Vandaag in het Verleden
15 juni

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

15 juni - De schaapscheerderskou begint: een periode die duurt tot 21 juni, waarin het behoorlijk fris kan zijn.

15 juni - Het is vandaag de dag van Sint-Vitus. Weerspreuk: "Zorg wel voor de kinderwiegen, want met Sint-Vitus komen de vliegen". Met andere woorden: de zomer staat voor de deur, en dan komen dus de vliegen. Het kan deze dag maar beter droog zijn want: "Als het regent met Sint-Veith, dan regent het zes weken in een tijd".

15 juni 1215 - In een weiland tusen Windsor en Staines in Engeland ondertekent koning John van Engeland een document met de naam "Magna Carta". Het is een van de belangrijkste documenten waarin politieke en menselijke vrijheden zijn vastgelegd.

15 juni 1752 - Uitvinder Benjamin Franklin haalt een stunt uit waarmee hij wil bewijzen dat onweerswolken een elektrische lading hebben. Hij laat een vlieger op, die hij laat stijgen tot in een onweerswolk. Aan de vlieger zit een stroomdraad. Gelukkig voor Franklin sloeg de bliksem niet in de vlieger (anders had hij het verhaal niet na kunnen vertellen). Wel sloeg de bliksem een stuk verderop in. Op dat moment sloegen er vonken uit de onderkant van de kabel. Het experiment wat gelukt.

15 juni 1844 - Gevulkaniseerd rubber krijgt in Amerika patent. Het materiaal was uitgevonden door Charles Goodyear uit New York. Zijn bedrijf zou het materiaal gebruiken om er autobanden van te maken.

15 juni 1903 - The great train robbery gaat in première en trekt volle zalen. Het is de eerste western-film.

15 juni 1907 - In de Haagse Ridderzaal is de tweede Vredesconferentie geopend. Vrijwel alle landen ter wereld zijn vertegenwoordigd. Tijdens de conferentie wordt de eerste steen gelegd voor het Vredespaleis.

15 juni 1909 - Een belangrijk sportfeit. Benjamin Shibe krijgt patent op de honkbal. De kern van de bal bestond uit kurk. In Philadelphia is een stadion vernoemd naar Shibe: het Shibe Park Stadium.

15 juni 1919 - De Britse piloten John Alcock en Arthur Brown voltooien de eerste non-stop-vlucht van de ene naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ze waren opgestegen op Newfoundland en landen 16 uur en 12 minuten later in Ierland. Het vliegen zelf ging probleemloos. De landing eindigt in een crash maar de twee piloten overleven de vlucht. Ze krijgen een prijs van 50.000 dollar, die was uitgeloofd door de "London Daily Mail".

15 juni 1924100 jaar geleden - Radio Bloemendaal is voor het eerst in de lucht, op de middengolf 1500 kHz. Later verhuisde de zender naar 1223 en vanaf 1979 zat Bloemendaal op 1116 kHz. De zender is alleen op zondag in de lucht en zendt dan kerkdiensten uit en christelijke programma's. Radio Bloemendaal heeft een tijdelijke zendmachtiging. 'Tijdelijk' in dit geval best best lang. Pas op 30 september 2018 stopt de omroep met uitzenden op de middengolf.

15 juni 1934 - In Venetië loopt de eerste topontmoeting tussen Hitler en Mussolini uit op een mislukking. Mussolini verzet zich ondermeer tegen het Duitse plan Oostenrijk te annexeren. Van de vooral door Hitler beoogde samenwerking komt vooralsnog dan ook niets terecht.

15 juni 1940 - De Sovjet Unie trekt de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen binnen. De landen zijn binnen drie dagen door het rode leger onder de voet gelopen.

15 juni 1956 - De 16-jarige John Lennon van het bandje The Quarryman ontmoet de 14-jarige Paul McCartney, en vraag hem of hij mee wilde spelen met de groep. Paul vindt dat een goed idee. Een paar jaar later zou de groep "The Beatles" gaan heten.

15 juni 1963 - De Japanner Kyu Skamoto uit Kawasaki staat op nummer 1 in de Amerikaanse top veertig. Titel van de hit is "Sukiyaki". Ook in Nederland werd het nummer veel gedraaid op de radio. Maar omdat bij ons de Top 40 nog niet was uitgevonden, is moeilijk te zeggen hoe populair Sukiyaki was. Sukiyaki kennen we ook als een jerecht met rundvlees in een sausje met kleine bosuitjes.

15 juni 1969 - In Frankrijk wordt Georges Pompidou gekozen tot nieuwe president. Hij volgt Charles de Gaulle op.

15 juni 198440 jaar geleden - De IJmuider Courant publiceert ondanks een verbod de uitslagen van de Europese verkiezingen in Velsen. De krant komt aan de uitslagen door mee te kijken bij het tellen van de stemmen. Volgens de wet is dat tellen openbaar, en de meekijkende journalisten kunnen niet weggestuurd worden.

15 juni 1985 - Actiegroepen brengen opnieuw ernstige schade toe aan een bezinestation van Shell. Ze willen dat de oliemaatschappij haar activiteiten in Zuid-Afrika staakt.

15 juni 1985 - Op deze datum zou de wereld vergaan. Zei Radio Vaticaanstad op 11 augustus 1982.

15 juni 1989 - De Russische leider Michail Gorbatsjov sluit zijn vierdaags bezoek aan West-Duitsland af. Gorbatsjov krijgt een warme ontvangst van een groot aantal Duitsers.

15 juni 1990 - ANC-leider Mandela brengt op uitnodiging van minister van financiën Kok een bezoek aan Nederland. Op het Amsterdamse Leidseplein wordt hij door 15-duizend mensen toegejuicht.

15 juni 1991 - Het is een koude dag in Nederland met veel regen en een maximumtemperatuur van 12 graden. Bovendien staat er een stomachtig wind. Het lijkt wel herfst.

15 juni 1993 - De Belgische krant Het Volk brengt de grootste krant ter wereld uit. Hij telt 8 pagina’s van elk 142 bij 99,5 centimeter. Arme krantenjongens...

15 juni 1995 - Het Bosnische regeringsleger opent bij Sarajevo een grootscheepse aanval op de Bosnische Serviers.

15 juni 1996 - De First Lady of Song Ella Fitzgerald overlijdt op 79-jarige leeftijd. Overal in de wereld wordt om de dood van de fabelachtige jazz-zangeres gerouwd.

15 juni 1996 - Vlak voor Duitsland en Rusland er hun EK-wedstrijd spelen, gaat een IRA-bom af in Manchester.Er zijn 228 gewonden. De voetbalwedstrijd gaat door: Duitsland wint met 3-0.

15 juni 1997 - De VPRO presenteert het laatste programma vanuit Villa 65. Heel toepasselijk is het programma OVT ("programma over de onvoltooid verleden tijd").

15 juni 1998 - Zes FIOD-medewerkers arresteren Emile Ratelbank op verdenking van belastingfraude. De succesgoeroe zou de belasting voor miljoenen hebben ontdoken. Al snel blijkt dat de FIOD zich heeft verslikt in de zaak; alle beschuldigingen worden ingetrokken.

15 juni 199925 jaar geleden - Coca-Cola Nederland haalt uit voorzorg de Belgische import uit de Nederlandse winkels. De maatregel is getroffen nadat in België enkele honderden mensen ziek zijn geworden na het drinken van cola.

15 juni 199925 jaar geleden - De Brit David Flanders heeft na 37 jaar zijn ingeslikte gebit terug. De man uit het Noord-Engelse Morpeth was zijn echte ondertanden op vijftienjarige leeftijd door een auto-ongeluk kwijtgeraakt. Niet veel later slikte hij in zijn slaap zijn nieuwe ondergebit in. ,,Ik was hem allang vergeten'', zei de 52-jarige dinsdag tegen de Britse krant The Sun. Volgens de kaakchirurg, die hem destijds een nieuw gebit had bezorgd, hoefde hij zich geen zorgen te maken over het ingeslikte exemplaar. Maar onlangs kreeg Flanders enorme buikpijn toen hij in een disco stond te dansen. De artsen besloten tot een spoedoperatie en vonden de valse tanden, die een maagzweer hadden veroorzaakt, intact terug. ,,Ik kon het gewoon niet geloven en ik geloof de artsen ook niet'', aldus Flanders.

15 juni 200420 jaar geleden - Het laatste optreden van André Hazes. Hij zingt bij Barend en Van Dorp "Wij houden van Oranje"

15 juni 2012 - Koorddanser Nik Wallenda steekt de Niagara Watervallen over. Hij loopt over een kabel die bijna 50 meter boven de bruisende watermassa hangt. De oversteek wordt live op televisie uitgezonden en ongeveer 130.000 mensen bekijken de stunt met eigen ogen. Als hij weer met beide benen op de vaste grond staat zegt Wallenda dat de oversteek zwaar was en dat hij het gered heeft door training, concentratie en gebed.

Geboren

15 juni 1815 († onbekend)
H.K. Browne - Illustreerde onder het pseudoniem Phiz de meeste werken van Charles Dickens.

15 juni 1937
Waylon Jennings - Countryzanger. Bij de tv-serie 'The Dukes Of Hazzard' zong hij de titelsong en deed hij het commentaar.

15 juni 1942
Xaviera Hollander - Schrijfster. Zegt dat ze het gedaan heeft met alle grootheden.

15 juni 1943 († 5 december 2017)
Johnny Hallyday (Jean-Marie Philippe) - Franse zanger en acteur. Het werd de Elvis Presley van de Franse muziek genoemd. Hij verkocht 110 miljoen platen. In Nederland kennen we hem het beste van Pour moi la vie va commencer.

15 juni 1946 († 26 januari 2015)
Demis Roussos - Zanger. Maakte eerst deel uit van de groep Aphrodite's Child en ging later solo. Bekendste liedjes zijn Rain and Tears, My Friend the Wind en Schönes Mädchen aus Arcadia.

15 juni 1951
Johan Remkes - VVD-politicus. Was staatssecretaris voor Volkshuisvesting, voordat hij in 2002 minister van Binnenlandse Zaken werd in het kabinet-Balkenende. Ook in het tweede kabinet-Balkenende bekleedde hij die functie. Zijn favoriete vakantieland in Thailand.

15 juni 1951
Terence Budd - Acteur.

15 juni 1954
Jim Belushi - Acteur.

15 juni 1963
Hellen Hunt - actrice

15 juni 1964
Courteney Cox - Actrice. Speelde onder andere in Family Ties.

15 juni 1966
Siep van de Ploeg - zanger De Kast

Overleden

† 15 juni 1914 (Geb. 11 juni 1869)
Lodewijk Thomson - Nederlands militair bevelhebber en politicus. Thomson was de eerste Nederlandse militair die op een vredesmissie is gesneuveld. Dat gebeurde in de Albanese stad Dürres. Daar was een vredesmacht naartoegestuurd, nadat daar een revolutie was uitgebroken.

† 15 juni 2024 (Geb. 23 juli 1997)
Matija Sarkic - Montenegrijnse doelman. De laatste club waarvoor hij speelde Millwall. Daar groeide hij uit tot eerste doelman. Hij over leed onverwachts op 26-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is onbekend. Volgens de Montenegrijnse krant Vijesti was Sarkic ziek geworden in een appartement in de stad Budva in Montenegro.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

15 juni