Inloggen
vorige
6 augustus
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

6 augustus 70 - In Jeruzalem kan de tempeldienst niet meer uitgevoerd worden door het uitbreken van de Joodse oorlog. Daarmee komt er een eind aan een periode van ongeveer duizend jaar waarin geofferd werd in de tempel.

6 augustus 1791 - De koning van Pruisen, Friedrich Wilhelm II, wijdt in Berlijn de nog niet helemaal voltooide Brandenburger Tor in. Het verkeer mag vanaf nu onder de poort door.

05-08-2020

6 augustus 1825 - Boliva wordt onafhankelijk van Peru. Dat wordt nog elk jaar gevierd want 6 augustus is de nationale feestdag van Bolivia.

6 augustus 1890 - In New York wordt voor het eerst in de Verenigde Staten iemand ter dood gebracht op de elektrische stoel. Het is moordenaar William Kemmler (ook bekend als John Hart). Hoewel een proef, een dag eerder met een paard, probleemloos verliep, was dat bij Kemmler anders. Nadat hij 17 seconden was blootgesteld aan een stroom van duizend volt, bleek hij nog te ademen. Kemmler kreeg vervolgens tweeduizend Volt door zijn lichaam. Dat overleefde hij niet.

6 augustus 1914 - Servië verklaart de oorlog aan Duitsland.

6 augustus 1926 - De Franse stuntman Yves le Prieur slaagt erin tien minuten onder water te blijven. Dat lukt hem met behulp van een nieuwe vinding: het duikerpak.

6 augustus 1926 - Gertrude Ederle zwemt als eerste vrouw Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over. De 19-jarig dame uit New York doet dat in de recordtijd van 14 uur en 31 minuten. De vorige recordhouder, Enrico Tirabocchi had er twee uur meer over gedaan. Gertrude Ederle had twee jaar eerder bij de Olympische Spelen al goud gewonnen als zwemster.

6 augustus 1926 - In New York wordt de eerste geluidsfilm vertoond. Het gaat om de film "Don Juan" met in de hoofdrol John Barrymore. Een kaartje voor de voorstelling kost 10 dollar.

6 augustus 1932 - Burgemeester Konrad Adenauer van Keulen opent de eerste snelweg van Duitsland. Het is de huidige A 555, tussen Keulen en Bonn. De aanleg vond plaats van 1929 tot 1932.

05-08-2020

6 augustus 1932 - Het eerste filmfestival van Venetië wordt gehouden.

6 augustus 1940 - Na Letland en Litouwen wordt nu ook Estland door de Sovjet-Unie bezet.

6 augustus 1945 - De Amerikanen gooien een atoom op de Japanse stad Hirosjima. In één klap komen meer dan 70-duizend mensen om het leven. 122 vierkante kilometer worden met de grond gelijkgemaakt. Ruim een week na de bom besluit de Japanse keizer Hirohito zich over te geven.

26-05-2008

6 augustus 1947 - De topzomer van 1947 wordt ruw onderbroken door een zomerstorm. Op sommige plaatsen komt er bovendien 40 tot 55 mm regen naar beneden.

6 augustus 1948 - De vliegende huisvrouw, Fanny Blankers-Koen is de eerste vrouw die drie gouden Olympische medailles wint.

6 augustus 1962 - Het Caribische eiland Jamaica wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië.

6 augustus 1965 - In Engeland verschijnt "Help" in de platenzaken; het nieuwste album van de Beatles. Bekendst worden de liedjes Help!, Ticket to Ride en Yesterday.

6 augustus 1973 - Stevie Wonder raakt zwaar gewond bij een verkeersongeval. Hij raakt in coma, maar komt daar - wonder boven wonder - tien dagen later weer uit. Acht weken na het ongeval staat Stevie alweer in de studio's van Motown.

6 augustus 1981 - Brandweerlieden in Indianapolis worden op een brand afgestuurd, die bij aankomst een valse melding blijkt te zijn. Als ze terugkomen bij de kazerne blijkt die wél in brand te staan. De brandweerlieden proberen het vuur uit te maken, maar kunnen niet voorkomen dat de kazerne zwaar beschadigd raakt.

6 augustus 1981 - Stevie Nicks - zangeres van Fleetwood Mac - presenteert haar eerste solo-album. De elpee heet "Bella Donna". De eerste single die daarvan verschijnt is "Stop Draggin' My Heart Around". In Amerika in het een top-10-hit. In Nederland komt het singletje niet verder dan de tipparade.

6 augustus 1982 - De 27-jarige hoofdagent Jaap Honigh komt in Amsterdam om het leven, als hij samen met een collega een man wil arresteren, die even tevoren in een winkel flessen drank heeft gestolen. De dief schiet de agent dood. De dader, een voortvluchtige Engelse crimineel wordt later door andere agenten overmeesterd.

6 augustus 1984 - Coronationstreet gaat verder bij de VARA TV . Speciaal voor Nederland is er een aflevering gemaakt waarin ook showmaster Willem Ruis een rol speelt.

6 augustus 1985 - Een huisarts uit Den Haag wordt tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op drie bejaarden in het verzorgingstehuis De Terp.

6 augustus 1986 - Acteur Timothy Dalton mag zich vanaf nu "Bond... James Bond" noemen. Dat maakt film-maatschappij United Artists bekend. Daarmee komt een eind aan maanden van speculaties over de acteur die zich Agent 007 mag noemen. Andere acteurs die de rol van Bond mochten spelen waren Roger Moore, Sean Connery, George Lazenby en Pierce Brosnan.

6 augustus 1990 - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besluit unaniem sancties te nemen tegen Irak. Dat land viel op 2 augustus Koeweit binnen.

6 augustus 1991 - De eerste website ooit online. Hij is gemaakt door Tim Berners-Lee, de Brit die het world wide web bedacht. De site gaat over het WWW-project en geeft het uitleg over hoe het gebruikt moet worden. De website is nog steeds te bezoeken. Het adres is info.cern.ch.

25-07-2021

6 augustus 1991 - Peugeot trekt zich terug van de markt in de Verenigde Staten. Het Franse automerk zou in 2019 zijn terugkeer in Amerika aankondigen.

6 augustus 1994 - Nederland zamelt geld in voor de vluchtelingen uit Rwanda. In een TV-uitzendingen die gelijktijdig wordt uitgezonden via alle Nederlandstalige zenders, wordt 40 miljoen gulden ingezameld. (Ook Midland FM doet mee aan de actie. In een marathon-uitzending die een week duurt, wordt bijna 40-duizend gulden opgehaald voor het goede doel. Edwin de Geus, Hubert Smeets en Peter de Koning brengen het bedrag persoonlijk naar Hilversum.)

6 augustus 1995 - Het Duise Hannover wodt geplaagd doorrellen: de zogeheten 'chaosdagen' van punkers.

6 augustus 1996 - De actie van Nederlandse platenmaatschappijen tegen de verkoop van goedkope compact discs heeft een eerste succes opgeleverd. Samen met hun belangenorganisatie NVPI hadden zij een Amersfoortse winkelier voor de rechter gedaagd omdat hij CD's tegen dumpprijzen verkocht. De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat de detaillist de verkoop van goedkope CD's onmiddellijk moet staken. De winkelier kocht zijn compact discs in bij groothandels in de Verenigde Staten en Canada, waar de muziekschijfjes aanzienlijk goedkoper zijn. Hij moet nu zijn hele CD-voorraad inleveren bij de NVPI en een schadevergoeding betalen van 8.000 gulden.

6 augustus 1996 - In het Brabantse dorp Heeze was even sprake van lichte paniek, omdat er midden in de nacht een rond voorwerp doodstil boven het dorp hing, met knipperende lichten. Tientallen mensen belden de politie, anderen haalden hun foto-toestel of videocamera, en weer anderen doken angstvallig de kelder in. De UFO-dienst van defensie kon uiteindelijk het vliegende object identificeren: een inwoner van Heeze had een Japanse vechtvlieger voorzien van tientallen knipperende lampjes, en die hoog de lucht ingestuurd. Hem is vriendelijk maar dringend verzocht daarmee op te houden. Toch bleef het nog lang onrustig in de Heezer huizen.

6 augustus 1997 - Nederland laat een internationaal arrestatiebevel uitgaan tegen Bouterse. Hij wordt verdacht van drugssmokkel.

6 augustus 1998 - Monica Lewinsky, ex-stagiaire van het Witte Huis, wordt achter gesloten deuren gehoord over haar relatie met president Clinton.

6 augustus 2017 - 5.373.000 mensen kijken naar de huldiging van de Oranjevrouwen nadat ze wereldkampioen zijn geworden. Ze hebben Denemarken verslagen met 4-2. De huldiging is het beste bekeken tv-programma van dat jaar.

Geboren

6 augustus 1881 († onbekend)
Sir Alexander Fleming - Ontdekker van penicilline.

6 augustus 1911 (†16 april 1989)
Lucille Ball - Amerikaanse comédienne.

6 augustus 1928 (†22 februari 1987)
Andy Warhol - Amerikaans kunstschilder, die tot de stroming van de Pop-Art behoort. In de jaren '60 begon hij met het maken van schilderijen op groot formaat van beroemde Amerikaanse producten zoals blikken Campbell's soep en flessen Coca-Cola. Zodoende maakte hij kunst van alledaagse massaproducten en maakte vervolgens van die kunst zelf een massaproduct. Hij maakte ook de film Sleep. Echt spannend was die film niet. Acht uur lang zag je het beeld van een slapende man.

6 augustus 1933 (†25 oktober 2005)
Frans van Dusschoten - Acteur. Was jarenlang 'aangever' in de shows van André van Duin. Ook zijn stem is bij een groot publiek bekend. Van Dusschoten verzorgde het stemgeluid van bijvoorbeeld Meneer de Uil in de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.

26-10-2010

6 augustus 1951
Carry Tefsen - Actrice. Speelde jarenlang de assistente van doker van der Ploeg in Zeg 'n Aaa.

6 augustus 1958
Randy DeBarge - Lid van de groep DeBarge.

6 augustus 1959
Joyce Simms - Zangers. Had een grote hit met Come Into My Life.

6 augustus 1960
Rick Echolotte - Zanger van de groep Alphaville.

6 augustus 1963
Jamie Kensitt - Broer van Patsy Kensitt en muzikant in de groep Eight Wonder.

6 augustus 1972
Geri Halliwell - zangeres

Overleden

6 augustus 1998 (Geb. onbekend)
Charlie Bosveld - Heette eigenlijk Henk Bosveld maar werd altijd "Charlie" genoemd. Die bijnaam dankte hij aan zijn Charlie-Chaplinloopje. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor Vitesse.

6 augustus 1998 (Geb. onbekend)
Todor Zjivkov - Bulgaars dictator. Werd in 1989 afgezet nadat hij 35 jaar aan de macht was geweest. Hij werd vervolgens onder huisarrest geplaatst en aangeklaagd voor de onderdrukking van etnische Turken. Die werden tijdens zijn bewind gedwongen Bulgaars te spreken en Bulgaarse namen aan te nemen.

6 augustus 2002 (Geb. onbekend)
Edsger W. Dijkstra - Internationaal befaamd Nederlands informaticus wiens ideeën over programmeren in vrijwel alle programmeertalen zijn toegepast.

6 augustus 2004 (Geb. 1 februari 1952)
Rick James (James Johnson) - Zanger (Super Freak).

6 augustus 2009 (Geb. 25 augustus 1950)
Willy DeVille - Zanger. Hij maakte aanvankelijk naam als zanger en voorman van de band Mink DeVille. Die band scoorde in 1984 zijn eerste (en meteen grootste) hit: Demasiado Corazon. Het bereikte de tiende plaats in de Top 40.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
6 augustus
volgende