7 juli 1979 - 'Reunited' van Peaches and Herb bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 1 week staan.
7 juli 1979 - 'Reunited' van Peaches and Herb bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 1 week staan.
7 juli 1920 - Het eerste radiokompas wordt in gebruik genomen. Het kompas zit in een vliegtuig van de Amerikaanse marine.
7 juli 1940 - In de Verenigde Staten stort de Tacoma Narrows Bridge in, 129 dagen na de opening. De brug begint bij een windsnelheid van 68 kilometer per uur enorm te trillen, en breekt. Van die slingerende brug zijn prachtige opnames gemaakt.
7 juli 1941 - In Nederland begint een reeks van zeven dagen waarin de temperatuur elke dag boven de dertig graden uitkomst. Het is de langste onafgebroken tropische reeks voor De Bilt.
7 juli 1955 - In Californie opent Disneyland zijn deuren. Het park was een idee van tekenaar Walt Disney. Hij wilde dat er een pretpark kwam, waar niet alleen kinderen lol hebben, maar ook hun ouders zich kunnen vermaken.
7 juli 1958 - Alaska wordt de 49ste staat van de Verenigde Staten. De Amerikanen kochten de anderhalf miljoen vierkante kilometer in 1876 van de Russen. Het land kostte toen 7,2 miljoen dollar.
7 juli 1967 - Op Wimbledon wint de Australier John Newcombe het herenenkel. Bij de dames wint Billy Jean King, die ook al in 1966 won. King was een van de meest succesvolle tennisspelers in de jaren zestig.
7 juli 197450 jaar geleden - Het Duitse voetbalelftal wordt wereldkampioen na een 2-1 overwinning op Nederland.
7 juli 1976 - Bij Arnhem brandt vierhonderd hectare natuurgebied af. Na de brand besluit de brandweer met vliegtuigen te patrouilleren.
7 juli 1979 - De Zweed Björn Borg en de Tsjechische Martina Navratilova winnen, net als het jaar ervoor Wimbledon.
7 juli 1981 - De Amerikaan Steven R. Ptacek steekt als eerste het Kanaal over met een vliegtuig dat loop op zonne-energie.
7 juli 1985 - Het tennistoernooi op Wimbledon wordt gewonnen door de 17-jarige Boris Becker. Hij verslaat Kevin Curren. Becker is de jongste winnaar van Wimbledon en ook de eerste Duitser die het toernooi op z'n naam schrijft. Bij de dames wint (voor de zevende keer) Martina Navratilova.
7 juli 1988 - Voor het eerst wordt er in de Sovjet Unie een kunstveiling gehouden. Er komen 120 stukken onder de hamer, goed voor een opbrengst van 7 miljoen gulden.
7 juli 1992 - Tenniser Ivan Lendl krijgt het Amerikaanse staatsburgersschap. De geboren Tjech woont al sinds 1984 in Greenwich in de V.S.
7 juli 1993 - Het olifantje Bo Gyi (Birmaans voor Grote Man) wordt in het dierenpark in Emmen afgemaakt. Toen het dier tien maanden oud was, kreeg het een duw van een volwassen olifant, en brak daarbij zijn voorpoot. Die herstelde, maar later kreeg hij last van zijn voorpoten. Duizenden kinderen leven mee met het tragische lot van het baby-olifantje. De brieven en kaarten stromen binnen in Emmen, maar uiteindelijk moet het dier toch afgemaakt worden.
7 juli 1995 - De door Christo ingepakte Rijksdag in Berlijn trekt vijf miljoen bezoekers.
7 juli 1995 - Premier Kok is zeer terug houdend over eventuele steun aan het noodlijdende Fokker. De vliegtuigbouwer lijdt enorme verliezen, mede door de lage stand van de dollar.
7 juli 1996 - Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties begint onder bescherming van zwaarbewapende IFOR-troepen met het blootleggen van massagraven in Srebrenica. Pathologen, wapen- en munitie-experts en andere deskundigen onderzoeken in opdracht van het Joegoslavie Tribunaal in Den Haag ongeveer twintig lokaties in en bij de voormalige moslim-enclave, waar zich massagraven zouden bevinden.
7 juli 1996 - In Portadown breken rellen uit rond een Oranjemars in een katholieke wijk.
7 juli 1996 - Tennisser Richard Krajicek wint als eerste Nederlander Wimbledon.
7 juli 1997 - Enorme watermassa's teisteren Tsjechië, Polen en het oosten van Duitsland.
7 juli 1998 - Bij de formatie van paars 2 wordt de beslissende doorbraak bereikt. PvdA, VVD en D66 bereiken na langdurig overleg een akkoord over het financiele kader. Paars 2 gaat f. 7 miljard bezuinigen en f. 9 mld uitgeven aan nieuwe beleid. De Zalm-norm wordt gehandhaafd: meevallers die ontstaan als de economie meer dan 2% groeit, moeten worden besteed aan verlaging van het financieringstekort.
7 juli 1998 - Het WK voetbal eindigt voor Nederland in de halve finales. Brazilië is in de strafschoppenserie doeltreffender dan Oranje, dat dankzij een late treffer van Patrick Kluivert (1-1) een verlenging afdwingt.
7 juli 199925 jaar geleden - Vandaag wordt bekend dat Zuid-Holland een strop van f. 47 mln boven het hoofd hangt door de ondergang van handelshuis Ceteco. De provincie blijkt sinds 1995 te 'bankieren'. Ze heeft maar liefst voor f. 1,7 mld aan leningen uitstaan. Niet alleen zijn overschotten uitgezet, ook is geld geleend om tegen een hogere rente uit te lenen. Het brein achter dit alles is de kasgeldbeheerder Baarspul. GS stemde in 1995 in met diens voorstel te gaan bankieren. Commissaris Leemhuis was tegen, maar liet zich 'overrulen'. Ze laat na PS en het Rijk te informeren, wat ze volgens de wet wel had moeten doen. Haar positie wordt onhoudbaar en op 6-10 maakt ze haar aftreden bekend.
7 juli 2000 - De Amerikaanse superster Whitney Houston heeft een optreden in Atlantic City volledig verknald door midden in nummers de tekst te vergeten. Zeker acht keer wist ze midden in een nummer niet meer wat ze verder moest zingen en na zes woorden brak ze haar grote hit 'I will always love you' af omdat haar stem het niet zou aankunnen. In plaats van haar hits zong ze covers zoals American Pie en het Amerikaanse volkslied. Eerder dit jaar werd Houston opgepakt op de luchthaven van Hawaii met een zak wiet. Ze werd niet vervolgd. Al lange tijd gaan er geruchten dat de zangeres verslaafd is aan coke.
7 juli 2001 - Radio Nationaal zendt vanaf nu uit via middengolf 1296 kHz. Het station huurt daarvoor een krachtige zender aan de oostkust van Engeland, waarmee richting Nederland wordt uitgezonden.
7 juli 2005 - Tijdens de ochtendspits in Londen worden vier bomaanslagen gepleegd op het openbaar vervoer. 56 mensen worden gedood, honderden raken gewond.
7 juli 2007 - 7-7-2007 leek de Haagse rockgroep Seven een mooie gelegenheid om een stunt uit te halen. De groep wilde op zeven verschillende podia steeds zeven nummers spelen. Het lukte en Seven kreeg een plaats in het Guinness Book of Records.
7 juli 2007 - De nieuwe Zeven Wereldwonderen worden bekendgemaakt. Het zijn Chichén Itzá in Mexico, het Jezusbeeld in Rio de Janeiro, de Chinese Muur, Machu Picchu in Peru, Rotswoningen in Petra (Jordanië), Taj Mahal in India en het Colosseum in Rome. De lijst is het resultaat van een verkiezing, georganiseerd door de Zwitserse New7Wonders Foundation. Van de oorspronkelijke lijst van zeven wereldwonderen staat alleen de piramide van Cheops nog overeind.
7 juli 2009 - De begravenis van Michale Jackson
7 juli 2010 - Eberhard van der Laan wordt beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Hij zou dat blijven tot zijn dood in oktober 2017. Zijn eerste grote optreden was tijdens de huldiging van het Nederlands voetbalelftal op 13 juli 2010.
7 juli 2011 - Het dak van de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente in Enschede, stort in. Twee mensen komen om, vijftien raken gewond. Het dak is in aanbouw en er blijken essentiële onderdelen te ontbreken.
7 juli 2021 - RTL Boulevard staat in het teken van de aanslag op Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd de avond ervoor na een bezoek aan de studio van RTL Boulevard in Amsterdam neergeschoten. De uitzending werd niet onderbroken door reclame.
7 juli 2023 - Het kabinet Rutte IV valt. De minister zijn het niet eens over de regels voor gezinshereniging voor asielzoekers. De VVD van premier Mark Rutte wil de gezinshereniging beperken, D66 en ChristenUnie niet. Het kabinet trad anderhalf jaar eerder aan na de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog.
7 juli 1940
Ringo Starr (Richard Starkey) - Één van de vier Beatles. Hij was de oudste van de band. Hij begon ooit aan een carrière als timmerman, maar de eerste dag sloeg hij al op zijn duim en kwam hij tot de conclusie dat hij beter kon drummen. Van hem komt de uitspraak "Ik hou van Beethoven, vooral van zijn gedichten".
7 juli 1945
Jim Rodford - Één van The Kinks (Lola).
7 juli 1947
David Hodo - Van de Village People (YMCA, In The Navy).
7 juli 194975 jaar geleden († 11 juli 2024)
Shelley Duvall - Amerikaanse actrice. Ze is vooral bekend van haar rol in de horrorfilm The Shining. Daarin speelt ze de partner van Jack. In deze film uit 1980 zit een bekende scène waarin ze met een bijl achternagezeten wordt.
7 juli 1959
Jeroen van Inkel (Jeroen Donderwinkel) - Werd om 11 uur 's avonds geboren in het CIZ-ziekenhuis in Amsterdam. Was al jong geïntereseerd in radio en keek heel erg op naar grootheden als Ferry Maat en Frits Spits. Nadat hij voor verschillende piraten had gewerkt, kwam hij in 1983 binnen bij Veronica. Eerst mocht hij daar wat invalwerk doen, in 1984 ging hij samen met Adam Curry het vrijdagavondprogramma Curry & Van Inkel presenteren. Dat werd een enorm succes. Eén van de meeste bekende stunts die van Inkel toen heeft uitgehaald, en tot op de dag van vandaag nog steeds weer terug komt in het nieuws, was de Flitspalen actie waarin werd opgeroepen om ‘genadeloos toe te slaan’ wanneer autobestuurders een flitspaal tegenkwamen onderweg. Er werd zelfs een onklaar gemaakte flitspaal in de studio gebracht om zo de onvrede over deze palen onder de mensen te brengen.
7 juli 1959
Julia Samuel - Presentatrice en omroepster. Is gek op auto's.
7 juli 1963
Vonda Shepard - Amerikaans Zangeres.
7 juli 1965
Paula Devicq - actrice
7 juli 1969
Selma van Dijk - Presentatrice van 5 in 't Land.
7 juli 1970
Anita Janssen - Presentatrice van de AVRO.
† 7 juli 1930 (Geb. 22 mei 1859)
Arthur Conan Doyle - Brits arts en schrijver. Hij werd wereldberoemd als als schrijver van verhalen over de detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson. Het personage Holmes ging Conan Doyle op een gegeven moment zo dwars zitten, dat hij hem liet verongelukken (hij viel in een waterval in Zwitserland). Zijn lezers pikten het niet, en Holmes keerde weer terug.
† 7 juli 2006 (Geb. 19 december 1934)
Rudi Carrell (Rudolf Kesselaar) - Zanger en entertainer. Hij brak in 1964 internationaal door met zijn Rudi Carrell Show met Esther Ofarim als zeemeermin. Daarmee won hij de Zilveren Roos op het festival van Montreux. Carrell ging naar Duitsland waar hij uitgroeide tot een van de populairste tv-persoonlijkheden. Hij presenteerde onder meer de Duitse versie van Eén van de acht: Am laufenden Band. In 1987 ontstond er een rel rond Carrell. In zijn "Rudi's Tagesschow" presenteerde hij een filmpje waarin een menigte vrouwen te zien was die damesslipjes gooiden naar de Iraanse ayatollah Khomeiny. Dit filmpje werd wereldnieuws en in Teheran werd met woedende betogingen gereageerd.
Een paar citaten (vertaald uit het Duits): "Nieuwslezers beginnen altijd met 'goede avond' en hebben 15 minuten de tijd om uit te leggen dat het geen goede avond is". "Ik zag nog lang als herhaling verderleven".
"Toen ik naar Duitsland kwam, sprak is alleen maar Engels, maar na een tijdje kreeg het Duits zoveel Engelse woorden, dat ik tegenwoordig vloeiend Duits spreek". Fits Spits logeerde in 1989 een aantal nachten bij Carell en hoorde dat hij elke avond naar Met het Oog op Morgen luisterde.
Geen gegevens gevonden.