Inloggen
vorige
21 september
volgende

Hits

21 september 1996 - 'Banger hart' van rob de nijs bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.

21-09-2009

Nieuwsfeiten

21 september - Ook volgens de volkweerkunde begint vandaag de herfst. "Vanaf nu begint de heenreis van de trekvogels zoals de zwaluw, de grasmus, de rietzanger, de lijster, de spreeuw en de mees". Hopelijk is het op de naamdag van Mattheüs goed weer want: "Is het met Mattheüs klaar, is dat goed voor volgend jaar". Een iets andere spreuk luidt: "Is het met Mattheüs klaar, 't voorspelt goede oogst volgend jaar". Het ziet er slechter uit als het weer vandaag tegenvalt: "Mattheüs storm en wind, Pasen ook nog winter vindt".

21 september 1961 - Antonio Abertondo zwemt het Engelse Kanaal over en zwemt meteen weer terug. Hij volbrengt de zwemtocht in 24 uur en 25 minuten.

21 september 1967 - De laatste aflevering van tv-serie The Fugitive trekt een kijkdichtheid van 77 procent. Te zien is de vrouw van dr. Richard Kimble heeft vermoord. Nederland bleef thuis voor deze ontknoping.

21 september 1967 - Nederlandse televisiekijkers krijgen voor het eerst tv-beelden in kleur te zien. Het is een uitzending over de opening van de Firato. Vanaf 1976 worden alle programma's in kleur uitgezonden.

21 september 1982 - Koningin Beatrix verspreekt zich in de troonrede. In plaat van Vrede en Vrijheid zegt ze Vrede en Veiligheid. Kan de beste gebeuren!

21 september 1983 - Bij gemeenteraadsverkiezingen in Almere verovert de Centrum Partij twee van de 23 zetels.

21 september 1985 - Voor het eerst mogen inwoners van Noord- en Zuid-Korea elkaar een paar uur ontmoeten, aan de grens van de twee landen. Sinds 1953 is die grens hermetisch afgesloten.

21 september 1987 - Freek de Jonge zorgt voor commotie bij de presentatie van de winterprogrammering van de VARA. De cabaretier zou Kinderen voor Kinderen gaan presenteren maar is door de omroep ingewisseld voor Peter Jan Rens. De Jonge nam daarom tijdens de presentatie het woord . "Ik kreeg telefonisch te horen dat ik voor gekwetste opa's en oma's zou zorgen", vertelt De Jonge. De kinderen zouden later nog een demonstratie houden en tv-directeur Maurice Koopman zou opstappen.

21 september 1992 - Voor het eerst in veertien jaar duikt de ziekte polio weer op in Nederland.

21 september 1993 - Het Russische staatshoofd Jeltsin ontbindt het parlement. Hierop roepen de conservatieven een eigen president uit en verschansen ze zich in het parlement. Na een bloedige opstand geven de conservatieven zich op 4 oktober over.

21 september 1995 - Ajax-speler Patrick Kluivert rijdt met grote snelheid door rood licht. Het is de tweede keer binnen 14 dagen dat Kluivert een ernstige verkeersovertreding maakt. Op 9 september veroorzaakte hij een ongeval waarbij een man om het leven kwam, en een vrouw zwaar gewond raakte.

21 september 1996 - De briljante scholiere Meike Vernooy heeft ondanks haar uitloting voor de studie geneeskunde toch een plek gekregen op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Ze is in dienst genomen als onderzoeksassistente bij de faculteit geneeskunde. Vernooy zit nu geregeld tussen de eerstejaars in de collegebanken. Dat gebeurt in opdracht van haar werkgever, de universiteit. Maar ze doet geen tentamens en is daarom formeel geen studente. Eerder dit jaar werd Meike Vernooy uitgeloot voor geneeskunde, ondanks haar zeer hoge eindexamencijfers. De Erasmusuniversiteit wilde het lotingssysteem omzeilen en haar toch inschrijven als studente. Maar minister Ritzen van onderwijs stak daar een stokje voor.

21 september 1996 - De proef met reclame-boodschappen op eieren is mislukt. De belangstelling voor het ei als reclame-medium bleek zeer gering. Alleen de opdruk "Ik wil Bolletje" en een paasboodschap van een bouwbedrijf heeft enige tijd de eieren gesierd.

21 september 1996 - Vijftig bewonersorganisaties uit wijken met ernstige drugsoverlast hebben in Breukelen een landelijk netwerk opgericht. Het zogeheten Nationaal Actie Drugscomite wil druk uitoefenen op de politiek, die geen enkel begrip zou hebben voor de situatie in de wijken. Het comite waarschuwt dat buurtbewoners het heft in eigen hand zullen nemen als het kabinet niet snel en afdoende maatregelen neemt tegen de overlast. Het landelijk netwerk is een initiatief van bewonersverenigingen uit de Rotterdamse wijk Spangen, het Arnhemse Spijkerkwartier en uit Terneuzen.

21 september 1998 - Atlete Florence Griffith-Joyner overlijdt op 38-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Sinds 1988 is Flo-Jo de snelste vrouw ter wereld met twee wereldrecords, op de 100 (10,49) en 200 meter (21,34).

21 september 1998 - Bill Clinton schrijft TV-geschiedenis. Op deze dag worden videobanden vrijgegeven waarop hij vertelt over zijn relatie met witte-huis-stagiaire Monica Lewinsky. De opnames waren gemaakt tijdes getuigenissen voor de grand jury.

21 september 1998 - De oprichters van Google nemen hun eerste werknemer in dienst. Het is Employee Craig Silverstein. Hij is een vriend van Larry en Sergey die ze kennen van Stanford University.

21 september 1998 - Om zes uur 's morgens gaat Business Nieuws 1395 van start. De radiozender brengt in blokken van twintig minuten zakennieuws. Het station zit op de frequentie waar vroeger Talk Radio zat. Dit station trok te weinig luisteraars en was gestopt.

21 september 1999 - Koningin Beatrix haalt een stunt uit door op deze derde dinsdag in september op een ongebruikelijke manier te beginnen met de troonrede. Ze opent de toespraak met de woorden: "Mijne Heeren! Het is mij aangenaam U bijeen te zien tot hervatting uwer werkzaamheden. Op menig gebied is dringend behoefte aan krachtige wetgevende maatregelen. Zo sprak honderd jaar geleden mijn grootmoeder tot uw voorgangers". De hele ridderzaal ligt in een deuk, de koningin krijgt uitbundig applaus en moet er zelf ook een beetje om lachen. Volgens oranjekenners is het de eerste keer dat de Koningin in het openbaar een grapje maakt.

21 september 1999 - Ook minister Zalm trekt de aandacht op Prinsjesdag. Uit de koffer waarin normaal gesproken de begroting zit voor komendjaar, komt dit jaar een kleiner koffertje, en daarin zit... een cd-rom. Het is voor het eerst dat de minister van financielen de begroting op zo'n cd'tje presenteert

21 september 1999 - Volkswagen verkoopt zijn honderd miljoenste auto. Het is de eerste fabrikant die zoveel auto's heeft verkocht.

21 september 2000 - Vanaf luchthaven JKF in New York begint voorlopig voor het laatst een concorde aan een vlucht. Eerder dat jaar was in Frankrijk een concorde neergestort. Vervolgens werd vliegen met het supersonische toestel verboden. Allen het Franse vliegtuig dat op JFK stond kreeg toestemming terug te vliegen naar Frankrijk. Het vliegtuig was na de ramp met de concorde in Frankrijk eerder deze zomer achtergebleven in de Verenigde Staten. Later (na uitgebreide veiligheidscontroles) zouden de vluchten met concordes overigen hervat worden.

20-09-2008

21 september 2005 - Omroep LLiNK is voor het eerst op televisie. De publieke omroep besteedt aandacht aan maatschappelijke onderwerpen op het gebied van economie en ecologie. De omroep werd geen succes. Vanaf september 2010 had LLink geen zendtijd meer. De omroep zou niet waargemaakt hebben, waar ze voor stond.

21 september 2022 - De Russische president Vladimir Poetin kondigt een gedeeltelijke mobilisatie aan. 300-duizend mensen worden onder de wapenen geroepen voor de oorlog tegen Oekraïne. Die loopt niet zoals Poetin dat wenst.

21 september 2022 - Het voltallige kabinet verlaat de Tweede Kamer tijdens een bijdrage van Kamerlid Thierry Baudet. Hij zei dat minister Sigrid Kaag gestudeerd heeft aan de school in Engeland waar spionnen gerekruteerd werden. De voorzitter schorst de vergadering en bepaalt dat Baudet zijn bijdrage niet mag afmaken.

Geboren

21 september 1866 († onbekend)
H.G. (Herbert George) Wells - Schrijver (War Of The Worlds, The Time Machine).

21 september 1934 (†7 november 2016)
Leonard Cohen - Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver. Hij had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.

13-02-2017
13-02-2017

21 september 1947
Donald Felder - Gitarist/zanger van The Eagles (One Of These Nights, New Kid In Town, Hotel California).

21 september 1954 (†8 juli 2022)
Shinzo Abe - Japans politicus van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Hij was premier van Japan tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020. Hij was de jongste Japanse premier en de eerste die na de Tweede Wereldoorlog werd geboren. Op 8 juli 2022 werd hij het slachtoffer van een aanslag. Hij werd omstreeks tijdens het geven van een verkiezingstoespraak in de stad Nara neergeschoten door een 41-jarige man. Enkele uren na de aanslag overleed hij in een ziekenhuis.

21 september 1959
Corrine Drewery - Zangeres van de groep Swing Out Sister.

21 september 1968
Ricki Lake - Talkshowpresentatrice.

21 september 1971
Alfonso Ribeiro - Acteur (Fresh Prince Of Bel Air).

21 september 1972
Liam Gallagher - Zanger van de groep Oasis.

21 september 1975
Antonette - DE BUS

Overleden

21 september 1558 (Geb. 24 februari 1500)
Keizer Karel V - Heer der Nederlanden, Koning van Spanje en Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Toen hij nog maar zes jaar oud was en zijn vader overleed, werd hij vorst van de Nederlandse gewesten.

21 september 1860 (Geb. 22 februari 1788)
Arthur Schopenhauer - Een van de belangrijkste filosofen uit de 19de eeuw. Geboren in Danzig, Duitsland. Hij heeft veel ingewikkelde dingen gezegt en geschreven. Sommige zaken zijn wel te begrijpen. Dit citaat bijvoorbeeld: "De enige man die echt niet zonder vrouwen kan leven is de gynaecoloog."

21 september 1998 (Geb. onbekend)
Florence Griffith-Joyner - Excentriek atlete. Wereldrecordhoudster op de 100 meter (10,49 seconden) en 200 meter (21,34 seconden).

Zeezenders

21 september 1979 - Magdalena wordt door rijkspolitie te water geënterd en in beslag genomen.

vorige
21 september
volgende