Vandaag in het Verleden
5 juli

Hits

5 juli 1997 - 'I'll be missing you' van puff daddy & faith evans & 112 bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 9 weken staan.

Nieuwsfeiten

5 juli 1865 - De Amerikanen op deze dag hun geheime dienst "the US Secret Service". De taak van de dient was eerst alleen het beschermen van de waarde van de Amerikaanse dollar. In 1901, na een aanslag op president McKinley, kreeg de geheime dienst er een taak bij: het beveiligen van de Amerikaanse president. Tegenwoordig waakt de dienst ook over het Witte Huis en andere overheidsgebouwen.

5 juli 1865 - William Booth formeert in Londen het Leger des Heils. Tegenwoordig is het leger actief in meer dan tachtig landen.

5 juli 1900 - De Eerste Kamer neemt met ruime meerderheid de leerplichtwet aan. Elk kind moeten vanaf nu minstens zes jaar naar school.

5 juli 1902 - De Britse tennisser Hugh Doherty wint het heren enkel van het toernooi van Wimbledon. Ook de volgende vier jaar zou hij Wimbledon op zijn naam schrijven.

5 juli 1902 - Ter gelegenheid van de op handen zijnde kroning van Edward VII vindt in Londen een banket voor de armen plaats. Zo'n 450-duizend gasten feesten op kosten van de koning de sponsors.

5 juli 1909 - Voor het eerst wint een wielrenner de Tour de France die geen Fransman is. Het is Francois Faber uit Luxemburg. In de laatste etappe breekt de ketting van zijn fiets, waardoor hij lopend over de finish komt.

5 juli 1917 - Het aardappeloproer in Amsterdam bereikt z'n hoogtepunt. Vrouwen plunderen pakhuizen met aardappelen en andere levensmiddelen, die door de oorlog in het buitenland peperduur waren geworden. Bij een bloedig treffen op het Haarlemmerplein wordt het oproer neegeslagen. Er vallen tien doden en 113 zwaargewonden.

5 juli 1922 - De confessionele partijen behalen een grote overwinning tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen. Het zijn de eerste verkiezingen waaraan ook vrouwen mogen deelnemen.

5 juli 1923 - De wamste hittegolf die ooit in Nederland geregistreerd is, gaat van start. De hete periode duurt elf dagen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt in de dagen 33,8 graden.

5 juli 1924100 jaar geleden - De achtste Olympische Spelen worden geopend in Parijs. Voor het eerst zijn wedstrijdverslagen live via de radio te volgen. De finse atlees Paavo Nurmi won tijdens het evenement vijf gouden medailles. De Britten Eric Liddell en Harold Abrahams winnen medailles bij het hardlopen. Hun ervaringen worden vereeuwigd in de film Chariots of Fire.

5 juli 1934 - Mariniers en infanteristen hebben in de Amsterdamse Jordaan een oproer neergeslagen. Er vallen zes doden en 47 gewonden. Aanleiding tot het Jordaanoproer was het protest tegen de verlaging van de werklozensteun.

5 juli 1942 - Grote teleurstelling deze dag voor Edsel Ford uit Detroit. Hij krijgt te horen dat hij voorlopig geen auto mag rijden, totdat de overheid hem een speciale vergunning geeft. Die regel was ingesteld in verband met tekorten tijdens de oorlog. Voor Edsel is het bericht extra sneu, omdat hij lid is van de familie die zelf de Ford-auto's maakt. Later zou er trouwens een auto naar Edsel Ford vernoemd worden. Die wagen kreeg - inderdaad - de naam Edsel.

5 juli 1943 - Bij het Russische Koersk vindt de grootste tankslag uit de geschiedenis plaats en de slag die een keerpunt zou zijn voor het oostfront in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zetten 800.000 man infanterie, 2.700 tanks en 2.000 vliegtuigen in, de Sovjets 1.300.000 man infanterie, 3.600 tanks en 2.400 vliegtuigen. Er vallen vele tienduizenden doden. Hoeveel het er precies zijn is niet duidelijk.

5 juli 1946 - De Franse ontwerper Louis Rénard onthult de bikini. Rénard wilde dat de bikini net zo explosief zou zijn als de atoombom die pas getest was boven het eiland bikini. En het stuk sloeg inderdaad in als een bom. In Frankrijk werd het bijvoorbeeld zo verdorven gevonden dat het tot 1956 niet in Franse woordenboeken werd opgenomen. Rénard omschreef zijn creatie trouwens ooit als "vier driehoekjes van niets".

5 juli 1948 - Vanaf deze dag draagt de staat alle kosten voor de gezondheidszorg in Groot-Brittannië. Britten kunnen zich dus laten behandelen, zonder dat ze daarvoor een rekening krijgen. Achteraf betalen ze de kosten wel via een nationale ziektekostenverzekering.

5 juli 1954 - Elvis Presley zet de nummers "That’s All Right (Mama)" en "Blue Moon of Kentucky" op de plaat. De liedjes worden opgenomen in de studio's van Sun Records in Memphis.

5 juli 1957 - De eerste Fiat 500 wordt geïntroduceerd. Het is één van de kleinste auto's die in massaproductie gemaakt zijn. Hij is 2 met 97 lang en 1 meter 32 breed. Het autootje heeft vier versnellingen en een top van 85 km per uur. Veel luxe heeft dit eerste model van de Fiat 500 niet. Zo kunnen de raampjes niet open. Gelukkig heeft hij wel een open dakje.

5 juli 1969 - De Rolling Stones geven een gratis concert in Hyde Park in Londen.

5 juli 1969 - Rod Laver is de eerste man die voor de vierde keer Wimbledon wint.

5 juli 1972 - Lenny Kuhr wint een prijs. Ze heeft volgens een jiury van journalisten de mooiste ogen aan de Cote D'azur in de zomer van 1972. Over de zin en onzin van deze verkiezing is helaas verder niets bekend.

5 juli 1973 - Carl Bernstein en Robert Woodward, twee journalisten van de Washington Post, krijgen de Pulitzerprijs. Ze krijgen de belangrijke onderscheiding voor hun speurwerk naar de Watergate-affaire.

5 juli 1975 - De Amerikaan Arthur Ashe is de eerste zwarte speler die het herenenkelspel van Wimbledon op zijn naam schrijft. Bij de dames wint Billy Jean King voor de zesde maal.

5 juli 1980 - De Zweedse tennisser Björn Borg wint voor de vijfde achtereenvolgende keer Wimbledon. In de finale die vier uur duurt verslaat hij John McEnroe in vijf sets.

5 juli 1981 - De TROS zendt een proefprogramma uit van De TV-show. Pas in november van dat jaar zou de show van Ivo Niehe weer verschijnen.

5 juli 1982 - Op het WK voetbal spelen Italie en Brazilie een legendarische wedstrijd. Italie bereikt de finale door met 3-2 te winnen dankzij 3 goals van Paolo Rossi.

5 juli 1982 - Voor het eerst sinds 1974 windt Jimmy Conners het heren enkelspel van Wimbledon. Conners verslaag in de finale John McEnroe met 3-6, 6-3, 6-7, 7-6 en 6-4.

5 juli 1985 - In Peru vindt een expeditie de resten van een oude Indiaanse stad, bestaande uit ongeveer 24-duizend bouwwerken.

5 juli 1986 - De Telegraaf laat duidelijk blijken dat ze de grootste krant van Nederland is. In het linkeroor op de voorpagina staat: 'Vandaag meer dan 1.000.000 exemplaren'.

5 juli 1987 - Australier Pat Cash verslaat in de finale van het Wimbledontoernooi favoriet Ivan Lendl.

5 juli 1989 - De laatste column van Theo van Gogh in Het Parool verschijnt. Van Gogh stopt met de column omdat bioscoopexploitant uit woede over de stukjes weigert te adverteren in het blad. Van Gogh schrijft: 'Ik wil niet dat mijn innemende persoontje Het Parool als een steen op de maag komt te liggen'.

5 juli 1991 - Nelson Mandela wordt tot president van het ANC gekozen.

5 juli 1995 - Het ziekteverzuim is vorig jaar met zo'n 20 procent gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten verrichten. Het ziekteverzuim-percentage daalde van 6,1 in 1993 naar 4,9 in 1994.

5 juli 1995 - Jacco Eltingh wordt na een imposante zegereeks op het centre court van Wimbledon door Agassi gestopt. Eltingh sneuvelt in de kwartfinale.

5 juli 1996 - Amerikaanse actiegroep wil boycot van Heineken wegens investeringen in Birma.

5 juli 1996 - De Nederlander Michael Boogerd wint de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk. Deze gaat over 208 kilometer van Arc-en-Senans naar Aix-les-Bains. In de massasprint worden de Duitser Erik Zabel en de Fransman Laurent Jalabert tweede en derde. De Fransman Stephane Heulot behoudt de gele trui.

5 juli 1997 - De zestienjarige Zwitserse Martina Hingis wint Wimbledon. In de finale verslaat ze Jana Novotna.

5 juli 1997 - Schiphol wil de nachtvluchten sterk beperken vanwege de geluidsnormen. De chartermaatschappijen reageren woedend.

5 juli 1998 - Door een zege op Goran Ivanisevic wint Pete Sampras voor de vijfde keer Wimbledon. Bij de vrouwen gaat de titel naar Jana Novotna die in eindstraijd Nathalie Tauziat verslaat. Voor het eerst in de geschiedenis dringen vier Nederlanders door tot de kwartfinales van het belangrijkste tennistoernooi, Miriam Oremans, Jan Siemerink, John van Lottum en Richard Krajicek. De laatste verliest in de halve finales van Ivanisevic, met 15-13 in de vijfde set. In het dubbelspel gaat de eindoverwinning naar Jacco Eltingh en Paul Haarhuis.

5 juli 1998 - Politie en leger houden Oranjemannen tegen die het verbod negeren om door de katholieke wijk in Portadown te lopen. Oranjemannen bivakkeren dagen voor de barricades. De spanning escaleert als na een week drie katholieke kinderen bij brandstichting omkomen en radicalen de barricades proberen te doorbreken.

5 juli 199925 jaar geleden - Een aantal kleine sportbonden, zoals die voor basketball, squash, tafeltennis en schermen presenteren het plan om zelf tv-uitzendingen via internet te verzorgen. Via de site www.sportnet.nl worden kijkers doorgeschakeld naar een telefoonnummer waar ze voor 75 cent per minuut wedstrijden live kunnen volgen.

5 juli 199925 jaar geleden - Noodweer trekt 's nachts een spoor van vernielingen door de provincie Limburg. Stortbuien, waarbij plaatselijk meer dan 50 millimeter regen valt, bliksem en windvlagen geven enorme overlast. Door de enorme hoeveelheid water komen overal putdeksels van de rioolputten omhoog, waardoor het verkeer gevaar loopt. In Venray rijdt een busje tegen drie loslopende koeien. Drie koeien worden daarbij gedood. De beide inzittenden van het busje moeten naar het ziekenhuis. Op de Parade in Venlo wordt een hondje door het kolkende riool weggezogen.

5 juli 2000 - Amerikaanse wetenschappers in New York hebben naar eigen zeggen de tweewieler van het nieuwe millennium ontwikkeld: de waterstoffiets. De 'hydrocycle' heeft een kleine motor die werkt op waterstof en zuurstof. Waterdamp is het enige dat uit de 'uitlaat' komt. Manhattan Scientifics, het bedrijf dat de superfiets ontwierp, is intussen op zoek naar een fabrikant die de waterstoffiets in productie wil nemen.

5 juli 2000 - De Britse koningin Elisabeth slaat Sean Connery tot ridder. Sir Sean, een uitgesproken Schotse nationalist, komt opdagen in Schots kostuum en wordt tijdens een ceremonie in het Schotse Parlement met een zwaard lichtjes op zijn schouders getikt door de in het blauw gestoken vorstin. Sean Connery noemt het “één van de meest trotse dagen van mijn leven''.

5 juli 2000 - De onderwijsinspectie in de Argentijnse stad La Plata is een onderzoek begonnen naar een lerares op een lagere school die zeventig scholiertjes van 7 jaar de mond heeft gesnoerd met plakband. De vrouw stoorde zich nogal aan de kinderen, omdat ze bleven kwebbelen tijdens een repetitie van de viering van Onafhankelijkheidsdag. Een groep boze ouders beklaagde zich naar aanleiding van het incident bij het gemeentebestuur van La Plata, een stad op zo'n vijftig kilometer ten zuiden van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daarop is een onderzoek gelast. Overigens name niet alle ouders het voorval zwaar op. Een flink aantal ouders steunt de lerares onverkort. Zij vinden dat de juf haar leerlingen juist goed heeft aangepakt door de luidruchtige mondjes bij wijze van grap dicht te plakken.

5 juli 2000 - Het Britse koningshuis maakt voor het eerst details bekekend over de uitgaven van de ‘royal family’. Over 1999 gaf de familie bijna 90.000 gulden uit aan bloemen. Dat bedrag valt in het niet bij het geld dat het koningshuis aan eten, drinken en feesten uitgaf. Daaraan ging 15 miljoen gulden op.

5 juli 2000 - Het wiskundige getal pi, bekend om zijn oneindige staart van decimalen achter de komma, is onjuist berekend. Dat zegt uitvinder C. Doyer (80) uit Bussum in zijn boek 'De affaire Pi'. Volgens hem telt het getal slechts veertien decimalen. Om anderen te overtuigen van zijn naar eigen zeggen revolutionaire ontdekking, looft hij een beloning van 5000 gulden uit voor diegene die zijn herberekening kan weerleggen. ,,Laat die intellectuelen nu maar eens echt nadenken. Ik hoop dat deze affaire een staartje krijgt'', provoceert Doyer.

5 juli 2007 - Precies vijftig jaar na de introductie van de Fiat 500 presenteert Fiat een moderne versie van dit kleine autootje. Hij is een stukje groter dan zijn legendarische voorganger. Technisch gezien lijkt hij veel op een Panda. Hij heeft bijvoorbeeld dezelfde motor en hetzelfde onderstel als de Panda.

5 juli 2011 - BNN-presentator Ruben Nicolai wordt voor het oog van ruim 1,2 miljoen kijkers aangreden door een van de finalisten van De Allerslechtste Chauffeur van Nederland. Nicolai lag in april een nacht in het ziekenhuis na de aanrijding, maar mankeerde niets. Het was een opname van eerder dit jaar.

5 juli 2011 - Een zandstorm trekt door Phoenix Arizon in de VS. Het levert mooie beelden op, De muur van zand is bijna een kilometer hoog!

5 juli 2012 - Ilse Delange geeft een Hyves concert. Speciaal voor de fans van de zangers die haar via dit Social medium volgen.

5 juli 2012 - In Londen wordt het (op dat moment) hoogste gebouw van Europa geopend, The Shard oftewel "De Scherf". Het gebouw van 76 verdiepingen is 310 meter hoog. Het heeft een onregelmatige piramidevorm. Op de 72ste verdieping zit een uitzichtplatform in de open lucht.

5 juli 2024 - Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe minister-president. Voor het eerst sinds 2014 is het iemand van de Labourpartij. Het is de jurist/policitus Keir Starmer. Bij verkiezingen won hij het van de zittende premier Rishi Sunak.

Geboren

5 juli 1747 († onbekend)
John Paul Jones - Amerikaanse zeeheld van Schotse afkomst. Toen de Engelsen tijdens een slag voorstelden dat hij zijn zwaar gehavende schip zou overgeven antwoorde hij: 'Meneer, ik ben nog niet eens begonnen te vechten', en hij won.

5 juli 1868 († onbekend)
William Singer - Zijn vader had een naaimachinefabriek. Zelf beleefde hij meer plezien aan het schilderen. Aan hem dankt Laren het Singermuseum.

5 juli 1886 († 14 mei 1988)
Willem Drees - Nederlands premier in vier naoorlogse kabinetten. Legde de basis voor de sociale welvaartsstaat. Werd ook wel 'Vadertje Drees' genoemd.

5 juli 1929 († 23 februari 20195 jaar geleden)
Katherine Helmond - Amerikaanse actrice. We kennen haar vooral als Mona Robinson in de serie Who's the Boss. Ook speelde ze Lois Whelan in Everybody loves Raymond. Voor beide rollen ontving ze een Golden Globe. Helmond leende haar stem ook aan filmserie Cars. Daarin is ze te horen als Lizzie, een Ford Model T.

5 juli 1944
Robbie Robbertson - Zanger. Maakte in de jaren zestig deel uit van The Band.

5 juli 1950
Huey Lewis - Zanger van Huey Lewis & The News. Begon zijn muzikale carrière in 1968 in de groep Cover. In 1977 stopte deze band wegens gebrek aan succes. Daarna werd de basis gelegd voor The News, waarmee hij pas in 1985 een grote hit scoort: The Power Of Love.

5 juli 1959
Mark Cohn - Amerikaanse zanger. Bekend van het nummer Waling In Memphis.

5 juli 1964
Filip de Wilde - Vlaamse keeper. Verdedigde het doel van de Rode Duivels tijdens Euro 2000.

5 juli 1968 († 9 augustus 2024)
Susan Wojcicki - Amerikaanse zakenvrouw. Topvrouw van Google en YouTube. Ze bedacht de interactieve plaatjes boven het logo van Google, zorgde ervoor dat het bedrijf YouTube overnam en was jarenlang directeur van het videoplatform.

5 juli 1968
Thomas Bos - Nederlands schaatser.

5 juli 1970
Claus Naureen - Lid van de Deense groep Aqua.

5 juli 1975
Maarten van Praag - Lid van de band City To City.

5 juli 1979
Shane Filan - Zanger van de Ierse band Westlife.

Overleden

† 5 juli 2000 (Geb. onbekend)
Han Lammers - Politicus. Was onder meer landdrost van de Zuidelijke IJsselmeerpolders, commissaris van de koningin in Flevoland en burgemeester van Almere.

† 5 juli 2012 (Geb. 30 maart 1944)
Gerrit Komrij - Schrijver en dichter. Werd geboren op 30 maart 1944 in een kippenhok in Winterswijk tijdens een luchtaanval. Komrij was zo'n groot liefhebber van boeken, dat hij ze soms bij gebrek aan geld uit de winkel stal. Zijn eerste publicatie verscheen in 1968; dat was 'Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten'. Zijn bekendste boeken zijn Verwoest Arcadië, Over de Bergen, De Klopgeest en Hercules. Van 2000 tot 2004 was Komrij Dichter des Vaderlands. Komrij ontving in 1993 de P.C. Hooftprijs. Hij had niet zo'n hoge pet op van de literatuurprijzen in Nederland. Hij zei ooit: "elke Nederlandse schrijver krijgt, als hij maar lang genoeg leeft en niet al te stom is, gewoon alle prijzen".

† 5 juli 2024 (Geb. 23 juli 1960)
Jon Landau - Amerikaanse filmproducent. Bekend van succesfilms als Titanic en Avatar. "Ik kan niet acteren, ik kan niet componeren en ik ben niet goed met visuele effecten. Waarschijnlijk ben ik daarom producent" zei hij toen hij samen met regisseur James Cameron de Oscar in ontvangst nam voor Titanic. Kate Winslet noemde Landau "de aardigste en allerbeste man" die ze ooit heeft gekend.

Zeezenders

5 juli 1977 - Caroline verhuist naar 962 kHZ, 319 meter.

5 juli