Vandaag in het Verleden
13 mei

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

13 mei - Vandaag ontmoeten we de derde ijsheilige: Servatius. Het kan dus nog flink koud worden buiten. Ook nachtvorst is mogelijk. "Voor nachtvorst ben je niet beschermd, totdat Servatius zich ontfermd".

13 mei 1619 - Op het Binnenhof in Den Haag wordt Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Dat gebeurt een dag nadat hij ter dood was veroordeeld. Hij was opgepakt omdat Prins Maurits hem verdacht van hoogverraad. Zijn laatste woorden aan het publiek waren Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goed patriot, en die zal ik sterven. Zijn allerlaatste woorden waren: Maak het kort, maak het kort. Lang werd aangenomen dat deze woorden aan de beul gericht waren, maar hij zei het waarschijnlijk tegen zijn knecht, Jan Francken, die vlak voor de executie afscheid van hem wilde nemen.

13 mei 1909 - Vertegenwoordigers van tien Christelijke vakbonden besluiten het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) op te richten. De nieuwe vakcentrale vertegenwoordigt zowel protestantse als katholieke werknemers.

13 mei 1917 - In het Portugese dorpje Fatima zeggen drie kinderen dat ze de heilige maagd Maria hebben gezien. In totaal gebeurt dit zes keer. Fatima wordt hierdoor (net als Lourdes) een bedevaartsoord.

13 mei 1924100 jaar geleden - Actrice Marlene Dietrich trouwt met Rudolf Sieber. Het huwelijk zou meer dan 50 jaar stand houden.

13 mei 1936 - De bouw van Fort Knox wordt voltooid. In deze vesting worden de Amerikaanse goudvoorraden bewaard.

13 mei 1938 - Louis Armstrong zet het wereldberoemde "When the Saints Go Marching In" op de plaat.

13 mei 1940 - Koningin Wilhelmina vlucht met de regering naar Londen. De Duitsers breken door de Grebbelinie waarna het Nederlandse leger zich terugtrekt achter de Hollandse Waterlinie.

13 mei 1940 - Winston Churchill wordt premier van Groot-Brittannië. Hij volgt Neville Chamberlain op, die is afgetreden na zware kritiek op zijn lauwe reactie op de Duitse inval in Noorwegen.

13 mei 1956 - Het Duitse weekblad Der Spiegel komt met onthullingen over de Greet Hofmansaffaire. Greet Hofmans was een gebedsgenezers die veel invloed op Soestdijk had en Juliana en Bernhard uit elkaar dreef. Het nummer was nergens in Nederland te koop. Onder druk van het kabinet besloot importeur Van Ditmar het niet in Nederland uit te brengen.

13 mei 1961 - Acteur Gary Cooper sterft op 60-jarige leeftijd in Montana (VS).

13 mei 1965 - De Rolling Stones nemen '(I Can't Get No) Satisfaction' op. Een jaar later, op precies dezelfde dag, verschijnt de klassieker 'Paint It, Black'.

13 mei 1965 - Om vijf voor negen 's avonds is 'Burkes Law' voor het eerst op tv. Amos Burke was hoofd van een aantal detectives in Los Angeles. Bovendien was hij multi-miljonair. Hij kwam altijd met een Rolce Royce, bestuurd door zijn chauffeur Henry op de plaats van het misdrijf.

13 mei 1981 - Paus Johannes Paulus de Tweede raakt op het Sint Pietersplein in Rome zwaar gewond bij een moordaanslag door een 22-jarige Turk. De motieven voor de aanslag zijn onduidelijk.

13 mei 198440 jaar geleden - Johan Cruijf neemt afscheid van Feyenoord in een wedstrijd tegen PEC Zwolle. Feyenoord wint met 2-1.

13 mei 1985 - Bruce Springsteen (bekend als "The Boss") trouwt met actrice/model Julianne Phillips. Op het moment dat de twee in het huwelijksbootje stappen heeft Bruce een wereldhit met het nummer "I'm on Fire". Het huwelijk met Julianne zou stuk lopen in 1989. Twee jaar later, in juni 1991, trouwt hij met Patti Scialfa, één van de dames uit zijn E Street Band.

13 mei 1986 - De Centrum Partij wordt failliet verklaard.

13 mei 1986 - Meteo Consult wordt opgericht. Het is het eerste particulieren weerbureau van Nederland en concurrent van het KNMI. Oprichter is Harry Otten. Het eerste kantoor van Meteo Consult (in Wageningen) wordt geopend door ingenieur Sipkema, voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden.

13 mei 1987 - In Athene verovert Ajax onder leiding van Johan Cruijff de Europacup voor bekerwinnaars. De Amsterdammers verslaan met 1-0 Lokomotiv Leipzig.

13 mei 1991 - In heel Nederland ligt het treinverkeer 's middag twee minuten stil. Aanleiding is de begrafenis van een conducteur, die vijf dagen eerder door een passagier is doodgestoken.

13 mei 1991 - Winnie Mandela wordt veroordeeld voor het ontvoeren van vier zwarten.

13 mei 1992 - Ajax wint het UEFA-bekertoernooi. In de finalewedstrijd schopt de club het niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen AC Torino, maar dat is genoeg voor een eerste plaats.

13 mei 1992 - Drie Amerikaanse astronauten slagen er in een kapotte satelliet te repareren. Voor de operatie was een 8 uur durende ruimtewandeling nodig.

13 mei 1993 - De Amerikaanse minister van defensie Les Aspin maakt bekend dat de Amerikanen stoppen met stars wars: het schild in de ruimte tegen atoom-aanvallen. Het project begon in 1983.

13 mei 1995 - Boze telefoontjes voor de NOS. Paul de Leeuw becommentarieerde het Eurovisie Songfestival op zijn eigen, meestal omstreden, wijze. Vandaar die boosheid. Overigens werd het festival gewonnen door Noorwegen met een lied dat bijna louter uit viool-gefiedel bestond.

13 mei 1995 - De 21-jarige Chelsi Smith uit de VS is in Namibie gekozen tot miss Univers 1995. Zij won onder meer een baby-olifantje dat zij echter afstond aan een Namibisch natuurreservaat.

13 mei 1995 - Noorwegen heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. De groep Secret Garden zegevierde met het lied Nocturne in de Ierse hoofdstad Dublin. Het lied bestaat uit niet meer dan 24 woorden. Meer dan twee minuten wordt in beslag genomen door een vioolsolo. Op de tweede plaats eindigde Spanje, op de derde plaats Zweden. Duitsland moest zich tevreden stellen met de laatste plaats. Nederland deed aan dit 40ste festival niet mee omdat het vorig jaar te weinig punten behaalde.

13 mei 1998 - In Amsterdam wordt de NLCR opgericht (de Vereniging Niet-Landelijke Commerciele Radio-omroepen). De club wil de belangen behartigen van omroepen die lokaal of regionaal actief zijn.

13 mei 2000 - In Enschede onploft de fabriek van SE Fireworks. De explosies eisen 18 doden en een groot aantal gewonden. Een deel van de stad wordt volledig weggevaagd.In verband met de ramp wordt de uitzending van het Eurovisiesongfestival om tien uur beëindigd, en maakt het programma plaats voor een Journaal-uitzending.

13 mei 2000 - The Olsen Brothers uit Denemarken winnen het Eurovisie Songfestival. De NOS breekt het tv-verslag af als blijkt hoe ernstig de situatie in Enschede is.

13 mei 2008 - Cartoonist Gregorius Nekschot wordt opgepakt. Een arrestatieteam van ongeveer tien man arresteert hem terwijl hij aan het werk is in zijn huis in Amsterdam. Ze nemen hem mee naar het bureau en nemen ook zijn computer mee. Nekschot zit bijna anderhalve dag vast. Aanleiding zijn spotprents die Nekschot drie jaar eerder zou hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie verJdenkt de cartoonist van het opzettelijk beledigen van bevolkingsgroepen en van het aanzetten tot haat. Zijn tekeningen zouden moslims discrimineren. Wat voor tekeningen het zijn houdt justitie geheim "om verdere verspreiding te voorkomen". Het OM maakt de arrestatie pas enkele dagen later openbaar, nadat Hans Teeuwen erover verteld in Pauw en Witteman. De PVV is de eerste politieke partij die op de arrestatie reageert. Geert Wilders vindt het "ongehoord en smakeloos" dat de cartoonist is aangehouden. De parlementariër zegt dat hij zich niet kan herinneren dat er in het westen ooit een cartoonist is gearresteerd. Ook de SP, VVD, en D66 willen opheldering van minister Hirsch Ballin van Justitie. Die zegt later dat de arrestatie van de cartoonist niet betekent dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland extra wordt ingeperkt.

13 mei 2008 - Het gebouw van de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft gaat verloren door brand. Het vuur ontstaat aan het begin van de werkdag in een kofiezetapparaat. De brandweer kan het vuur moeilijk blussen en moet werkeloos toezien hoe delen van het pand instorten.

Geboren

13 mei 1950
Stevie Wonder - Zanger (Happy Birthday, I Just Called To Say I Love You). Hij werd op zijn twaalfde door platenmaatschappij Motown gepresenteerd als de nieuwe Ray Charles.

13 mei 1951
Paul, Thompson - Lid van Roxy Music (Avalon).

13 mei 1954
Johnny Logan - Johnny Logan, Iers zanger. Twee keer won hij het Eurovisiesongfestival. In 1980 met What's Another Year en in 1987 met Hold Me Now. Vooral die tweede keer had hij eer van zijn werk, want dat liedje had hij zelf geschreven.

13 mei 1977
Ilse de Lange - Zangeres uit Almelo. Ze deed samen met Waylon als Common Linnets mee aan het Eurovisie Songfestival in 2014. Hun liedje was Calm After the Storm en eindigde als tweede, achter Oostenrijk.

13 mei 1987
Marianne Vos - Wielrenster en veldrijdster. Ze was dertien keer wereldkampioene en won twee gouden Olympische medailles (2008 in Peking en 2012 in Londen).

Overleden

† 13 mei 1619 (Geb. onbekend)
Johan van Oldenbarneveldt - Landsadvocaat. Werd onthoofd.

† 13 mei 1988 (Geb. onbekend)
Chet Baker - Amerikaanse jazztrompettist. Overlijdt in 1988 in Amsterdam na de val uit zijn hotelkamerraam. Waarschijnlijk was hij onder invloed van drugs.

† 13 mei 20195 jaar geleden (Geb. 3 april 1922)
Doris Day - Amerikaanse zangeres, actrice en dierenactiviste. Ze speelde in 39 films en werd gezien als de ideale schoondochter. Bekendste liedje van haar is Que sera, sera (whatever will be, will be).

† 13 mei 2024 (Geb. 19 juli 1931)
Alice Munro - Canadese schrijfster van korte verhalen (ze schreef nooit een roman). Voor haar werk kreeg ze in 2013 de Nobelprijs voor de Literatuur. Het Nobelprijscomité noemde haar "de meester van het hedendaagse korte verhaal". Veel van haar verhalen gaan over problematische relaties tussen mannen en vrouwen.

† 13 mei 2024 (Geb. 12 oktober 1976)
Tony McFarr - Amerikaanse stuntman. Deed vaak de stunts voor acteur Chris Pratt (waar hij veel op leek). Hij was te zien in de series Bones, Homeland, Teen Wolf en de films The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en Captain America: Civil War.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

13 mei