Inloggen
vorige
14 februari
volgende

Hits

14 februari 1987 - 'Reet petite (the finest girl)' van Jackie Wilson bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan. We herinneren ons de videoclip van het kleipoppetje.

11-02-2010

Nieuwsfeiten

14 februari - Als er op Valentijnsdag sneeuw ligt, laat het voorjaarsweer lang op zich wachten: "Met Valentinus de akkers nog wit, komen de planten laat, dat is gewis".

14 februari - Valentijnsdag. Dag van de geliefden. Wie Valentijn precies was is onduidelijk. Hij was priester in Rome of Bisschop in Terni. Mogelijk is hij in 306 ter dood gebracht tijdens een Christenvervolging.

14 februari 1849 - Matthew Brady uit New York maakt de eerste foto van een Amerikaanse president. Die president was James Polk.

14 februari 1918 - De film "Tazan of the Apes" wordt uitgebracht. De film was gebaseerd op een serie verhalen geschreven door Edgar Rice Burroughs. Bioscoopbezoekers zagen de 10-jarige Gordon Griffith die de rol van jonge Tarzan op zich nam en Elmo Lincoln die de volwassen Tarzan speelde. In een latere Tarzanfilm zagen we Johnny Weissmuller in de hoofdrol. Hij maakte de Tarzan-yell wereldberoemd. Die yell was trouwens niet het stemgeluid van Weissmuller, maar een combinatie van een snaar van een viool, het gehuil van een hyena en een hond en het geblaat van een kameel.

14 februari 1919 - In Versailles wordt de Volkenbond opgericht. De bond werd deze dag gevormd door geallieerden die vergaderen over een vredesverdrag na de Eerste Wereldoorlog.

14-02-2010
14-02-2010

14 februari 1922 - De Italiaanse wetenschapper Guglielmo Marconi begint de eerste reguliere radiouitzendingen vanuit Engeland.

14 februari 1934 - De Belgische koning Albert komt om het leven bij een ongeluk tijdens het bergbeklimmen. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Leopold.

14 februari 1945 - De Duitse stad Dresden wordt door een bombardement van de Engelse luchtmacht totaal verwoest. In de stad woedt een vuurstorm die alles en iedereen verbrandt. In ťťn nacht sterven 35-duizend mensen.

14 februari 1946 - Een machine op de Universiteit van Pennsylvania voert in een paar seconden een berekening uit, waarover een mens uren zou doen. De naam van het apparaat was ENIAC (dat stond voor: "Electronic Numerical Integrator And Computer").

14 februari 1952 - De Olympische Winterspelen van Oslo gaan van start. Tijdens het evenement schaatst Kees Broekman twee keer naar zilver. Op de 5 en 10 kilometer moet hij alleen de Noor Hjalmar Andersen voor laten gaan.

14 februari 1956 - Friesland staat op zijn kop door de Elfstedentocht. Vijf heren komen gelijktijdig over de finish. Omdat dat niet mocht, werden ze gediskwalificeerd, en kregen ze niet het felbegeerde gouden Elfstedenkruisje. De heren hadden de tocht volbracht in 8 uur en 46 minuten (dat is gemiddeld 22,74 kilometer per uur). De tocht wordt verreden over slecht hobbelig ijs en bij strenge vorst en een matige wind (het vroor 7,2 graden). Aan de wedstrijd deden 259 schaatsers mee. Daarvan haalden er 107 de eindstreep. Bij de amateurs waren er 6070 deelnemers. Van hen bereikten er 4739 Leeuwarden.

14 februari 1956 - Het twintigste congres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie begint. De Russische leider Chroestjsjov bekritiseerd tijdens het congres de wandaden van zijn voorganger Stalin.

14 februari 1958 - Koning Faisal van Irak en koning Hoessein van JordaniŽ maken bekend dat hun koninkrijken vanaf nu aan elkaar verbonden zijn en samen de Arabische Federatie vormen.

14 februari 1967 - Aretha Franklin zet haar succesnummer "Respect" op de plaat.

14 februari 1967 - Voor het laatst komen de grote landelijke kranten met een stemadvies voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Het Algemeen Handelsblad beveelt de VVD aan, het Vrije Volk gaat voor Den Uyl, Trouw adviseert 'de drie grote christelijke partijen', het Parool houdt het bij 'een progressief beleid' en het Algemeen Dagblad ziet het liefst een kabinet verschijnen met KVP, CHU, ARP en VVD.

14 februari 1970 - The Who neemt de elpee "Live At Leeds" op in het Engelse Yorkshire.

14 februari 1972 - Grease gaat in premiere in het Ede Theatre in New York. Later zou de musical verhuizen naar Broadway en daar de langst-lopende musical ooit worden met 3388 uitvoeringen. Eind jaren zeventig werd de film Grease een enorm succes. Dat succes was natuurlijk te danken aan John Travolta en Olivia Newton John, en aan de muziek die te horen was. Grote hits uit Grease waren: het titelnummer Grease, Youre The One That I Want en Summer Nights.

14 februari 1974 - Captain & Tenille trouwen met elkaar in Virginia City in Nevada. We kennen het duo van het romatische "Love Will Keep Us Together").

14-02-2010

14 februari 1974 - De Russische schrijver Alexander Solsjenitsin wordt zijn land uitgezet. Aanleiding is het nieuwste boek van de schrijver. Dat boek draagt de titel "De Goelagarchipel" en gaat over de strafkampen waarin de Sovjet Unie tegenstanders van het regime in opsluit. De Sovjet-autoriteiten vinden dat Solsjenitsin hoogverraad heeft gepleegd en zich nooit meer in de socialistische heilsstaat mag vertonen.

14 februari 1979 - Nederland wordt getroffen door een sneeuwstorm. Vooral Groningen en Friesland krijgen een enorm pak sneeuw. Het autoverkeer komt stil te liggen. Veel dorpen worden afgesloten van de buitenwereld. De volgende dag (15 februari) zet het leger tanks in om een bres te slaan in de metershoge sneeuwwallen op de grens van Overijssel en Friesland. Een cameraploeg van de Nederlandse televisie trok met de tanks mee en maakte een unieke reportage van een poollandschap. Gestrande automobilisten werd geadviseerd niet uit hun auto te stappen, vanwege de combinatie van zeer hoge windsnelheden en de gepolijste ijslaag op het asfalt.

14 februari 1981 - De Duitse omroep ZDF zendt voor het eerst Wetten Dass...? uit. In Nederland zou Jos Brink het programma presenteren onder de naam Wedden dat!?.

20-10-2008

14 februari 1981 - Schaatser Hilbert van der Duim maakt een historische blunder op het WK schaatsen in Oslo. Hij is op weg wereldkampioen te worden, maar stopt een ronde te vroeg met schaatsen. Hij denkt dat zijn 5 kilometer er al op zitten. TV-commentator Leen Pfrommer schreeuwt "Hilbert, je moet doorrijden. Je moet nog een rondje". Radiocollega Theo Koomen maakt de schaatser uit voor "zak tabak". Nadat Van der Duim de fout doorheeft, zet hij aan om de laatste ronde alsnog te voltooien. Hij eindigt als negende.

14 februari 1984 - De Britse popster Elton John trouwt met Renate Blauel. Het huwelijk wordt voltrokken in Sydney, AustraliŽ.

14 februari 1989 - De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khomeiny roept de moslims, waar ook ter wereld op om de Britse auteur Salman Rushdie te doden. Volgens Khomeiny maakt Rushdie zich in het boek "De Duivelsversen" schuldig aan belediging van de islam. Daarom heeft iederen moslim de plicht de Britse auteur te doden.

14 februari 1990 - RTL Veronique zendt de Zet 'm op 4-show uit. Het programma moet ervoor zorgen dat meer mensen de nieuwe zender op knop 4 van hun afstandsbediening zetten. Dat lukt. In het programma zijn voor het eerst de grote sterren te zien, die eigenlijk te zien hadden moeten zijn bij TV10, het sterrennet van Joop van den Ende. Dat sterrennet kwam er niet, en daarom besloot Joop voor RTL te gaan werken.Dezelfde avond zond Veronica trouwens de Bondfilm 'Never say never again' uit. De meeste kijkers kozen voor 007.

14 februari 1991 - Bij een zware ontploffing in een vuurwerkfabriek in Culemborg komen twee mensen om het leven: de dochter en de schoonzoon van de eigenaar. Tientalle mensen raken gewond van het in het rond vliegen glas.

14 februari 1993 - Falco Zandstra wint het Wereldkampioenschap schaatsen in Hamar (Zweden).

14 februari 1993 - Zanger David Bowie stort in na een uitputtend concert op Madison Square Garden in New York.

14 februari 1995 - De staking in het streekvervoer is na bijna een maand voorbij. De partijen houden zich aan de voorstellen van de bemiddelaars Van Zuthem en Lammers.

14 februari 1996 - Compromis over referendum: voor een landelijke volksraadpleging zullen 600. 000 handtekeningen vereist zijn.

14 februari 1997 - De acteur en regisseur Ton Lensink is in een ziekenhuis in Amsterdam overleden. Hij is 74 jaar geworden. De meeste bekendheid genoot hij door zijn rol als TiTa-Tovenaar.

14 februari 1997 - De PvdA kiest het Kamerlid Karin Adelmund tot partijvoorzitter.

14 februari 1997 - Het Limburgs is officieel erkend als streektaal. De zachte "g" heeft zelfs Europese status gekregen.

14 februari 1998 - Connie Palmen publiceert I.M., een autobiografische roman over haar relatie met Ischa Meijer en een van de best verkopende boeken in een jaar dat door bestsellers (Abessijnse kronieken, Anna Hanna en Johanna, Lazaruskind) beheerst wordt.

14 februari 1998 - De bloemenwinkels boeken een omzet van f. 2 miljoen op Valentijnsdag.

14 februari 1998 - In een nachtelijke sessie besluit het kabinet f. 850 miljoen te besteden aan koopkrachtherstel. Voor sommigen is een premieherziening die ieder voordeel moest brengen, verkeerd uitgepakt.

14 februari 2000 - De rockband Oasis lijkt terug aan de top in Groot-BrittanniŽ. Met hun nieuwe single Go let it out scoort de band uit Manchester zijn vijfde nummer-1-hit. De eerste single van het album Standing on the shoulders of giants ging vaker over de toonbank dan de rest van de top-tien samen.

14 februari 2001 - De bikini die door Ursula Andress werd gedragen in de Bond-film dr.No in 1962 wordt op een veiling verkocht voor 140.000 gulden.

14 februari 2001 - De laatste 3 wieler van reliant wordt gemaakt. De autofabriek stopt met het maken van het markante wagentje.

15-03-2012

14 februari 2001 - De RVD komt met een officiŽle bekendmaking: "prins Johan Friso is geen homoseksueel".

14 februari 2001 - Een Sneker computerfreak geeft zich aan bij de politie. Hij had in de weken ervoor het Anna Kournikova-virus verspreid over het web. De worm verspreidde zich via een e-mail met als onderwerp "Here you have, ;0)" en beloofde ontvangers een spannende afbeelding van tennisster Anna Kournikova. Het virus was binnen enkele uren door computerprogrammeur Jan de Wit uit Sneek ontwikkeld. Hiervoor gebruikte hij een Visual Basic Worm Generator, die hij via het internet had gedownload. De Wit, alias "OnTheFly", gaf zichzelf aan bij de autoriteiten, naar eigen zeggen omdat hij geschrokken was over de gevolgen van de malware. Uiteindelijk werd hij tot een taakstraf van 150 uur veroordeeld, waarbij de burgemeester van Sneek hem zelfs nog een baan aanbood.

14 februari 2002 - In het geheim trouwen twee nieuwslezers met elkaar. Het zijn Rick Nieman en Sasha de Boer.

14 februari 2005 - You Tube wordt opgericht. Pas op 23 april in dat jaar zou Jawed Karim het eerste filmpje online zetten. Het duurt 18 seconden en heet "Me at the zoo". Vijf jaar later zouden er dagelijks meer dan 100-duizend filmpjes geplaatst worden; elke minuut komt er twintig uur aan videomateriaal bij.

14 februari 2016 - Een zelfrijdende auto van Google botst in CaliforniŽ op een gemeentelijke bus. Het is vermoedelijk voor het eerst dat een zelfrijdende auto een ander voertuig raakt. De auto van Google is een testwagen. Hij dacht dat de bus vaart zou minderen, maar dat deed-ie dus niet. Er was schade aan het linker voorspatbord, voorwiel en een sensor. Niemand raakte gewond.

Geboren

14 februari 1911 (†11 februari 2009)
Willem Johan Kolff - Nederlands internist die later naar de Verenigde Staten emigreerde. Vond in 1942 de kunstnier uit en in 1956 het kunsthart. Voor zijn werd kreeg hij 13 eredoctoraten en 127 onderscheidingen.

14 februari 1943 (†12 oktober 1996)
Gerard Thoolen - Nederlands acteur.

14 februari 1943 (†14 februari 1995)
Ischa Meijer - Nederlands journalist en programmamaker. Was geliefd om zijn interviewprogramma's.

14-02-2013
14-02-2013

14 februari 1947
Frank Groothof - Nederlands acteur en theatermaker.

14 februari 1947 (†29 juni 1975)
Tim Buckley - Amerikaans popmusicus.

14 februari 1948 (†10 april 2005)
Wally Tax - Langharig Nederlands popmuzikant. Tax was in de jaren zestig voorman van de nederbeatgroep The Outsiders die hij op zijn twaalfde oprichtte. Zij scoren in 1966 een hit met de single Lying All The Time. In de jaren zeventig volgt nog een solohit: Miss Wonderful. Door drugs- en drankproblemen, belastingschulden en de dood van zijn vriendin raakt Tax aan lager wal.

14 februari 1950
Raymond van het Groenewoud - Belgische musicus en zanger.

14 februari 1956
Vivian Boelen - Presentatrice van RTL.

14 februari 1965
Mental Theo (Theo Nabuurs) - Was als baby een knaapje dat niet rustig in z'n wiegje kon liggen. Maakte veel lawaai en probeerde zoveel mogelijk te slopen. Is nu VJ bij TMF.

14 februari 1965
Theo Nabuurs - Nederlands diskjockey.

14 februari 1967
Mark Rutte - Nederlands politicus. Lid van de VVD. Hij werd op 14 oktober 2010 de eerste liberale minister-president van Nederland sinds 1918. Rutte is ook gastdocent aan de Johan de Witt Scholengroep en het Varias College in Den Haag. Hij is lid van de Nederlandse Hervormde Kerk.

14 februari 1969
Maaike Widdershoven - Nederlandse musicalster.

14 februari 1972
Marieke de Kruyf - actrice Babes

Overleden

14 februari 1779 (Geb. 27 oktober 1728)
James Cook - Brits kapitein/ontdekkingsreiziger. Ontdekte op een van zijn tochten Sandwich Island (Hawaii). Cook werd op 14 februari 1779 gedood door woedende bewoners van Hawaii. Aan Cook hebben wij het woord kangoeroe te danken. Toen hij die dieren in AustraliŽ voor het eerst zag rondhuppelen, vroeg hij aan de bewoners daar hoe ze die dieren noemden. De bewoners antwoorden met "kangoeroe". Dat betekent: "ik begrijp je niet".

14 februari 1975 (Geb. 13 februari 1888)
Heintje Davids - Nederlands zangeres

13-02-2013

14 februari 1995 (Geb. 14 februari 1943)
Ischa Meijer - Nederlands journalist en programmamaker. Was geliefd om zijn interviewprogramma's.

14-02-2013
14-02-2013

14 februari 1996 (Geb. 6 juli 1939)
Gied Jaspers - Nederlands programmamaker

14 februari 2003 (Geb. onbekend)
Dolly - Schaap. Het eerste gekloonde zoogdier. Ze was zes jaar oud.

14 februari 2004 (Geb. 13 februari 1970)
Marco Pantani - Bijnaam: 'het olifantje'. Italiaanse wielrenner. Won in 1998 zowel de Tour de France als de Giro d'Italia. Kwam daarna in opspraak door dopinggebruik. In 2003 werd hij 14de in de Giro. Diezelfde zomer verbleef bij enkele weken in een psychiatrische kliniek. Een dag na zijn 34ste verjaardag werd hij dood gevonden in een hotelkamer in Rimini. Waarschijnlijk pleegde hij zelfmoord.

14 februari 2004 (Geb. 13 januari 1970)
Marco Pantani - Italiaanse wielrenner. Bijnaam: het olifantje. In 1998 won hij - met zijn kale kop - de Ronde van Frankrijk en de Ronde van ItaliŽ. Hij stopte in 2003 met wielrennen. Een jaar later overleed hij, waarschijnlijk aan een overdosis cocaÔne.

14 februari 2018 (Geb. 7 mei 1939)
Ruud Lubbers - CDA-politicus. Was minister-president van 1982 tot 1994.. Werd daarna hogecommisaris voor de vluchtelingen bij de VN.

13-11-2018

14 februari 2019 (Geb. 13 augustus 1922)
Friso Kramer - Nederlandse industrieel ontwerper. Zijn bekendste ontwerp is waarschijnlijk de groene kunststof brievenbus waarvan er ontelbaar veel in voortuinen staan.

22-02-2019

Zeezenders

14 februari 1971 - Start testuitzendingen vanaf de Mebo II met o.a. Steve Merike.

vorige
14 februari
volgende