Inloggen
vorige
15 augustus
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

15 augustus - De katholieke kerk viert vandaag "Onze Lieve Vrouw Hemelvaart", een zeer hoge heiligendag. Een van de weersvooruitzichten is onheilspellend: "Op Ons Lief Vrouwke's Hemelvaart keert het weer zijn staart". Het weer van vandaag is bepalend voor dat in de herfst. "Is het weer op Maria Hemelvaart uitgelezen, zo zal de herfst ook voortreffelijk wezen".

15 augustus 1816 - In Mainz komt voor het eerst de Centrale Commissie voor de Rijnvaart bijeen. De commissie is ingesteld door het Congres van Wenen. Doel is de vrije scheepvaartverker mogelijk te maken door de riviertollen af te schaffen.

15 augustus 1848 - De Amerikaan Waldo Hanchett krijgt patent op de tandartsstoel die hij heeft uitgevonden.

15 augustus 1877 - Thomas Edison schrijft een brief aan de telefoonmaatschappij in Pittsburgh dat mensen aan de telefoon het beste elkaar met "hallo" kunnen begroeten. Daarmee zette hij zich af tegen collega-uitvinder Alexander Graham Bell, die wilde dat we "ahoi" tegen elkaar zouden zeggen via de telefoon.

15 augustus 1906 - In Chicago wordt de eerste ondergrondse goederen-distributiesysteem in gebruik genomen.

15 augustus 1914 - Het Panamakanaal wordt in gebruik genomen. Het kanaal is 64 km lang en deelt Noord- en Zuid-Amerika in tweeŽn. Voor schepen die van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan willen, betekent het kanaal een enorme verkorting van de route. Aan het Panamakanaal is tien jaar lang gewerkt. Bij het werk kwamen 56-honderd arbeiders om het leven.

15 augustus 1931 - Ernest Lassy voltooit een kano-tocht met record-lengte. Lassy legt een afstand af van bijna 10.000 kilometer.

15 augustus 1939 - De musical "Wizzard of Oz" gaat in premiere in Hollywood. Decennia later zouden Michael Jackson en Diana Ross hits scoren met nummers uit de musical (onder andere "A Brand New Day").

15 augustus 1947 - India wordt onafhankelijk van Groot-BrittanniŽ, en wordt tegelijk verdeeld in twee delen: Pakistan voor de moslims en India voor de hindoes. De beroemde onafhankelijkheidsstrijder Mahatma Gandhi viert de onafhankelijkheid door 24 uur te vasten.

15 augustus 1962 - Onder zware druk van de Verenigde Staten bereiken Nederland en Nieuw-Guinea een akkoord over de toekomst van Nederlands Nieuw Guinea. Afgesproken wordt dat het eiland van 1 oktober 1962 overgedragen wordt aan de Verenigde Naties, die het op 1 mei overdragen aan IndonesiŽ.

15 augustus 1962 - Vier Britse en vier Russische bergbeklimmers slagen erin de Berg van het Communisme te beklimmen, met zijn 7495 meter de hoogste berg van de Sovjet Unie. Tegenwoordig ligt de berg in Tadzjikistan.

15 augustus 1969 - De band Three Dog Night krijgt een gouden plaat voor de elpee "Three Dog Night". De naam van de band is afgeleid van een gebruik van de aboriginals in AustraliŽ om bij koude nachten buiten naast een hond te slapen (om een beetje warm te blijven). Bij kouder weer wordt er naast twee honden geslapen (een "two dag night"). En is het extreem koud dan spreek je van een "three dog night".

15 augustus 1969 - Het legendarische muziek- en kunstfestival Woodstock gaat van start. Een klein 25 bands zouden in drie dagen tijd optreden voor 450-duizend bezoekers. Onder de artiesten bevinden zich grote namen als Jimmy Hendrix, Carlos Santana, Crosby Stills & Nash. Ook bands als Jefferson Airplane, The Who en Creedence Clearwater Revival treden op. Het publiek loopt uiteen van schoolkinderen tot Vietnamveteranen en langharige hippies.

11-02-2010

15 augustus 1974 - Zes teams beŽindigen een trampoline-marathon. De teams hebben 1248 uur gesprongen (dat is 52 dagen).

15 augustus 1980 - Ex-Beatle George Harrison brengt zijn autobiografie uit onder de titel "I Me Mine".

15 augustus 1985 - De Iraakse luchtmacht voert een grote aanval uit op het Iraanse eiland Kharg, waar grote olie-installaties staan.

15 augustus 1991 - Het schilderij 'Who's afraid of red, yellow and blue', keert terug in het Stedelijk museum in Amsterdam. Het was in 1986 beschadigd door iemand die het met een mes bewerkte.

15 augustus 1991 - Paul Simon geeft een gratis concert in Central Park in New York. Het optreden wordt bijgewoond door 750-duizend mensen.

15-08-2013

15 augustus 1991 - Premier Lubbers wordt met een ei bekogeld tijdens de herdenking van de mensen die omkwamen in Zuid-Oost Azie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

15 augustus 1993 - The Phantom of the Opera gaat in premiere. Voor de premiere heeft producent Joop van den Ende het Circustheater in Scheveningen helemaal vernieuwd. The Phantom beleeft een sensationele ontvangst van publiek en recencenten.

15 augustus 1995 - Voor het eerst biedt Japan zijn verontschuldigingen aan voor hetgeen dat land in de Tweede Wereldoorlog andere landen heeft aangedaan. De vele slachoffers zien liever dat Tokio met smartegeld over de brug komt.

15 augustus 1996 - En in Arnhem hebben twee politie-agenten hun dienstauto in de prak gereden, omdat zij even niet op de weg konden letten. De twee, een agent en een agente, hadden een bezoekje gebracht aan een verlaten flat aan de Johan de Withlaan - dat wil zeggen: verlaten door mensen. Want terug in hun auto krioelden honderden bloeddorstige vlooien begerig over tal van lichaamsdelen. Het duo haastte zich met zwaailicht en sirene naar het bureau, om zich van de beestjes te ontdoen, maar zagen al krabbende een stoeprand over het hoofd. Daarbij raakte zowel de auto als hun imago gedeukt. De agenten zelf hadden niks, nou ja: 1 lichamelijke klacht: jeuk!

15 augustus 1996 - In het Gelderse Ingen is een steur gevangen. Het diertje zwom in een volgelopen zandpunt langs de Rijn. Een steur hadden ze in deze streek al 44 jaar niet meer gezien.

15 augustus 1997 - Kosmonauten van de Mir landen veilig op aarde. In het ruimtestation hadden ze regelmatig te kampen met uitvallende elektriciteit en haperende computers.

15 augustus 1998 - Bij een aanslag door de Real IRA in Omagh, Noord-Ierland, komen 28 mensen om. De aanslag wordt opgeeist door de 'Real IRA', een groepje mensen die de buik vol zoude hebben van de 'tolerante' IRA.

15 augustus 1998 - Nederland is in de ban van de nieuwe Cd van Marco Borsato. Overal wordt het schijfje gepromoot. Geen onderdeel van de officiele promotie vormt een aktie van Blokker. Dat bedrijf verkoopt het schijfje voor maar 34 gulden 95. De platenbranche reageert 'verbijsterd'. De muziekliefhebbers hebben er minder moeite mee.

15 augustus 1999 - De politie begint met man en macht zoektocht naar een levensgevaarlijke lanspuntslang die zou zijn ontsnapt uit een schuur in Enkhuizen. Het dier zou mensen aanvallen zodra er sprake is van oogcontact. De beet kan dodelijk zijn. De politie heeft tegengif uit de Amsterdamse dierentuin Artis laten overkomen voor het geval mensen worden gebeten door het dier. Het dier wordt nooit gevonden. Veel mensen noemen de man die de verdwijning meldde een fantast.

15 augustus 1999 - De vliegveldautoriteiten van de Thaise hoofdstad Bangkok hebben een onderzoek ingesteld naar de uitzending van pornobeelden op de tv's in het gebouw. Tijdens een pauze in de live uitgezonden voetbalwedstrijd Thailand-Vietnam kregen de bezoekers gedurende twintig seconden een man en een vrouw te zien die in een heftige vrijpartij waren verwikkeld. Duizenden passagiers hadden zich rond de televisietoestellen verzameld om te kijken naar de wedstrijd die door Thailand met 2-0 werd gewonnen.

15 augustus 1999 - Topvoetballer Ronaldo heeft voor grote consternatie gezorgd in een luxueus hotel in Hongkong. De Braziliaan speelde met zijn vriendin Milene Domingues een partijtje indoor, en gebruikte daarbij kostbare Chinese vazen als doelpaal, zo meldt het Engelse showbizzpersbureau Wenn. Het is niet bekend of de vazen het hebben overleefd. Van Domingues is bekend dat zij zelf ook een aardig balletje kan trappen. Ze heeft bij de vrouwen het wereldrecord 'balletje hoog houden' in handen. Ronaldo was in Hongkong om BraziliŽ officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2006.

15 augustus 2000 - Voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) landt een vliegtuig uit Noord-Korea op zuidelijke bodem. 100 Noord-Koreanen vieren een emotioneel weerzien met familie. Daarna beleven 100 Zuid-Koreanen hetzelfde in het noorden. De hereniging vloeit voort uit de top in juni tussen de leiders van de twee Korea's. Ze besloten tot samenwerking op verschillende terreinen. De toenadering leidt onder meer tot een bezoek van VS- minister Albright. Veel landen overwegen betrekkingen aan te gaan met Pyongyang. Bij de opening van de Olympische Spelen vormen de Korea's een ploeg. Officieel zijn ze nog in staat van oorlog, want in 1953 werd slechts een bestand gesloten.

Geboren

15 augustus 1769 (†17 maart 1891)
Napoleon Bonaparte - Frans historisch figuur

15 augustus 1920 (†21 november 2010)
Willem Barnard - Nederlands theoloog, schrijver en dichter. Hij publiceerde ook onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. Kerkgangers kennen hem het beste van het Liedboek voor de Kerken. Veel psalmen en gezangen in het liedboek zijn door hem vertaald in modern Nederlands.

15 augustus 1939
Herman van Keeken - Zanger. Van hem kennen we de smartlap Pappie Loop Toch Niet Zo Snel.

15 augustus 1945
Paul Jambers - Vlaamse tv-maker bekend van het programma Jambers.

15 augustus 1964
Adam Yauch - Lid van de Beastie Boys.

15 augustus 1968
Debra Messing - Amerikaanse actrice. Ze speelde in een groot aantal tv-series en films. We kennen haar onder meer als Grace Adler in Will & Grace. Door TV Guide werd ze uitgeroepen tot best geklede vrouw van 2003.

15 augustus 1972
Michael Charles Graham - Een van de zangers van Boyzone.

15 augustus 1976
Boudewijn Zenden - Voetballer.

15 augustus 1981
Johan van der Veen - Zanger van het Friese duo Twarres. Brakj in 2000 door met Wer Bisto.

Overleden

15 augustus 1994 (Geb. 10 november 1929)
Wout Wagtmans - Nederlands wielrenner. Succesvol in de jaren 50. Reed 12 etappes van de Tour de France in de gele trui.

15 augustus 1997 (Geb. onbekend)
Ida Gerhardt - Dichteres. Won in 1979 de P.C. Hooftprijs.

15 augustus 2018 (Geb. 30 maart 1930)
John Lanting - Acteur, regisseur en producent. Vooral bekend door zijn Theater van de Lach. In de jaren 70 en 80 zond de TROS zijn programma's uit.

12-11-2018

Zeezenders

15 augustus 1975 - Norderney vaart haven van IJmuiden in en wordt direct in beslag genomen.

vorige
15 augustus
volgende