Vandaag in het Verleden
7 februari

Hits

7 februari 1970 - 'Mijn gebed' van D.C. Lewis bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

7 februari 1981 - 'Shine up' van Doris D and Pins bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

7 februari - De heilige Romaldus staat op de agenda. Van hem is de volgende weerspreuk overgeleverd: "Romaldus' storm en blazen, zal in mei het vee doen grazen". Slecht weer nu betekent groeizaam weer in het voorjaar.

7 februari 1893 - Elisha Gray uit het Amerikaanse Hide Park krijgt patent op een machine die ze de "teleautograph" noemde. Het apparaat plaatst automatisch handtekeningen op documenten. Handig voor ambtenaren en anderen die vaak brieven moeten ondertekenen. Die kunnen zich van bezighouden met nuttiger dingen.

7 februari 1901 - In de Grote Kerk in Den Haag wordt het huwelijk ingezegend tussen Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.

7 februari 1901 - In een winters Den Haag wordt het huwelijk ingezegend tussen koningin Wilhelmina en prins Hendrik.

7 februari 1904 - Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af.

7 februari 1912 - Coen de Koning uit Arnhem wint de Elfstedentocht in 11 uur en 40 minuten (dat is gemiddeld 16,58 kilometer per uur). De tocht wordt verreden over zacht ijs en bij sterke dooi (het dooide 4,8 graden). Aan de wedstrijd deden 39 schaatsers mee. Daarvan haalden er 24 de eindstreep. Een van hen zakt door het ijs. Bij de amateurs waren er 22 deelnemers. Van hen bereikten er 18 Leeuwarden.

7 februari 1922 - De eerste 5000 exemplaren van "Reader's Digest" worden verkocht. Het zou het meest gelezen tijdschrift wereldwijd worden. Wereldwijd wordt het nu door meer dan 16 miljoen mensen gelezen.

7 februari 1933 - De politie in Paramaribo schiet op een menigte die bij elkaar was gekomen om de gearresteerde actievoerder Anton de Kom te ontmoeten. Op deze 'rode dinsdag' vallen twee doden en 22 gewonden.

7 februari 1933 - Op het gouvernementsplein in Paramaribo eist een volksmenigte de vrijlating van haar leider Anton de Kom. Als de politie het vuur opent op de demonstranten vallen twee doden en 22 gewonden. De Kom wordt vrijgelaten maar moet wel Suriname verlaten.

7 februari 1940 - Filmliefhebbers zien de wereldpremiere van de Walt Disneyfilm "Pinokkio". De film was de opvolger van "Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen".

7 februari 1942 - De Duitse bezetters benoemen de NSB-er Christiaan Frederik Staargaard (1885-1951) tot 'provincie-commissaris' in Groningen. Hij gaat op de stoel zitten van CdK mr. J. Linthorst-Homan, die al op 9 augustus 1941 ontslagen en gevangen gezet was. Staargaard vervangt 18 Groninger burgemeesters door NSB-ers. Na de bevrijding werd hij veroordeeld tot tien jaar cel, maar hij overleed in 1951.

7 februari 1957 - Voor het eerst is er een buitenlandse serie op de Nederlandse televisie te zien. Het gaat om 'Luipaard op schoot', een natuurserie die de Engelse titel 'On Safari' droeg.

7 februari 1964 - Meer dan 3000 fans komen naar het Kennedy vliegveld in New York om hun idolen te verwelkomen: de Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr waren voor het eerst in Amerika. Beatlemania was begonnen. Vijftien weken lang zou het kwartel uit Liverpool bovenaan de Amerikaanse hitlijsten staan.

7 februari 1966 - Er breekt een periode van bijna een week aan, waarin de dooigrens precies over Nederland ligt. Het ijzelde en sneeuwde dagelijks, zodat er grote problemen ontstonden. Uiteindelijk won de vorst.

7 februari 1967 - De emigrantenkolonie 'Klein Groningen' op het eiland Tasmanië gaat in vlammen op door een hevige bosbrand. Ook andere dorpen branden plat. In totaal kost de ramp zestig doden, en zesduizend mensen worden dakloos.

7 februari 1973 - Johan Cruijff staat vanaf vandaag in Madame Tussauds in London. Tot groot verdriet van de Engelsen neemt Johan Cruijff de plaats in van George Best.

7 februari 197450 jaar geleden - Het Love Unlimited Orkest van Barry White krijgt een gouden plaat voor de discosingle "Love's Theme".

7 februari 1976 - Alle grote kranten openen met de Lockheedaffaire. Een hoge Nederlandse functionaris zou steekpenningen gekregen hebben van de vliegtuigbouwer. Alleen de Volkskrant opent het artikel recht-toe-recht-aan met de kop: 'Prins weer in opspraak'. Die prins is Prins Bernhard.

7 februari 1976 - Alle kranten berichten dat Prins Bernhard 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen heeft ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. De affaire kwam aan het licht door hoorzittingen in de Amerikaanse Senaat, die onderzoek deed naar smeergeldaffaires waarbij de vliegtuigbouwer betrokken zou zijn. Tijdens die verhoren kwam opeens een "very high Dutch official" naar voren, die - naar men later begon te vermoeden - prins Bernhard zou zijn. Na de dood van prins Bernhard in december 2004 verscheen een reportage in de Groene Amsterdammer, waarin bekend werd dat de prins in een serie interviews met de in 2002 overleden journalist Martin van Amerongen had toegegeven 1,1 miljoen dollar te hebben ontvangen. Het overgrote deel van het geld zou direct weggegeven zijn aan goede doelen.

7 februari 1976 - Felix mag geen tv reclame uitzenden met de tekst "veel katten zijn niet blij met voer uit blik". Een producent van blikken, die juist de slogan "blij met blik" heeft, had de zaak aangespannen bij de reclame code commissie.

7 februari 1980 - In Los Angelos gaat het rockoratorium The Wall van Pink Floyd in premiere.

7 februari 1983 - een werknemer van een papierfabriek in Apeldoorn sterft bij een gruwelijk bedrijfsongeval. Hij wordt geplet door een papierwals.

7 februari 198440 jaar geleden - Astronaut Bruce McCandless verlaat hoog boven de aarde de space shuttle en vlieg een stukje rond in een ruimtepak dat uitgerust is met raketjes. Het is voor het eerst dat er met zo'n pak een ruimtewandeling wordt gemaakt.

7 februari 198440 jaar geleden - De Amerikaanse astronaut Bruc McCandless maakt vanuit het ruimteveer Challenger een ruimtewandeling, zonder dat hij met een lijn aan het ruimteschip verbonden is.

7 februari 1985 - New York kreeg een nieuw volkslied het was het nummer "New York New York" van Frank Sinatra. Frankie kon zich zeer vereerd voelen.

7 februari 1986 - President Jean-Claude Duvalier van Haïti wordt na maandenlange onlusten afgezet.

7 februari 1990 - De leiding van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie schrapt de bepaling dat er maar één partij in de Sovjet-Unie mag zijn (en dat was de Communistische Partij).

7 februari 1992 - Ministers van de Europese Gemeenschap ondertekenen het verdrag van Maastricht.

7 februari 1993 - Bij de TROS op Radio 3 gaat de Mega Top 50 van start, of om precies te zien de Top 50. Het woordje Mega wordt er drie weken later voor geplakt om meer eenheid te krijgen met de Megahit (die nieuwe tipschijf van de zender). Het eerste presentatieduo is Daniël Dekker en Martijn Krabbé.

7 februari 1995 - Arcade kondigt aan op 1 mei met twee nieuwe commerciele televisiestation te beginnen: TV10 Gold (met oude series) en Arcade TV (met videoclips).

7 februari 1995 - In Arnhem start de rechtszaak tegen de hoofdverdachte van de overval op een Oosterbeekse AH?winkel in 1990. Appie A. had op 10 januari zijn aandeel bekend.

7 februari 1996 - De Concorde vestigt tussen New York en Londen een snelheidsrecord gevestigd van 1920 km/u. Nooit vloog een vliegtuig zo snel.

7 februari 1996 - De Eerste Kamer stemt in met de afschaffing van de Ziektewet.

7 februari 1996 - Een gecharterde Boeing 757 stort bij de Dominicaanse Republiek in zee met 189 man aan boord.

7 februari 1997 - De rechtszaak tegen Johan V. (de Hakkelaar) loopt uit op een overwinning voor het OM. De drugsbaron krijgt 6 jaar cel. De uitspraken van de kroongetuigen worden als bewijs aanvaard.

7 februari 1997 - Negen landen, waaronder Nederland, hebben bij de Verenigde Naties claims ingediend voor de schade die zij hebben geleden tijdens de Golfoorlog. In totaal gaat het om een bedrag van 32 miljard dollar.

7 februari 1998 - De Franse politie op Corsica begint een klopjacht op de separatisten die de prefect op het eiland vermoordden.

7 februari 1998 - In Finland kunnen zo'n 50 mensen in een uitgehouwd ijshotel overnachten.

7 februari 1998 - In het Japanse Nagano gaan de Olympische Winterspelen van start.

7 februari 1998 - Opening van de Olympische Winterspelen in Nagano. Nederland wint een recordaantal medailles: vijfmaal goud, vier keer zilver en twee keer brons. Grootste blikvangers zijn schaatsers Gianni Romme en Marianne Timmer, die in december tot sportman en -vrouw van het jaar worden gekozen. Romme wint goud op zowel vijf als tien kilometer en verbetert op beide afstanden het wereldrecord. Timmer is de snelste op de 1.000 en de 1.500 meter. Ids Postma completeert het succes met goud op de 1.000 meter. De Nederlandse afvaardiging zorgt op de openingsdag van het schaatstoernooi voor opschudding met de introductie van zogenoemde 'schaatsstrips' om de luchtweerstand te verminderen. Skiloper Björn Dahlie schrijft geschiedenis door met drie gouden en één zilveren medaille zijn totaal op acht gouden en vier zilveren plakken te brengen. De Noor is daarmee de succesvolste wintersporter aller tijden.

7 februari 2000 - De Joegoslavische minister van Defensie, Pavle Bulatovic, is maandag bij een schietpartij in een restaurant in Belgrado om het leven gekomen. De Joegoslavische regering verklaarde maandagavond na een spoedzitting dat de bewindsman ,,het slachtoffer is geworden van een terreurdaad''. De 51-jarige Montenegrijn Bulatovic werd beschouwd als een trouwe aanhanger van Milosevic.

7 februari 2010 - Sieneke mag voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Oslo. In een bijzonder tv-programma wordt ze uitgekozen. De jury kan het niet eens worden over de winnaar en juryvoorzitter Pierrie Kartner durft geen keuze te maken. Uiteindelijk kiest hij dan toch voor de 17-jarige Nijmeegse. Het liedje dat ze in Osla gaat zingen, 'Ik ben verliefd, sha la la' werd geschreven door Pierre Kartner. Op 27 mei zou ze stranden in de halve finale.

7 februari 201410 jaar geleden - Het eerste exemplaar van Nijntje in het Achterhoeks wordt overhandigd aan vertaler Arie Ribbers.

Geboren

7 februari 1812 († 9 juni 1870)
Charles Dickens - Engels schrijver.

7 februari 1901 († 26 juni 199430 jaar geleden)
A. den Doolaard - Nederlands schrijver.

7 februari 1924100 jaar geleden († 8 januari 1989)
Johnny Jordaan - Amsterdams volkszanger die werd geboren als Johannes Hendricus van Musscher. Hij was een neef van Willy Alberti. Op 9-jarige leeftijd verloor Jordaan, na een vechtpartij met Alberti, een oog. Dit werd vervangen door een glazen oog. Bekendste liedjes: "Bij ons in de Jordaan" en "Geef mij maar Amsterdam".

7 februari 1934 († 15 maart 2022)
Piet Bukman - Nederlandse politicus. In 1980 was hij de eerste partijvoorzitter van het CDA na de fusie van KVP, ARP en CHU. Hij was ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking, minister van Landbouw en voorzitter van de Tweede Kamer.

7 februari 1962
Garth Brooks - Amerikaans countryzanger.

7 februari 1971
Chris Zegers - acteur

7 februari 1979
Tessa - Figuur uit De Bus (SBS6).

Overleden

† 7 februari 1894 (Geb. 6 november 1814)
Adolphe Sax - Belg. Muzikant uit Dinant. In 1840 vond hij een instrument uit dat hij naar zichzelf noemde: de saxofoon.

† 7 februari 1938 (Geb. 20 december 1868)
Harvey Firestone - Industrieel. Oprichter van de Firestone Banden en Rubber Maatschappij (bekend van de autobanden).

† 7 februari 1979 (Geb. 1906)
Johan van der Woude - Schrijver/journalist, geboren in Groningen (Het boze oog, De Stenen tafel, Een truck uit de hemel, Rederij Waterman).

† 7 februari 1985 (Geb. onbekend)
Matt Monroe - Engels zanger.

† 7 februari 199925 jaar geleden (Geb. 14 november 1935)
Hussein bin Talal - Koning Hoessein van Jordanië. Hij regeerde 46 jaar over zijn land en werd zeer gewaardeerd om zijn rol als vredestichter in het Midden-Oosten. Radio-amateurs kenden hem van zijn babbeltjes via de korte golf, want de koning was ook zendamateur. 800-duizend Jordaniërs en vijftig buitenlandse staatshoofden bezochten in februari 1999 de begrafenis van koning Hussein.

† 7 februari 199925 jaar geleden (Geb. 11 november 1911)
Koning Hoessein - Koning van Jordanië. Speelde in de 46 jaar dat hij koning was een grote rol in het Midden-Oosten. Was radio-amateur en had zo via de radio ook soms contact met gewone Nederlanders.

† 7 februari 2008 (Geb. 9 juni 1951)
Benny Neyman - Zanger uit Maastricht. Hij brak in 1980 door met het nummer Ik weet niet hoe. Een jaar later volgde het bekende Vrijgezel. In 1985 scoorde Neyman zijn grootste hit met Waarom fluister ik je naam nog (nummer 1-positie in de Nederlandse hitparades).

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

7 februari