het met deze datum te doen heeft wordt uit de sexueel getinte tekst niet duidelijk! Enig speurwerk levert de oplossing: het refereert aan 18 november 1881. Toen opende het eerste "Cabaret" in Parijs, een erotische show voor volwassenen.

18 november 1307 - Het verhaal van Wilhelm Tell zou op deze dag hebben plaatsgevonden. Die man die met een pijl de appel van het hoofd van zijn zoontje schoot. Waar die meneer Tell woonde is nog altijd een vraag. Veel mensen zeggen dat het Zwitserland is, andere beweren Noorwegen, weer anderen noemen IJsland of zelfs Perzië.

18 november 1916 - In de Eerste Wereldoorlog komt er een eind aan de Slag om de Somme. Sinds de gevechten op 1 juli begonnen zijn 1 miljoen 260 duizend militairen gesneuveld.

18 november 1916 - Officieel einde van de Slag aan de Somme.

18 november 1918 - Duizenden Nederlanders verzamelen zich op het Malieveld in Den Haag om koningin Wilhelmina en prinses Juliana toe te juichen. Daarmee laten ze zien dat ze het niet eens zijn met SDAP-leider Troelstra. Die had verkondigd dat de Nederlandse arbeidersklasse de politieke macht zou grijpen. De oranjeklanten maken duidelijk dat ze niets voelen voor een revolutie.

18 november 1928 - In het Colony Theatre in New York gaat de Walt Disneyfilm Steamboat Willy in premiere. Het is in veel opzichten een bijzondere film. Het is de eerste echte geluidsfilm. En het is de eerste films waarin Mickey Mouse te zien was. Het muisje heette trouwens aanvankelijk niet Mickey, maar Mortimer.

18 november 1959 - Peter Koelewijn brengt Kom van dat dak af uit. Het nummer zou verschillende keren opnieuw uitgebracht worden.

18 november 1963 - Het Amerikaanse CBS News bericht voor het eerst over de Beatles. Een verslaggever in Engeland vertelt hoe populair de vier uit Liverpool zijn. De Beatles hadden toen nog niet in de VS opgetreden.

18 november 1967 - De 3-jarige Corina Konijnenburg schrijft televisiegeschiedenis. Op de schoot van Dorus zingt ze "poessie mauw".

18 november 1967 - Zwerver Dorus maakt legendarische televisie. In zijn programma Bij Dorus op schoot zingt de 3-jarige Corrina Konijnenburg een eigen versie van het aloude lied Poesje Mauw.

18 november 1977 - Homo-politicus Harvey Milk vecht in de Amerikaanse stad San Fransisco voor de rechten voor gays en lesbiënnes. Hij was een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten. In 1977 was hij in de gemeenteraad gekozen en werd voortdurend bedreigd. Vandaag in 1977 spreekt hij een soort testament in. Op 27 november 1978 werd hij daadwerkelijk vermoord.

18 november 1977 - Sonja Barend presenteert voor het eerst Sonja's Goed Nieuws Show. Daarin werkte ze samen met producer Ellen Blazer, die ze ook trouw zou blijven in de latere talkshows.

18 november 1978 - Op 18 november 1978 beroven 912 mensen zich van het leven in het Zuid-Amerikaanse land Guyana. Ze behoren tot de groep Tempel van het Volk. De zelfmoordceremonie werd geleid door sekteleider Jim Jones. Een aantal weigeraars werd vermoord. Vlak ervoor was een Amerikaans congreslid uit Californië, Leo Ryan, door sekteleden vermoord, omdat hij wilde onderzoeken wat er gaande was.

18 november 1990 - Goed nieuws voor de buitenlanders die vast zitten tijdens de Golfoorlog in Irak. De Iraakse leider Saddam Hoessein belooft dat ze vanaf Eerste Kerstdag het land mogen verlaten.

18 november 1991 - Er komt een eind aan 18 dagen vechten rond het Kroatische Vukovor. De Kroatische militairen geven zich over aan de Serviërs.

18 november 1996 - Deze week begint vanuit Hilversum Radio Internet, te ontvangen door iedereen met een personal computer, een modem en geluidsboxen. Je krijgt dan voor een kleine vijftien gulden per maand, plus telefoonkosten, een scherm voorgeschoteld met twaalf tot zestien keuzetoetsen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een consumentenprogramma horen of een autorubriek. De uitzendingen drijven op sponsors en reclame. (www.xsradio.com)

18 november 1997 - De sociale partners spreken af om het poldermodel wegens succes te prolongeren. Tot minstens 2002 zal de loonontwikkeling gematigd blijven.

18 november 1998 - De verwachte meteorenregen van de komeet Temple-Tuttle is nauwelijks te zien door een rekenfout van astronomen.

18 november 199925 jaar geleden - De Australische gehandicapte sprinter Neil Fuller is zijn beenprothese kwijt. Een dief ontvreemdde zijn sporttas met daarin de prothese en twee kunstvoeten, aldus Australische media vrijdag. Fuller is behoorlijk onthand omdat de prothese speciaal voor wedstrijden is ontworpen. De sporter won twee maal goud op de paralymics, de olympische spelen voor gehandicapten. Hij vreest door de diefstal niet tijdig gereed te kunnen zijn voor komende wedstrijden.

18 november 2003 - Politiemensen vallen Neverland binnen, het landgoed van Michael Jackson in Californië. De agenten hebben een arrestatiebevel op zak voor de zanger. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een 12-jarige jongen. Op het moment van de inval is Jackson niet thuis. Later meldt hij zich zelf bij de politie. Nadat hij een borgsom van drie miljoen dollar heeft betaalt, wordt hij weer vrijgelaten. Later moet hij zich wel verantwoorden voor de rechtbank.

18 november 2009 - Voor het eerst in de historie kwalificeert door het winnen van een tweekamp met Rusland de nationale voetbalploeg van Slowakije zich voor de eindronde van het WK voetbal.

Geboren

18 november 1787 († 10 juli 1851)
Louis Daguerre - Fransman. De uitvinder van de fotografie. In 1826 maakte hij samen met de Fransman Nicéphore Niépce de eerste succesvolle foto. Louis Daguerre werd opgenomen in de exclusieve Orde "Pour le Mérite". Hij is een van de 72 Fransen van wie de namen op de Eiffeltoren gegrift staan.

18 november 194975 jaar geleden
Bonnie St. Claire - Ze werd geboren op een schip, als dochter van een binnenvaartschipper. Als 17-jarig meisje werd ze ontdekt tijdens een concert van Peter Koelewijn, toen op het podium een lied mee mocht zingen. We kennen haar van liedjes als "Bonnie kom je buiten spelen", "Pierot" en "Dokter Bernhard", maar natuurlijk ook van de verhalen in de roddelbladen. En daarin wordt ze nogal eens in verband gebracht met drank. In 2004 kreeg ze een celstraf omdat ze voor de derde keer een auto-ongeluk had veroorzaakt terwijl ze onder invloed was. In het programma Koefnoen is zij vaak gepersifleerd. En de eerste keer dat ze dat zag, dacht ze dat ze naar zichzelf aan het kijken was.

18 november 1960
Kim Wilde - Geboren als Kim Smith. Ze is een Brits zangeres en tuinierster. We hoorden in 1981 voor het eerst van haar. Toen zong ze het nummer Kids in America de top 40 in. Behalve dat ze een gouden stem heeft, heeft ze ook groene vingers. Ze is goed in tuinieren. Daar schreef ze ook boeken over.

18 november 1963 († 8 september 2015)
Joost Zwagerman - Nederlandse schrijver en dichter. Op zijn 22ste debuteerde hij met het boek de Houdgreep. Bekendste boeken van hem zijn onder meer Gimmick en Vals licht. Hij schreef columns in de Volkskrant en NRC Handelsblad en verscheen regelmatig op tv. Hij pleegde zelfmoord.

18 november 1966
Martin - Big Brother

18 november 1972
Jeroen Straathof - Nederlands schaatser.

18 november 1981
Saskia Bastiaan - Fotomodel.

Overleden

† 18 november 1987 (Geb. 8 januari 1934)
Jacques Anquetil - Legendarische Franse wielrenner. Won vijf keer de Tour de France (dat was in de jaren 50 en 60). Hij reed 50 etappes in het geel en behaalde 16 tour-etappezeges.

† 18 november 1998 (Geb. onbekend)
Kea Bouman - Tennisster. Won als eerste Nederlandse vrouw een grand-slamtoernooi, het Frans Open in 1927. Behaalde bij de Olympische Spelen in Parijs een bronzen plak.

Zeezenders

18 november 1976 - 259 vandaag uit de lucht.

18 november