Vandaag in het Verleden
1 augustus

Hits

1 augustus 1987 - 'Who's that girl?' van Madonna bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

1 augustus 1998 - 'De bestemming' van marco borsato bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

1 augustus - Op Sint-Petrus' Banden trekken de ooievaars naar andere landen. Deze weerspreuk waarschuwt ervoor dat de zomer niet heel lang meer zal duren. (Gelukkig maar voor mensen die meer van winter houden).

1 augustus - We zijn begonnen aan de warmste periode van het jaar. In de periode van 1 tot en met 10 augustus zijn in het verleden nogal eens temperatuurrecords gebroken. Vooral op 4 augustus was het meer dan eens bloed heet. In 1857 werd het op die dag 35,8 graden. In 1990 steeg het kwik in Den Helder naar 33,8 graden, In Kapellebrug werd het die dag 36,7 graden.

1 augustus 1291 - Vertegenwoordigers van verschillende gebieden in de Alpen slaan de handen ineen en besluiten één land te vormen. De naam van het land: Zwitserland. Het feit wordt op deze dag nog altijd gevierd. Met vuurwerk en vuren die 's avonds laat op de toppen van de bergen worden aangestoken.

1 augustus 1674 - Een zeer sterke wind (mogelijk een tornado) gaat door het middenschip van de Dom van Utrecht. Op de plaats waar eens dit deel van de kerk stond, ligt nu het Domplein.

1 augustus 1894 - George Samuelson en Frank Harbo voltooien een tochtje van 4800 kilometer van de ene naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het tweetal had de oversteek gemaakt in een roeiboot! De mannen waren op 6 juni vertrokken uit New York en legden op 1 augustus aan in Engeland.

1 augustus 1902 - De woningwet treedt in werking. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid eisen te stellen aan huizen. Woningen kunnen ook onbewoonbaar verklaard worden.

1 augustus 1909 - De Luxemburger Francois Faber wint als eerste buitenlander de Tour de France.

1 augustus 1909 - In Barcelona en enkele andere plaatsen in Catalonië komen meer dan 1000 mensen om het leven in uit de hand gelopen demonstraties tegen de regering.

1 augustus 1912 - Tussen Londen en Parijs wordt de eerste luchtpostverbinding ter wereld in bedrijf genomen.

1 augustus 1913 - In België wordt boksen verboden.

1 augustus 1914 - Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en Servië.

1 augustus 1936 - Adolf Hitler opent de 11-e Olympische Spelen. Meer dan 4000 sporters uit 47 landen doen mee aan het evenement. Veel landen hadden overwogen de spelen te boycotten, uit protest tegen de racistishe politiek van Hitler. Toch besluiten ze mee te doen aan de spelen, waarvoor de Duitsers een enorm stadion en een gigantisch Olympisch Dorp bouwden.

1 augustus 1936 - In Amsterdam opent de tentoonstelling DOOD. Die letters staan voor "De Olympiade Onder Dictatuur". 150 Europese kunstenaars protesteren met de tentoonstelling tegen het nazi-terreur in Duitsland. De burgemeester van Amsterdam laat tot drie keer toe 'Duitsland-vijandig materiaal' verwijderen.

1 augustus 1936 - Zwemster Rie Mastenbroek schittert op de Olympisch Spelen in Berlijn. Ze winst drie keer goud en een keer ziver.

1 augustus 1940 - Het boek met de titel "Why England Slept" verschijnt. Het is het debuut van de 23-jarige John Fitzgerald Kennedy. Inderdaad: de man die later president zou worden.

1 augustus 1941 - Het Amerikaanse tijdschrift "Parade" presenteert de nieuwste aanwinst voor het Amerikaanse leger: de Jeep. Het wordt in het artikel beschreven als "een klein vrachtautootje dat bijna alles kan". Generaal Eisenhower zou later over de Jeep zeggen dat zijn land de oorlog niet zonder het voertuig had kunnen winnen.

1 augustus 1944 - De 13-jarige Anne Frank maakt voor de laatste keer notities in haar dagboek. Drie dagen later zou ze met haar familie opgepakt worden en worden afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen.

1 augustus 1944 - Een Poolse legermacht begint in Warschau een strijd tegen de Duitse bezetters. De Polen proberen zelf de Duitsers verslaan, voordat de Russen dat doen. Ze zijn bang dat hun land onder de invloed van de Russen zou komen als die Polen bevrijven. Uiteindelijk mislukt de opstand in Warschau en zijn het de Russen die het land ontdoen van de Duitsers.

1 augustus 1956 - België voert, als laatste land van Europa, het rijexamen in.

1 augustus 1960 - "The Twist" wordt uitgebracht: het singletje van Cubby Checker. Het plaatje ontketende een nieuwe dans-rage.

1 augustus 1968 - De mammoetwet (voor het voortgezet onderwijs) treedt in werking.

1 augustus 1971 - Een groep beroemde popartiesten houdt in New York een benefietconcert voor Bangladesh. Het is een van de eerste liefdadigheidsconcerten uit de popgeschiedenis. Op het podium verschijnen grootheden als George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton en Bob Dylan. Ze slagen er in 11 miljoen gulden in te zamelen voor de hongerende bevolking van Bangladesh.

1 augustus 1976 - De Oostenrijkse Formule-1-coureur Niki Lauda raakt zwaargewond tijdens de Grote Prijs van Duitsland.

1 augustus 1981 - Midden in de nacht, om één minuut over twaalf, gaat via het kabelnet van New York MTV van start. De muziekzender, die zich richt op jongeren van 18 tot 24 jaar wordt razend populair in Amerika en slaat zijn vleugels in 1987 uit naar Europa. Twee jaar later - kort na de val van de muur in Berlijn - wordt het signaal ook via het kabelnet van Oost-Berlijn doorgegeven. De eerste van een eindeloze reeks videoclips die MTV in 1981 draait is een toepasselijk nummer van Buggles: "Video Killed the Radio Star".

1 augustus 1982 - Veertien uur lang bombarderen Israëlische vliegtuigen Beiroet.

1 augustus 1985 - In Amsterdam begint de manifestatie Sail '85.

1 augustus 1993 - In het Nederlandse onderwijs gaat de basisvorming van start. De basisvorming houdt in dat alle leerlingen in de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs dezelfde 15 vakken krijgen.

1 augustus 1995 - Koningin Beatrix verricht in Dronten de officiële opening van achttiende Wereldjamboree. Met 25.000 scouts, onder wie de Zweedse koning Karl Gustav.

1 augustus 1995 - Volgens de Bosnische regering worden 10.000 moslims uit Srebrenica vermist. Het Rode Kruis twijfelt aan dat cijfer. Duizenden blijken door hun eigen leger te worden vastgehouden, om daarmee de indruk te wekken dat de Serviërs beestachtig te werk zijn gegaan.

1 augustus 1996 - De nieuwe spelling wordt officieel van kracht. Pannekoek wordt pannenkoek, en dat soort ingewikkelde dingen. Omdat nog niet alle schoolboeken zijn aangepast aan de nieuwe regels brengt uitgeverij Wolters Kluwer een stickervel uit waarmee leerlingen in ieder geval in taalboeken foute woorden weg kunnen wegplakken.

1 augustus 1996 - In Staphorst heeft een kameel genaamd Rambo voor veel consternatie gezorgd. Rambo was uit Appelscha overgekomen om de dorpskinderen op zijn rug te laten rijden. Maar na een uur raakten de ingewanden van de kameel ontregeld. Aanvankelijk leidde dat nog tot grapjes van de omstanders, maar de lol ging er al gauw vanaf toen de dunne fledders van Rambo begonnen rond te spetteren als een op drift geraakte tuinsproeier, en de kleren bevuilden van diezelfde omstanders, en hun kinderen. Rambo is ijlings teruggestuurd naar Appelscha. Er waren ook lachende derden na deze mislukte kamelenrit: de stomerijen in Staphorst.

1 augustus 1996 - Vesta TV besluit voorlopig niet terug te komen. Het vorige seizoen zond VTV dagelijks een koffie-tijd-achtig programma uit voor jonge moeders. Veel vrouwen keken niet, of gingen liever op de koffie bij RTL4.

1 augustus 1997 - De abonnee-zenders Canal+1 en 2 worden gelanceerd als vervangers van de twee FilmNet-kanalen.

1 augustus 1997 - In Moskou sterft pianist Richter.

1 augustus 1998 - Burgemeester Patijn van Amsterdam opent de Gay Games. De spelen trekken 15.000 sporters en 200.000 bezoekers. Bijna één miljoen televisiekijkers zijn getuige van de opening. Na de opening wordt directeur Janssens op non-actief gezet wegens een tekort van zes miljoen gulden. De gemeente Amsterdam schiet te hulp.

1 augustus 1998 - Opening van de Gay Games in Amsterdam. Directeur M. Janssens van de Gay games wordt op non-actief gezet wegens een tekort van zes miljoen gulden. De gemeente Amsterdam schiet te hulp.

1 augustus 199925 jaar geleden - Nederland sluit in Istanbul een heel succesvol EK zwemmen af. Ons land behaalde in totaal dertien medailles; negen gouden, twee zilveren en twee bronzen.

1 augustus 2008 - Rond 9.30 uur is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland.

1 augustus 2010 - De Amsterdamse grachtengordel wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grachtengordel is een systeem van straten, kades, bruggen en woonhuizen op tamelijk identieke kavels van gelijke lengte en breedte met gesloten binnentuinen, schrijft Wikipedia. De aanleg ervan begon in 1613.

1 augustus 20195 jaar geleden - Het boerkaverbod wordt van kracht, of officieel, de 'Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'. We mogen op veel plaatsen geen boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts meer dragen. Doe je dat wel, op school, in de bus of in het ziekenhuis, dan kan je gevraagd worden dat uit te doen. Eventueel kan de politie erbij gehaald worden. De boete bedraagt minimaal 150 euro. Amnesty International is tegen het verbod omdat een vrouw alles zou moeten kunnen dragen wat ze wil.

Geboren

1 augustus 1779 († onbekend)
Francis Scott Key - Amerikaanse dichter. Schreeft het Amerikaanse volkslied (The Starsprangled Banner).

1 augustus 1894 († 14 juni 1927)
Ottavio Bottecchia - De eerste Italiaanse wielrenner die de Tour de France won (in 1924). Zijn dood is omgeven door mysteries. In juni 1927 werd hij aan de kant van de weg gevonden met een ernstige schedelbasisfractuur waaraan hij enkele dagen later zou overlijden. Zijn fiets stond netjes tegen een boom. Een boer zei dat hij stenen naar hem had gegooid omdat Bottecchia druiven geplukt zou hebben. Dat is vreemd: de druiven waren nog niets eens rijp. De priester die hem in zijn laatste uren heeft bijgestaan verklaarde dat hij gezegd zou hebben dat hij voor fascisten was gedood, omdat die jaloers waren op zijn successen.

1 augustus 1927 († 18 juli 1991)
André Cools - Belgische politicus.

1 augustus 1934
Gerrit Krol - Schrijver.

1 augustus 1936 († 1 juni 2008)
Yves Saint Laurent - Franse mode- en parfumontwerper. Citaat: "Het mooiste sieraad van de vrouw is de liefde." Bij zijn afscheid van de modewereld (in 2002) zei hij: ,,Ik heb niets meer te zoeken in de modewereld. Elegantie en schoonheid zijn afgeschaft.'' Zijn trouwste klant Catherine Deneuve vertelde na zijn afscheid: ,,Dit is het einde van een tijdperk. Voor de mode. En voor vrouwen.''

1 augustus 1942
Guus Kuijer - Nederlandse schrijver.

1 augustus 1944
Elske ter Veld - PvdA-politica.

1 augustus 1947 († 17 oktober 2021)
Sien Diels - Belgische actrice. Ze speelde 36 jaar lang moederfiguur Sien met een eigen winkel in kinderprogramma Sesamstraat. We zagen haar ook in de Vlaamse tv-series Witse en F.C. De Kampioenen.

1 augustus 1953
Robert Cray - Blueszanger, pianist van de Robert Cray Band (Right Next Door).

1 augustus 1958
Frank DeBoosere - Vlaamse weerman.

1 augustus 1959
Joe Elliott - Zanger van de heavy-metalband Def Leppard.

1 augustus 1961
Allard Kalff - Autocoureur en tv-maker. Bekend van Gevaar Op De Weg van RTL4.

1 augustus 1961
Danny Blind - Voetballer.

1 augustus 1963 († 28 september 2022)
Coolio - Artis Leon Ivey Jr.. Rapper. Scoorde hits met nummers als Gangsta’s Paradise en Fantastic Voyage.

1 augustus 1973
Tempest Bledsoe - Actrice. Speelde jarenlang de dochter van Bill Cosby in de Cosby Show.

1 augustus 1978
Dhani Harrison - Zoon van ex-Beatle George Harrison

Overleden

Geen gegevens gevonden.

Zeezenders

1 augustus 197450 jaar geleden - Het 312 zendkristal van Radio Atlantis brand door, verhuizing naar 229 meter.

1 augustus 1981 - Magda Maria wordt geenterd en in beslag genomen door de rijkspolitie.

1 augustus 1981 - Radio Paradise wordt op zaterdag 1 augustus 1981 geenterd door de Nederlandse overheid. Het zendschip "Maria Magda" wordt naar Amsterdam gebracht. Het stations was nog geen week in de lucht.

1 augustus