Inloggen
vorige
15 april
volgende

Hits

15 april 1989 - 'Eternal Flame' van The Bangles bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 7 weken staan.

15 april 1995 - 'Think Twice' van Celine Dion bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

15 april - Vandaag denken we aan de heilige Justinus. Het moet vandaag flink koud zijn want: "Op Sint-Justijn doodt het koude het venijn". Deze 15de april werd vroeger ook wel koekoeksdag genoemd. De koekoek was het symbool voor beter weer. Er werd daarom ook scherp geluisterd naar zijn eerste roep.

15 april 1729 - Een belangrijke dag voor de liefhebber van de betere muziek. De Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach wordt voor het eerst uitgevoerd. Dat gebeurt in het Duitse Leipzig. Het muziekstuk beschrijft het lijden en sterven van Jezus.

15 april 1900 - De wereldtentoonstelling van Parijs wordt geopend. Met de tentoonstelling werd gevierd wat er in de afgelopen eeuw bereikt was en vooruit geblikt op de toekomst. Vooral nieuwigheden zoals elektriciteit en film trokken veel belangstelling. Een blijvende herinnering is de Parijse metro, die er nog steeds ligt. De Eiffeltoren is trouwens niet met oog op de wereldtentoonstelling gebouwd. Die stond er al in 1889.

15 april 1902 - In Sint-Petersburg vermoordt een anarchist de Russische minister van binnenlandse zaken, Dimitri Sipjagin.

15 april 1912 - Ondergang van de Titanic.Om 23.40 uur (op 14 april) botst de Titanic op een ijsberg. Water stroomt in de compartimenten die volgens de bouwers van het schik waterdicht zouden moeten zijn.Om 0.05 uur geeft kapitein Smith het bevel voor evacuatie.Om 12.15 uur seint de telegrafist het CQD-noodsignaal (Come Quick Danger), gevolgd door SOS (Save Our Souls).Om 2.20 zinkt de Titanic.De eerste overlevenden worden om 4.10 uur gered door het schip Carpathia. Van de 2228 mensen aan boord van de Titanic overleefden er 705 de ramp.

15 april 1925 - In Nederland gaat The Gold Rush in premiere. Een stomme film met in de hoofdrol Charlie Chaplin. Het is één van de favorieten van de echte filmliefhebbers.

15 april 1947 - In Hilversum wordt Radio Nederland Wereldomroep opgericht. De wereldomroep gaat via de kortegolf radio-uitzendingen verzorgen voor Nederlanders in het buitenland. Ook wil de omroep de Nederlandse cultuur bekendmaken onder buitenlanders.

15 april 1967 - In de Verenigde Staten demonstreren 125.000 mensen tegen de oorlog in Vietnam.

15 april 1968 - In Japan is voor het eerst een documentaire van een Japanse arts te zien over de gevolgen van het afwerpen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Het vertonen van de film is door de Amerikane twintig jaar verboden.

15 april 1975 - In het Duitse Biblis wordt de grootste kerncentrale ter wereld in gebruik genomen.

15 april 1982 - In de Mohavewoestijn (Californie) wordt de grootste zonne-energiecentrale ter wereld geopend. De centrale lever 10 megawatt stroom.

15 april 1982 - In Schevenings is een feestelijke receptie omdat er van de boeken van Toon Hermans sinds 1978 al een miljoen exemplaren zijn verschenen.

15 april 1986 - Amerikaanse bommenwerpers bombarderen vliegvelden en kazernes in de Libische steden Tripoli en Benghazi. Met de aanvallen wil de Verenigde Staten de Libische leider Khadaffi straffen, omdat die het terrorisme zou steunen.

15 april 1988 - Jongbloed en Joosten presenteren hun eerste talkshow bij de TROS. Groot succes.

15 april 1989 - In het stadion van Sheffield (Groot-Brittannië) komen 95 toeschouwers om het leven als 4000 voetbalfans zonder kaartje de overvolle tribunes opkomen.

15 april 1991 - De Oost-Europa Bank wordt opgericht. De bank, met het hoofdkantoor in Londen, zal een actieve rol spelen bij de overgang van een plan-economie naar een vrije markteconomie.

15 april 1992 - Luciano Pavarotti krijgt een plaatsje tussen de wassen beelden van Madame Tussaud in Amsterdam. De wassen operazanger gaat per rondvaartboot naar het museum en dat trekt veel bekijks.

15 april 1993 - Onderzoekers maken bekend dat ze mogelijk de toegang tot nog onbekende ruimten in de grote piramide van Gizeh hebben ontdekt. Er zouden grote schatten in kunnen liggen. Andere onderzoekers vermoeden dat het slechts om lege ruimten gaat, om de ziel van de overleden farao een beetje de ruimte te geven.

15 april 1994 - In Rwanda breekt een slachtpartij uit tussen Hutu's en Tutsi's. Duizenden mensen komen daarbij om het leven. Aanleiding is een aanslag op een vliegtuig, waarbij de presidenten van Rwanda en Burundi om het leven komen.

15 april 1996 - Ruim 70 Franse parlementariers willen een boycot van Nederlandse produkten. Omdat Den Haag vasthoudt aan het liberale drugsbeleid.

15 april 1996 - Waarheidscommissie Zuid-Afrika start onderzoek naar schending mensenrechten tijdens het Apartheidsbewind.

15 april 1997 - De KRO opent een 06-nummer (veertig cent per minuut) voor mensen die zich ergeren aan geweld op de televisie. De lijn is een groot succes. De eerste twee dagen belden al duizend mensen.

15 april 1997 - Een man uit Aalten heeft tevergeefs bij de rechter geprobeerd de radio's weg te krijgen van de werkvloer. De man werkt bij de machinefabriek Stork in Lichtenvoorde. En hij zit al anderhalf jaar thuis, omdat hij gek wordt van de harde muziek die daar de hele dag uit de speakers knalt. Of die radio wegmocht, vroeg hij aan de rechtbank in Groenlo. Maar volgens de rechter komt de geluidssterkte niet uit boven het wettelijk toegestane maximum. De rechter vond, dat de man maar oordopjes moest kopen.

15 april 1997 - In Frankfurt wordt Veronica-presentator 'Heer Olivier' gearresteerd wegens valse munterij. Een paar dagen later besluit de leiding van Veronica het programma van Ari Olivier van het scherm te halen. Drie van de geplande elf afleveringen waren al uitgezonden.

15 april 1998 - De Tweede Kamer stemt in met invoering van de euro in elf EU-landen. De euro gaat per 1 janauri 1999 gelden als Europese munt. Per 1 januari 2001 komen euro-biljetten en -munten in omloop.

15 april 1998 - In een biografie wordt onthuld dat ex-premier Colijn als officier in 1894 verantwoordelijk was voor de executie van Balinese vrouwen en kinderen door zijn Ambonese soldaten op het Indonesische eiland Lombok.

15 april 1999 - De publieke en commerciele omroepen in Nederland voeren gezamenlijk aktie voor de vluchtelingen uit Kosovo. In het drie uur durende programma wordt ruim veertig miljoen gulden ingezameld. Jeroen Pauw, Karin de Groot en Robert ten Brink presenteren het programma.

15 april 2000 - De bemiddeling van professor Rood in de Amsterdamse taxi-oorlog mislukt. De TCA wil geen standplaatsen delen met concurrenten, zoals de Taxi-wet bepaalt.

15 april 2003 - Volkert van der Graaf uit Harderwijk wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn. De politicus werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Tot dat moment leek Fortuyn de verkiezingen later dat jaar te winnen. Enkele minuten na de moord werd Van der Graaf aangehouden. De rechtbank legde hem geen levenslang op omdat de kans op herhaling klein geacht werd en de inbreuk op het democratisch niet ernstig genoeg was. Waarschijnlijk komt de moordenaar in mei 2014 vrij.

15 april 2004 - Een man uit Dodewaard schiet in een winkelcentrum in Tiel drie mensen dood en pleegt vervolgens zelfmoord. De man zou tot die daad gekomen zijn omdat hij dacht dat zijn vriendin een relatie had met zijn vriend.

15 april 2005 - Het discussieprogramma B&W is voor het laatst op televisie. In het televisieprogramma van de VARA werd elke doordeweekse dag vroeg in de avond over actuele zaken gediscussieerd. Het was sinds 1997 op televisie. Vaste presentatoren waren Sonja Barend, Paul Witteman en Inge Diepman. Het programma verdween omdat er teveel ouderen naar keken (mensen van 45 jaar en ouder) en de omroep liever jongen kijkers heeft.

15 april 2010 - de VPRO datingsite "HappyVPRO" stopt ermee. Het was de eerste datingsite die werd opgezet door een omroep. De site wordt niet verkocht, maar gewoonweg gestaakt. De site begon als een proef naar aanleiding van een TV programma over internet daten dat op de VPRO werd uitgezonden. De VPRO stopt omdat “de site te ver af staat van de speerpunten en het VPRO-aanbod”.

15 april 2014 - Meer dan tweehonderd schoolmeisje worden ontvoerd in het noordoosten van Nigeria. Ze liggen te slapen in gebouwen van hun school, als gewapende mannen ze dwingen mee te gaan. Enkele kinderen weten onderweg te ontsnappen. Later eist de islamitische terreurgroep Boko Haram de verantwoordelijkheid op. De groep zegt van plan te zijn de meisje te verkopen.

15 april 2014 - Vandaag begint een zeldzame reeks van maansverduisteringen. Het gaat om vier totale maansverduisteringen, waartussen geen gedeeltelijke verduisteringen zitten, en die allemaal op joodse feestdagen vallen. De vorige keren dat zulke reeksen voorkwamen, was in de jaren 1949-1950 (net na de oprichting van de staat Israël) en 1967-1968 (na de zesdaagse oorlog). Sommige Bijbeluitleggers wijzen erop dat God tekens geeft met zon, maan en sterren en vermoeden dat Israël opnieuw iets te wachten staat.

29-08-2013

15 april 2019 - Een brand legt een groot deel van de Notre Dame in de as. Twee torens van de eeuwenoude kathedraal in het centrum van Parijs blijven gespaard. President Marcon noemt de brand "overduidelijk een verschrikkelijk drama". De Franse miljardair Francois-Henri Pinault stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw. Pinault is eigenaar van de modemerken Gucci en Yves Saint Laurant. Hoe de brand is ontstaan wordt onderzocht. Op het moment dat de brand begon waren werkzaamheden aan de kerk bezig.

16-04-2019

Geboren

15 april 1452 (†2 mei 1519)
Leonardo Da Vinci - Kunstenaar en wetenschapper. Maakte het wereldberoemde schilderij van Mona Lisa.

15 april 1920
Richard von Weizsäcker - Duits politicus. Hij was van 1984 tot 1994 de zesde bondspresident en wordt gezien als een van de belangrijkste presidenten van het naoorlogse Duitsland. Von Weizsäcker is ook burgemeester van West-Berlijn geweest.

15 april 1939
Claudia Cardinale - Actrice. Haar carrière begon met het winnen van een miss-verkiezing in 1957.

15 april 1939
Marty Wilde - Zanger en vader van Kim Wilde. Begeleidde zijn dochter in het begin van haar carrière en schreef ook liedjes voor haar.

15 april 1947
Peter Tuinman - Acteur. Zit van jongs af in het vak. Speelde onder meer de hoofdrol in de tv-serie Unit 13.

15 april 1951
Dick Maas - Regisseur (Flodder).

15 april 1952
Henk Mouwe - Presentator, Radio Gelderland (Muziekmiddag), NCRV, Max.

15-04-2009

15 april 1960
Pedro Delgado - Spaans wielrenner. Kon goed klimmen, uitmuntend dalen en behoorlijk goed tijdrijden. Hij won de Tour de France in 1988.

15 april 1960
Prins Filip - Sinsd juli 2013 is hij de zevende Koning der Belgen. Hij houdt van techniek. Hij vloog op straaljagers en heeft een eigen helikoper.

15 april 1962
Nick Kamen - Zanger/producer. Scoorde zelf een hit met I Promised Myself.

15-04-2009

15 april 1966
Samanhta Fox - Zangeres en fotomodel. Liet haar borsten verkleinen. Scoorde hits als I Only Wanna Be With You en Love House.

15 april 1973
Jeroen Dubbeldam - Nederlands springruiter. Hij won in 2000 goud op de Olympische Spelen in Sydney.

15 april 1980
Fränk Schleck - Wielrenner uit Luxemburg. Broer van Andy Schleck. Die is 5 jaar jonger en kan ook heel hard fietsen.

Overleden

15 april 1865 (Geb. 12 februari 1809)
Abraham Lincoln - Zestiende president van de VS (1861-1865). Hij werd in april 1865 vermoord toen hij een toneelvoorstelling bijwoonde.

15 april 1980 (Geb. 21 juni 1905)
Jean-Paul Sartre - Frans schrijver, filosoof. Hij was de spil van het Franse existentialisme. Hij ging er van uit dat de mensen een wezen is dat er toe veroordeeld is vrij te zijn, maar niet in staat is die vrijheid inhoud te geven. Zijn beroemdste boek is 'L'être et le néant' uit 1943.

15 april 1984 (Geb. 19 maart 1921)
Tommy Cooper (Thomas Frederick Cooper) - Een van de beste Britse komieken ooit. Was een meester in het laten mislukken van goocheltrucs. Zijn grappen waren vaak nogal flauw, maar het feit dat hij er zelf om lachte, maakte ze dan weer leuk. Cooper bezweek in 1984 aan een hartaanval tijdens een live optreden voor de BBC televisie. Alleen zijn zoon had direct in de gaten dat dit niet bij zijn show hoorde. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst te zijn overleden.

15 april 1990 (Geb. 18 september 1905)
Greta (Lovisa) Garbo (Gustafsson) - Zweedse actrice (Mata Hari, Grand Hotel, Camille).

15 april 1998 (Geb. onbekend)
Pol Pot - Cambodjaans dictator. Leider van de Rode Khmer die tussen 1975 en 1979 een schrikbewind voerde in Cambodja. Tijdens dat bewind kwamen ten minste één miljoen Cambodjanen om het leven.

Zeezenders

15 april 1979 - 12:00: herstart Caroline, 319 meter, opening: Tony Alan - "Fool if you think it's over"

vorige
15 april
volgende