Inloggen
vorige
17 juni
volgende

Hits

17 juni 1967 - 'A whiter shade of pale' van Procol Harum bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.

17 juni 1989 - 'No more bolero's' van Gerard Joling bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 6 weken staan.

12-06-2008

Nieuwsfeiten

17 juni 1816 - Componist Franz Schubert heeft een eerste klant. Het is Warttrot van Dräxler, een professor uit Wenen, die een cantate bestelt. Dräxler betaalt er 100 gulden voor, ongeveer hetzelfde bedrag waarvoor Schubert eerder een jaar lang moest werken als leraar.

17 juni 1837 - Charles Goodyear krijgt patent op rubber. Goodyear zou wereldberoemd worden als producent van autobanden.

17 juni 1928 - De eerste vrouw slaagt er in met een vliegtuig de Atlantische Oceaan over te steken. Haar naam: Amelia Earhart. Ze stond bekend als de beste pilote van haar tijd.

15-06-2012

17 juni 1944 - IJsland wordt een republiek. Het land was onderdeel van Denemarken. Toen de Duitsers Denemarken binnenvielen, werd IJsland ingenomen door de Britten, om te voorkomen dat de Duitsers het zouden bezetten. Sinds juli 1941 zijn er ook Amerikaanse troepen gelegerd.

17 juni 1950 - Dr. Richard H. Lawyer voert de eerste niertransplantatie uit. De operatie, uitgevoerd in Chicago, duurt maar drie kwartier.

17 juni 1953 - In Oost-Duitsland verandert een arbeidersstaking in een opstand tegen het communistische regime. De opstand wordt neergeslagen door Russiche tanks. 21 mensen worden gedood. De regering wil niet toegeven dat eigen burgers in opstand waren gekomen en zegt dat de opstand door "fascistische agenten van buitenlandse machten" in scene is gezet.

17 juni 1958 - Radio Moskou meldt dat de voormalige Hongaarse leider Imre Nagy terechtgesteld is.

17 juni 1962 - Voor de tweede opeenvolgende maal wint het Braziliaanse team het wereldkampioenschap voetbal.

17-06-2014

17 juni 1967 - China brengt zijn eerste waterstofbom tot ontploffing.

12-06-2008

17 juni 1969 - Boris Spasky wordt wereldkampioen schaken, nadat hij de vorige kampioen schaakmat had gezet. Naam van de verliezer: Tigran Petrosian.

17 juni 1969 - Boris Spassky verslaat bij het wereldkampioenschap schaken Tigran Petrosjan.

17-06-2009

17 juni 1972 - In de wijk Watergate in Washington wordt ingebroken in het kantoor van de Democratische Partij. Zeven mannen worden betrapt op het plaatsen van afluisterapparatuur. De Washington Post stuurt twee journalisten er op af, die ontdekken dat uiteindelijke de president achter de inbraak zit. Het Watergateschandaal leidt tot het aftreden van Nixon.

17 juni 1989 - Er speelt zich een rel af in de Haagse gemeentepolitiek. De partijraad van de PvdA dwingt twee wethouders tot aftreden, en zorgt er op die manier voor dat het hele college van B en W op moet stappen. De ruzie was begonnen om het nieuwe raadhuis van Den Haag.

17 juni 1990 - Er zijn verkiezingen in Bulgarije. En in dat land haalt de Socialistische Partij (en dat is de opvolger van de communisten) de absolute meerderheid.

17 juni 1990 - In Boxtel wordt het Wegwerpmuseum geopend. Het museum laat spullen zien die na een keer te zijn gebruikt op de afvalberg belanden: bekertjes, tandenborstels, kleren, fototoestellen…

17 juni 1991 - Het parlement van Zuid-Afrika schaft één van de belangrijkste apartheidswetten af. De wet, die stamt uit 1950, bepaalde dat bij de geboort van iedere Zuid-Afrikaan vastgelegd moest worden van welk ras de baby is. Met het wegvallen van de rassen-registratie, wordt ook een groot aantal andere apartheidswetten onbruikbaar.

17 juni 1992 - Er komt een eind aan de akties van werknemers in de gezondheidszorg. En dat gebeurt nadat de werkgevers een loonsverhoging van 4,5 procent geven.

17 juni 1993 - Slechts acht dagen na zijn aanstelling treedt staatssecretaris In 't Veld treedt af. Hij moet het veld ruimen op aandringen van partijgenoot en minister Ritzen. In 't Veld moet weg omdat hij naast zijn baan als hoogleraar ook een betrekking als bestuurkundig adviseur had.

17 juni 1994 - American football-speler en acteur O.J. Simpson wordt gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vrouw en een vriend van haar. De achtervolging is live te zien op televisie. Hij werd in een strafzaak vrijgesproken bij in een civielrechtelijke zaak schuldig bevonden.

17 juni 1994 - In de Verenigde Staten gaat het WK voetbal van start. Nederland wordt in de kwartfinale uitgeschakeld. Brazilië is dan met 2-3 te sterk voor oranje. De Brazilianen zouden het toernooi later ook winnen. Ze verslaan in de finale Italië door het nemen van strafschoppen. De PTT brengt voor het WK begint speciale oranjezegels op de markt.

17 juni 1995 - Bosnische Serviers laten de laatste 26 VN?gijzelaars vrij, waaronder drie Nederlandse VN?waarnemers.

17 juni 1995 - De Tsjetsjeensebezetters van een ziekenhuis in de Russische plaats Boedjonnovsk laten een groot deel van hun gijzelaars vrij. Eerder waren twee Russische bevrijdingsacties mislukt, met veel doden als gevolg.

17 juni 1995 - Door een ernstige fout bij een reageerbuisbevruchting in het Utrechtse AZU heeft een blank paar een tweeling gekregen, waarvan een kind donker is. De man en vrouw zijn de biologische ouders van het blanke kind. Het kind met de donkere huid is van de vrouw en een Arubaanse man. Vermoedelijk is bij de bewerking van het sperma van de blank man gebruik gemaakt van een pipet dat ook bij de bewerking van het zaad van de Arubaanse man is gebruikt. Volgens de regels moet bij elke nieuwe behandeling een nieuw pipet gebruikt worden. Het AZU heeft met de ouders een schaderegeling getroffen.De patientenvereniging voor vruchtbaarheidsproblemen Freya heeft nauwelijks telefoontjes gehad van verontruste ouders van kinderen die via reageerbuisbevruchting verwekt zijn. Freya houdt het volste vertrouwen in de twaalf klinieken die in ons land IVF (reageerbuisbevruchtingen) uitvoeren. Het AZU heeft alle ouders die door een IVF?behandeling in dit ziekenhuis een kind hebben gekregen, een brief gestuurd waarin wordt uitgelegd door welke fout bij een reageerbuisbevruchting een blank paar een donker kind kon krijgen. Er is EEN eerder geval bekend van een fout bij een IVF-behandeling.

17 juni 1995 - Er breekt brand uit op de Euromagique, de veerboot die vaart tussen Vlissingen en Sheerness. Alle 87 passagiers en 24 bemanningsleden kunnen op tijd van boord worden gehaald. De brand ontstond in de machinekamer op ongeveer 4 kilometer van de haven van Vlissingen.

17 juni 1997 - De Franse politie rolt een groot kinderpornonetwerk op en arresteert meer dan 300 mensen. In de week daarop plegen vijf verdachten zelfmoord.

17 juni 1997 - De proefboerderij in Zegveld presenteert: de elektronische weidevogel-detector. Die monteer je voorop de maaimachine.Het ding waarschuwt je, als je een nest of een dier voor je wielen krijgt.

17 juni 1999 - Een 110-jarige vrouw uit een dorp in de noord-Argentijnse provincie Chaco is begonnen met een cursus lezen en schrijven. Concepcion Fernandez wil zich, naar eigen zeggen, voorbereiden op de volgende eeuw omdat zij van plan is nog vele jaren te leven. Conception, die nog steeds op het land werkt, zegt zich prima te voelen. Af en toe heeft zij alleen een beetje pijn in haar been op de plek waar zij ooit door een paard werd geschopt.

17 juni 1999 - In Hilversum overlijdt voormalig radioverslaggever Leo Pagano. Hij versloeg tussen 1948 en 1964 onder meer vijf Olympische Spelen en werkte voor KRO en AVRO. Leo Pagano was 79 jaar.

17 juni 1999 - Tientallen broedende gierzwaluwen hebben de sloopwerkzaamheden van theater Agnietenhof in Tiel stilgelegd. Gemeente en directie van het theater hebben besloten de beschermde diertjes met rust te laten totdat de jonge zwaluwen uitgevlogen zijn.

17 juni 2002 - Nederland beleeft een erg warme dag. Op sommige plaatsen gaan door de hitte de spoorbomen niet meer omhoog.

17 juni 2004 - De jury in Aarlen heeft Marc Dutroux schuldig bevonden aan de moord op twee meisjes en een van zijn kompanen. Hij is ook schuldig aan ontvoering en verkrachting van zes meisjes. De familie van de slachtoffers van Dutroux heeft tevreden gereageerd op de uitspraak van de jury. De rechtbank heeft nog geen straf opgelegd aan Dutroux. Dat zou later gebeuren.

17 juni 2012 - Met een 1-2 nederlaag tegen Portugal op het EK voetbal komt voor Nederland een eind aan het slechtste toernooi ooit. Nog niet eerder verloor Oranje in een eindronde alle groepswedstrijden. In de drie wedstrijden behaalde Nederland niet één punt. Nederland begon het EK begonnen met een 0-1 nederlaag tegen Denemarken. Het altijd beladen duel Duitlands-Nederland eindigde in 1-2, en van Portugal verloor Nederland met dezelfde cijfers. Het Nederlands elftal stond onder leiding van Bert van Marwijk.

17-06-2014

Geboren

17 juni 1898
M.C. Escher - Nederlands grafisch kunstenaar. Maakte onder andere een tekening van een eindeloze trap.

17 juni 1917
Dean Martin - Zanger, bekendste hit is Volare.

17 juni 1928
James Brown - Musicus 'Godfather of Soul'.

17 juni 1939
Rob van Houten - Acteur. Speelde onder andere in GTST.

17 juni 1945
Eddy Merckx - Legendarische wielrenner, geboren in Belgische Meensel. Hij won de Tour de France van 1969 tot en met 1974 (met uitzondering van 1973). In totaal reed hij 96 dagen in de gele trui en behaalde hij 34 etappe-overwinningen. In 1978 nam hij afscheid van het wielrennen.

17 juni 1945
Ferry de Groot - Maakte jarenlang met André van Duin de Dik Voor Mekaar Show (hij was 'meneer de Groot'). Tegenwoordig chef sport bij de NOS Radio.

12-06-2008

17 juni 1946
Barry manilow - Zanger en liedjesschrijver (Copacobana en Mandy). In Amerika is hij nog steeds een grote ster. Op de wikipediapagina op internet houden fans zelfs alle ziektes en kwaaltje bij waaraan Manilow leidt.

17 juni 1947
Hans Hillen - Nederlands politicus (CDA) en voormalig journalist. Hij de Minister van Defensie in het kabinet-Rutte. Hij werkte 14 jaar voor de NOS-tv, waarvan 6 jaar als politiek verslaggever van het NOS Journaal.

17 juni 1954
Angela Merkel - Sinds 22 november 2005 de bondskanselier van Duitsland. Ze is de eerste vrouwelijk regeringsleider van dat land. Het blad Forbes riep haar in 2012 uit tot "de belangrijkste vrouw op aarde". Ze is lid van de christendemocratisch CDU. Ze ziet er heel gewoon uit, en volgens mensen die haar kennen, is ze dat ook. Een vrouw zonder kapsones.

17 juni 1959
Adri van der Poel - Wielrenner.

17 juni 1970
Erik Hulzebosch - Markant schaatser. Kan het allemaal mooi vertellen op televisie, maar wat hij precies zegt, dat kan niemand verstaan). Behalve aan schaatsen doet hij ook aan inline skaten en zingen. In 2007 won hij het SBS6-programma So You Wannabe a Popstar?. Later kreeg hij bij onze collega's van RTV Oost een eigen televisieprogramma.

17 juni 1977
Bernardo Guillermo - Zoon van Prinses Christina.

17 juni 1980
Venus Williams - Tennisster.

Overleden

Geen gegevens gevonden.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
17 juni
volgende