Inloggen
vorige
23 juli
volgende

Hits

23 juli 1977 - 'Yes sir, I can boogie' van Baccara bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

23-07-2008

23 juli 1988 - 'Push it' van Salt 'n' Pepa bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

17-07-2010

Nieuwsfeiten

23 juli 1829 - De eerste typemachine wordt gepatenteerd. Het ding was uitgevonden door William Burt uit de Amerikaanse stad Vernon. Een groot succes was het apparaat nog niet. Andere typemachines zouden later wel massaal verkocht worden.

23 juli 1914 - Oostenrijk-Hongarije stelt een ultimatum aan ServiŽ. Het land krijgt 48 uur om te voldoen aan een aantal onmogelijke Oostenrijkse eisen. Hierdoor lijkt een oorlog onvermijdelijk. Aanleiding voor het zogenoemde juli-ultimatum is de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand in Sarajevo.

23 juli 1921 - Studenten in Shanghai richten de Chinese communistische partij op. Ze vinden dat het communisme China van de ondergang zou redden. China wordt bedreigd door kolonisatie van Japan en Westerse landen.

23 juli 1926 - De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt opgericht. Het neemt de spoorlijnen en activiteiten van de staatspoorwegen over. Het Belgische spoornetwerk is ongeveer 3500 kilometer lang.

23 juli 1947 - In de Bilt stijgt de middagtemperatuur tot 32,5 graden: hoogtepunt in de derde hittegolf van 1947.

23 juli 1947 - Prinses Marijke (later Christina) komt thuis nadat ze vijf weken lang in het Nederlands gasthuis voor ooglijders heeft verbleven. Ze is geopereerd omdat ze werd geboren met een oogziekte, Marijke was toen 4 bijna maanden oud. De oogziekte kwam doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond.

23 juli 1962 - Minister Korthals van Verkeer en Waterstaat geeft op deze dag in 1962 het startsein voor het afsluiten van de Lauwerszee: een stuk van de Waddenzee tussen Groningen en Friesland.

23 juli 1962 - Voor het eerst vindt er een trans-atlantische televisie-uitzending plaats. Via de Telstar wordt een televisieprogramma vanuit de Verenigde Staten naar Europa gestuurd. We kunnen meekijken bij een toespraak die president Kennedy houdt in Washington.

23-07-2008

23 juli 1969 - De band "Three Dog Night" ontvangt een gouden plaat voor de single "One". Het was de eerste van zeven platen van Tree Dog Night waarvan er meer dan een miljoen werden verkocht.

23 juli 1971 - Twee tiener stellen in AustraliŽ kussen in totaal 35 uur en 5 minuten met elkaar. Het maakt deel uit van een aktie voor een goed doel.

23 juli 1972 - Eddy Merckx wint voor de vierde achtereenvolgende keer de Tour de France.

23 juli 1978 - De Bretonse wielrenner Bernard Hinault wint de Tour de France. Joop Zoetemelk wordt tweede.

23 juli 1982 - De Internationale walviscommissie besluit dat er een einde komt aan de commerciŽle vangst van walvissen in 1985.

23 juli 1984 - Rob de Nijs trouwt met Belinda Meuldijk. Het huwelijk wordt ver van de Nederlandse roddelpers voltrokken in de Franse badplaats Cannes. Dominee Alblas (een voormalig NCRV-predikant) zegent het huwelijk in. Gerton van Wageningen, de vriend van Belinda's moeder, bespeelt het orgel. Later zingt Gerton samen met Robs schoonmoeder "Middellandse Zee", het liedje dat hij twintig jaar eerder heeft geschreven. Na afloop van de huwelijksvoltrekking wordt een feest gegeven op het landgoed Beauvallon.

23 juli 1984 - Vanessa Williams levert het kroontje in dat ze had gekregen nadat ze was uitgeroepen tot Miss America. Was bleek namelijk: Vanessa had bloot geposeerd voor het blad Penthouse. En volgens de regels van de Miss-organisatie mag een meisje in zo'n geval niet aan de missverkiezing meedoen. De teleurgestelde Vanessa Williams was de eerste zwarte schoonheid die werd uitgeroepen tot mooiste van het land.

23-07-2009

23 juli 1986 - Zij in het smetteloos wit, hij in het stemmig zwart. Op 23 juli 1986 treden de Britse Prins Andrew en Sarah Ferguson in het huwelijk. Het tweetal geeft elkaar het jawoord in de Westminster Abby in Londen.

23 juli 1989 - De Amerikaanse wielrenner Greg LeMond wint de Tour de France. In de slottijdrit maakt hij een achterstand van vijftig seconden goed op gele-truidrager Laurent Fignon. Nederlander Gert-Jan Theunisse wint het bergklassement.

23-07-2009

23 juli 1990 - De Engelse politie treedt hard op tegen een fenomeen dat steeds populairder en steeds bedreigender lijkt te worden: de houseparty. Er wordt gefluitsterd dat er wel eens in drugs gehandeld wordt. Voor de politie is dat reden genoeg om in te grijpen en niet minder dan 800 bezoekers op te pakken.

23 juli 1993 - Chris Boardman verbeterd in Bordeax het wereld-uurrecord fietsen. In 60 minuten tijd legt Boardman 52 kilometer en 270 meter af. Boardman rijdt op ee revolutionaire 'Lotus-fiets'.

23 juli 1995 - Miguel Indurain wint de Ronde van Frankrijk. Als enige coureur slaagde hij erin de Tour vijf keer achter elkaar te winnen. Het jaar erop (in 1996) komt er een eind aan de reeks overwinningen van Indurain. Dan wint de Deen Bjarne Riis.

23 juli 1995 - Naar Engeland? Neem dan gerust het vliegtuig. Onderzoek toont aan dat 3 op de 4 Britse veerboten onveilig is.

23 juli 1995 - Op een persconferentie bij de terukeer van Nederlandse blauwhelmen oogst overste Karremans veel kritiek. Karremans roemt de krijgshandelingen van de Serviers en praat over zuiveringen door moslims. Minister Voorhoeve is niet gelukkig met de uitlatingen. Op zijn beurt is de Nederlandse generaal Couzy boos op de NAVO. Die verzuimde afdoende luchtsteun te geven, waardoor Srebrenica viel.

23 juli 1996 - De Consumentenbond wil dat staatssecretaris Aad Nuis van omroepzaken wat gaat doen voor ongeveer 300.000 bezitters van schotelantennes. De commerciele zenders RTL 4, RTL 5 en Veronica, van de Holland Media Groep, en het station SBS gaan over een kleine vier weken uitzenden via een digitaal systeem. Nu is hun signaal nog analoog. De verandering betekent dat alle schotelkijkers nieuwe apparatuur moeten kopen, willen ze niet vanaf 18 augustus naar een zwart scherm zitten te staren. Die nieuwe apparatuur kost hun rond 1.500 gulden. Bovendien is het zeer de vraag of alle nieuwe appraten op tijd te leveren zijn. De Consumentenbond wil dat Nuis de commercielen onder druk zet om nog een hele poos zowel analoog als digitaal uit te zenden.

23 juli 1996 - De filmkeuring op de Filippijnen heeft uiteindelijk ingestemd met de vertoning van de film Antonia van de Nederlandse regisseur Marleen Gorris. Afgelopen zondag had zij gevraagd de afwijzing te herzien. De filmkeuring vond sommige sexuele scenes te expliciet, maar volgens Gorris zijn die scenes essentieel voor het verhaal. De met een Oscar onderscheidde film mag nu in Filippijnse bioscopen worden vertoond voor kijkers boven de 18 jaar.

23 juli 1996 - De militante vredesactivist Kees Koning is overleden. Hij stierf na onwel te zijn geworden op zijn werk. Koning werd bekend door de opvallende acties die hij voerde tegen bewapening. Zo ging hij in 1989 voor een half jaar de cel in, na met een bijl militaire straaljagers te hebben beschadigd op de vliegbasis Valkenburg. Kees Koning is 66 jaar geworden.

23 juli 1997 - De beurshandelaren zijn in een jubelstemming. Voor het eerst breekt de AEX door de 1000-puntengrens.

23 juli 1999 - De Marokkaanse koning Hassan II is op 70-jarige leeftijd overleden. De monarch stierf in de hoofdstad Rabat, waar hij eerder op de dag met een acute longaandoening in het ziekenhuis werd opgenomen. Hassan was de langst regerende vorst van Afrika. Hij zwaaide 38 jaar de scepter over Marokko. Kroonprins Sidi Mohammed is enkele uren na het overlijden van zijn vader koning officieel gekroond tot koning. De Arabische wereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden. Zo heeft LibiŽ heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In die periode zal de televisie alle programma's in zwart-wit uitzenden.

23 juli 2000 - Een Engelse krant publiceert naam en foto van veroordeelde pedofielen. Dit leidt tot aanvallen op enkelen van hen.

23 juli 2000 - Lance Armstrong wint de Tour de France 2000. Het is het tweede in een rij van zeven jaren dat de Texaan de Ronde van Frankrijk wint.

23 juli 2003 - De 90e editie van de Ronde van Frankrijk wordt afgesloten in Parijs met opnieuw een Amerikaanse winnaar. Net als in de jaren 1999 tot 202 is het Lance Armstrong die de toer op z'n naam schrijft. Zijn naam mogen we inmiddels plaatsen tussen de andere grootheden die de tour vijf keer wisten te winnen.

23 juli 2006 - De 93e editie van de Ronde van Frankrijk eindigt in Parijs. Als winnaar komt de Amerikaan Floyd Landis over de streep. Enkele dagen na afloop wordt bekend gemaakt dat Landis betrapt was op het gebruik van verboden middelen. In september 2007 roept de Internationale Wielerunie de nummer 2, ”scar Pereiro, uit tot winnaar. De Tour van 2006 wordt nog voordat hij begint beheerst door doping. In Spaanse media wordt een lijst openbaar gemaakt van sporters die doping gebruikt hebben. Er staan ook grote wielrenners op. Ze mogen dit jaar niet meedoen. Onder hen favorieten als de Duitser Jan Ullrich, de Italiaan Ivan Basso en de Spanjaard Francisco Mancebo.

23 juli 2014 - In Nederland geldt een dag van nationale rouw naar aanleiding van het neerstorten van MH17 zes dagen eerder in OekraÔne. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven. 193 hadden de Nederlandse nationaliteit.

23 juli 2093 - Boven Noord en Noordoost-Nederland is een ringvormige zonsverduistering te zien.

Geboren

23 juli 0
Ad Valk - Nieuwslezer.

23 juli 1923 (†5 mei 2004)
Thea Beckman - Schrijfster van kinderboeken. Haar bekendste boek was Kruistocht in spijkerbroek, waarvan zo'n half miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Ze schreef bijna dertig boeken en verhalenbundels. Thea Beckman schreef vooral historische kinderboeken. Voordat ze aan de slag ging, verdiepte ze zich goed in de materie. Ze wilde alles weten over kleding en gebruiksvoorwerpen uit die tijd en reisde naar de plaatsen waar het verhaal zich afspeelde.

23 juli 1952
Henk Kamp - VVD-politicus. Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in het kabinet-Balkenende-1 en minister van Defensie in het tweede kabinet-Balkenende. Was commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba en leidde de overgang van die eilanden naar Nederlandse gemeenten. Vanaf 14 oktober 2010 is Kamp minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte. Kamp werd door de JOVD in 2001 uitgeroepen tot 'liberale man van het jaar'. Rookt niet. Drinkt niet.

23 juli 1957 (†2 november 2004)
Theo van Gogh - Presentator, interviewer, filmmaker. Van Gogh streed met hart en ziel voor de vrije meningsuiting. Op zijn website 'de gezonde roker' plaatste hij artikelen die door andere media zijn geweigerd. Citaat: "Liegen is de kruipolie van het intermenselijk verkeer". Hij raakte onder meer in opspraak door de film Submission, die hij maakte met het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali. Daarin stelde hij de vrouw-onvriendelijkheid van de islam aan de kaak. Van Gogh werd in Amsterdam op straat doodgeschoten, enkele weken voordat zijn film 0605 over de moord op Pim Fortuyn in premiere zou gaan. Als verdachte van de moord werd Mohamed Bouyeri aangehouden.

23-07-2008

23 juli 1965
Dick Jaspers - Profbiljarter.

23 juli 1970
Charisma Carpenter - actrice

23 juli 1973
Monica Lewinsky - Bracht de Amerikaanse president Clinton in grote moeilijkheden. Schijnt van sigaren te houden.

23-07-2009

23 juli 1989
Daniel Radcliffe - Britse acteur. Speelde Harry Potter in de Harry Potterfilms.

Overleden

23 juli 1980 (Geb. 8 september 1925)
Peter Sellers - Engelse acteur.

23 juli 1999 (Geb. onbekend)
Koning Hassan II - Marokkaans vorst. Regeerde vanaf 1961 met harde hand zijn land, maar werd in de laatste jaren van zijn leven milder. Overleefde verschillende aanslagen en coups. Speelde achter de schermen een grote rol bij het vredesproces in het Midden-Oosten. Regelde geheime ontmoetingen tussen de IsraŽlisch en de Palestijnen, die in 1979 tot vrede met Egypte leidde.

23 juli 2002 (Geb. onbekend)
Chaim Potok - Joods-Amerikaanse schrijver. Schreef over het orthodox-joodse leven in de VS in romans als The Chosen en My Name Is Asher Lev.

23 juli 2011 (Geb. 14 september 1983)
Amy Winehouse - Britse jazz- en soulzangeres die grotendeels haar eigen nummers schrijft. Ze komt uit Londen. In 2003 bracht Winehouse haar debuutalbum Frank uit. Dat was niet echt een groot succes. In 2006 verscheen Back to Black dat bovenaan stond in bijna alle hitlijsten. De eerste single van dit album, Rehab, werd een grote hit. Het nummer Rehab gaat erover dat iedereen wil dat ze afkickt maar dat ze dat zelf niet nodig vindt. Toch wordt ze vaak in verband gebracht met alchol- en drugsgebruik. Haar optreden tijdens Pinkpop 2007 ging niet door omdat ze dronken was. Ook zegde ze dat jaar haar optreden op het North Sea Jazzfestival af. Op 23 juli 2011 werd ze door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Londen. Waaraan ze is overleden is nooit duidelijk geworden.

21-06-2008

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
23 juli
volgende