Inloggen
vorige
4 oktober
volgende

Hits

4 oktober 1975 - 'Guus' van Alexander Curly bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

4 oktober 1980 - 'One day I'll fly away' van Randy Crawford bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

4 oktober 1582 - Na deze dag wordt het plotseling 15 oktober. We stappen over van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender. Daarmee wordt het verschil gecorrigeerd, dat vele jaren had bestaan tussen de werkelijke lengte van het zonnejaar en die lengte van het jaar volgens de Juliaanse tijdrekening. In sommige streken leidde de ingreep van Gregorius tot onlusten, omdat mensen meenden dat hen elf dagen lang inkomst waren onthouden. Maar de dagen 5 oktober tot en met 14 oktober hebben dus nooit bestaan!

4 oktober 1910 - In Portugal komen leger en marine in opstand. In een paar uur tijd worden koningsgetrouwe eenheden uitgeschakeld. Koning Manuel II en zijn familie vluchten naar Gibraltar. De rebellen roepen de republiek uit.

4 oktober 1923 - De Tweede Kamer sluit de girodienst te sluiten. Bij de dienst is het een enorme chaos nadat geprobeert is over te schakelen om een ponskaartensysteem. Tienduizenden mensen klagen over foute rekeningafschriften.

4 oktober 1931 - De strip Dick Tracy van Chester Gould verschijnt voor het eerst.

4 oktober 1957 - De Russen melden de succesvolle lancering van de eerste kunstmaan: de Spoetnik 1. De satelliet zendt piepjes naar de aarde die door radio-amateurs worden opgevangen.

4 oktober 1959 - Het Nederlands voetbalelftal speelt in het Feyenoordstadion tegen België. De Rode Duivels worden met 9-1 verslagen. Faas Wilkes scoort na rust een hattrick.

4 oktober 1962 - De Beatles brengen hun eerste single uit: Love me Do, en bereiken daarmee de zeventiende plaats in de Engelse hitlijst.

4 oktober 1966 - Het is een zonnige dag voor Hobby Hebb. Hij krijgt een gouden plaat voor zijn hit "Sunny".

4 oktober 1970 - Herbert Schmidtz maakt de hoogste parachutesprong die ooit vanaf een toren is gemaakt. Hij maakt een sprong vanaf een 600 meter hoge zendmast in het Amerikaanse Tulsa.

4 oktober 1980 - Voor het eerst wordt op de Nederlandse televisie een tv-programma via teletekst ondertiteld voor doven en slechthorenden.

4 oktober 1983 - Met ingang van 4 oktober 1983 is Nederland een nieuwe hitparade rijker: De Verrukkelijke Vijftien van de VARA. De nieuwe hitlijst wordt op de VARA-dinsdag tussen 5 en 6 uur ’s middags gepresenteerd door Jeroen Soer. Tussen 4 en 5 uur presenteert hij een lijstje met tips voor de Verrukkelijke Vijftien.

4 oktober 1983 - Nederland beleeft een zomerse dag. In De Bilt wordt met een maximumtemperatuur van 26,5 graden de zomerse grens ruim overschreden.

4 oktober 1983 - Richard Noble bereikt met zijn auto een record-snelheid van 1019 kilometer per uur. Het is niet zomaar een snelle wagen. De auto is uitgerust met een straalmotor.

4 oktober 1986 - Koningin Beatrix neemt de stormvloedkering in de Oosterschelde in gebruik. Nadat Beatrix 17 van de 62 schuiven had laten zakken, verklaarde ze officieel dat de Deltawerken voltooid zijn en Zeeland veilig is.

4 oktober 1986 - Nederland kijkt voor het eerst naar de Mini-Playbackshow. Met Henny Huisman, en met de kinderen die hun favoriete artiest playbacken. Later zouden we in het programma ook nog de moppentrommel zien (dat was leuk!). En er kwamen ook sterren-mini-playbackshows, met kinderen van bekende Nederlanders in de hoofdrol. Uiteindelijk zijn er in tien landen mini-playbackshows uitgezonden; tot in China toe.

4 oktober 1987 - Jeanne Kooijmans maakt haar debuut bij de KRO op Radio 3. Zij presenteert tussen 10 en 12 uur op zondagmorgen De Wakkere Wereld. Jeanne Kooijmans is de opvolgster van Anne van Egmond. Tom Blomberg doet de regie en de muzieksamenstelling van De Wakkere Wereld.

4 oktober 1988 - Televisie-kijkend Nederland maakt voor het eerst kennis met Rolf Wouters. Deze televisievriend is kandidaat inhet NCRV-programma Showmasters. Het programma zou ook mensen als Willem Bol, Jochem van Gelder en Jan ten Hoopen groot maken.

4 oktober 1989 - RTL Veronique mag worden doorgegeven op de Nederlandse kabelnetten. Dat maakt de afdeling Rechtspraak van de Raad van State bekend. De rechter ziet Veronique als een buitenlandse zender, en hij mag daarom niet worden tegengehouden. TV10 van Joop van den Ende krijgt geen toestemming om uit te zenden op de Nederlandse kabel. TV10 zou te veel een Nederlandse omroep zijn.

4 oktober 1991 - Het telecommunicatiebedrijf Alcatel Bell haalt een stunt uit. Zes Belgische kranten openen met een maagdelijk witte voorpagina. Er staat alleen: 'Zonder telecommunicatie zou uw krant er zo uitzien'. Het werkelijke voorpaginanieuws was die dag verbannen naar pagina drie.

4 oktober 1991 - In Madrid wordt het Zuidpool-akkoord ondertekend. Antarctica zal de komende 55 jaar gevrijwaard blijven van industriële activiteiten als mijnbouw. Ook zijn er afspraken gemaakt over de bescherming van planten en dieren en de beperking van toerisme, afvalstorting en zeevervuiling.

4 oktober 1992 - De Fabeltjeskrant is voor het laatst bij RTL4 op televisie.

4 oktober 1992 - De Fabeltjeskrant is voor het laatst bij RTL4 op televisie.

4 oktober 1992 - Een Israelisch vrachtvliegtuig stort neer op twee flatgebouwen in de Bijlmermeer. 28 appartementen worden volledig weggevaagd. Tweehonderd flat lopen zware schade op. Er komen 43 mensen om. Het ongeluk met de El-Al-Boeing komt kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

4 oktober 1992 - Met ingang van 4 oktober 1992 wordt door de publieke omroep de horizontale programmering op de radio ingevoerd. Alle omroepen gaan iedere dag een aantal vaste uren vullen op Radio 1, 2, 3, 4 en 5. Iedere zender krijgt zijn eigen kleur. Radio 1 is de nieuws- en actualiteitenzender, Radio 2 de lichte zender, Radio 3 de popzender, Radio 4 de klassieke zender en Radio 5 de cultuurzender.

4 oktober 1993 - Russische tanks en soldaten bestormen het parlementsgebouw in Moskou. Het gebouw werd bezethouden door ex-vice president Roetskoj en een groot aantal aanhangers. De strijd kost tientallen mensen het leven.

4 oktober 1995 - Bosnische moslims melden dat Bosnisch Serviers kort na de val van Srebrenica 2000 moslims gedood hebben.

4 oktober 1995 - Het is een zootje bij justitie, zo blijkt uit de parlementaire enquete. Over de opsporingsmethoden bestaat een verschil van inzicht. Ook is er weinig vertrouwen. Zo nam hoofdinspecteur Van der Putten 'stiekem' gesprekken op die hij voerde met officier Valente. Bovendien vertelt Van der Putten dat Valente infiltratie goedkeurde, terwijl Valente dat zelf ten stelligste ontkent.

4 oktober 1996 - De regering van IJsland heeft de hoogste alarmfase afgekondigd naar aanleiding van de uitbarsting van de vulkaan Bardabungu. De vulkaan ligt onder de grootste gletsjer van Europa, de Vattnajokull. De gletsjer ligt in een onbewoond gebied, maar door de intense hitte die bij de uitbarsting vrijkomt, smelt het ijs in hoog tempo. Voor dit weekeinde verwachten meteorologen een smeltwatervloed van 30 miljoen liter per seconde.

4 oktober 1997 - De Spaanse prinses Cristina trouwt met een Baskische handballer.

4 oktober 1998 - Pastoor Dernee houdt op deze dierendag een mis voor dieren in de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand-kerk in Den Haag. Hij blaast tijdens de mis het zegenen van dieren een nieuw leven in. Zijn initiatief trekt een volle kerk. Veel honden, knaagdieren, een kat twee goudvissen en talloze speelgoedbeesten krijgen de zegen.

4 oktober 1999 - In het Westland lopen kassen onder als in 24 uur 72 mm regen valt. Tuinders zijn radeloos na deze nieuwe tegenslag.

4 oktober 1999 - Omdat ze de 'millennium bug' voor een lichamelijke kwaal aanzag, heeft een 43-jarige vrouw uit Hongkong een klein fortuin neergeteld voor 430 pillen. Ze betaalde ruim 30.000 gulden voor wat later doodgewone maagtabletten bleken te zijn, zo meldt de politie dinsdag. De vrouw had er blijkbaar geen weet van dat de 'millennium bug' geen lichamelijk, maar technisch probleem is. Ze gaf de oplichters het geld nadat deze haar ervan hadden overtuigd dat ze de pillen met vette winst kon doorverkopen.

4 oktober 2000 - In Den Haag worden de Olympische sporters gehuldigd. Tijdens een rijtoer worden de atleten door 100-duizend mensen toegejuicht. Daarmee trekken de sporter meer belangstellenden dan de gouden koets op prinsjesdag.

4 oktober 2001 - De SMS-actie tegen GSM-dieven krijgt een landelijk vervolg. De actie bestaat uit het bombarderen van gestolen mobieltjes met SMS-jes. Het aantal diefstallen van deze telefoontjes is na het begin van de actie enorm gedaald.

4 oktober 2002 - Actrice Diana van Kolck dreigt met een kort geding omdat ze door Paul de Leeuw met een brandblusapparaat is bespoten in een humoristische scene. Sinds die aanslaag met schuim is ze kortademig, heeft ze hoofdpij en 'een algeheel gevoel van onwelzijn'.

4 oktober 2003 - Op RTL 4 is De Bauers voor het eerst op televisie. Nederland kan een kijkje nemen in het doodgewone bestaan van Nederlands populairste volkszanger Frans Bauer. Miljoenen Nederlanders kijken. Frans blijkt op een gegeven moment zelfs meer kijkers dan een belangrijke voetbalwedstrijd die op hetzelfde moment wordt uitgezonden.

4 oktober 2021 - Facebook kampt met een grote, wereldwijde storing. Urenlang kan niemand gebruik maken van Facebook en WhatsApp. Gebruikers wijken massaal uit naar alternatieven als Signal en Telegram. Ook wordt weer veel gebruik gemaakt van Twitter.

Geboren

4 oktober 1896 (†1 februari 1966)
Bustor Keaton - Amerikaans filmkomiek

4 oktober 1924
Charlton Heston (John Charlton Carter) - Acteur (Ben-Hur, Earthquake, Planet Of The Apes, Airport '75)

4 oktober 1944
Patti LaBelle - Zangeres van Labelle (Lady Marmalade).

4 oktober 1947
Jim Fielder - Bassist van Blood Sweat & Tears (Spinning Wheel).

4 oktober 1949
Armand Assante - Acteur (1492: Conquest Of Paradise).

4 oktober 1950
Alan Rosenberg - Acteur (The Last Temptation Of Christ).

4 oktober 1951
Rob Fruithof - presentator

4 oktober 1956
Hans van Breukelen - Keeper. Speelde onder andere mee toen Nederland in 1988 Europees kampioen voetbal werd. "Het gekste voorwerp dat ooit bij mij op het veld gegooid is, was een vibrator. Met batterijen, rrrrrr... En eerlijk gezegd, ik ben niet zo thuis in die materie. Plotseling lag er rechts van me een goudkleurig ding, met een zwarte rand. Rrrrr, en ik dacht, o jee, als dat maar niet uit elkaar ploft. Ik dacht dat het een soort raketje was."

4 oktober 1959
Chris Lowe (Christopher Sean Lowe). - Toetsenist van de Pet Shop Boys (West End Girls, Suburbia, Always On My Mind, Go West). Zijn favoriete drankjes zijn thee en champagne en hij rijdt het liefst in een Porsche.

4 oktober 1962
Marjolein Keuning - Presentatrice van de KRO.

4 oktober 1967
Judith de Klijn - Presentatrice van RTL.

Overleden

4 oktober 1669 (Geb. 15 juli 1606)
Rembrandt van Rijn - Nederlands schilder (De Nachtwacht). Hij is een molenaarszoon uit Leiden. Zijn geboortehuis is er niet meer.

15-07-2008

4 oktober 1970 (Geb. 19 januari 1943)
Janis Joplin - Zangeres van "Big Brother And The Holding Company". Werd een superster door hits als "Pearl", "Every Little Peace Of My Heart" en "Me And Bobby McGee". De film The Rose (met Bette Midler) was gebaseerd op het leven van Janis Joplin. Overleed in 1970 aan een overdosis drugs.

17-07-2008

4 oktober 2004 (Geb. 6 juli 1927)
Janet Leigh - Actrice. Bekend van de enge douchescène in Psycho.

4 oktober 2010 (Geb. 9 juli 1935)
Mercedes Sosa (Argentijns zangeres) - Haydée Mercedes Sosa (San Miguel de Tucumán) was een Argentijnse zangeres, die zeer populair was in Latijns-Amerika. Ze werd bewonderd om haar intense stem. Haar bijnaam was La Negra.

4 oktober 2014 (Geb. 3 juli 1951)
Jean-Claude Duvalier - Van 1971 tot en met 1986 was hij president van Haïti. Hij werd in 1986 afgezet na een revolte. Daarna vertrok hij naar Frankrijk. In 2011 keerde bij terug in Haïti waar hij werd aangeklaagd voor misdaden tijdens zijn bewind.

4 oktober 2020 (Geb. 4 augustus 1942)
Jan des Bouvrie - Nederlandse interieurontwerper. Zoon van een meubelhandelaar. Hij brak in 1969 door met de '430 kubusbank' die hij maakte voor de Gelderland Meubelfabriek in Culemborg. Behalve meubels ontwierp hij later onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten. Hij was vaak op televisie. In het programma Glamourland van Gert-Jan Dröge werd Des Bouvrie onveranderlijk in beeld met "Hallo! Daar zijn we weer!".

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
4 oktober
volgende