Inloggen
vorige
8 augustus
volgende

Hits

8 augustus 1992 - 'It's my life' van Dr. Alban bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 7 weken staan.

Nieuwsfeiten

8 augustus 1609 - Leden van de senaat van Venetië zijn op werkbezoek. Ze zijn te gast bij Galileo Galilei, die de hoge heren zijn telescoop laat zien.

8 augustus 1709 - Voor de allereerste keer stijgt er een heteluchtballon op. Nog niet zo een met een mandje eronder, maar een klein ballonnetje gevuld met het lucht. Het ding wordt binnenshuis losgelaten door Bartolomeu de Gusmao en stijgt inderdaad naar het plafond.

8 augustus 1786 - Twee inwoners van het Franse Chamonix bereiken als eersten de top van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen (4808 meter). De twee, Jacques Balmat en Michel Paccard, slepen daarmee een prijs in de wacht die in 1760 werd uitgeloofd.

07-08-2021

8 augustus 1876 - Thomas Edison krijgt patent op de "mimeograaf": een voorloper van de stencilmachine (en dat is weer de voorloper van 'ons' kopieerapparaat).

8 augustus 1899 - A.T. Marshall uit Brockton in de Amerikaanse staat Massachusetts krijgt patent op één van de handigste apparaten die we tegenwoordig gebruiken in het huishouden: de koelkast.

8 augustus 1900 - De eerste competitiewedstrijden beginnen van de "International Lawn Tennis Challenge Trophy" in het Amerikaanse Massachusetts. De beker die later aan de winnaar zou worden uitgereikt was geschonken door ene Dwight Davis. Die meneer Davis zou het toernooi later ook zijn naam geven: het Daviscup toernooi. Zelf zou het team van Davis het toernooi winnen in 1900 en 1902.

8 augustus 1919 - Afghanistan wordt onafhankelijk.

8 augustus 1923 - Benny Goodman, de latere jazzlegende, begint zijn profcarrière in de muziek als clarinettist. Hij speelt mee in een band die muziek maakt op een boot die vaart op Lake Michigan. Goodman is op dat moment nog maar 14.

8 augustus 1925 - De Ku Klux Klan, een geheime Amerikaanse orde, houdt in Washington zijn eerste nationale congres, waaraan 200-duizend mensen deelnemen. De organisatie verzet zich tegen katholieken, joden, negers en buitenlanders. In de tien jaar dat de Ku Klux Klan op dat moment bestaat zijn al vijf miljoen mensen lid geworden.

8 augustus 1929 - De “Graaf Zeppelin” vertrekt vanuit Duitsland voor een reis rond de wereld. Op 29 augustus is het luchtschip terug in zijn thuishaven.

8 augustus 1934 - De net opgericht platenmaatschappij Decca brengt haar eerste plaatje uit. Het is het nummer "Just A-Wearyin’ For You" gezongen door Bing Crosby.

8 augustus 1940 - De Britten krijgt lucht van Operatie Adelaar, het Duitse plan om met bommenwerpers Engeland aan te vallen. Codekrakers van Bletchley Park hebben het gecodeerde bericht ontcijferd waarin Hermann Göring de slag aankondigt. Letterlijk luidt de tekst: "vonreichsmarschallgoeringalleeinheitenderluftflottezweidreiundfuenfoperationadlerinkuerzesterzeitwerdenseidiebritischeairforcevomhimmelfegenheilhitler" (de machines waarmee de berichten geschreven werden konden geen spaties aan). De Britten wachten de bommenwerpers op en schieten de eerst al boven zee neer.

8 augustus 1940 - Duitsland voert de eerste lucht-aanvallen uit op Groot-Brittannië. Daarmee is "the Battle of Brittain" begonnen.

8 augustus 1953 - President Malenkov van de Sovjet-Unie deelt mee dat zijn land over een waterstofbom beschikt.

8 augustus 1960 - Platenmaatschappij Decca laat 25-duizend singletjes vernietigen omdat de tekst van het plaatje "te vulgair" zou zijn voor de Britse muziekliefhebber. Het gaat om het nummer "Tell Laura I Love Her" van Ray Peterson.

07-08-2009

8 augustus 1963 - Een bende van vijftien criminelen overvalt de posttrein Glasgow-Londen en gaat ervan door met een buit van twee en een half miljoen pond. Het is de grootste treinroof uit de Britse geschiedenis. De rovers worden één voor één gearresteerd, maar één van hen weet te ontsnappen naar Brazilië. Daar zou hij blijven tot hij oud en gebrekkig is geworden. In 2001 keert de oude boef terug naar Engeland om daar in vertrouwde omgeving zijn laatste dagen te kunnen doorbrengen.

8 augustus 1964 - Het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland, in het Kurhaus in Scheveningen, loopt uit op een chaos en moet voortijdig worden beëindigd.

07-08-2009

8 augustus 1966 - De elpee "Revolver" van de Beatles verschijnt in de platenzaken.

8 augustus 1966 - De Zuid-Afrikaanse staatsomroep besluit geen platen van de Beatles meer te draaien. Aanleiding zijn de anti-Christelijke uitspraken die John Lennon heeft gedaan.

8 augustus 1969 - Sekteleider Charles Mansen valt samen met zijn volgelingen het huis van film-maker Roman Polanski binnen. Ze vermoorden de vrouw van Polanski: actrice Sharon Tate. Ook vier anderen die zich in het huis bevinden worden op bijna rituele wijze gedood. Op de deur wordt met bloed het woord "PIG" (varken) geschreven. Vier maanden later wordt de dader opgepakt: hippie Charles Manson. Hij zou de moorden hebben gepleegd omdat een vroegere bewoner van het huis, een muziekuitgever, ooit een liedje van hem geweigerd heeft.

8 augustus 1974 - De Amerikaanse president Nixon maakt bekend dat hij opstapt. Aanleiding is het Watergate-schandaal.

8 augustus 1975 - De legendarische hittegolf van 1975 bereikt zijn hoogtepunt. De Bilt noteert een middagtemperatuur van 32,9 graden. Het duurt nog tot en met 15 augustus duren voordat het kwik 's middags onder de 25 graden uitkomt.

8 augustus 1984 - Atleet Carl Lewis wint zijn derde gouden medaille op de Olympische Spelen van Los Angeles. Hij wint de 200 meter sprint.

8 augustus 1988 - Amerikaanse astronomen ontdekken het verst verwijderde melkwegstelsel: het stelsel bevindt zich op een afstand van 15 miljard lichtjaar van de aarde.

8 augustus 1988 - Merkwaardig: op 8-8-'88 stijgt de temperatuur in New York tot 88 graden Fahrenheit. Zou het toeval zijn?

8 augustus 1989 - De permanente vertegenwoordiging van de Bondrepubliek in Oost Berlijn wordt gesloten. De ambassade zit namelijk propvol met DDR-burgers die hun land willen ontvluchten.

8 augustus 1990 - President Bush maakt bekend dat de Amerikanen militairen naar de Perzische Golf sturen. Aanleiding is de Iraakse inval in Koeweit.

8 augustus 1991 - Carlos Santana ontkent voor de rechtbank dat hij in het bezit is geweest van marihuana.

8 augustus 1991 - De zendmast van Radio Warschau in het Poolse Konstantynów stort in. Met zijn 646 meter was het lang tijd het hoogste bouwwerk dat ooit door mensen is gebouwd. Oorzaak van het neerstorten was een fout bij het vervangen van tuidraden.

8 augustus 1995 - De Commissie Gelijke Behandeling zegt dat werkemers op de werkplek als zij dat willen een hoofddoekje mogen dragen. De uitsprak volgt op protest van een vrouw die om die reden was ontslagen.

8 augustus 1995 - Nieuw-Zeeland stapt naar de rechter om de Franse kernproeven te voorkomen. Maar Chirac houdt zijn poot stijf.

8 augustus 1995 - RTL onthult dat het Nederlandse leger in 1948 bij de plaats Rawagedeh op Java meer dan 400 burgers heeft geëxecuteerd tijdens de 'politionele acties'. Tot nu toe was sprake van 20 doden. VVD en D66 eisen nader onderzoek.

8 augustus 1996 - De Nederlandse Aardolie Maatschappij maakt bekend eind april 1996 te stoppen met de winning van olie bij het Drentse Schoonebeek. Het veld is sinds 1945 in gebruik geweest en heeft 40 miljoen kubieke meter aardolie opgeleverd.De laatste jaren werd bij Schoonebeek steeds meer water en steeds minder olie naar boven gehaald. De NAM heeft het afgelopen half jaar met een nieuwe boormethode geprobeerd olie naar boven te halen, maar dat is mislukt. Sinds 1995 is er in Schoonebeek geen olie meer gewonnen.

8 augustus 1996 - In Den Haag heeft de huldiging plaats gehad van de Nederlandse sporters die medailles hebben gewonnen op de Olympische Spelen in Atlanta. In de Ridderzaal reikte staatssecretaris van Sport Erica Terpstra vijf koninklijke onderscheidingen uit, aan de gouden medaillewinnaars Nico Rienks, Bart Brentjes, Marc Delissen, en Peter Blange, en aan chef-de-mission Andre Bolhuis. Daarna werden alle medaillewinnaars op Paleis Huis ten Bosch ontvangen door koningin Beatrix. Na die ontvangst werd nog in open rijtuigen een rondrit door Den Haag gemaakt. Zo'n honderdduizend mensen juichten de sporters toe.

8 augustus 1997 - De drukste dag ooit op Schiphol. Er waren duizend starts en landingen voor 110-duizend passagiers.

8 augustus 1997 - Tweeduizend computerfreaks slaan hun tent op in de Flevopolder voor het evenement Hacking in Progress 1997.

8 augustus 1998 - Nieuwe feiten over Srebrenica bij de televisierubriek Nova. Defensie zou twee verdwenen fotorolletjes bewust niet hebben ontwikkeld en ook zou het debriefingsrapport onvolledig zijn. Moslimsoldaten zouden zijn overreden door Nederlandse militairen. Dutchbatters geven toe bij de val van Srebrenica te hebben geholpen bij de afvoer van moslims. De commissie-Van Kemenade concludeert dat Defensie niets in de doofpot heeft willen stoppen. De Kamer besluit tot een parlementair onderzoek. Ex-commandant Karremans van Dutchbat legt later de schuld van de val van Srebrenica bij de VN, ook zegt hij dat Dutchbatters te moe waren om wreedheden te melden. Het RIOD stelt eveneens een langdurig onderzoek in.

8 augustus 1998 - Radio 10 Gold viert haar tienjarig bestaan vanaf het schip Fortuna. Voor de jubileumuitzending stappen ouwe rotten aan boord als Tom Mulder, Chiel Montagne, Peter Holland en Adje Bouwman.

8 augustus 1999 - Twee rottweilers hebben in het Over-Betuwse gehucht Hulhuizen hun 36-jarige baasje doodgebeten. Volgens de politie was er sprake van een bloedbad op het erf van de woning van de alleenstaande man. De honden zijn doodgeschoten. De eenzame man hield de bijtgrage honden achter een hoog hek. Op het hek staan rondom waarschuwingen voor de honden. Zo meldt een bordje dat bezoekers plat op de grond moeten gaan liggen en wachten tot er hulp komt.

8 augustus 2006 - De zwaarste aardbeving tot nog toe in de provincie Groningen met een sterkte van 3,5 op schaal van Richter.

Geboren

8 augustus 1922 (†16 april 2003)
Henk Barnard - TV-maker, kinderboekenschrijver. Was regisseur van het tv-programma Ja Zuster Nee Zuster en gaf vorm aan het kinderprogramma Pipo de Clown. Ontving voor zijn kinderboeken in 1973 en 1977 een Gouden Griffel.

8 augustus 1925 (†19 oktober 2003)
Alija Izetbegovic - Leider van Bosnische moslims. Was in de jaren negentig één van de drie kemphanen die om de delen van het uiteenvallende Joegoslavië vochten. Bosnische moslims zien hem als de vader des vaderlands. Bosnische Serviër vinden hem een fundamentalist en begrijpen niet waarom hij nooit voor het Joegoslaviëtribunaal is gedaagd.

8 augustus 1937 (†12 november 1987)
Cornelis Vreeswijk - Nederlands-Zweeds zanger en liedjesschrijver. Bekend van Nozem en de Non en Bakke de Baksteen (de schrik van de snelweg). Een andere klassieker is "Misschien wordt het morgen beter (maar het wordt toch nooit goed)". Hij was in Zweden populairder dan in Nederland. In 2003 werd in IJmuiden een borstbeeld van Vreeswijk onthuld.

12-11-2008

8 augustus 1937
Dustin Hoffman - Acteur.

8 augustus 1946
Frans Weisglas - Nederlands politicus, lid van de VVD. Van 1982 tot en met 2006 was hij lid van de Tweede Kamer. Van 2002 tot en met 2006 was hij kamervoorzitter.

8 augustus 1948
Hilbrand Nawijn - LPF-politicus. Minister van justie in het kabinet-Balkenende. Was topambtenaar bij Justitie, manager bij KPMG en advocaat in Zoetermeer.

8 augustus 1951
Louis van Gaal - Voetballer voor onder andere Antwerp FC, Telstar, Sparta Rotterdam en AZ Alkmaar. Daarna (vanaf 1986) trainer van AZ, Ajax, Barcelona en Bayern München. Ook trainde hij het Nederlands elftal. Erg vriendelijke tegen de pers deed hij niet altijd.

8 augustus 1956
Chris Foreman - Gitarist van de groep Madness.

8 augustus 1957
Dieuwertje Blok - Presentatrice (Ontbijt-tv, Sinterklaasjournaal).

07-08-2011

8 augustus 1961
Dave Evans (The Edge) - Gitarist/liedjesschrijver van U2.

8 augustus 1967
Lorraine Pearson - Zangeres van de groep Five Star.

8 augustus 1970
Mona - Big Brother

8 augustus 1974
Brian Lee Harvey - Zanger van de jongensgroep East 17.

8 augustus 1976
Joshua Scott Chasez - Zanger van de jongensgroep N'Sync.

8 augustus 1981
Bradley McIntosh - Zanger van de groep S Club 7.

8 augustus 1981
Roger Federer - Tennisser uit Zwitserland.

Overleden

8 augustus 2018 (Geb. 2 juni 1965)
Willie Dille - Kamerlid voor de PVV van 2010 tot 2012. Daarna werd ze voor die partij gemeenteraadslid in Den Haag. Twee dagen voor haar overlijden publiceerde ze een filmpje op Facebook waar zij zei dat ze op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep moslims. De groep zou haar gezegd hebben dat ze moest zwijgen in de gemeenteraad. Ze suggereerde dat het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid hier iets mee te maken zou hebben. Twee dagen later pleegde ze zelfmoord.

8 augustus 2022 (Geb. 26 september 1948)
Olivia Newton John - Zangeres en actrice. Ze kreeg grote bekendheid door de film Grease uit 1978 waarin ze de hoofdrol speelde naast John Travolta. Grootste hits waren Hopelessly Devoted to You, You're the one that I want en Xanadu.

26-09-2008

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
8 augustus
volgende