Inloggen
vorige
5 mei
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

5 mei - Bevrijdingsdag.

21-04-2010
05-05-2013

5 mei 1835 - Voor het eerst rijdt er een trein op het Europese vaste land. Sterker nog: het zijn er drie. Ze vervoeren 900 passagiers van station Brussel-Groendreef naar station Mechelen. Ze worden voortgetrokken door drie Britse locomotieven: Pijl, Olifant en Stephenson.

5 mei 1891 - De Verenigde Staten worden getroffen door de grootste economische crisis tot dan toe. De aandelenkoersen zakken dramatisch en 15 tot 20 procent van de werknemers verliezen hun baan. In zeven maanden tijd worden zeshonderd banken gesloten.

5 mei 1921 - Het beroemdste parfum ter wereld komt op de markt: Chanel No. 5. Het idee ervoor kwam van mode-ontwerpster Coco Chanel. Zij wilde een geurtje dat bij haar creaties paste. En dat geurtje moest niet ruiken naar bloemen. "Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos" zei ze ooit. Het parfum werd op vijfde dag van de vijfde maand gepresenteerd. Vijf was het geluksgetal van Coco.

5 mei 1923 - De langegolfzender van Radio Kootwijk word in gebruik genomen. Tijdens de openingsplechtigheid wordt een telegram verstuurd richting Indonesie, maar dat telegram komt pas twee dagen later aan - via een kabelverbinding.

5 mei 1957 - In het KRO-variétéprogramma Krocodil wordt een nieuw talent geïntroduceert: Rudi Carell.

5 mei 1961 - De Amerikaan Alan Bartlett Shepard maakt de kortste bemande ruimtevlucht uit de geschiedenis. Met zijn Mercury-Redstone-raket schiet hij het heelal in om 15 minuten en 28 seconden later alweer op aarde te landen.

5 mei 1973 - 56.800 mensen bezoeken het concert van Led Zeppelin in de Amerikaanse stad Tampa. Het is het grootste aantal betalende bezoekers bij een Amerikaans popconcert. Het concert van Led Zeppelin trekt meer bezoekers dan dat van de Beatles een aantal jaren eerder in New York. Daar kwamen 55-duizend mensen op af.

5 mei 1976 - Anderlecht wint de Europa Cup. De Belgen verslaan in de finalewedstrijd met 4-2 West Ham United.

5 mei 1984 - Sky Channel is voor het eerst op de kabel in Nederland.

5 mei 1990 - De tv-serie Tour Of Duty bezorgt de Stones een enorme hit. Het gaat om het nummer "Paint It Black". Op deze dag komt het liedje de Top 40 binnen. In de twaalf weken dat het in die lijst staat zou het ook de eerste plaats bereiken.

5 mei 1994 - De STER komt met een primeur: voor het eerst wordt op de publieke radio reclame gemaakt voor een programma van RTL4, Kans voor een Kind. Omdat de uitzending ten bate is van Unicef, knijpt de STER 'echt eenmalig' een oogje toe.

5 mei 1996 - Nadat de judoka's vd Lee en De Kok een officiële aanklacht wegens seksuele intimidatie hebben ingediend,wordt judo-coach Ooms gearesteerd.

5 mei 1997 - Minister van Aartsen van Landbouw heeft van Brussel toestemming gekregen om een half miljoen biggen van maximaal drie weken oud op te kopen en af te maken.

5 mei 1997 - Onbekenden hebben in Vught het nationale monument beklad. Op de historische fusillade-plaats zijn hakenkruisen geschilderd, en de letters KKK, van de Ku Klux Klan. In 1995 werd het monument ook besmeurd.

5 mei 1998 - De commandant van de bewakingsdienst van de paus en zijn vrouw worden door een korporaal gedood.

5 mei 1998 - In veel Indonesische steden wordt tegen de prijsverhogingen geprotesteerd. Bij rellen vallen tientallen gewonden.

5 mei 1998 - Jaap Stam wordt de duurste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis. Voor 35 miljoen gulden verruilt hij PSV voor de Engelse kampioen Manchester United.

5 mei 1999 - Tv-Station The Box krijgt van platenmaatschappij Polydor een gouden plaat omdat de zender heeft bijgedragen aan het succes van het nummer Simarik van de Turkse popster Tarkan. Op het moment dat de clip opvraagbaar werd, sloegen alle computers op tilt en het nummer kwam dan ook binnen op nummer 1 in de BoxTops.

5 mei 2000 - Radio Nationaal begint met uitzenden. Het radiostation dat vooral Nederlandse muziek draait, maakt gebruik van de kabelfrequenties van Radio Hollands Glorie en de middengolffrequenties 1035 en 1332 kHz.

5 mei 2007 - Barack Obama begint met twitteren, als snel heeft hij meer dan 3 miljoen followers

Geboren

5 mei 1943
Michael Palin - Engels acteur, wereldreiziger en komiek. Hij leerden hem kennen als een van de heren van Monty Python's Flying Circus. Hij speelde vaak een hyperactief persooen of juist iemand met een doodkalm karakter. Vanaf 1980 maakt hij reisprogramma's voor de BBC. En vaak verschenen daarvan ook prachtige boeken.

5 mei 1948
Yomande (Joke Damman) - Noemt zich 'genezend medium'. Is dat niet.

5 mei 1950
Sjoukje Smit (Maggie McNeal) - Zangeres, solo (When You're Gone, Terug Naar De Kust, Amsterdam), in het duo Mouth And MacNeal (How Do You Do, Hello-A, Ik Zie Een Ster).

5 mei 1973
Tina Yothers - Actrice uit de TV-serie Family Ties.

5 mei 1979
Cedric van der Gun - Voetballer.

5 mei 1981
Danielle Fishel - Boy meets world

5 mei 1987
Rick van Gastel - Acteur. Speelde als kind de rol van Abeltje in de gelijknamige film en tv-serie uit 1998.

5 mei 1988
Adele - Voluit: Adele Laurie Blue Adkins. De bekende Engelse zangeres. In 2008 brak ze door met haar album 19 en singles als Chasing Pavements en Make You Feel My Love. Ze had hits als "Rolling in the Deep" en "Set Fire to the Rain" en schreef en zong het nummer "Skyfall" voor de gelijknamige James Bondfilm.

Overleden

5 mei 2004 (Geb. 23 juli 1923)
Thea Beckman - Schrijfster van kinderboeken. Haar bekendste boek was Kruistocht in spijkerbroek, waarvan zo'n half miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Ze schreef bijna dertig boeken en verhalenbundels. Thea Beckman schreef vooral historische kinderboeken. Voordat ze aan de slag ging, verdiepte ze zich goed in de materie. Ze wilde alles weten over kleding en gebruiksvoorwerpen uit die tijd en reisde naar de plaatsen waar het verhaal zich afspeelde.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
5 mei
volgende