Vandaag in het Verleden
2 februari

Hits

2 februari 1980 - 'Rapper's delight' van Sugarhill Gang bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

2 februari - Maria Lichtmis. Weerspreuken:"Lichtmis klaar (helder) geeft een vruchtbaar roggejaar". "Met Lichtmis triestig weer, is goed voor boer en heer". "Lichtmis mooi en klaar, geeft twee winters in 't jaar". "Geeft Lichtmis klaverblad, Pasen dekt met sneeuw het pad".

2 februari 1802 - Amerikanen konden zich voor het eerst vergapen aan een luipaard. Het dier was door Othello Pollard uit Azie gehaald en werd tentoongesteld in Boston. Iedereen die het dier wilde bekijken moest 25 dollarcent betalen.

2 februari 1876 - Samuel Langhorne Clemens besluit deze dag door het leven te gaan onder een andere naam. Een naam die we nu veel beter kennen: Mark Twain.

2 februari 1892 - William Painter uit het Amerikaanse Baltimore krijgt patent op de kroonkurk.

2 februari 1893 - De Edison Studio in het Amerikaanse West Orange schrijft wereldgeschiedenis door de eerste close-up van een mens op te nemen. In het filmpje is acteur Fred Ott te zien die niest.

2 februari 1913 - Het grootste station ter wereld wordt in gebruik genomen. Het staat in New York..

2 februari 1935 - De Amerikaan Leonard Keeler voert de eerste test uit met een polygraaf. Zo’n apparaat kennen we beter onder de naam ‘leugendetector’.

2 februari 1950 - Een Dakota van de KLM stort in zee bij Hoek van Holland. Alle 7 bemanningsleden komen om.

2 februari 1959 - Negen skiërs vinden een gruwelijke dood in het Oeralgebergte. Hun tent wordt van binnenuit opengereten en ze vluchten de ijzige kou in. Hun lichamen worden later - vaak verminkt - teruggevonden. Wat er precies gebeurd is, blijft een raadsel.

2 februari 1964 - Sjoukje Dijkstra verovert een gouden plak op de Olympische Winterspelen in Innsbruck. Ze krijgt het eremetaal voor de vrije kuur op de schaats.

2 februari 1964 - Tijdens de Olympische Winterspelen wint Sjoukje Dijkstra een gouden medaille op het onderdeel kunstrijden. Ze is nu in het bezit van 5 Europese en twee wereldtitels. Ook heeft ze nu twee Olympische plakken (naast deze gouden, nog een zilveren van vier jaar geleden tijdens de Winterspelen in het Amerikaanse Squaw Valley).

2 februari 1970 - In München slagen artsen er voor het eerst in menselijke zenuwen te transporteren.

2 februari 1971 - 13 verstandelijk gehandicapten in "Marieëncamp" in Rolde (Dr.) komen om het leven als een brand het grotendeels houten gebouw in de as legt.

2 februari 1971 - In Oeganda komt majoor-generaal Idi Amin aan de macht.

2 februari 1972 - Op de Olympische Winterspelen in Sapporo wint Ard Schenk drie maal goud (op de 1500, 5000 en 10.000 meter).

2 februari 1976 - De film Keetje Tippel wordt verboden in Italië. De film van Paul Verhoeven is een van de succesvolste Nederlandse films aller tijden. Hij gaat over een vrouw die van het platteland naar Amsterdam verhuist en in de prostitutie belandt.

2 februari 1977 - Heddy Lester wint het Nationaal Songfestival met De Mallemolen. Snikkend riep ze na de winst: :"Ik snap er helemaal niets van, het wordt nu echt een mallemolen".

2 februari 1983 - De eerste Nederlandse avondvullen tekenfilm gaat in premiere: Als je begrijpt wat ik bedoel, een film over Olie B. Bommel.

2 februari 1985 - 's Ochtends vroeg wordt de 62-jarige Rotterdamse politieman Wim Schepen vermoord. Schepen achtervolgde samen met een collega de overvallers van een illegaal gokpand. Als de agenten oog in oog met de criminelen komen te staan, vallen er schoten. Schepen wordt geraakt door acht kogels.

2 februari 1986 - Voor het eerst mogen in Liechtenstein vrouwen meedoen aan verkiezingen.

2 februari 1993 - De rechtbank van Luik doet uitspraak. Giuseppe Bonsignore mag zich uitvinder noemen van de zes-hoekige friet. Daarmee komt een eind aan een strijd van drie-en-een-half jaar tussen twee partijen die zeggen dat zei deze nieuwe soort friet hebben uitgevonden.

2 februari 199430 jaar geleden - AVRO's Radiojournaal viert zijn 60-ste verjaardag. Wallis de Vries zegt te zullen knokken voor het voortbestaan van het programma. "Anders wordt de bijl geslagen aan de wortels van het pluriforme omroepbestel."

2 februari 1995 - Nederland 3 en de RTL 4 en 5 staan de hele avond in het teken van de watersnood in het rivierengebied. De entertainende aanpak van RTL wint het van de journalistieke van Nederland 3. RTL4 en 5 scoren samen 13 procent, terwijl het derde net 8 procent haalt.

2 februari 1996 - De VN begint met het blootleggen van massagraven bij Srebrenica.

2 februari 1996 - RTL4 brengt een aflevering van De Winkel op het scherm. Het was een Nederlandse dramaserie.

2 februari 1996 - Voorzitter Kroes maakt een einde aan de stijgende Elfstedenkoorts.

2 februari 1997 - Bij 3FM gaat de nieuwe programmering van start. Rob Stenders is terug bij het station. Hij wordt muzieksamensteller en gaat tussen twee en vier een programma presenteren. Peter Plaisier die aanvankelijk het veld moest ruimen heeft 's avonds een programma van een uur gekregen.

2 februari 1997 - De Palestijnse leider Yasser Arafat is aangekomen in Nederland voor overleg met premier Wim Kok en minister van buitenlandse zaken Hans van Mierlo.

2 februari 1997 - Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Duitse SS of de Wehrmacht hebben gediend en gewond zijn geraakt krijgen een slachtofferuitkering van de Duitse overheid. Dit heeft een anonieme oud-SS'er gezegd in een Nederlands radioprogramma.

2 februari 1997 - Op Corsica leggen nationalisten 58 bommen bij Franse ondernemingen.

2 februari 1997 - PLO-leider Arafat bezoekt Nederland.

2 februari 1998 - Marc Dutroux is niet van hogerhand beschermd, maar volgens een parlementair rapport zijn justitie en politie in de zaak wel ernstig tekortgeschoten.

2 februari 199925 jaar geleden - Een 38-jarige vrouw uit Arnhem steekt haar twee zoontjes van vijf neer en zichzelf. Één zoontje overlijdt aan de verwondingen.

2 februari 2000 - In de Verenigde Staten dreigt een juridische strijd te ontbranden over een FBI-onderzoek naar de banden tussen John Lennon en de vredesbeweging. Een Amerikaanse beweging ter verdediging van de burgelijke vrijheden wil opheldering over het onderzoek. Aanleiding is een pas verschenen boek, waarin staat dat de FBI probeerde de ex-Beatle te laten arresteren door lokale politie. De Amerikaanse federale recherche bracht Lennon daarom in verband met drugs. De FBI ging bij haar zoektocht naar bewijsmateriaal tamelijk ver. Zo probeerde ze gebruik te maken van belastende uitspraken van een papegaai. De auteur van het boek, Jon Wiener, stond zelf ook versteld van de moeite die de FBI zich indertijd getroostte. ,,Ik kan het maar moeilijk geloven'', zo zei hij tegen het Britse showbizzpersbureau WENN. De in 1980 doodgeschoten Lennon was politiek zeer actief. Hij voerde actie tegen de Vietnamoorlog en richtte ondergrondse kranten op. Daarmee veroorzaakte hij de nodige opschudding bij de Amerikaanse gevestigde orde.

2 februari 2000 - Nederland is in de ban van Máxima. Haar vader heeft bevestigd dat zijn dé vriendin van Prins Willem Alexander is. HP/De Tijd brengt twintig pagina's over was Máxima allemaal over Nederland moet weten.

2 februari 2000 - Op het privé-leven van een rapper rust geen zegen. Na Puff Daddy is ook Jay-Z aangeklaagd. Hij wordt ervan verdacht eind vorig jaar in een nachtclub in New York een platenbaas te hebben neergestoken. Volgens het Britse showbizzpersbureau WENN kan hij daarvoor een celstraf krijgen van 25 jaar. Jay-Z, onder meer bekend van 'Hard Knock Life', zou na de steekpartij ook nog iemand anders te lijf zijn gegaan. Vorige maand werd Puff Daddy in New York in staat van beschuldiging gesteld wegens illegaal wapenbezit. Mocht hij worden veroordeeld, dan zullen gedetineerden van een gevangenis in die stad hem met open armen ontvangen. Ze bestoken hem nu al met brieven en e-mails.

2 februari 2002 - In een lente-achtig Amsterdam (temperatuur van bijna 14 graden) treedt prins Willem Alexander in het huwelijk met Máxima Zorregieta. Het verslag van de NOS wordt door meer dan zes miljoen mensen gevolgd. Om twee uur 's middags zat 65 procent van de Nederlanders voor de televisie. Inwoners van de provincie Utrecht zaten het langst voor de TV, de Grongingers keken het kortst. Opvallend was de lage kijktijd onder de aanhang van de VVD. De liberalen keken nog korter dan aanhangers van GroenLinks of de SP. 2,2 miljoen mensen huilden mee toen Máxima de bandoneon van Carel Kraayenhof hoorden spelen.

Geboren

2 februari 1912 († 31 mei 2009)
Millvina Dean - De laatste overlevende van de ramp met de Titanic in 1912. Toen dat schip zonk was ze twee maanden oud. Een jaar voordat ze stierf veilde ze voorwerpen die met de scheepsramp te maken hadden, om een plaats in een verzorgingshuis te kunnen betalen.

2 februari 1913 († 22 december 1971)
Godfried Bomans - Nederlandse schrijver. Zijn vele optredens in radio- en tv-programma's maakten hem ook een bekende Nederlander. In 1971 verbleef Bomans op uitnodiging van de VARA en de VPRO een week alleen op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat. Via de radio deed hij verslag van zijn belevenissen daar. Gesprekspartner was Willem Ruis.

2 februari 1926 († 2 december 2020)
Valéry Giscard d Estaing - Valéry Giscard d'Estaing was president van Frankrijk van 1974 tot 1981. Hij stond bekend als een liberaal politicus die diverse hervormingen door. Er kwamen nieuwe wetten voor echtscheiding, abortus en geboortebeperking. Ook werd onder zijn presidentschap de doodstraf afgeschaft. Giscard d'Estaing was ook voorstander van modernisering van de economie. Het TGV-spoorwegnet werd aangelegd en Frankrijk bouwde meer kerncentrales. Hij werd geboren in Koblenz, toen die stad onder Frans bestuur stond. Giscard d'Estaing overleed aan de gevolgen van corona.

2 februari 1931 († 5 februari 2024)
Dries van Agt - Nederlandse politicus. Hij was minister-president van 1977 tot 1982. In de jaren ervoor was hij minister van Justitie. Na zijn politieke carrière richtte hij The Rights Forum op, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Palestijnen in het conflict met Israël. Hij was bekend van zijn ouderwets taalgebruik en zijn liefde voor het wielrennen. Hij stierf hand in hand met zijn vrouw Eugenie. Nadat hij in kleine kring begraven was, werd zijn overlijden bekendgemaakt.

2 februari 1947 († 25 juni 2009)
Farrah Fawcett (Mary Farrah Leni Fawcett) - Actrice. Ze was vooral beroemd door de serie Charlie's Angels in de jaren zeventig. Daarin speelde ze Jill Munroe. Fawcett was het eerst te zien in reclames voor scheerzeep en tandpasta. Later kwamen daar spotjes voor haar eigen merk shampoo bij. Fawcett deed ook modellenwerk en poseerde voor de Playboy. Haar kapsel werd door miljoenen vrouwen gekopieerd en posters van Fawcett werden massaal verkocht.

2 februari 1983
Christian Kien - Oostenrijks Formule 1 coureur. Won ooit de Formule 3 in Zandvoort.

2 februari 2007
Testmanx ddoo - (testbericht)

Overleden

† 2 februari 1935 (Geb. 28 mei 1868)
Lieven Gevaert - Belgisch fotograaf en ondernemer. Stichter van de 'Gevaert Photo Producten NV', thans een deel van Agfa-Gevaert.

† 2 februari 1996 (Geb. 23 augustus 1912)
Gene Kelly (Eugene Curran Kelly) - Danser/acteur. Bekend van Singin’ in the Rain, An American in Paris. Overleed op 2-2-1996.

† 2 februari 2018 (Geb. 3 februari 1943)
Dennis Edwards - De leadzanger van The Temptations. Die Motowngroep (uit Detroit) kennen we van hits als 'Papa Was a Rollin' Stone' en 'My Girl'.

Zeezenders

2 februari 1970 - Ontslag Jan van Veen bij Veronica - Rob Out wordt programmaleider.

2 februari