Inloggen
vorige
21 november
volgende

Hits

21 november 1992 - 'End of the road' van Boyz II Men bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

21 november 1998 - 'Boom boom boom boom' van vengaboys bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 4 weken staan.

Nieuwsfeiten

21 november - Vandaag is het de feestdag van de 'opdracht van Maria'. Als het vandaag een stralende dag is, voorspelt dat weinig goeds voor de komende tijd: "Maria's opdracht klaar en hel, maakt de winter streng en fel". Een ander gezegde voorspelt vriesweer: "Maria's opdracht, vaak ijs in de gracht".

21 november 1783 - De eerste bemande ballonvlucht vindt plaats. In Frankrijk stijgt de Aerostat op. Het gevaarte gaat de lucht door lucht die verwarmd wordt door nat stro, vodden en rottend vlees. In het mandje onder de ballon zitten Jean Francois Pilatre de Rozier en Markies Fracois Laurant d'Arlandes. De ballon blijft 25 minuten in de lucht en bereikt een hoogte van 300 voet. De vlucht komt een half jaar na de eerste onbemande ballon-demonstratie

21 november 1871 - Op deze dag wordt patent verleend op de sigarenaansteker. Het apparaat is gemaakt door M.F. Gale uit New York.

21 november 1877 - Thomas Alva Edison zegt tegen een groepje vrienden dat hij 'de pratende machine' heeft uitgevonden: de fonograaf (de voorloper van de platenspeler). Hij zou een paar maanden later patent aanvragen op zijn vinding.

21 november 1905 - Albert Einstein publiceert de beroemde formule E=mc². De formule geeft de relatie aan tussen energie, massa en de lichtsnelheid. Hij beschrijft dat je maar heel weinig massa nodig hebt om een enorme hoeveelheid energie te genereren. Dat de theorie klopt bleek toen de eerste atoombommen tot ontploffing werden gebracht.

21 november 1916 - Keizer Franz Joseph I van Oostenrijk overlijdt op 86-jarige leeftijd in Schönbrunn. Hij was sinds 1848 aan de macht. Zijn neef Karel I is opvolger.

21 november 1920 - In Ierland doodt de IRA veertien Britse soldaten op de eerste 'Bloody Sunday'.

21 november 1934 - De NCRV viert een feestje. De omroep bestaat tien jaar en heeft deze dag uitgeroepen tot offerdag. Het is de bedoeling dat protestants Nederland 's avonds tussen acht en negen geld opzij legt voor de NCRV. De actie levert 130-duizend gulden op. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een nieuwe studio.

21 november 1934 - The New York Yankees kopen Joe DiMaggio van de San Francisco Seals dat speelt in de Pacific Coast League voor $50,000.Hij speelde daarna zijn hele carrière voor de New York Yankees. Tussen 1936 en 1951 werd hij drie maal verkozen tot Most Valuable Player en speelde hij 13 maal mee in allstarwedstrijden. Zijn bijnamen waren Joltin' Joe en de Yankee Clipper.

21 november 1960 - Een F84 "Thunderstreak" straaljager van de Vliegbais Eindhoven stort neer op een boerderij in het Friese dorpje Lutjelollum. Het gezin Postma, vader en moeder en vier kinderen, komen om het leven. Ook de piloot van het toestel komt om bij de crash.

onbekende gebruiker op 18-09-2009: L.S.,
Als jongen van 12 jaar oud kwam ik -ergens in 1960- per toeval langs de Kluiskerk in Geleen (Limburg) alwaar een legerjeep mijn aandacht trok. Er was druk radioverkeer gaande. Op een gegeven moment hoor ik aanzwellend lawaai en op moment dat het bruidspaar (bruidegom in luchtmachtuniform) de kerk verlaat komt er een formatie F-84 Thunderstreaks over... Dat was natuurlijk een uitzonderlijk gebeuren dat veel indruk maakte....
Omdat ik wist dat deze piloot (lt. Snijders) niet zo lang na zijn huwelijk ergens in Friesland op een boerderij was neergestort -waarbij een gezin van 6 personen om het leven kwam- is deze vliegtuigcrash mij steeds bij gebleven. Indertijd, toen straaljagers nog niet zo volmaakt waren zijn er diverse neergestort; o.a. in Eindhoven, de thuisbasis van 314 Squadron en ook van deze straaljager (zie internet).
Nu ik al enkele jaren gepensioneerd ben is o.a. deze jeugdervaring steeds vaker komen bovendrijven.
Ik wilde graag weten wat er toen allemaal gebeurd was.
Na een advertentie op Marktplaats over deze crash ben ik door een aantal mensen gemaild en met hun informatie heb ik intensief het internet doorgeworsteld.
In uw bericht lees ik dat het de familie Postma betreft. Het zal je maar gebeuren dat er een straaljager 's-avonds net op jouw huis neerstort....
Overigens, de straaljager kwam vanuit de richting Tzum aangevlogen en stortte in Lutjelollum neer; je moet er niet aandenken dat de Thunderstreak nog een paar kilometer was doorgevlogen en in Franeker zou zijn neergestort...
Na bijna 50 jaren staat een vraag nog bij mij open: waarom stond dit laag vliegende vliegtuig in brand en is de piloot er niet uitgesprongen..?
Misschien dat dit antwoord via de Koninklijke Luchtmacht te verkrijgen is...
Dank voor uw mogelijkheid om te kunnen reageren!

21 november 1961 - De KRO zendt de eerste aflevering uit van Ivanhoe (met in de hoofdrol Roger Moore). De omroep opent er om half acht zijn zaterdagavond mee.

21 november 1964 - In New York wordt de Verrazano-Narrowsbrug tussen Brooklyn en Staten Island geopend. Met een overspanning van 1298 meter (op dat moment) de langste hangbrug van de wereld.

21 november 1972 - Vandaag is het voor het eerst World Hello Day. Iedereen kan aan die dag meedoen. Het enige wat je moet doen is tegen tien mensen vandaag 'hallo' zeggen. Volgens de bedenkers van World Hello Day bevordert dit de wereldvrede.

21 november 1981 - 400-duizend mensen demonstreren in Amsterdam tegen het besluit van de NAVO om 48 kruisraketten te plaatsen in Nederland.

21 november 1981 - Jan Rietman presenteert de vierhonderdste aflevering van LosVast. Het programma wordt sinds de jaren zeventig door de NCRV op Hilversum 3 uitgezonden. Govert van Brakel is de eerste presentator. In 1976 neemt Eddy Becker de presentatie over. Hij wordt opgevolgd door Jan Rietman. De ex-pianist van Long Tall Ernie & The Shakers maakt van LosVast één van de succesvolste programma’s met live-optredens van artiesten. Zij worden begeleid door De LosVast Band.

21 november 1984 - De Mini Stars zijn voor het eerst op televisie. De zingende kinderen zijn een idee van de TROS. De Mini Stars zingen Nederlandse teksten op bekende Engelstalige popsongs. Er worden 4 afleveringen uitgezonden en de liedjes komen op een dubbel elpee.

21 november 1989 - Voor het eerst in de geschiedenis zendt de Britse televisie beelden uit van een debat in het Britse Lagerhuis.

21 november 1993 - Een straffe oostenwind voert ijskoude lucht aan en zorgt er op veel plaatsen voor dat het niet warmer wordt dan -5 graden.

21 november 1993 - Een zeer koude dag. In Eelde daalt het kwik 's nachts tot -10,3 graden. In Twente vriest het zelfs 11,4 graden.

21 november 1994 - PTT Telecom presenteert een nieuwe telefoongids. Dat ding blijkt niet echt een succes te zijn, want hij staat vol met fouten. Het Zweedse bedrijf dat het boek voor de PTT heeft gemaakt geeft de fouten toe. De PTT haalt het boek uit de handel, en besluit zo snel mogelijk een herdruk uit te geven waarin WEL de juiste telefoonnummers staan.

21 november 1995 - Een record-aantal exemplaten van het album "Anthology I" van de Beatles gaat er deze dag over de toonbank. In totaal worden er 450.000 exemplaren van het schijfje aan de man gebracht. Nog nooit waren op één dag zoveel exemplaren van één album verkocht.

21 november 1995 - Onder de bezielende leiding van de VS sluiten Bosnië, Kroatië en Servië in Dayton een vredespact. Velen vrezen dat het slechts een 'papieren vrede' betreft. Voor Bosniërs en Serviërs zijn woedend over de overeengekomen gebiedsverdeling.

21 november 1996 - De veiling van de inboedel van prinses Christina door het Amsterdamse veilinghuis Sotheby heeft in totaal 2,3 miljoen gulden opgeleverd. Een groot deel van de huisraad kwam onder de hamer door het vertrek van de prinses naar de Verenigde Staten na haar scheiding van Jorge Guillermo.Onder de voorwerpen waren tal van kunstwerken, tuinbeelden en bijzondere wijnen.

21 november 1997 - G. J. Wolffensperger wordt benoemd tot NOS-voorzitter. Thom de Graaf volgt hem op als fractieleider van D66.

21 november 1997 - In het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt het schilderij "Cathedra" van Barnett Newman met een stanleymes beschadigd. Dat gebeurt door dezelfde man die in 1986 "Who's afraid of red, yellow and bleu III" met een mes bewerkte. Barnett Newman was achteraf wel tevreden met de nieuwe beschadigingen, maar kunstkenners onder wie museumdirecteur Rudi Fuchs dachten daar heel anders over.

21 november 1999 - De Internationale Atletiek Federatie roept Fanny Blankers-Koen uit tot Atlete van de Eeuw. De 81-jarige Hoofddorpse won in 1948 bij de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles: 80 meter horden, 100 meter, 200 meter en 4x100 meter estafette. De onderscheiding van beste mannelijke atleet ging naar de Amerikaan Carl Lewis, winnaar van negen gouden medailles op de Olympische Spelen tussen 1984 en 1988. Fanny Blankers-Koen zat zondagavond al een kwartier naast Carl Lewis en IAAF-voorzitter Lamine Diack voor het tot haar doordrong dat zij was verkozen tot Atlete van de Eeuw. Zij reageerde emotioneel, in tranen. ,,Heb ik gewonnen?'', vroeg ze herhaaldelijk. ,,Is het echt?'' Vervolgens wendde zij zich tot Lewis en vroeg: ,,Is het hierom dat jij er ook bent?'' In Monte Carlo vertelde de krasse atlete dat zij zich van de historische Olympische Spelen in Londen elke horde, elke serie en elke wissel wist te herinneren.

21 november 1999 - Een primeur voor het NOB in Hilversum. Daar wordt namelijk vandaag een CD opgenomen die tegelijkertijd wordt uitgezonden via internet. Bariton Jan Willem Baljet en pianist Pieter Grimbergen geven een concert waarvan het repertoire voor een deel wordt gepaald door bezoekers van de NOB-website.

21 november 1999 - In het Circustheater in Scheveningen gaat Elisabeth in premiere, de nieuwste musical van Joop van den Ende. Nog voor de eerste voorstelling hadden al 232-duizend mensen een kaartje gekocht. Elisabeth laat het verhaal zien van Sissi.

21 november 2000 - In Rotterdam wordt het startsein gegeven voor het wereldrecord onafgebroken Big Brother kijken. Twaalf kandidaten doen mee aan dit initiatief van Mr Zap. Één van hen, Marianne, geeft de beste reden om mee te doen: "Het was in een vlaag van verstandsverbijstering".

21 november 2000 - Twee dronken Duitsers zijn tijdens een zoektocht naar een toilet op de luchthaven van Frankfurt per ongeluk in een vliegtuig terechtgekomen en in Moskou beland. De mannen, beiden 20 jaar oud, kwamen tijdens hun zwerftocht over het vliegveld terecht op de landingsbaan. Zij stapten in een bus die op weg was naar een vliegtuig. Het duo is ingestapt en achter in het vliegtuig gaan zitten, dat vervolgens vertrok naar Moskou. De Russische politie heeft het tweetal meteen op een retourvlucht gezet.

21 november 2002 - Bij onluchten in Nigeria rond de Miss-Worldverkiezingen vallen meer dan 200 doden. De rellen breken uit nadat een krant had geschreven dat de profeet Mohammed ook wel met zo'n miss had willen trouwen. Miss wordt overigens de Almelose Azra Akin die meedoet voor Turkije.

21 november 2007 - Het Land van Ooit sluit voor altijd zijn deuren. Het was een kinderthemapark in Drunen. Er liepen altijd veel acteurs rond, uitgedost al ridder of jonkvrouw. In 1989 was het opgericht door Marc Taminiau, die daarvoor directeur bij De Efteling was. Omdat het failliet was gegaan, werd het gesloten.

Geboren

21 november 1694 (†30 mei 1778)
Francois-Marie Arout de Voltaire - Schrijver, filosoof. Goethe noemde hem de aanstichter was van de Franse Revolutie.

21 november 1925 (†21 februari 2002)
Jan 'Poncke' Princen - Nederlands deserteur. Koos als militair tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië in 1948 de kant van de Indonesische vrijheidsstrijders. Bezoeken van Princen aan Nederland leidden tot groot tumult. In 1994 krijg hij tijdens zijn bezoek zelfs politiebegeleiding.

21 november 1956
Cynthia Rhodes - Actrice, danseres (Dirty Dancing, Flashdance)

21 november 1958
Evert van Benthem - De legendarisch schaatser uit Sint Jansklooster (in de kop van Overijssel). Hij won twee jaar achter elkaar de Elfstedentocht (1985 en 1986). Later emigreerde hij naar Canada.

21 november 1965
Björk (Guðmundsdóttir) - IJslands zangeres/liedjesschrijfster.

Overleden

21 november 2010 (Geb. 15 augustus 1920)
Willem Barnard - Nederlands theoloog, schrijver en dichter. Hij publiceerde ook onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. Kerkgangers kennen hem het beste van het Liedboek voor de Kerken. Veel psalmen en gezangen in het liedboek zijn door hem vertaald in modern Nederlands.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
21 november
volgende