Inloggen
vorige
13 november
volgende

Hits

13 november 1965 - 'Yesterday' van Beatles bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 6 weken staan.

13 november 1976 - 'Heaven must be missing an angel' van Tavares bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

13 november 867 - Sint Nicolaas I beŽindigt zijn werk als paus van de katholieke kerk (zou dit dezelfde man zijn die nog elk jaar in december met pepernoten, speculaas en kadootjes strooit langskomst).

13 november 1789 - Ben Franklin schrijft de historische woorden: "Niet is zeker, behalve de dood en de belastingen".

13 november 1907 - De Franse fietsenhandelaar en uitvinder Pierre Cornu vliegt als eerste in de wereld in een helicopter. De machine heeft twee horizontale schroeven die worden aangedreven door een motor. De vlucht van Cornu duurt twintig seconden.

13 november 1921 - De film "The Sheik" gaat draaien in de bioscopen. De hoofdrol wordt gespeeld door Rudolph Valentino. De film levert Valentino het imago van "een groot liefhebber op". Volgen de vrouw van Valentino valt dat wel mee, en is Valentino eigenlijk alleen een liefhebber van het "huiselijk leven".

13 november 1930 - Een agrarisch nieuwtje. In de Verenigde Staten wordt het eerste draaibare melkplatform in gebruik genomen. Het klinkt niet revolutionair, maar dat is het wel. Dankzij het apparaat kunnen in zeven uur tijd 1680 koeien gemolken worden.

13 november 1933 - De eerste sit-down-actie uit de moderne geschiedenis vindt plaats. Dat gebeurd in het Amerikaanse Austin. Vleesinpakkers leggen het werk neer en gaan erbij zitten, om zo te protesteren tegen de leiding van hun bedrijf.

13 november 1946 - Voor het eerst slagen wetenschappers erin het kunstmatig te laten sneeuwen. Ze doen iets met een wolk boven Massechusettes en vervolgens dwarrelen er echte sneeuwvlokken uit.

13 november 1970 - Luitenant-generaal Hafez Al-Assat pleegt een coup en wordt zo minister-president van SyriŽ. Dat zou hij blijven tot zijn dood in juni 2000. Assat stond bekend als "de Leeuw van Damascus". Hij regeerde zijn land met ijzeren hand en verleende onderdak aan terroristen.

13 november 1971 - De Mariner 9 is de eerste ruimtesonde die in een baan rond Mars wordt gebracht.

13-11-2014

13 november 1972 - Nederland wordt geteisterd door een extreem zware storm die zware schade aanricht aan bossen. Vooral in het noorden houdt de storm huis. In Eelde worden windsnelheden gemeten tot 135 km per uur.

13 november 1974 - PLO-leider Arafat spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het betekent de erkenning van de PLO.

13 november 1980 - De Amerikaan Lee Taylor verongelukt als hij het wereldsnelheidsrecord probeert te breken. Op het South Tahoe-meer explodeert de boot voor de ogen van onder mee zijn vrouw en dochter.

13 november 1980 - Het Amerikaanse ruimteschip Voyager 1 passeert Saturnus en stuurt foto's van de planeet naar de aarde.

13 november 1985 - In Colombia barst de vulkaar Nevado del Ruiz uit. Het veroorzaakt een aardverschuiving die de plaats Armero onder modder bedelft. Ongeveer 23.000 mensen komen om.

13 november 1986 - In de Sint Laurenskerk in Rotterdam wordt de Erasmusprijs uitgereikt aan de Tsjechische schrijver Vaclav Havel. Zelf is de schrijver niet aanwezig. Hij is bang dat de Tjechische autoriteiten hem niet meer toestaan terug te keren in zijn land.

13 november 1987 - Voetballer Marco van Basten van AC Milan wordt aan zijn enkel geopereerd.

13 november 1989 - In GenŤve wordt de grootste deeltjesversneller ter wereld in gebruik genomen (de CERN). Het apparaat heeft een omtrek van 27 kilomter. In het apparaat wordt onderzoek gedaan naar hele kleine deeltjes.

13-11-2014

13 november 1990 - De Nederlandse zanger Nico Haak overlijdt. Haak, die bekend werd door liedjes als 'Honkie Tonkie Pianissie' en 'is je moeder niet thuis' was 51 jaar. (Eind jaren 80 maakte Haak reclame voor een bionische armband.)

12-11-2010

13 november 1991 - Actiegroep Rara blaast het huis van staatssecretaris Kosto op (in Grootschermer). Kosto gaat over het asielbeleid, en Rara is het niet met dat beleid eens. Iedereen van het gezin Kosto (inclusief Augus de kat) overleeft de aanslag. Kosto was om drie uur 's nachts gewaarschuwd door de politie, die even daarvoor een bommelding had binnengekregen.

13 november 1995 - In Den Haag wordt duidelijk waarom de Verenigde Staten Ruud Lubbers niet als NAVO-baas willen hebben. Hij zou tijdens zijn sollicitatiegesprek een slechte indruk hebben gemaakt in Washington.

13 november 1996 - De schrijver Salman Rushdie heeft in Kopenhagen de literatuurprijs van de Europese Unie in ontvangst genomen.

13 november 1997 - Irak wijst Amerikaanse VN-experts uit, waarna alle wapeninspecteurs van de VN vertrekken.

13 november 1997 - Max, het hondje van Loeki de Leeuw heeft een nieuwe naam: Stardog.

13 november 1998 - De echtgenote van oud Philips-topman Boonstra wordt ontvoerd. Een gewapende man dwing Hansje Boonstra in Antwerpen in haar auto te stappen. Na ongeveer twee uur eindigde de rit in Hoek van Holland waar de man met de veerboot naar Engeland wilde. Dat ging niet door omdat de boot op dat moment uit de vaart was. Toen hij daar achter kwam, reed hij weer weg met de vrouw. Omwonenden vonden mevrouw Boonstra later onderkoeld, met zwaar hoofdletsel en een gebroken arm langs de kant van de weg. De auto, een BMW, werd drie dagen later teruggevonden in Maassluis. De achtergronden van de ontvoering zijn onduidelijk: er is bijvoorbeeld nooit losgeld gevraagd.

13 november 2000 - De Britse koningin Elizabeth heeft haar hofhouding verboden nog langer mobiele telefoons bij zich te dragen. Het 'voortdurend' afgaan van dit moderne communicatiemiddel is haar een doorn in het oog, zo schrijft het Britse boulevardblad The Sun maandag. De koningin stelde het verbod in na een serie incidenten tijdens maaltijden en officiŽle diners. Die gelegenheden werden verstoord door het afgaan van mobiele telefoons. Sommige apparaten speelden zelfs melodieŽn van populaire televisieprogramma's. ,,Je kunt gerust zeggen dat de koningin niet blij was toen de telefoons voortdurend afgingen'', vertelde een anonieme bron uit Buckingham Palace de krant.

13 november 2002 - Wouter Bos wordt door de leden van de PvdA gekozen tot politiek leider van die partij. Hij staat ook bovenaan de lijst bij de Tweede-Kamerverkiezingen.

13 november 2008 - Ella Vogelaar treedt af als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Dat doet ze nadat de top van haar partij, de PvdA, het vertrouwen in haar had opgezegd. Vogelaar was verantwoordelijk voor de aanpak van de problemen in zogenoemde prachtwijken, krachtwijken, of Vogelaarwijken. Ze zou te weinig resultaten behaald hebben. Vogelaar zelf was het er niet mee eens, zei ze tijdens haar afscheidstoespraak tegen de pers. Over de pers gesproken: verschillende keren kwam ze nogal knullig in de media.

13 november 2009 - De NASA maakt bekend dat er op de maan 'significante hoeveelheid' bevroren water is aangetroffen.

Geboren

13 november 1922
Madeleine Sherwood - Actrice. Speelde moeder overster in de serie de Vliegende Non.

13 november 1949
Whoopi Goldberg (Caryn Johnson) - Actrice (Color Purple, Sister Act, Bagdad Cafe, Burglar). Won in 1985 een Grammy Award.

13 november 1967
Ayaan Hirsi Ali - Tweede-Kamerlid voor de VVD. Werd geboren in Mogadishu (SomaliŽ). Kwam via veel omwegen in Nederland terecht. Was eerst actief binnen de PvdA, stapte toen over naar de VVD. De PvdA was geschokt, VVD-leider Zalm noemde het "een dag van oogsten". Bij de verkiezingen in 2003 kreeg ze zeer veel stemmen: het waren er 30.758. Jozias van Aartsen, die veel hoger op het stembiljet stond, kreeg er maar 4534. Hirsi Ali is fel tegen de Islam, ze noemde die ooit "een achterlijke cultuur". Ze komt op voor vrouwen die door hun echtgenoten worden mishandeld. Ze maakte daar in 2004 samen met Theo van Gogh een film over ("Submission"). In november 2004 zou Van Gogh worden vermoord. De moordenaar had met een mes een dreigbrief aan Hirsi Ali gestoken.

13-11-2008
13-11-2008
13-11-2008

13 november 1976
Bob de Jong - Nederlands schaatser.

13 november 1980
Laurens ten Dam - Wielrenner. Hij is geboren op het Boterdiep in Zuidwolde. Op dat Boterdiep hadden zijn ouders een woonboot. Hij was in 2012 8ste in de Ronde van Frankrijk, en in 2014 negende.

Overleden

13 november 2004 (Geb. onbekend)
Ol' Dirty Bastard (Russell Tyrone Jones) - Amerikaanse rapper.

Zeezenders

13 november 1970 - King David wordt om 15:00 vlot getrokken - IBS is failliet .

vorige
13 november
volgende