Inloggen
vorige
12 februari
volgende

Hits

12 februari 1966 - 'Michelle' van Beatles/Overlanders bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.

12-02-2009

Nieuwsfeiten

12 februari - Vandaag denken we aan de heilig Gertrudis van Nijvel. Het weer is op deze dag vaak niet best. Maar veranderingen zijn op til. "Op Sinte Geertruid, komt de warmte de grond uit". Vanaf haar feestdag moet het weer warmer worden.

12 februari 1904 - In Amsterdam wordt de eerste tentoonstelliing van de Rijwiel- en Automobielindustrie (RAI) geopend.

12 februari 1908 - De nu wereldberoemde autorace van New York naar Parijs beleeft zijn eerste editie. De race begint op Time Square in New York en loopt via Seattle en Yokohama naar Parijs. Er zijn zes deelnemers. Winnaar wordt George Schuster. Hij komt na 170 dagen in Parijs aan.

12 februari 1912 - Keizer Puyi van China treedt af. Daarmee komt een eind aan het Chinese keizerrijk. Het land wordt formeel tot republiek uitgeroepen.

12 februari 1920 - Dit is een belangrijke dag voor Terschelling. In een zware storm vergaat dan het vrachtschip de West Aleta. Het is geladen met duizenden vaten wijn. Dat is een mooie buit voor strandjutters. Die weten er zoveel uit het schip te halen, dat ze ermee een wijnhandel begonnen. Die bestaat nog steeds. Hij is tegenwoordig in handen van Heineken. Een koor op Terschelling is vernoemd naar het schip: de West Aleta Singers.

12 februari 1920 - Het Belgische parlement besluit vrouwen kiesrecht te geven bij gemeenteraadsverkiezingen.

12 februari 1924 - Jazzliefhebbers en liefhebbers van klassieke muziek raken onder de indruk van Rhapsodie In Blue die voor het eerst wordt uitgevoerd in New York. Het stuk voor piano en jazzorkest is geschreven door de jonge Amerikaanse componist George Gerschwin. Hij zit tijdens de premiere zelf achter de piano.

12 februari 1924 - Voor het eerst in de geschiedenis spreekt een Amerikaanse president via de radio het volk toe. Het gaat om president Calvin Coolidge. Zijn politieke speech wordt op deze dag gelijktijdig via vijf radiostations uitgezonden. Daarmee bereikt Coolidge vijf miljoen landgenoten. De bijnaam van Coolidge was trouwens "de stille president". Vreemd eigenlijk voor een president die als eerste zijn volk toespreekt.

12 februari 1929 - Karst Leemburg uit Leeuwarden wint de Elfstedentocht in 11 uur en 9 minuten (dat is gemiddeld 18,36 kilometer per uur). De tocht wordt verreden over slecht ijs en bij strenge vorst (het vroor 11,9 graden). De barre weersomstandigheden kostte de winnaar een teen die geamputeerd moest worden wegens bevriezing. Leemburg heeft het lichaamsdeel op sterk water gezet tussen zijn trofeeŽn. Aan de wedstrijd deden 103 schaatsers mee. Daarvan haalden er 54 de eindstreep. Bij de amateurs waren er 200 deelnemers. Van hen bereikten er 99 Leeuwarden.

12 februari 1931 - Radio Vaticana gaat van start. Paus Pius XI verricht de opening van de radiozender van het Vaticaan. Hij had een paar jaar eerder de legendarische radiopionier Marconi opdracht gegeven tot de bouw van de zender. Radio Vaticana besaat nog steeds. Ze zendt in tientallen talen programma's over het christelijk geloof uit.

12 februari 1935 - In een storm stort de USS Macon neer. Het was het grootste met helium gevulde luchtschip ter wereld (lengte: 239 meter). Onderaan het luchtschip hing een hangar die plaats bood voor vijf vliegtuigen. De vliegtuigen konden voor verkenningswerk gebruik worden. Het luchtschip stortte neer voor de Californisch kust. Twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

12 februari 1942 - De Rotterdamse Maastunnel wordt in gebruik genomen.

12 februari 1942 - In China komt een eind aan de Mantsjoe-dynastie met de troonsafstand van de 12-jarige keizer Pu-Yi.

12 februari 1947 - De Franse modeontwerper Chriatian Dior lanceert de sensationele 'new look'. Na de soberheid van de oorlogsjaren mogen de Europeanen zich hullen in een overvloed van materialen, zachte schouders en wijde rokken. De meeste dames vinden het nieuwe modebeeld prachtig.

12 februari 1950 - Het finse schip "Kahula" kapseist op de Noordzee ter hoogte van Den Helder. 11 Finnen laten het leven. 18 opvarenden werden gered, waaronder 2 verstekelingen.

12 februari 1951 - Groot feest in PerziŽ. De sjah van PerziŽ trouwt met Soraya.

12 februari 1954 - Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat rokers een grotere kans hebben om kanker te krijgen dan niet-rokers.

12 februari 1964 - De Beatles geven twee zeer succesvolle concerten in Carnegy Hall in New York. Het vormt de afsluiting van hun Amerikaanse toernee.

12 februari 1967 - In Oslo wint kees Verkerk het wereldkampioenschap schaatsen allround. Ard Schenk wordt tweede.

12 februari 1968 - We zien de eerste aflevering van Dragnet. Een politieserie die de agenten niet afschildert als helden, maar als echte mensen. Soms speelden echte slachtoffer mee. De hoofdpersoon vuurde om de vier afleveringen een kogel af. Een heel realistische serie dus.

12 februari 1974 - De Russische schrijver Alexander Solzjenitsyn wordt gearresteerd en het land uitgezet. Hij vestigd zich in Zwitserland.

12 februari 1981 - In Petten wordt de tot dan toe grootste windturbine van Nederland in elkaar gezet.

12 februari 1985 - Minister Brinkman van WVC weigert de P.C.-Hooftprijs uit te reiken aan Hugo Brandt Corstius. De schrijver zou in zijn werk "het kwetsen tot instrument hebben gemaakt" en daarom vindt het kabinet dat "deze omstreden literatuur niet met een staatsprijs mag worden gehonoreerd". Er gaat een schok door cultureel Nederland.

12 februari 1986 - Frankrijk en Groot-BrittanniŽ ondertekenen een verdrag over de aanleg van de kanaaltunnel.

12 februari 1989 - Leo Visser wordt wereldkampioen schaatsen allround. In januari was hij al Europees kampioen geworden. Gerard Kempes eindigt in beide toernooien als tweede.

12 februari 1990 - De Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner en de Duitse zeeman Arved Fuchs slagen er als eerste in te voet Antarctica over te steken.

12 februari 1993 - De 21-jarige Falco Zandstra heeft zijn eerste wereldtitel schaatsen op zak. Op het toernooi in Heerenveen eindigt Rintje Ritsma als derde.

12 februari 1993 - Groot-BrittanniŽ wordt opgeschrikt door de moord op de tweejarige James Bulger. De moord is gepleegd door twee tienjarige jongens die de peuter hadden meegelokt uit een winkelcentrum. De politie vermoedt dat de moord gepleegd is 'om de kick'.

12 februari 1994 - De Olympische Winterspelen in Lillehammer gaan van start met een kleur- en sneeuwrijke openingsceremonie. Zo'n dik twee miljoen Nederlanders volgen het feestje via de televisie.

12 februari 1994 - De rechter doet uitspraak in de Eper incestzaak. De zes verdachten, die zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en verkrachting, krijgen straffen die variŽren van 2 tot 6 jaar cel. Meteen na de rechtzaak publiceert incest-slachtoffer Jolanda een boek over de gruwelen uit haar jeugd.

12 februari 1995 - Rintje Ritsma wint het WK Schaatsen in het Italiaanse Baselga di Pine. In het ijspaleis klinken voortdurend klassieke deuntjes. Verslaggever Sierd de Vos had gemeld dat de RAI daarvoor verantwoordelijk was. Het beurscentrum werd vervolgens platgebeld door mensen die wilden weten wanneer het klassieke concert afgelopen was.

12 februari 1996 - De schrik zit er goed in nadat de KNVB bekendmaken een sportnet te beginnen. Er is volop top-overleg over de voetbalkwestie. Premier Kok belegt zelfs politiek spoedberaad, de staatssecretarissen Nuis en Terpstra vragen de KNVB om opheldering. Europarlementarier Van Raay kaart de affaire aan bij Europees commissaris Van Mier en NOS, HMG en FilmNet laten schriftelijk weten gezamenlijk een nieuw bod te willen uitbrengen.

12 februari 1997 - De Europese Commissie heeft naar aanleiding van de varkenspest in Noord-Brabant een onmiddellijk exportverbod afgekondigd voor Nederlandse varkens. De Europese veterinaire deskundigen vinden de beschermende maatregelen die Nederland tot dusver heeft getroffen onvoldoende.

12 februari 1997 - De reclamespot van Rolo en de olifant wint de Gouden Loeki 1996, de Nederlandse publieksprijs. Tweede werd de reclame van Fruit Joy (die familie die een auto-ongeluk krijgt voor het stoplicht), en derde een spot van Centraal Beheer (Clinton als voodoopop). Er reageerden 35-duizend mensen op de verkiezingsoproep, waarvan 320-duizend reacties via internet binnenkwamen.

12-02-2009

12 februari 1997 - Een Iraanse religieuze organisatie heeft de beloning voor het vermoorden van de Britse schrijver Salman Rushdie verhoogd tot 2,5 miljoen dollar.

12 februari 1999 - De Amerikaanse senaat spreekt president Clinton vrij in het impeachmentproces. De aanklachten krijgen niet de vereiste tweederde meerderheid, en door verdeeldheid bij de Republikeinen zelfs geen gewone.

12 februari 2010 - In Vancouver (Canada) beginnen de 21e Olympische Winterspelen. Ze duren tot en met 28 februari.

Geboren

12 februari 1809 (†15 april 1865)
Abraham Lincoln - Zestiende president van de VS (1861-1865). Hij werd in april 1865 vermoord toen hij een toneelvoorstelling bijwoonde.

12 februari 1809 (†19 april 1882)
Charles Darwin - Wetenschapper. Bedacht de evolutietheorie. Volgens die theorie zijn planten en dieren niet door God gemaakt maar 'zomaar' uit elkaar voortgekomen.

12 februari 1877 (†24 oktober 1944)
Louis Renault - De naamgever en stichter van het gelijknamige automerk concern Renault. Hij begon op zijn twintigste in de auto-industrie. Zijn eerste auto was de Voiturette type A. Een kleintje met maar ťťn zitplaats. Klassiekers werden: de Renault 4, de Clio, de Espace en de Mťgane.

12 februari 1881 (†23 januari 1931)
Anna (Pavlovna) Pavlova - Russisch ballerina.

12 februari 1939
Ray Manzarek - Toetsenist van The Doors (Light My Fire, Riders On The Storm).

12 februari 1947
Jaap Dekker - Nederlands pianist.

12 februari 1948
Joe Schermie - Bassist van Three Dog Night (Mama Told Me).

12 februari 1955
Arsenio Hall - Talk-show-presentator.

12 februari 1956
Ad Melkert - Nederlands PvdA-politicus.

12 februari 1968
Chynna Phillips - Zangeres van WIlson Phillips. Ze is de dochter van de zangers John en Michelle Phillips en halfzuster van actrice Mackenzie Phillips.

12 februari 1970
Brian Roy - Nederlands voetballer.

12 februari 1971
Sanne Wallis de Vries - Nederlands kleinkunstenaar, presentatrice van Talk Radio.

12 februari 1973
Gianni Romme - Nederlands schaatser.

Overleden

12 februari 1979 (Geb. 15 september 1894)
Jean Renoir - Frans-Amerikaans filmregisseur.

12 februari 1992 (Geb. 26 september 1907)
Bep van Klaveren - Nederlands bokser.

12 februari 2000 (Geb. 26 november 1922)
Charles M. Schulz - Striptekenaar (Peanuts).

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
12 februari
volgende