Inloggen
vorige
6 mei
volgende

Hits

6 mei 1995 - 'Conquest of paradise' van vangelis bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 10 weken staan.

30-04-2008

Nieuwsfeiten

6 mei - Deze tijd van het jaar mogen we rekening houden met winterse kou, maar er komen warmer tijden aan. Het is de dag van de heilige Isidorus, en over hem gaan de spreuken: "Sint-Isidoor voorbij, noordenwind voorbij" en "Isidoorke thuis, uit het fornuis".

6 mei - Internationale anti-dieetdag.

6 mei 1840 - De Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi zijn op 6 mei 1840 het toneel van een verwoestende tornado, met als gevolg 317 doden en 109 gewonden.

6 mei 1889 - De wereldtentoonstelling in Parijs wordt geopend. Het zou een historische tentoonstelling worden. Bezoekers konden zich (natuurlijk) vergapen aan de Eiffeltoren, maar ook aan de eerste auto's die in de stad rondreden. Dat waren trouwens geen Franse auto's. De eerste automobiel die de Franse hoofdstad aandeed was een Mercedes-Benz (uit Duitsland).

6 mei 1891 - Dr. John Gorrie krijgt patent op de mechanische koelkast. Een mooie uitvinding waarvan Gorrie zelf ook veel profijt had. Hij woonde in de warme staat Florida.

6 mei 1937 - Zeppelin de Hindenburg explodeert op het moment dat hij wil landen in Lake Hurst (bij New York). In de vuurzee komen vijfendertig van de vijfenzeventig passagiers om het leven. Luisteraars van WLS uit Chicage zijn rechtstreeks getuige van de ramp, want journalist Herb Morrison doet verslag. Filmbeelden van de ramp gaan de hele wereld over. Hoe het luchtschip in brand heeft kunnen vliegen blijft een raadsel. Mogelijk heeft het iets te maken met statische elektriciteit.

6 mei 1941 - Joseph Stalin wordt premier van de Sovjet Unie.

6 mei 1945 - De Duitse generaal Blaskowitz tekent de overeenkomst waarin de capitulatie van alle Duitse troepen in Nederland wordt geregeld. De onderhandelingen over de Duitse overgave waren een dag eerder begonnen in Hotel de Wereld. Daarbij was onder meer Prins Bernhard aanwezig. De ondertekening vond plaats in de aula van de landbouwhogeschool.

6 mei 1954 - De Engelse atleet Rogert Bannister loopt de mijl in minder dan vier minuten. De 25-jarige medicijnenstudent doorbreekt de magische grens op de atletiekbaan van de universiteit van Oxford. Hij loopt de 1609 meter en 35 centimeter in 3 minuten, 59 seconden en 4 tienden.

6 mei 1955 - West-Duitsland wordt lid van de NAVO.

6 mei 1959 - Schilder Pablo Picasso krijgt 154-duizend dollar voor een portret van een Nederlands meisje. Het is tot dat moment het hoogste bedrag dat voor een schilderij is neergeteld van een levende kunstenaar.

6 mei 1960 - Prinses Margaret, de zus van de Engelse koningin Elisabeth II, trouwt met de fotograaf Anthony Armstrong-Jones.

6 mei 1965 - Nederland wordt opgeschrikt door een foto in De Telegraaf. Op de foto is prinses Beatrix te zien met een onbekende jongeman. Die jongeman bleek later Claus von Amsberg te zijn.

6 mei 1967 - Paus Paulus VI ontvangt de Italiaanse actrices Claudia Cardinale en Antonella Lualdi in audiŽntie. Beide dames zijn gekleed in minirok. Dat was nooit eerder vertoond in het Vaticaan!

6 mei 1970 - Feyenoord legt als eerste Nederlandse voetbalclub beslag op de Europacup 1. In het San Siro stadion in Milaan wordt in de finale met 2-1 gewonnen van Celtic. Voor de Rotterdammers treffen Rinus Israel en Ove Kindvall doel.

6 mei 1970 - Feyenoord wint de Europa Cup. De Eindhovenaren verslaan in Milaan met 2-1 het Schotse Celtic. Het beslissende doelpunt wordt vijf minuten voor het eind van de verlenging gemaakt door Ove Kindvall.

6 mei 1970 - Voetbalclub Feyenoord verovert in Milaan de Europacup voor landskampioenen door Celtic met 2-1 te verslaan.

6 mei 1974 - De Duitse bondskanselier Willy Brandt treedt af in verband met een spionageaffaire. (Op 16 mei volgt Helmut Schmidt hem op).

6 mei 1983 - Het Duitse weekblad Stern leidt de grootste nederlaag uit zijn geschiedenis. Een onderzoeksbureau komt namelijk tot de conclusie dat de 'dagboeken van Hitler' die Stern had opgespoord, helemaal niet van Hitler waren. In het papier waren stoffen gevonden, die in de jaren dertig en veertig nog niet gebruikt werden. Voor de 63 dagboeken had Stern 9,3 miljoen mark betaald aan Konrad Kujau. Die had ze geschreven. Hij zou later tot vier en een half jaar cel veroordeeld worden.

6 mei 1987 - Het was even schrikken voor Premier Ruud Lubbers en zijn vrouw Ria. 's Avonds rond kwart over tien werd er een brandbom door het raam de woonkamer van de premier in Rotterdam naar binnen gegooid. De brandbom veroorzaakte volgens de politie een klein brandje. De gordijnen, een vloerkleed en een dressoir liepen schade op. De premier kon zelf het vuur doven en gooide de resten van de brandbom naar buiten. Ruud en Ria Lubbers bleven ongedeerd.

6 mei 1988 - In Steenwijk is het wereldrecord ontbijten verbeterd. Welgeteld 6626 eters zaten er aan een meer dan twee kilometer lange ontbijttafel. Het oude record stond op 5798 ontbijters. De eters kregen 28-duizend broodjes geserveerd. De tweeduizend liter koffie die werd aangesleept was nauwelijks voldoende.

6 mei 1990 - In Bonn komt er een eind aan een topconferentie tussen de vier bezettingsmachten uit de Tweede Wereldoorlog en de twee Duitslanden. Tijdens de top stemt de Sovjet Unie ermee in dat Duitsland een staatkundige eenheid wordt, nog voordat de militaire status van het land geregeld is.

6 mei 1994 - De NOS maakt bekend dat de omroep een vergoeding gaat vragen aan de horeca voor het vertonen van het WK voetbal. De stichting VIDEMA, die ook de incasso en controle uitvoert, geeft per cafť vergunningen af voor 240 gulden (maximaal 50 kijkers) of 675 gulden (honderd kijkers). Horeca-organisaties zijn niet blij met het plan van de NOS. 'Mes op de keel' en 'overvaltechniek' zijn de steekwoorden. Directeur Den Heijer van Horeca Nederland komt met het idee om dan maar de wedstrijden te bekijken op de Belgische of Duitse zenders. Uiteindelijk wordt het conflict tussen NOS en horeca gesust. Cafť's hoeven uiteindelijke geen extra geld neer te tellen voor de vertoning van voetbalwedstrijden, maar er komt wel een algemene regeling die de betaling aan de NOS regelt.

6 mei 1994 - In Zuid-Afrika zijn de stemmen getelt van de verkiezingen. Grote winnaar is het ANC van Nelson Mandela.

6 mei 1994 - Koningin Elisabeth II en president Mitterrand nemen de Kanaaltunnel tussen Engeland en Frankrijk in gebruik. Ze doen dit door met hun Rolls Royce de autotrein binnen te rijden, en zich te laten vervoeren door de tunnelbuis. De eerste plannen voor een tunnel tussen de twee landen dateren van het jaar 1750.

04-05-2008

6 mei 1996 - Arjan Ederveen krijgt voor zijn programma '30 minuten' de Nipkovschijf.

30-04-2008

6 mei 1997 - De Amsterdamse politie heeft een wereldprimeur met agenten op rollerskates. De rolschaatsagenten zijn volgens de leiding goed zichtbaar, hebben een grotere actieradius en zijn snel ter plaatse.

6 mei 1998 - Bij de parlementsverkiezingen stemt Nederland paars, maar ook links. De PvdA wint voor het eerst onder Kok en wordt de grootste partij. Doordat ook de SP en GroenLinks fors winnen, krijgt links als geheel 75 zetels. Daarom kondigt de VVD, die groter wordt dan ooit, aan zich bij de formatie schrap te zullen zetten. D66 en CDA verliezen. De ouderenpartijen en de CD verdwijnen uit de Tweede Kamer. Opvallende verkiezingsposter is die van de SP, daarop staat een grote tomaat met de tekst 'Stem tegen, stem SP'. Op de posten van de PvdA glimlacht Wim Kok ons tegemoet onder de tekst 'Sterk en sociaal'. Het CDA heeft als slagzin 'Samenleven doe je niet alleen'.

6 mei 1998 - PvdA, VVD, GroenLinks en de SP winnen de Tweede-Kamerverkiezingen. Het CDA, D66 en de Ouderenpartijen verliezen. De opkomst, 73,2 procent van de kiesgerechtigden, is historisch laag.

6 mei 1999 - Niet alles dat ex-Spice Girl Geri Halliwell aanraakt verandert in goud. Haar poging om de rol van de slechte vrouw in de nieuwste James Bond-film te veroveren, mislukte jammerlijk tijdens de auditie voor de rolprent; ze kwam niet verder dan de auditie. ,,Toen ik mijn broer en zus vertelde dat ik de rol niet krijg zeiden ze 'Oh, dat is niet erg, je krijgt toch al alles'. Maar daarmee voel ik me niet beter. Niemand begreep er iets van. Mijn moeder al helemaal niet'', zei Geri.

6 mei 2001 - De Zwakste Schakel is voor het eerst op televisie (bij RTL4). Het is een uit Engeland geÔmporteerde kwis waarin Chazia Mourali als een echte bitch vragen stelt aan kandidaten. Dat onvriendelijke zit trouwens niet in haar karakter. Mourali zou door de regie regelmatig kritische opmerkingen ingefluisterd krijgen.

6 mei 2002 - Op het parkeerterrein bij de Radio 3 studio's in Hilversum wordt Pim Fortuyn vermoord. Milieuactivist Volkert van der Graaf schiet de aanstormend politicus van dichtbij neer. Kort na de aanslag wordt Van der Graaf aangehouden. De rechter veroordeelt hem later tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De aanslag komt negen dagen voor de verkiezingen. Die verkiezingen gaan door en maken van de Lijst Pim Fortuyn de tweede partij van Nederland.

30-04-2008
30-04-2008
14-06-2008
14-06-2008

6 mei 2007 - Op veel plaatsen in Nederland valt voor het eerst in 45 dagen weer eens wat regen. De droogteperiode begon op 22 maart. Het vorige droogterecord van april 1996 is gebroken.

6 mei 2012 - De socialist FranÁois Hollande verdrijft Nicolas Sarkozy uit het …lysťe en wordt de nieuwe president van Frankrijk. Hij krijgt in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 51,7% van de stemmen.

6 mei 2016 - De Ronde van ItaliŽ gaat van start in Apeldoorn. Nederlander Tom Dumoulin wint de proloog.

Geboren

6 mei 1758 († onbekend)
Roberspierre - Voorman van de Franse Revolutie.

6 mei 1856 († onbekend)
Sigmund Freud - Oostenrijkse psychiater. Ontwikkelde de psychoanalyse die gebaseerd was op zijn ontdekking dat het onbewuste een grote invloed op het bewuste zielenleven heeft. Freud dacht ook dat dromen inzicht kunnen geven in de verlangens en frustraties van mensen.

6 mei 1895 (†23 augustus 1926)
Rudolph Valentino (Rudolpho Alfonzo Rafaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentino d'Antonguolla) - Amerikaanse Hollywoodfilmster. Valentino, die op 17-jarige leeftijd uit ItaliŽ emigreerde, begon zijn carriere als tuinman en solodanser. Hij werd vooral bekend door de film De sjeik uit 1921.

6 mei 1915
Orson Welles - Regisseur.

6 mei 1945
Bob Seger - Zanger. Solo en met de Silver Bullet Band.

6 mei 1952
Gerrit Zalm - VVD-politicus en bankier. Geboren in Enkhuizen. Hij was vier keer minister van financiŽn. In 2004 speelde Zalm een rolletje als bankdirecteur in de film Cool van Theo van Gogh. Een paar jaar later zou hij echt bankdirecteur zijn: bij de DSB-bank en Fortis. Later werd hij bankdirecteur bij ABN AMRO.

6 mei 1953
Ernst DaniŽl Smid - De bekende opera- en musicalzanger en presentator.

6 mei 1953
Tony Blair - Britse politicus. Hij was van 1997 tot 2007 minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee was hij de langstzittende premier van Labour-huize. Op 27 juni 2007 trad Blair af op eigen initiatief en werd opgevolgd door zijn oude rivaal Gordon Brown.

6 mei 2019
Archie - Voluit: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. De zoon van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan. "Het is een hele gezonde jongen", zei prins bij de officiŽle bekendmaking. Het jongetje is de zevende in de lijn van troonopvolging.

Overleden

6 mei 1910 (Geb. onbekend)
Koning Edward VII - Koning van Engeland. Werd na zijn overlijden opgevolgd door George V.

6 mei 1992 (Geb. 27 december 1901)
Marlene Dietrich - Duits-Amerikaans actrice en zangeres. Ze kreeg grote bekendheid door haar rol als revuezangeres in de film Der Blaue Engel. Vooral met haar lied Ich bin von Kopf bis FuŖ auf Liebe eingestellt. Nog bekender werd het nummer Lili Marlene. Dat was in de Tweede Wereldoorlog aan weerszijde van het front geliefd.

6 mei 2002 (Geb. 19 februari 1948)
Pim Fortuyn - Columnist, directeur studiefinanciering, publicist (volgens sommigen ook: populist), was lijsttrekker van Leefbaar Nederland totdat hij uitspraken deed waar die partij niet achter stond en hij aan de kant werd gezet. Richtte vervolgens de Lijst Pim Fortuyn op en behaalde daarmee een enorme verkiezingszege. Negen dagen voordat die verkiezingen werden gehouden, werd Fortuyn doodgeschoten op het mediapark in Hilversum. Als verdachte werd de 32-jarige dierenrechtenactivist Volkert van der Graaf aangehouden. Na lang stilzwijgen bekende hij de moord.

06-05-2013

6 mei 2006 (Geb. 4 april 1934)
Han Reiziger - Presentator. Hij werd vooral bekend met zijn televisieprogramma Reiziger in Muziek dat van 1989 tot 2001 op zondagochtend werd uitgezonden door de VPRO. Hij interviewde daarvoor musici, componisten en muziekfanaten uit binnen- en buitenland.

6 mei 2015 (Geb. 12 november 1948)
Errol Brown - Zanger van Hot Chocolate (So You Win Again, Girl Crazy, You Sexy Thing, Emma, It Started With A Kiss). Zijn band verkocht platen in meer dan vijftig landen.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
6 mei
volgende