Vandaag in het Verleden
23 november

Hits

23 november 1968 - 'Lea' van Cats bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

23 november 197450 jaar geleden - 'Sing a song of love' van George Baker Selection bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

23 november - Weerspreuk: "Wintert op Sint-Clement fel, wordt de lente klaar en hel". Een goed vooruitzicht als het vandaag flink koud is.

23 november 1863 - Uitvinder Louis Ducos du Hauron krijgt patent op het proces waarmee kleurenfoto's gemaakt kunnen worden.

23 november 1889 - De eerste jukebox ter wereld wordt in gebruik genomen. Het apparaat staat in een saloon in het Palais Royal Hotel in San Francisco. Als je er een muntje van 5 dollarcent in gooit, kun je kiezen uit vier nummers. De jukebox wordt een enorm succes. Het apparaat brengt in een half jaar tijd 1000 dollar in het laadje!

23 november 1904 - In het Amerikaanse St. Louis komt er een eind aan de Derde Olympische spelen. Het evenement dat meer dan vier maanden duurde was een grote flop: er deden maar twaalf landen aan mee, en de winnaar van de marathon bleek achteraf een deel van de tocht in een auto te hebben afgelegd.

23 november 1931 - In Den Haag wordt het Nationaal Crisiscomité geïnstalleerd. Het comite moet het grote aantal werklozen ondersteunen.

23 november 1936 - De eerste editie van het blad Life verschijnt. Grote man achter het bekende Amerikaanse tijdschrift is Henry R. Luce.

23 november 1940 - Het eerste nummer van de illegale krant De Waarheid verschijnt.

23 november 1953 - Het Engelse voetbalelftal wordt vernederd door Hongarije. De Hongaren verslaan de Engelsen met 6-3. Het is het eerst buitenlandse team dat Engeland op eigen bodem verslaat. De historische wedstrijd vindt plaats in het Londense Wembley stadion.

23 november 1964 - De Beatles brengen twee nummer uit op single: "I Feel Fine" en "She's A Woman".

23 november 1972 - De VPRO zendt de eerste Barend Servet Show uit. Barend Servet, de man in het gele pak, stapt voor het oog van 3,8 miljoen kijkers in een drol. De tweede aflevering wordt de meest aanstootgevende show uit de Nederlandse tv-geschiedenis. Barend Servet spreekt op het Binnenhof politici aan, er klinkt het Wilhelmus èn een scheet, een man in een wit gewaad predikt het eind der tijden en de presentator brengt een bezoek aan de koningin, die spruitjes zit schoon te maken. De VPRO wordt berispt vanwege majesteitsschennis.

23 november 1977 - Europa lanceert zijn eerste weersatelliet; de Meteosat 1. De satelliet is niet alleen een aanwinst voor weerkundigen, ook voor tv-kijkers: die krijgen voor het eerst prachtige wolkenfoto’s vanuit de ruimte te zien.

23 november 1980 - 4800 mensen komen om het leven bij een reeks aardbevingen in het Zuiden van Italië.

23 november 1987 - De leiding van de Amsterdamse theaterschool ziet na talrijke protesten af van de opvoering van het stuk "Het vuil, de stad en de dood". Veel mensen zien dit werk van Werner Fassbinder als antisemitisch.

23 november 1991 - Queen-zanger Freddie Mercury maakt bekend dat hij lijdt aan AIDS

23 november 1992 - De laatste ambtenaren verhuizen naar het nieuwe gebouw van het ministerie van VROM in Den Haag. Het gebouw heeft een dak dat met mooi weer opgegeschoven kan worden. Ook zit het vol met lege ruimten en zithoekjes. Volgens de architect heeft het gebouw meer van dit soort lege ruimtes dan echte werkkamers.

23 november 1993 - In Singapore wordt de Nederlandse ingenieur Johannes van Damme ter dood veroordeeld wegens het smokkelen van ruim vier kilo heroine.

23 november 1995 - Harry Mulish ontvang de Prijs der Nederlandse Letteren.

23 november 1996 - Een gekaapt Ethiopisch passagiersvliegtuig is neergestort bij de Comoren, in de Indische Oceaan. De crash wordt gefilmd door mensen op het strand die toevallig een videocamera bij zich hebben. Tientallen mensen komen om het leven. Vlak na het ongeluk worden dertig overlevenden uit zee gehaald, onder wie de piloot en de kapers. Het toestel, een Boeing 767, was eerder op de dag boven Keniaas grondgebied gekaapt. Het was op weg van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar de hoofdstad van Kenia, Nairobi. De kapers zijn gearresteerd.

23 november 1997 - De Japanse effectenbank Yamaichi gaat failliet. Een huilende directeur zegt op de televisie dat het nadrukkelijk niet de schuld is van het personeel van de bank.

23 november 1998 - Rusland moet het staatsbezoek van koningin Beatrix afzeggen. President Jeltsin lijdt aan een "longaandoening".

23 november 199925 jaar geleden - Het liedje waarmee elke aflevering van Big Brother wordt afgesloten is een hit. Het gaat om het liedje "Leef van Han van Eijk". Het zou 12 weken lang in de Top 40 staan en net niet de eerste plaats bereiken (de hoogste positie was nummer 2).

23 november 2002 - Volkert van der Graaf bekent na maanden zwijgen dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord. Van der Graaf zegt dat hij in Fortuyn een steeds groter wordend gevaar zag voor vooral de kwetsbare groepen in de samenleving. Hij zegt in zijn eentje gehandeld te hebben.

23 november 2006 - De 21ste James Bondfilm gaat draaien in de bioscopen: Casino Royal. We zien voor het eerst Daniel Craig in de rol van geheim agent James Bond. 007 gaat de strijd aan met Le Chiffre, een crimineel die fungeert als bankier voor terroristen.

Geboren

23 november 1934 († 1 juli 2024)
Robert Towne - Amerikaanse scenarioschrijver. Schreef scripts voor een groot aantal succesfilms waaronder 'Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes', Mission: Impossible en Chinatown. Voor die laatste film won hij in 1974 een Oscar. Hij werkt ook mee aan The Godfather. Towne stond bekend als scriptdoctor. Hij werd vaak gevraagd om matige scripts beter te maken.

23 november 1970
René Verkerk - DJ bij Radio 10. Was in de jaren 80 te horen op Delta Radio en Roulette 103. Drinkt geen alcohol. Is dol op ijs. Citaat: Ik ben van plan eeuwig te leven. Tot nu toe gaat dat goed!

Overleden

† 23 november 1890 (Geb. 19 februari 1817)
Koning Willem III (Alexander Paul Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau) - Koning van Nederland van 1849 tot 1890. Willem III maakte het koningshuis niet populair. Hij maakte ruzie met ministers, kwam in opspraak door privé-affaires en kreeg in Zwitsersland ooit een boete voor exhibitionisme. Ook zou hij geprobeerd hebben Luxemburg (dat eigendom van de Oranjes was) te verkopen aan Frankrijk. Een van zijn bijnamen was "Koning Gorilla".

† 23 november 1990 (Geb. 13 september 1916)
Roald Dahl - Brits schrijver van vooral korte verhalen. Hij is zowel populair bij kinderen als bij volwassenen; hij schreef kinderboeken en boeken en verhalen voor volwassenen. Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grappig en soms griezelig. In zijn boeken zijn de goeden en de slechten heel makkelijk te onderscheiden. De goeden zijn soms dieren, maar vaak kinderen. Zijn bekendste boek is misschien wel 'Sjakie en de chocoladefabriek'.

† 23 november 1998 (Geb. onbekend)
René van Vooren (René Sleeswijk) - Artiest/producer. Was vooral bekend van de Mounties, het tv-duo dat hij vormde met Piet Bambergen.

† 23 november 2002 (Geb. 14 december 1948)
Boudewijn Büch - Schrijver (De Kleinde Blonde Dood), wereldreiziger, televisiepresentator, theatermaker, boekenverzamelaar. Was een vaste gast bij Barend en Van Dorp. Citaat: "Kunst is het mooiste van alles. Daarom zijn kunstbloemen mooier dan zogenaamde "echte" bloemen."

† 23 november 200420 jaar geleden (Geb. 12 maart 1967)
Wim Rigter - Radiopresentator. Bekend van de Arbeidsvitaminen.

† 23 november 200420 jaar geleden (Geb. 12 maart 1967)
Wim Rigter - Radiomaker - Radiopresentator. Hij begint zijn radiocarrière in de jaren tachtig bij Radio Octaaf in Haarlem. Hier wordt hij ontdekt door Peter Holland en belandt bij de VARA. Na verschillende programma's gepresenteerd te hebben stapt Wim Rigter over naar de AVRO en krijgt daar veel bekendheid als presentator van Arbeidsvitaminen. Wim Rigter overlijdt na een lange strijd tegen slokdarmkanker.

† 23 november 2018 (Geb. 22 januari 1942)
Gerard Unger - Letterontwerper. Hij ontwierp lettertypes voor kranten en tekende ontwerpen voor onder andere munten, logo's en postzegels. Zijn lettertypes werden gebruikt in Trouw, de Volkskrant, USA Today en de Stuttgarter Zeitung. Ook op de blauwe bewegwijzeringsborden langs de weg stonden zijn letters.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

23 november