Inloggen
vorige
14 januari
volgende

Hits

14 januari 1989 - 'Can't stay away from you' van Gloria Estefan & Miami Sound Machine bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

14 januari - Let op of de zon vandaag schijnt, want: "Geeft Hilarius zonneschijn, dan zal het weldra kouder zijn".

14 januari - Weerspreuk: "Als het op Hilarius vriest, de boer zes weken niet". Dus: als het vandaag vriest, kan dat nog een hele poos aanhouden.

14 januari 1873 - John Hyatt krijgt patent op celluloid. Hij had het materiaal vier jaar eerder uitgevonden en het onder andere gebruikt om kerst-cadeautjes in te verpakken. Later ontdekte hij dat het licht-gevoelige materiaal ideaal was om er films mee op te nemen.

14 januari 1914 - Autobouwer Henry Ford introduceerde de lopende band in zijn fabriek. Werknemers stonden voortaan aan een band en moesten daar steeds dezelfde handeling verrichten. Het had grote voordelen: zelfs niet opgeleide arbeiders konden het werk doen, en de snelheid waarmee auto's gemaakt werden ging enorm omhoog. De lopende band had ook een groot nadeel: arbeiders vonden het saai werk en namen massaal ontslag. Nadat Ford de lonen had verhoogd, werd de uitloop van personeel gestopt.

14 januari 1916 - Nederland wordt getroffen door een bijzonder zware en langdurige noordwesterstorm. De storm laat het water in de Zuiderzee tot extreme hoogte stijgen. Bij Waterland breken de dijken op sommige plaatsen. Een monument bij het plaatsje Warder herinnert hier nog aan. De overstromingen komen voor tot dicht bij Amersfoort en zorgen er voor dat de Eemvallei onderloopt. Naar aanleiding van deze storm worden plannen gemaakt om de Zuiderzee met een dijk af te sluiten (dat wordt de Afsluitdijk).

14 januari 1943 - Franklin D. Roosevelt is de eerste Amerikaanse president die tijdens zijn presidentschap in een vliegtuig stapt. Hij vliegt van Miami naar Frans Marokko. Onbekend is of hij een kotszakje kreeg en of hij in de cockpit mocht kijken (dat is toch altijd het leukste van vliegen). Wel weten we dat er tijdens de vlucht geen film vertoond werd.

14 januari 1953 - Josip Broz wordt verkozen tot eerste president van Joegoslavië. In feite regeert hij het land al sinds 1954. Hij probeert de verschillende volken van Joegoslavië met elkaar te verzoenen. Ze leven samen in een communistische staat die onafhankelijk is van de Sovjet Uni. Josip Broz ken je misschien beter onder zijn pseudoniem Tito.

14 januari 1954 - Filmster Marilyn Monroe trouwt met baseball-legende Joe DiMaggio. Het huwelijk duurde negen jaar (tot de dood van Monroe in 1962). Na haar dood bracht Joe DiMaggio twee tot drie keer per week bloemen naar het graf. Dat heeft hij zo’n twintig jaar gedaan.

14-01-2009

14 januari 1986 - De video “Rambo: First Blood Part II” verschijnt in de winkels. Er worden op de eerste dag meteen al 435.000 van verkocht. Een record! Het bracht de makers van Rambo meer dan 20 miljoen dollar in het laatje.

19-02-2019

14 januari 1987 - In Nederland is het zo koud, dat het KNMI het advies geeft binnen te blijven. Overdag vriest het 11 tot 15 graden. Daarbij staat een harde tot stormachtige wind.

14 januari 1989 - De Belgische oud-premier Vanden Boeynants wordt ontvoerd.

14-01-2015

14 januari 1989 - De kreet "Melk is gezond" mag weer. Veganisten hadden in 1987 de reclame codecommissie gevraagd reclames met slogans als "Lekker gezond" te verbieden. De rechter oordeelt dat dat best mag.

14 januari 1989 - In Bradford (Groot-Brittannië) verbranden duizenden moslims een berg boeken van schrijver Salman Rushdie. Rushdie zou in zijn boek "The Satanic Verses" godslasterlijke uitspraken hebben gedaan.

14 januari 1990 - Adrie van der Poel wint het Nederlands kampioenschap veldrijden.

14 januari 1994 - De Hubble Space Telescope zendt weer haarscherpe foto's naar de aarde. Na de lancering in 1990 bleek dat de telescoop door een kleine fout aan de hoofdspiegel onscherpe opnames leverde. Tijdens een onderhoudsbeurs hebben astronauten de fout hersteld. De telescoop ziet nu weer scherp.

14 januari 1995 - Romario ruilt FC Barcelona in voor een kleine voetbalclub in Rio de Janeiro.

14 januari 1997 - BNN (de organisatie van Bart de Graaff) wordt shirtsponsor van voetbalclub NEC. Bart voelt zich 'de Berlusconi van Nederland'.

14 januari 1997 - De politie in Wageningen heeft in samenwerking met de Duitse politie zes mannen aangehouden, die betrokken zouden zijn geweest bij de schietpartij tijdens een nieuwjaarsfeest in Wageningen. Bij de schietpartij vielen drie doden. Zowel de slachtoffers als de zes verdachten zijn afkomstig uit voormalig Joegoslavië.

14 januari 1997 - Haagse politici hebben flink de pest in over een nepcollecte, die is gehouden door het weekblad Panorama. Twee verslaggevers van dat weekblad kwamen bij hen aan de deur om geld te vragen voor het niet bestaande Prins Claus Fonds. Alle benaderden schoven wat door de gleuf, op Duisenberg na, de president van de Nederlandsche Bank. Maar die wordt betaald om zuinig te zijn. Panorama wilde met de reportage een beeld geven van de gulheid, dan wel gierigheid van politici. Maar de politici vinden de actie stijlloos. Van Traa van de PvdA eist zijn geld terug: hij heeft vier gulden betaald. GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller zegt zich ronduit bedonderd te voelen. Hij gaf spontaan een tientje voor Prins Claus. Maar hij zal zijn geld niet terug eisen.

14 januari 1997 - In de zevende Petroleumhaven in Rotterdam zwemmen twee dolfijnen rond.

14 januari 1997 - In Duitsland is tegen de vader van tennister Steffi Graf bijna 7 jaar gevangenisstraf geëist wegens belastingontduiking. Peter Graf beheerde de financiële zaken voor zijn dochter. Hij zou geprobeerd hebben een bedrag van 21 miljoen gulden aan belasting te ontduiken.

14 januari 1997 - In een ziekenhuis in Amsterdam is op 64-jarige leeftijd de couturier Frank Govers overleden. Kenmerkend voor zijn werk waren de flamboyante kleuren, kostbare stoffen en rijk borduurwerk. Dankzij Robijn, het wasmiddel waarvoor hij reclame maakte, kreeg hij genoeg geld om zijn halfjaarlijkse modeshows te betalen.

14-01-2009

14 januari 1998 - De ajacieden Dean Gorré en Richard Witschge maken hun opwachting in GTST.

14 januari 1998 - De gereformeerde predikant Van Drimmelen wordt op non-actief gezet. In Trouw had hij tolerantie bepleit voor pedofielen. Daarbij had hij ten onrechte gesteld dat hij zelf pedofiel was.

14 januari 1998 - De Spice Girls zijn de slechtst geklede vrouwen ter wereld, zo meldt de Top 10 van modekoning Mister Blackwell.

12-01-2009

14 januari 2000 - De popsensatie van 1999, Britney Spears, zal haar navel nooit meer tonen. De zangeres heeft er genoeg van dat overal ter wereld fans en muziekbladen meer aandacht hebben voor haar vaak ontblote buik dan voor haar muzikale prestaties. Volgens het Britse showbizz-persbureau WENN is Spears naar eigen zeggen ,,over haar navel heen'' en verdwijnt die nu achter de kleding.

14 januari 2000 - Ruim 20.000 mensen hebben in Vlaardingen een indrukwekkend signaal tegen zinloos geweld afgegeven, met een fakkeltocht ter nagedachtenis aan Daniel van Cotthem (17). Tal van sprekers maakten duidelijk hoe hard de zinloze dood van de student is aangekomen. Vier verdachten die in verband met de fatale klap zijn aangehouden, worden verdacht van doodslag in vereniging.

14 januari 2010 - Burgemeester Gerd Leers van Maastricht legt zijn functie neer. Leers liet in 2006 voor zichzelf in Bulgarije een vakantiehuis bouwen. Toen het een financiële strop werd, zou hij zijn ambt hebben gebruikt om de Bulgaarse autoriteiten te paaien. De hele gemeenteraad barst in tranen uit als Leers het woord neemt.

14 januari 2010 - Vele media gingen ze voor, maar ook Omroep Gelderland krijgt een poederbrief. Op de envelop een creatief knutselwerkje met plaatjes en letters waarmee wordt verwezen naar Alexander Pechtold van D66. Hij staat afgebeeld als Adolf Hitler. De afzender heeft zijn of haar naam er natuurlijk weer niet opgezet.

14 januari 2018 - De Luizenmoeder is voor het eerst op televisie, een comedyserie die speelt op een basisschool (de Klimop). De serie laat het gedrag van ouders en schoolpersoneel zien: juf Ank, directeur Anton, lerares Helma (verstokt rookster) en conciërge Volkert. De schrijvers van het scenario zijn Ilse Warringa en Diederik Ebbinge, die ook twee hoofdrollen voor hun rekening nemen. De eerste uitzending werd bekeken door 545.000 kijkers. In de eerste dagen daarna kwamen daar nog ruim één miljoen 'uitgestelde kijkers' bij. Dit was een 'terugkijkrecord' voor de Nederlandse televisie.

19-02-2019

Geboren

14 januari 1683 († onbekend)
Gottfried Silbermann - Duits orgelbouwer.

14 januari 1752 († onbekend)
Muzio Clementi - Iedere beginnende pianist kent zijn sonatines, iedere gevorderde zijn études.

14 januari 1798 († onbekend)
J.R. Thorbecke - Liberaal staatsman en auteur van de grondwetsherziening van 1848. Hij was drie keer minister-president.

14 januari 1868 († onbekend)
Catharina A.M. de Savorin Lohman - Schrijfster.

14 januari 1875 († onbekend)
Albert Schweitzer - Arts en organist. Citaat: "Wie God dient, leert Hem kennen."

14 januari 1908 (†14 april 1986)
Simone de Beauvoir - Frans schrijfster en filosofe. Partner van filosoof Jean Paul Sartre.

14 januari 1931
Catherine Valente - Actrice/zangeres. Beroemd in de jaren 50 en 60.

14 januari 1937
Billie Jo Spears - Zangeres (Blanket On The Ground).

14 januari 1952
Joke Bruys - Zangeres, actrice. Was jaren getrouwd met Gerard Cox.

11-01-2010

14 januari 1959
Per Gessle - Van de groep Roxette (The Look, Joyride, Listen To Your Heart).

14 januari 1963
Gert-Jan Theunisse - Profwielrenner van 1984 tot en met 1995. En hij was best wel goed. Zo won hij in 1989 de etappe naar l'Alpe d'Huez. In 1995 moest hij stoppen met fietsen omdat artsen een ernstige hartafwijking bij hem constateerden. Net als zoveel van zijn collega's werd ook Theunisse in verband gebracht met doping. In 1988 werd hij positief bevonden in de Tour, twee jaar later werd hij positief bevonden in de Waalse Pijl en de Ronde van het Baskenland. Zelf heeft hij altijd ontkend stimulerende middelen te hebben gebruikt. Gert-Jan Theunissen had verschillende bijnamen. Eén daarvan is De Blonde Engel.

14 januari 1967
Tom Rhodes - Noemt zichzelf grapjesmaker. Hij is bekend van de talkshow Keven Masters bij Yorin.

14 januari 1968
L.L. Cool J. - Rapper.

14 januari 1973
Giancarlo Fisichella - Italiaans autocoureur. Droomt van een carrière in Ferrari-rood.

14 januari 1977
Narain Karthikeyan - Formule 1 coureur uit India.

14 januari 1988
Jordy - Frans kind dat op zeer jonge leeftijd een hit scoorde met 'Dur dur d'être bébé.

11-01-2010

Overleden

14 januari 1874 (Geb. 7 januari 1834)
Philipp Reis - Duits natuurkundeleraar van Joodse afkomst. Hij was de eerste die een apparaat maakte waarmee je langs elektronische weg geluid kon overdragen. Hij noemde het apparaat: telefoon. Begin 1874 overleed hij op veertigjarige leeftijd aan tuberculose.

14 januari 1898 (Geb. 27 januari 1832)
Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) - Auteur (Alice In Wonderland, Through The Looking Glass).

14 januari 1955 (Geb. 4 juli 1871)
Hubert Cecil Booth - Brit. Uitvinder van de stofzuiger. Hij zag ooit iemand een demonstratie geven van een apparaat dat stof wegblies. Hij dacht: "dat kan handiger", en bouwde een machine die stof opzoog en opsloeg in een zak. Alle moderne stofzuigers werken nog steeds volgens het principe dat Booth bedacht.

14 januari 1997 (Geb. 6 maart 1932)
Frank Govers - Nederlands modekoning geboren in Tiel. Govers was jarenlang boegbeeld in de televisiereclames van wasmiddel Robijn intensief, met de zinsnede: "Trouwens, mooie blouse heb je aan. Nieuw?" Zijn assistente in de spots was actrice Anja Winter. Goers ligt begraven op begraafplaats Zorgvlied.

13-01-2011

Zeezenders

14 januari 1985 - Zendmast van de Communicator breekt af.

vorige
14 januari
volgende