Vandaag in het Verleden
25 november

Hits

25 november 1989 - 'Lilly was here' van David A. Stewart & Candy Dulfer bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.

Nieuwsfeiten

25 november - Vandaag is het de dag van de heilige Catharina. Ze is een belangrijke heilige in de volksweerkunde. Haar feestdag, die het begin van de winter markeert, is een lotsdag: het weertype van vandaag kan zeven dagen of weken aanhouden. De redenering was eenvoudig: Sint Catharina had een zeer standvastig karakter. "Vorst op Sint-Catharina, dan vriest het zeven weken lang". Een andere versie luidt: "Doet Sint-Katrien haar witte mantel aan, ze blijft er zeven weken rond mee gaan". De drie dagen voor en na Sint-Catharina worden de Borteldagen genoemd. Vroeger was men daar bang voor. Wie op deze dagen nog durfde te zaaien, zou bemerken dat het zaad terug uit de grond opborrelde. Het was ook niet aan te raden een varken te slachten: het spek zou uit de pan glippen.

25 november 1884 - J.B. Meyenberg uit St.Louis krijgt patent op poedermelk.

25 november 1927 - Josef Stalin zet Leon Trotski uit de partij, neemt hem al zijn functies af en verbant hem naar Alma Ata. De maatregel is opmerkelijk omdat Trotski in 1917 één van de leiders was van de oktoberrevolutie. Staling zou met de maatregelen willen voorkomen dat zijn macht door Trotski zou worden aangetast.

25 november 1941 - De Kultuurkamer wordt opgericht. Alle Nederlandse kunstenaars moeten er lid van worden. De Duitse bezetter proberen ermee controle te krijgen op de kunst en cultuur.

25 november 194975 jaar geleden - Rudolph, the Red-Nosed Reindeer komt in Amerika de hitlijsten binnen en wordt dé kerstplaat van dat jaar. In totaal zouden er 80 verschillend versies van worden opgenomen waarvan er meer dan 20-miljoen van werden verkocht. De meest-gedraaide versie is die van Gene Autry.

25 november 1955 - De rock 'n' roll breekt door in Engeland. Op deze dag in 1955 stijgt "Rock around the Clock" van Bill Haley and His Comets naar de eerste plaats in de Britse hitlijsten. Het nummer had de zomer van dat jaar al bovenaan de Amerikaanse hitparades gestaan.

25 november 1956 - De eerste van negen zondagen met een rijverbod voor auto's in Nederland. Het verbod geldt van 's ochtends 5 uur tot middernacht. Oorzaak is de brandstofschaarste door de Suezcrisis. De regering hoopt zo 10% van het olieverbruik in ons land te besparen. Huisartsen, brandweer, politie, invalidewagens en anderen die afhankelijk zijn van de auto zijn vrijgesteld. Buitenlanders mogen ook ook rondtoeren op de zondagen.

25 november 1965 - De NCRV zendt aflevering 1 uit van Arthur en Eva, een echtpaar dat met alledaagse problemen geconfronteerd wordt.

25 november 1965 - In Kongo brengt de opperbevelhebber van het leger president Kasavubu ten val. De opperbevelhebber roept zich zelf uit tot staatshoofd. Naam van dit staatshoofd is Mobutu.

25 november 197450 jaar geleden - In het Grote Schuurziekenhuis in Kaapstad wordt voor het eerste een tweede hart in een patient geplaatst. Het gebeurt doot Dr.Barnard en zijn Hartteam. In 1967 hadden zij ook de eerste harttransplantatie ter werld uitgevoerd.

25 november 1975 - Om middernacht wordt Suriname na 308 jaar Nederlands bewind, onafhankelijk. De nieuwe republiek krijgt de komende 10 tot 15 jaar 4,3 miljard gulden ontwikkelingshulp van Nederland.

25 november 1979 - Marc Quinquandon overlijdt. De Fransman had geprobeerd het wereldrecord slakken eten te verbeteren. In 3 minuten veroberde hij 72 slakken. Hij verloor daarna het bewustzijn en overleed later in het ziekenhuis. Het wereldrecord was overigens al in zijn bezit.

25 november 198440 jaar geleden - Het leven van een Jehova's getuige uit Den Haag wordt gered door haar bijbel. Na een deurbezoek schoot een boze Hagenees op haar met een buks. Het kogeltje bleef steken in de bijbel die ze voor haar hield.

25 november 1987 - Een zwarte dag voor zeezender Radio Monique. De mast van zendschip Ross Revenge breekt af en de ontvangst in grote delen van Nederland gaat sterk achteruit.

25 november 1991 - De Zomer van '45 is bij de NCRV op de televisie. De aflevering die deze dag wordt uitgezonden doet het heel goed: 2,3 miljoen mensen zien hem. Ze waarderen het stukje Nederlands drama met een 7,9.

25 november 1993 - RTL4 zendt een aflevering van Diamant uit. Bijna twee miljoen kijkers blijven er voor thuis. Een zeer goede score voor een Nederlandse televisieserie.

25 november 199430 jaar geleden - Met groot spektakel wordt Manfred Langer begraven. Langer, die 42 jaar oud is geworden, was baas van de Amsterdamse discotheek iT. Alle grote en mindergrote namen uit showbizzland lieten zich zien op de begrafenis.

25 november 1996 - Een rechtbank in de Servische hoofdstad Belgrado heeft de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in die stad ongeldig verklaard, vanwege vermeende onregelmatigheden. In Belgrado had het blok van de oppositie een onverwacht grote overwinning behaald op de socialistische partij van president Slobodan Milosevic.

25 november 1996 - Het Commissariaat voor de Media legt zeven publieke lokale omroepen sancties op voor overtredingen van het programmavoorschrift. Ze krijgen een voorwaardelijke zendtijdintrekking van vier weken en boetes die variëren van 300 tot ruim 7000 gulden.

25 november 1996 - In restaurant De Heksenketel in Udenhout is een toneelstukje ietwat uit de hand gelopen. Het restaurant organiseert regelmatig thema-avonden, waarbij de gasten vermaakt worden door toneelspelers. Ditmaal speelden twee acteurs een ruziënd echtpaar. Ze kwamen kibbelend binnen, en het was de bedoeling dat de vrouw uiteindelijk door haar man zou worden vermoord. Het leek allemaal net echt, en dat vonden drie tafelende heren kennelijk ook. Nog voor de moord kon plaatsvinden grepen zij de toneelspeler bij zijn lurven, en sloegen hem helemaal in elkaar. De acteur ligt in het ziekenhuis met een ontwrichte kaak en een hersenschudding. Niet bekend is of de drie mannen ook applaus hebben gekregen voor hun levensechte spel...

25 november 1997 - De rechter veroordeelt 100 ouders van Amsterdamse vakantiespijbelaars tot boetes. Ze hoeven pas te betalen als hun kroost nog een keer de fout ingaat.

25 november 2000 - De Haagse Klimaattop mislukt, maar voorzitter Pronk wordt alom geprezen. De top kenmerkte zich vooral door geruzie tussen de Europese Unie en de VS.

25 november 2007 - Martin Ros wordt na 21 jaar gedumpt als boekbespreker van de TROS Nieuwsshow. De omroepbazen vinden de 70-jarige boekenwurm te oud. Met tranen in de ogen bedankt Ross tijdens zijn laatste uitzending de honderden fans die hem brieven gestuurd hebben.

25 november 2009 - De laatste Pontiac rolt van de band, een witte Pontiac G6. Autofabrikant General Motors had eerder dat jaar besloten te stoppen met het automerk.

Geboren

25 november 1914 († 8 maart 199925 jaar geleden)
Joe DiMaggio - Amerikaans honkballer. Groeide uit tot een van de grootste Amerikaanse volkshelden. Uniek is zijn record uit 1941 toen hij in 56 opeenvolgende wedstrijden minimaal één honkslag sloeg. Had een huwelijk van 274 dagen met Marilyn Monroe. Vergat zijn liefde nooit en liet tot het laatst drie keer per week gele rozen op haar graf zetten. Zijn naam werd bezongen door Simon & Garfunkel in de titelsong van de film "Mrs. Robinson": "Where have you gone Joe DiMaggio, a nation turns it's lonely eyes to you".

25 november 1941 († 14 april 2015)
Percy Sledge - Amerikaanse soulzanger. Bekendste liedjes van hem zijn When a Man Loves a Woman en My Special Prayer. Dat laatste nummer stond in 1969 vijf weken op nummer 1 in de top 40.

25 november 1971
Christina Applegate - actrice

25 november 1973
Steven de Jongh - Wielrenner. Won een etappe in Tirreno-Adriatico en de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal.

Overleden

† 25 november 1979 (Geb. 31 januari 1912)
Bauke Roolvink - Nederlands politicus.

† 25 november 1987 (Geb. 19 april 1895)
Anton Pieck - Nederlands kunstschilder in graficus. Zijn tekeningen zagen er vaak sprookjesachtig en nostalgisch uit. Anton Pieck is ook de ontwerper van het oorspronkelijke sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel.

† 25 november 2016 (Geb. 13 augustus 1926)
Fidel Castro - Decennialang de leider van Cuba. Hij maakte van het eiland een communistisch land: bedrijven werden genationaliseerd, gezondheidszorg werd gratis en iedereen mocht naar school. Castro was ook bekend van zijn urenlange toespraken voor grote menigten die rechtstreeks door de Cubaanse staatstelevisie werden uitgezonden. Zijn langste toespraak duurde 7 uur en 10 minuten en was op het congres van de communistische partij in Havanna, in 1986.

† 25 november 2020 (Geb. 30 oktober 1960)
Diego Maradona - Argentijns topvoetballer en voetbaltrainer. Hij werd beschouwd als een van de beste voetballers ooit. In de jaren tachtig tekende hij twee recordcontracten bij FC Barcelona en Napoli. Na een hersenoperatie overleed hij aan een hartstilstand. Hij zei ooit over David Beckham: "David Beckham is zó knap, het lijkt wel een vrouw."

† 25 november 2022 (Geb. 18 maart 1959)
Irene Cara - Zangers en actrice. Werd bekend door Fame, de tv-serie waarvoor zij ook de titelsong zong (ze speelde Coco Hernandez). Zong ook What A Feeling, de titelsong voor de film Flashdance

† 25 november 2022 (Geb. 14 november 1928)
Joop Glimmerveen - Nederlandse politicus. Leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), bewonderaar van Adolf Hitler, ontkenner van de Holocaust, verspreidde in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 1974 pamfletten waarin hij pleitte voor een 'blank en veilig' Den Haag. Werkte als boekhouder voor de NAVO. Werd door ontslagen vanwege zijn lidmaatschap van de NVU. Het is zijn partij nooit gelukt een zetel in de Tweede Kamer te krijgen.

Zeezenders

25 november 1987 - Grote mast Ross Revenge breekt af om 3:50 uur.

25 november