Inloggen
vorige
7 mei
volgende

Hits

7 mei 1977 - 'Non stop dance' van Gibson Brothers bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

07-05-2014

7 mei 1983 - 'Beat it' van Michael Jackson bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

7 mei 1994 - 'I like to move it' van reel 2 real&mad stuntman bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

7 mei - We denken vandaag aan de heilige Stanislaus. Volgens de weerkalender komen er vruchtbare tijden aan: "Met Stanislaus aan de stond komen de aardappels uit de grond". Het begint groeizaam weer te worden.

7 mei 1824 - Beethovens negende symfonie wordt voor het eerst uitgevoerd.

7 mei 1828 - In Engeland mogen vrouwen voortaan al stemmen als ze 21 zijn. De leeftijdsgrens was tot dan toe 30 jaar.

7 mei 1915 - Duitsers torpederen het Britse passagiersschip Lusitania. Er verdrinken meer dan twaalfhonderd Amerikaanse passagiers. Mede hierdoor raken de Amerikanen betrokken bij de Eerste Wereldoorlog.

7 mei 1931 - De Franse president Paul Doumier overlijdt na een moordaanslag.

7 mei 1936 - 30-duizend Duitse militairen marcheren het Rijnland binnen. Daarmee gaat Duitsland in tegen de afspraken die het land na de Eerste Wereldoorlog had gemaakt, dat in het Rijnland geen soldaten gelegerd mochten zijn.

7 mei 1941 - Glenn Miller neemt zijn beroemdste werk op: 'Chattannooga Choo Choo'.

7 mei 1943 - Alle mannen tussen 18 en 35 jaar moeten zich vanaf vandaag laten registreren voor uitzending naar Duitsland in het kader van de arbeidsinzet.

7 mei 1945 - De Amerikaanse opperbevelhebber Dwight Eisenhower tekent de onvoorwaardelijke capitulatie in Reims. Duitsland heeft de Tweede Wereldoorlog verloren.

7 mei 1945 - SS-ers openen het vuur op een Amsterdamse menigte. 22 mensen komen daarbij om het leven.

7 mei 1946 - In Japan wordt Tokyo Telecommunications Engineering opgericht. Het bedrijf bestaat nog steeds en heet nu Sony.

7 mei 1950 - In Heerenveen vindt een voetbalwonder plaats. Een half uur voor tijd staan de Amsterdammers (waaronder Rinus Michels) met 1-5 voor. Maar Heerenveen presteerde het dit in een 6-5 overwinning om te buigen. Abe Lenstra scoorde de eerste twee goals en had een belangrijk aandeel in de overige.

7 mei 1957 - Op een beurs in Hannover is de eerste elektrische schrijfmachine te zien. Van het apparaat zouden er in korte tijd heel veel worden verkocht.

07-05-2013

7 mei 1960 - Leonid Brezhnev wordt de nieuwe president van de Sovjet Unie.

7 mei 1961 - Lou van Burg presenteert de laatste aflevering van 'Een kwartje per seconde': een spectaculaire spelshow van de AVRO.

7 mei 1966 - James Brown brengt 'This is a Man's Man's Man's World' uit.

7 mei 1971 - Prinses Beatrix opent Nationaal Sportcentrum Papendal bij Arnhem

7 mei 1984 - Zo'n honderdvijftig mensen zijn om twaalf uur 's middags dood neergevallen bij het gerechtsgebouw in Leeuwarden. Niet letterlijk, de 150 deden alsof. Het was onderdeel van een actieweek tegen kernwapens. Als startsein voor het neervallen gold het geluid van de sirene dat elke eerste maandag van de maand getest werd.

7 mei 1985 - De kranten schrijven vandaag over een onderwijzer van de Prinses Beatrixschool in het Betuwse Buren. Hij had zijn leerlingen onthaald op een maaltijd tulpenbollen. Dat gebeurde tijdens een project over de Tweede Wereldoorlog. Enkele leerlingen kregen na de maaltijd last van bruikkrampen. De leraar had er niet bij stilgestaan dat bloembollen tegenwoordig met allerlei chemische middelen worden behandeld en niet eetbaar zijn.

7 mei 1987 - Gary Hart, de democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen stopt met z'n verkiezingscampagne. Reden is het bericht in een Amerikaanse krant dat Hart de nacht zou hebben doorgebracht met actrice Donna Rice.

7 mei 1987 - Shelly Long is voor het laatst te zien in een aflevering van Cheers. Long, die je misschien kent als serveerster Diane Chambers, neemt afscheid van de tv-business, om te beginnen aan een filmcarriere.

7 mei 1995 - Boze televisie-kijkers bellen de NOS wegens het voortijdig einde van het verslag van een joodse herdenkingsbijeenkomst. Teleac wilde zijn programma Knoop in je Zakdoek namelijk niet laten vervallen. Toevallig gaat de aflevering over vrienden maken...

7 mei 1997 - Het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag heeft de Bosnische ServiŽr Dusan Tadic schuldig bevonden aan het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. De rechters oordeelden dat Tadic in 1992 Moslims heeft gemarteld in kampen in Noordoost-BosniŽ. Het is de eerste keer dat het VN-tribunaal zich heeft uitgesproken over de vraag of een verdachte schuldig is of niet.

7 mei 1997 - Piramidespelen worden in Nederland verboden. Het kabinet is akkoord gegaan met een wetsvoorstel daartoe van de ministers Sorgdrager van justitie en Zalm van Financien.

7 mei 1999 - Een boze Pamela Anderson is in Monte Carlo in razernij van het dure jacht van Prins Albert afgestormd toen haar beleefd werd gevraagd haar naaldhakken te vervangen door een paar bootschoenen. Pam was geschokt toen haar werd verzocht een paar verstandige schoenen aan te doen. In woede verlieten zij en haar echtgenoot rocker Tommy Lee het schip. ,,Het was een belachelijk gezicht'', aldus een feestganger. ,,De veiligheidsdienst wilde niet dat zij zichzelf aan boord pijn zou doen of het dek beschadigen. Maar blijkbaar is mode heel wat belangrijker voor Pammie.''

7 mei 2000 - In Apeldoorn wordt voor het laatst een nationaal defilť gehouden voor Canadese oorlogsveteranen. Het bracht meer dan 300.000 belangstellenden op de been. Prinses Margriet nam het defilť af, net als in 1990 en 1995. Op de eretribune zaten ook haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven en minister De Grave (Defensie), en zijn Canadese collega-ministers van Defensie en Veteranenzaken.

7 mei 2000 - Vladimir Poetin is, in aanwezigheid van ongeveer 1500 mensen, onder wie zijn voorganger Boris Jeltsin, beŽdigd tot de nieuwe president van de Russische Federatie. Kort na de plechtigheid benoemde Poetin oud-minister van FinanciŽn, Michail Kasyanov, tot premier. Poetin volgt Boris Jeltsin op, die op oudjaarsdag 1999 aftrad.

7 mei 2002 - Henk Westbroek krijgt door een Marokkaan een pistool tegen zijn hoofd gedrukt. Na dit incident vertrekt hij uit de LPF. Dat gebeurt een dag nadat Pim Fortuyn is vermoord.

Geboren

7 mei 1833 († onbekend)
Johannes Brahms - Componist. Hield wel van een slaapliedje.

7 mei 1840
Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky - Componist.

7 mei 1909
Edwin Land - Uitvinder van de direc-klaar-fotografie (Polaroid).

7 mei 1939 (†14 februari 2018)
Ruud Lubbers - CDA-politicus. Was minister-president van 1982 tot 1994.. Werd daarna hogecommisaris voor de vluchtelingen bij de VN.

13-11-2018

7 mei 1956
Jan Peter Balkenende - CDA-politicus. Grote winnaar van de Tweede-Kamerverkiezingen in mei 2002. Zijn partij ging samen regeren met de LPF en de VVD. Mensen die hem kennen noemen Balkenende: bescheiden, buitengewoon fatsoenlijk, integer en volstrekt onkreukbaar. Hij houdt van autoracen. Hij ziet er door zijn bril en kapsel uit als Harry Potter en hij mag zich professor meester doctor noemen.

03-05-2008

7 mei 1975
DaniŽl Willemsen - Nederlands motorcrosser. DaniŽl Willemsen heette aanvankelijk Johan Nico Willemsen. Nadat hij zo bij de Burgerlijke Stand was aangegeven bleek de drukker echter de naam DaniŽl op het geboortekaartje te hebben afgedrukt. Zijn ouders vonden dit ook wel een mooie naam en dus bleef het DaniŽl. Nadat hij de nodige legitimatieproblemen had gekregen heeft hij zijn naam officieel laten veranderen in DaniŽl Johan Nico Willemsen.

Overleden

7 mei 1915 (Geb. 19 juni 1856)
Elbert Hubbard - Schrijver (A Message To Garcia). Kwam om het leven bij de ondergang van het schip Lusitania, in mei 1915.

7 mei 1946 (Geb. onbekend)
Anton Mussert - NSB-leider. Werd op 7 mei 1946 geŽxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

7 mei 2001 (Geb. onbekend)
John Woodhouse (Jan Holshuijsen) - Nederlands accordeonist. Maakt in de jaren zeventig furore met overwegend Hollandse liedjes. Verkoopt miljoenen grammofoonplaten.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
7 mei
volgende